Алтернативни оперативни системи за дигитално рударство

Оперативни системи што се користат за дигитално рударство.

Оперативни системи што се користат за дигитално рударство.

Во моментов на ниво на домашни и канцелариски компјутери (десктоп, мобилен или лаптоп) за заедничка употреба, Најчесто користени оперативни системи (ОС) се MS Windows, Mac OS и Linux, по истиот редослед според важноста и постигнатиот удел на пазарот. Затоа, MS Windows и Mac OS, по дифолт, го окупираат изборот на заеднички и тековен корисник кога станува збор за користење домашни или канцелариски компјутери за задачи за дигитално рударство со употреба на процесори и графички процесори.

И иако MS Windows и Mac OS можат да бидат доволни за ова, Linux нуди подобри перформанси на опремата наредена за неа доколку е многу добро конфигурирана. И во овој пост ќе се фокусираме на алтернативните оперативни системи главно засновани на Linux достапен за дигитално рударство.

Дигитално рударство со компјутери (процесор / графички процесор)

Што е дигитално рударство

Терминот или фразата «Дигитално рударство со криптовалути »обично се користи за да се однесува на чинот на решавање блок, валидирање на сите трансакции што ги содржи, односно Дигитално рударство е процес со кој се лансираат (креираат) нови криптовалути (биткоини или алт-ковани) на пазарот по стапка утврдена од алгоритмите и техничките спецификации наведени во нивното создавање.

Но, во широка смисла се однесува на секој од методите или дејствијата со кои може да се создадат крипто-валути и / или да се добијат. Во нашиот случај, ќе ги проучиме оперативните системи што се користат за дигитално рударство на специјализирана и / или посветена компјутерска опрема (RIG, ASIC и компјутери).

Кои се најпознатите и најкористените алтернативни оперативни системи за дигитално рударство?

Меѓу најпознатите и користените се:

Лого на EasyMine

EasyMine оперативен систем:

EasyMine е целосна и независна софтверска платформа за рударство на криптовалути. Тој е дизајниран да го направи целиот процес на поставување и управување со сопствениот рудник што е можно поинтуитивен и јасен. Без разлика дали сте комплетен нов крипто или искусен ветеран во блокчејн технологијата, ќе ја цените леснотијата на користење, контролата и практичноста што ги нуди таков оперативен систем.

Меѓу неговите придобивки кои се нудат се:

 • Лесен за користење: Тоа е едноставен и удобен ОС за лесно градење и водење сопствена рударска машина. Не е потребно специјализирано знаење.
 • Подготвени за употреба: Тоа е целосно и веднаш употребливо решение за кое не е потребна рачна конфигурација. И хардверот и софтверот автоматски се конфигурираат и оптимизираат.
 • Автономна: Тоа е интелигентен систем за самостојно учење кој континуирано ја следи опремата и динамички ги прилагодува нејзините параметри за работа.
 • Профитабилно: Управување со целосната оперативна историја, заедно со метрика за употреба на енергија, помага да се процени и зголеми профитабилноста на рудникот.

Лого на EOS Blockchain

ЕОС:

EOS е првиот оперативен систем што претставува блокчејн архитектура во неговиот дизајн, овозможувајќи вертикално и хоризонтално скалирање на децентрализирани апликации., и на изградба на апликации во рамките на неа. Овозможува сметки, автентикација, бази на податоци, асинхрона комуникација и апликативно програмирање на повеќе јадра на процесорот и / или кластери.

Меѓу неговите придобивки кои се нудат се:

 1. Приспособливост
 2. Флексибилност
 3. Владата
 4. Употребливост

Лого на EthOS

етос:

EthOS е 64-битен оперативен систем заснован на Linux што ги минира (рудникот) Ethereum, Zcash, Monero и други GPU монети што монети. Altcoins генерирани со него може автоматски да се тргува (разменуваат) за Bitcoin.

Меѓу неговите придобивки кои се нудат се:

 • Нуди бесплатни ажурирања на етоС за животот на производот.
 • Поддржува до 16 графички процесори NVIDIA, 13 AMD RX графички процесори и 8 AMD R7 / R9 графички процесори.
 • Поддржува повеќе валути, како што се Ethereum, Zcash, Monero и многу други.
 • Дозволете конфигурација преку IP адреси преку веб-прелистувач.
 • Ги поддржува сите тврдокорни и софтфорки.
 • Работи на илјадници платформи со илјадници различни компоненти.
 • Овозможува далечинско управување со опремата и одредени елементи.
 • Тој е исклучително лесен и работи на најскромниот процесор и 2 GB RAM меморија.
 • Нуди заштита од прегревање на графичкиот процесор.
 • Тој нуди автоматска и интелигентна конфигурација на најдобриот слој за рударство.
 • Има веб-панел со детална статистика на платформата.
 • Доаѓа со функција за лесно трепкање на KVM и BIOS-от, за работа без глувче и блиц BIOS-от.
 • Има брз старт на оперативниот систем и софтверот за рударство
 • Тој нуди ниско опкружување за користење на процесорот и дискот.

Лого на HiveOS

Кошница ОС:

Hive OS е оперативен систем кој нуди дефинитивна платформа за управување со користење на вашата опрема и со тоа конфигурирање, следење и управување со вашата рударска работа. Оваа платформа поддржува AMD и Nvidia графички процесори и Bitmain ASIC (S9, A3, D3, L3 +), сите на едно место.

Меѓу неговите придобивки кои се нудат се:

 • Супер брза инсталација.
 • Централизирано управување во единствен контролен центар.
 • Контрола на хашрети, статуси на Интернет, ГПУ грешки, потрошувачка на енергија, меѓу другото.
 • Тој пристапува до Опремата од далечина лесно и брзо.
 • Централизирани известувања на една страница, прилагодени по групи и со интелигентно следење на хашрети.

Лого на MinerOS

Рудари:

Рудари на ГНУ / Линукс е GNU / Linux Distro дизајниран (создаден) со изработка на А. Регистрација на Ubuntu 18.04 Преку апликацијата Враќање на системот. на таков начин што може да се користи многу добро со или без Интернет и за сите видови на јавни, особено Видео-плеери (Гејмери), иако со главна ориентација за учење и користење на дигитално рударство. Во моментов повеќе не е во развој, но неговиот развивач создаде друг повик Чуда, исто така, целосно бесплатно и слободно за преземање, оптимизирано за Дигитално рударство, но дизајниран (создаден) со правење на Регистрација на MX Linux 19.04 Преку апликацијата MX Слика.

Меѓу неговите придобивки кои се нудат се:

 • Може да се инсталира само на компјутери (стари или модерни) со процесор од 64 бита (процесор).
 • Користено како оперативен систем (Distro) за дома или за канцеларија.
 • Преземање е целосно бесплатно во верзијата 2 за неговиот кандидат за објавување.
 • Преземање со претходна донација во нејзината стабилна верзија 1.0.
 • 1 рударски софтвер со графички интерфејс и 3 без графички интерфејс
 • 5 паричници со криптовалути.
 • Илјадници врски во менито за обележувачи (Вебапс)
 • 5 веб-прелистувачи
 • 2 канцелариски апартмани
 • Во моментов е достапна во кандидатска верзија 2 (RC-2)
 • Современост и висока компатибилност со разновидниот хардвер и софтвер.
 • Стабилност, преносливост и високо ниво на персонализација
 • Двојна околина XFCE (лесна и функционална) + плазма (убава и робусна)
 • Лесна употреба и инсталација на кој било компјутер со ниски, средни или високи перформанси.
 • И многу претходно инсталирани апликации како што се VirtualBox, Genymotion, Telegram, Messenger Facebook, Whatsie, Signal, Franz, меѓу другите.

Логото на PiMPOS

PiMP оперативен систем:

Оперативниот систем PiMP е пренослива платформа за инстантно рударство, која денес е во првите редови на Софтверот за дигитално рударство. Затоа, тој е стандард за дизајнирање платформи за рударство под Linux од неговото основање во 2012 година. По инсталирањето, тој е подготвен да функционира како професионална платформа за рударство, бидејќи ги има сите софтвер и алатки потребни за работа одеднаш или за наоѓање ако сте нови во дигиталното рударство.

Меѓу неговите придобивки кои се нудат се:

 • Поддржува широк спектар на крипто-валути вклучувајќи ги и најновите, а исто така поддржува многу алгоритми за рударство, рудари и хардвер за рударство.
 • Овозможува лесен мониторинг и контрола на вашите рударски работи локално или од далечина.
 • Тој нуди многу добра леснотија на користење и за нови корисници и за професионалци на ниво на неговите моќни алатки.

Лого на РОКОС

RokOS:

Овој оперативен систем е секогаш во првите редови на новите технологии за дигитално рударство и употребата на крипто-валути под средината на уредите Raspberry Pi, Banana Pro, Pine64 + и IoT, нудејќи бесплатно решение за секој ентузијаст на Интернет на нештата (IoT), развивачи и Корисници.

Меѓу неговите придобивки кои се нудат се:

 • Постојани ажурирања на производите во областите за безбедност, блокчејн, поддржана технологија и системски дизајн.
 • Висок степен на леснотија на пристап и употреба за крајните корисници.
 • Добро ниво на поддршка и ракување со крипто-валути.
 • Интеграција и континуирана поддршка на паричници, софтвер за рударство и карактеристики и капацитети засновани на коментари и сугестии на нејзината голема заедница на корисници од сите нивоа и видови.
 • Тоа доаѓа со целосно функционален клиент со целосен јазол на Bitcoin.
 • Овозможува на корисниците најдобро и најлесно искуство „Out of the Box“.

Лого на SimpleMiningOS

Оперативен систем SimpleMining:

SimpleMining OS е посветен оперативен систем за дигитално рударство, кој е многу лесен за употреба. Треба само да преземете, ажурирате, конфигурирате е-пошта за пристап и да ја започнете за да започнете со рударство на поддржаните крипто-валути. Може да се користи бесплатно на почетокот на инсталацијата, но потоа се бара плаќање за неговата употреба, што во моментов е минимум од 2 американски долари за рударска опрема месечно.

Меѓу неговите придобивки кои се нудат се:

 • Инсталиран на кој било диск (HDD, SSD или Pendrive).
 • Поддршка за графички процесори NVIDIA и Radeon AMD R9 200/300 / RX400 / RX500.
 • Поддршка за DHCP во мрежата на LAN, иако системот не поддржува WIFI.
 • Лесен и интуитивен панел за управување (Табла) достапен преку е-пошта.
 • Вклучува повеќе од 20 рударски програми кои ги покриваат скоро сите алгоритми на најважните и најпознати Altcoins.
 • Добра стапка на вклучувања и ажурирања на програмите и функционалностите.
 • Добра и голема заедница на корисници кои го споделуваат своето знаење и проблеми.

Како да заработите криптовалути со дигитално рударство

Кои други форми на дигитално рударство постојат?

Меѓу најчестите начини или методи за создавање и добивање криптовалути, што не подразбира директно инсталирање и употреба на оперативни системи посветени или не на дигитално рударство, се истакнуваат следниве:

 1. Употреба на апликации за веб-рударство во прелистувачи.
 2. Ангажирање на виртуелни машини во облакот.
 3. Употребата на скраќачи на веб-врски.
 4. Учество во почетни понуди на монети (МЦК).
 5. Учество во бесплатни понуди за монети (Airdrop).
 6. Купување / продажба на криптовалути во куќи на размена и / или берзи.
 7. Купување / продажба на стоки и производи во криптовалути.
 8. Извршување на задачи: Како што се вршење транскрипција, превод, анкети, работа по пошта.
 9. Вршење професионални услуги: Опфаќа публикации, консултантски услуги и работи преку Интернет за провизии од каква било професионална активност или не.
 10. Добивање плаќања или награди за активности: Вклучува активности за рекреација и славини за рекламирање, Captchas и Recaptchas.
 11. Наградите за упати: Плаќања за добивање и / или акумулирање упати во допири или други веб-услуги.

Се надевам дека од овој напис, ќе влезете во секој од дискутираните оперативни системи и придонесете со своите мислења и коментари за оваа публикација за понатамошно збогатување и споделување со целото наше вредно знаење за оваа проблематика.

Додека ја препорачуваме оваа претходна статија за блогот: Претворете го вашиот GNU / Linux во оперативен систем погоден за дигитално рударство како комплементарно читање.

Подоцна, во идните публикации, ќе истражуваме малку повеќе за некои од нив и ќе истражуваме во нивните ПРО и Конс, предности и недостатоци. Засега, можете да ја посетите официјалната страница на секој од овие оперативни системи за проекти за дигитално рударство со кликнување на името на секој опишан овде за да ги запознаете од прва рака.

До следната статија!


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

3 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   НЕ dijo

  Многу корисна и комплетна статија, иако сè може да се продлабочи и се надевам дека е така, тоа е добро објаснето според мое мислење. Со почит

  1.    Инж. Хозе Алберт dijo

   Ви благодарам многу за вашиот коментар. И да, колку што е можно, ќе прошириме некои работи бидејќи ова не е Блог специјализиран за дигитално рударство, туку за слободен софтвер, па затоа малку го опфаќа овој аспект!

 2.   Јуриј Накатов dijo

  Здраво, ја прочитав вашата статија и сакав да дознаам како се сменила ситуацијата од тогаш и дали е сè уште можно да се рутира со персонални компјутери или да не се користат канцелариски сервери. И какви криптоси би се препорачале денес. Ви благодариме за она што можете да го направите.