Вече знаем, че в Ubuntu, започвайки от версия 12.04, услугата за докладване на грешки е активирана по подразбиране при стартиране, показвайки съобщения за грешки от време на време, когато нещо се е случило в дистрибуцията. Тези грешки могат да ни бъдат полезни, за да разберем дали нещо се случва в нашата дистрибуция, но други потребители може да ги намерят за досадни и да не искат да ги виждат. Имаме решение и за двете групи с този прост урок…
Изскачащите прозорци не само информират потребителите за възникналия проблем, но и служат като начин за докладване на проблема на разработчиците, за да могат да получат подходяща информация за случилото се и да отстранят грешки в системата. Не всеки съобщава за грешката; всъщност, предвид големия брой потребители на Ubuntu, докладването ѝ може да не е много полезно, тъй като много други потребители вероятно вече са я съобщили и работят по нея.
В повечето случаи това не означава, че системата Canonical е критично повредена или няма да работи; това са просто информационни съобщения и системата продължава да функционира правилно. Освен това, ако искате да намалите броя на тези съобщения, ви съветвам да поддържате системата си актуализирана. Това не гарантира, че няма да се появят, но поне онези грешки, които са били отстранени с пачове, няма да ви притесняват отново.
Добре, независимо дали искате да го активирате, защото сте го деактивирали в миналото и не помните как да го включите отново, или ако искате да се сбогувате с него и да предотвратите повторното появяване на тези съобщения, можете да манипулирате Appport Error Reporting от терминала :
За да го активирате :
sudo service apport start
За да го деактивирате :
sudo service apport stop
Не забравяйте, че можете да направите това и с командата `systemctl` на systemd. Ако искате да бъде деактивирана при стартиране , което означава, че няма да бъде активна отново, когато рестартирате:
sudo nano /etc/default/apport
И след като отворим файла с редактора, ние променяме реда "enabled = 1" на "enabled = 0". И тя ще бъде постоянна, след като запазим промените с Control + X и Y.