Cara kompres lan dekompres file ing Linux

Pencet gambar kompresi

Ing artikel iki, kita bakal mulang sampeyan kompres lan dekompres file saka distribusi GNU / Linux favorit, kabeh nggunakake perintah saka console. Iki minangka artikel sing ditujokake kanggo para pamula lan ora bakal kalebu perawatan tarball kaya tutorial liyane, amarga mung bakal nuduhake kepiye kompresi lan dekompresi tanpa dikemas nganggo alat tar sing apik.

Sanajan kompresi lan dekompresi cukup gampang, pangguna asring nggoleki Internet babagan cara nindakake tumindak kasebut. Aku ngira ora kaya sistem operasi liyane kayata MacOS lan Windows sing digunakake alat grafis sing spesifik lan intuisi, ing GNU / Linux biasane ditampilake format liyane lan macem-macem alat kanggo masing-masing, sanajan ana uga alat sing sederhana ing level grafis ...

Kanggo kompresi lan dekompresi, kita bakal nggunakake rong paket dhasar, amarga bisa uga format sing paling nuntut lan sing paling asring ditemokake nalika lagi nggarap Sistem kaya unix. Aku ngrujuk menyang gzip lan bzip2.

Nggarap gzip

para kompres nganggo gzip, format sing bakal ditangani yaiku Lempel-Zi (LZ77), lan dudu ZIP, amarga jeneng kasebut bisa nyebabake kebingungan. Jeneng kasebut asale saka GNU ZIP, lan digawe minangka sulih kanggo format ZIP, nanging ora padha. Aku pengin jelas ... Dadi, kanggo ngompres file:

gzip documento.txt

Iki nggawe file sing jenenge padha karo sing asli kanthi ekstensi .gz, ing conto sadurunge yaiku document.txt.gz. Nanging, kanggo ngowahi jeneng output kanthi spesifik:

gzip -c documento.txt > nuevo_nombre.gz

para mbongkar Apa sing wis dikompresi padha wae, sanajan kita bisa nggunakake rong prentah sing beda kanthi efek sing padha:

gzip -d documento.gz

gunzip documento.gz

Lan kita bakal entuk file kasebut unzipped tanpa ekstensi .gz.

Nggarap bzip2

Ing istilah bzip2, padha karo program sadurunge, nanging kanthi algoritma kompresi sing beda sing diarani Burrows-Wheeler lan Huffman coding. Ekstensi sing ana ing kasus iki yaiku .bz2. Kanggo ngompres file, kita mung kudu nggunakake:

bzip2 documento.txt

Iki nyebabake dokumen.txt.bz2 sing dikompres. Kita uga bisa beda-beda jeneng output kanthi opsi -c:

bzip2 -c documento.txt > nombre.bz2

Kanggo dekompresi, aku bakal nggunakake opsi -d alat bunzip2 yaiku alias:

bzip2 -d documento.bz2

gunbzip2 documento.bz2

Kanggo informasi luwih lengkap, sampeyan bisa nggunakake wong ditututi prentah ...


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

9 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Jaime Perea ngandika

    hello,

    Matur nuwun kanthi sanget kanggo kiriman, mesthi migunani.

    Mbok menawi bakal narik kawigaten uga nyebutake xz, amarga uga digunakake rada suwe. Pangkat kasebut kalebu ing antarane bzip2 (alon, nanging kompres akeh) lan gzip (cepet, nanging kurang efisien). Iki ing rentang gedhe, amarga kaya kabeh ... gumantung. Tar sing kalebu ing file Debian / Ubuntu .deb biasane dikompres ing format xz.

    Cara nggunakake iku padha karo prentah sos liyane.

  2.   Ernesto ngandika

    Halo, aku pengin supaya iki rampung nanging nganggo tar.gz amarga sing paling akeh digunakake (miturut pendapatku miturut kabeh sing dakundhuh saka internet)

  3.   jolt2bolt ngandika

    Apa sing dicritakake babagan format sing luwih populer nanging multiplatform kaya .7z? Dheweke uga jenenge

  4.   omeza ngandika

    Hai Jose, apa sing kedadeyan karo file tar.gz yaiku sampeyan nggunakake printah liyane yaiku tar lan ing kasus iki, komando tar ora menehi kompres (utawa decompress) nanging digunakake kanggo klompok (utawa ungroup) sawetara file dadi siji, iki integrasi karo perintah gzip lan bzip2 sing bisa dikompres lan dekompres.

    1.    Gonzalo ngandika

      Sampeyan pancen bener Ernesto, kanggo format gratis 7z sing bakal kasedhiya ing Windows, ngganti zip lan rar, lan dheweke ora nyebutake?

  5.   a ngandika

    google.com

  6.   usr ngandika

    Ing abad kaping 21 lan isih nggunakake printah kanggo ngompres file sing gampang? Kiriman iki sedhih

    1.    usr / nuduhake ngandika

      Inggih ngandika, Aku ora weruh titik nggunakake printah kanggo compress file prasaja

  7.   Katrin ngandika

    Mungkin bakal dadi menarik