Зошто Linux е побрз од Windows

Изложуваме некои од причините зошто корисник на Windows ќе забележите а разлика важно за вашата хардверска изведба кога се преселувате во Linux.

Тука не станува збор за одбрана на екстремни позиции, ниту за ирационален фанатизам. Напротив, изложуваме на некои проблеми што секој нов корисник на Линукс ги забележува наскоро.

Зошто Linux работи полесно од самиот почеток

антивирус

Кој немал вирус на својот Виндоус, некогаш крева рака. Никој? Па, дури ни најсмелите хакери не би се осмелиле да користат Виндоус без да бидат инсталирани соодветните антивируси и антималвер. Всушност, веројатно рече дека хакерот не користи Виндоус, но тоа е друга приказна. Поентата е дека целиот антивирус и антималвер ја скенираат секоја датотека што ја отвора или извршува, што има директно влијание врз перформансите на системот. Доволно е да го деинсталирате антивирусот за да сфатите колку побрзо оди сè.

Linux, како што секој знае, практично не страда од вируси или малициозен софтвер, па затоа не е потребен антивирус.

Индивидуални ажурирања

Во Виндоус, секоја апликација управува со својот систем за ажурирање одделно. Ова подразбира дека, во најдобрите случаи, ќе има различни процеси, еден за секоја апликација, со кој се потврдува дали предметните програми треба да се ажурираат. Во најлош случај, нема да има достапно автоматско ажурирање и програмите ќе треба да се ажурираат рачно.

Иако дистрибуциите на Linux имаат различни политики за ажурирање на нивните пакети и ова предизвикува некои да имаат одредени ажурирања претходно, сите тие ја споделуваат идејата за централизирана библиотека од која ќе управуваат со системот за ажурирање, не само пакетите што го прават интерни на системот, но исто така и на десктоп апликациите. Ова претставува значителна заштеда на системските ресурси.

Партиции

Автоматската инсталација на Linux обично создава најмалку 3 партиции:

1. / (root) со сите програми и поставки. Би било C: со програмски датотеки и Windows.

2. / дом со лични датотеки и поставки. Тоа би биле Windows Documents and Settings.

3. swap, ексклузивна партиција која работи како виртуелна меморија. Овој Windows го прави во тажна датотека, нормално лоцирана во коренот на системот, што влијае на дефрагментација на тврдиот диск.

Сите сме корен

Иако денес скоро сите верзии на Виндоус дозволуваат ограничување на привилегиите за инсталирање на програми, вообичаеното кај домашните инсталации на Виндоус е тоа што инсталацијата на програмите не бара администраторски привилегии или, со други зборови, тоа единствениот корисник создаден е администраторот, така што лозинката не е потребна за извршување на потенцијално опасни задачи за системот.

Во Linux, од друга страна, сите дистрибуции принудуваат да го разликуваат „обичниот“ корисник од администраторот и иако на првиот може да му се доделат привремени администраторски права (преку sudo), соодветната лозинка секогаш ќе биде потребна.

Овие поголеми ограничувања за извршување на потенцијално штетни задачи за системот завршуваат со имплицирање на поголема безбедност, но и поголема стабилност на системот. Исто така, тој става кочница за неконтролираната инсталација на нови апликации, со соодветно заштеда на системските ресурси што имплицира.

Библиотеки што се повторуваат

Во Windows, некои вообичаени функции и променливи се зачувани во .DLL-датотеки (Библиотеки за динамички врски). Неговите предности вклучуваат можност за намалување на големината на извршните датотеки, за споделување на нивната содржина помеѓу различните апликации, за олеснување на нивната флексибилност и проширување и, конечно, за олеснување на употребата на системските ресурси.

Сепак, повторувањето на DLL или употребата на различни верзии од страна на програмите е многу честа појава. На овој начин, нешто што е од корист на идејата завршува да се претвори во пекол. До толкава мерка што понекогаш дупликатите DLL не се само библиотеки, туку и комплетна рамка, како што е .NET. Колку пати откривте дека имате инсталирано повеќе верзии на .NET истовремено затоа што за една програма се бара една, а за друга е потребна друга?

На Linux, од друга страна, ова ретко се случува. Ова се должи, меѓу другото, на централизираниот систем за инсталирање библиотеки и програми што ги имаат сите дистрибуции и неговиот елабориран систем на зависности што го прави дуплирањето на библиотеките или програмите скоро непостоечки.

WYSIWYG (она што го гледате е она што го добивате)

Иако оваа фраза се користи за да опише друг аспект на Виндоус програмите, таа може да се искористи за да се опише системот како целина. Кога купуваме лиценца за Виндоус, добиваме дозвола да ја користиме под одредени услови. Не само тоа, туку и она што тие ни дозволуваат да го користиме е затворен пакет: нема начин да се промени околината на работната површина ако е „тешка“ за ограничениот хардвер што го имаме. «Она што го гледате е она што го имате»; ако ти се допаѓа добро и исто така.

Во Linux, од друга страна, можете да промените апсолутно сè. Ова значи дека постојат работни околини, менаџери на прозорци, јадра, па дури и апликации прилагодени на секоја потреба. Постојат дури и дистрибуции или „вкусови“ кои го собираат сето ова на различни начини и овозможуваат Linux да се користи на ограничен хардвер. Ова овозможува флексибилност што Виндоус ја нема. Напротив, новите верзии на Виндоус бараат се повеќе хардверски ресурси што ги принудуваат корисниците да направат непотребни трошоци за да го обноват.

Зошто Виндоус со текот на времето станува уште побавен

Оперативен систем би требало да му дозволи на корисникот да комуницира со хардверот што се користи, во нашиот случај, со компјутер. Оваа интеракција се спроведува преку двигатели и програми. Логично е, тогаш, добар оперативен систем ви овозможува да инсталирате и деинсталирате програми без да влијаете на перформансите на оперативниот систем, нели? Па, тоа НЕ е тоа што се случува во Виндоус.

Точно, во Виндоус, секој знае дека на почетокот сè оди повеќе или помалку брзо, но по некое време машината почнува да оди сè побавно. Ова не е случајно и, пред сè, НЕ Е ЕКСКЛУЗИВНА ГРЕШКА НА КОРИСНИКОТ затоа што, како што рековме претходно, дури и да сте ги инсталирале сите глупости на кои можете да помислите, постојат и „системски“ причини за намалување на перформансите на системот. На пример

Дефрагментација на хард дискот

Можеби најголемата причина за падот на перформансите се однесува на дефрагментација на хард дискот. Тоа е еден од проблемите што Виндоус отсекогаш го имал, а поточно, датотечниот систем што го користи: претходно FAT и FAT32, денес NTFS и со доаѓањето на Windows 8, ReFS.

Со текот на времето, и создавање на нови информации, нови датотеки, итн. Овие завршуваат расфрлани на погонот, правејќи подолго и подолго време за пристап до хардверот на хард дискот и последователно забавување на системот. Непотребно е да се каже, најпогодени датотеки обично се оние на самиот Windows, кој постојано пристапува и ги пребришува.

На Linux, сепак, можете да изберете од плетеницата типови на датотеки, иако EXT4 обично се користи денес.

Датотечниот систем EXT4, исто така, предизвикува фрагментација исто како NTFS, FAT32 или други датотечни системи. Сепак, алгоритмот за распределба на блокови на EXT4 работи поефикасно и затоа фрагментацијата во Linux секогаш ќе биде бесконечно помалку ... сериозно.

Регистарот на Windows

Регистарот на Виндоус е хиерархиска база на податоци што ги зачувува поставките за конфигурација и опциите во Виндоус.

Кернелот, двигателите на уредите, услугите, SAM, корисничкиот интерфејс го користат регистерот и, уште полошо, и апликации од трети лица, кои многу пати пишуваат податоци како што сакаат во оваа база на податоци, фрагментирајќи ги и пополнување со бескорисни информации што во некои случаи дури и наидуваат на нив. Ова очигледно има влијание врз перформансите.

На Linux, нема споредлив регистар. Општо, поставките на програмата се зачувани во конфигурациските датотеки. Оваа „децентрализирана“ стратегија не само што не заситува ниту еден регистар, туку исто така во голема мера го олеснува отстранувањето на овие поставки при деинсталирање на програмите.

Услуги и апликации во позадина

Инсталирањето на софтвер често закопува нов код при стартување на системот без наша согласност или „скриен“ од корисникот.

Покрај тоа, многу од овие програми остануваат во меморијата, или како услуга или како процеси во позадина. Од вируси до агенти за ажурирање на програми или системи.

Во Linux, иако има и апликации кои работат во позадина или при стартување на системот, овие се многу помалку и исто така е полесно да се разликуваат, деактивираат, блокираат и / или деинсталираат.

Скриен софтвер

Во Виндоус има бесконечност на скриен софтвер, особено екстензии за прелистувачи, но исто така и други видови апликации поврзани со следење или контрола на корисниците, без разлика дали тоа го спроведува компанија со пооправдан изглед (Мајкрософт контролира дека Виндоус не е „ пиратски “, на пример) или друг софтвер поврзан со малициозен софтвер, вируси, итн. и кои имаат тенденција да изобилува со работното опкружување на Виндоус.

За среќа, слободниот софтвер преовладува во Linux, што подразбира, меѓу многу други работи, непостоење на скриен софтвер.

Зошто Linux е побавен од Windows

Исто како што тврдиме дека Линукс е пред Виндоус во скоро сите аспекти што влијаат не само на безбедноста и стабилноста на системот, туку и на неговите перформанси, ние мора да бидеме подеднакво јасни кога ќе признаеме дека постојат некои ситуации во кои Виндоус има предност.

Поточно, комерцијалните видео драјвери не се во согласност со стандардите на Виндоус. Лошо за производителите на тие картички. Исто така, бесплатните возачи имаат уште пониски перформанси, но во тој случај нема ништо повеќе за пофалба за развивачите кои ги прават возачите „слепо“ преку обратен инженеринг. Навистина е чудо што имаме бесплатни возачи.

Сепак, во овој поглед, Виндоус сè уште има предност. Можеби е единствената на која што сега мислам. Сепак, вреди да се разјасни дека ова е предност што Мајкрософт успеа да ја искористи заради монополската позиција и поради договорите со производителите на хардвер.

Исто така, во последно време има голем напредок во видео драјверите за Linux, водени од импресивниот раст на Android (кој се заснова на јадрото на Linux) и веста за лансирање на Steam за Linux, што поттикна неколку компаниите да најават развој на видео игри за таа платформа.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

74 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Антонио Морено dijo

  Многу добра статија, прекрасна поента што ја има Linux е неговата прилагодливост, односно постојат исклучително лесни и функционални верзии на linux кои ни овозможуваат да продолжиме да користиме хардвер со ниски перформанси. Напротив, во Виндоус, сè поголемата побарувачка за ресурси нè принудува да направиме непотребни трошоци за хардвер. Замислете дека се обидувате да инсталирате Windows 8 на компјутер со 256 MB RAM и невозможен хард диск од 10 GB, сега дистрибуциите како Puppy Linux ќе ни овозможат да ги искористиме овие компјутери. Конкретно како ин., Моето претпочитање е тотално кон дистрибуција на Linux, во овој случај ubuntu.

  Смешно е да се сфати како некои компјутери од пред 10 години со адаптирана и лесна дистрибуција работат побрзо од некои компјутери од пред две години со прекрасен Windows 7, сето тоа се должи на процесите во позадина што корисникот не ги знае, на ист начин формираат услуги.

 2.   Јуниори Калдерон dijo

  Да се ​​биде во различен оперативен систем има свои предности и недостатоци.

  Но, што му треба најмногу на корисникот, пред неговите игри, нивниот изглед, итн?

  БЕЗБЕДНОСТ и брзина

  GNU / LINUX во своите различни дистрибуции обезбедува поголема безбедност како резултат на недостаток на вируси и големата заедница што го поддржува со решавање на различните грешки што може да се најдат.

  Виндолин, кој првично обезбедува „импресивна брзина“, ова се повторува со текот на времето како резултат на фрагментација на дискот (тоа не можете ни да го објасните на обичен корисник). GNU / LINUX, од друга страна, поради недостаток на „оригинални“ возачи, неговата брзина е минимално помала, но оваа брзина се одржува со текот на времето.

  Јас сум во слободниот свет една година и неколку дена, започнав со Ubuntu и мислев дека светот е најдобар, но почнав да откривам различни дистрибуции и секоја е нов и подобар свет. Сега пишувам од Федора 17 и мислам дека не е погодно да се надополни на Федора 18 затоа што сè уште можам да ги правам своите секојдневни активности без никаков проблем.

  Поздрав, оние кои можат да го обиколат мојот блог (не се обидувам да украдам следбеници xD)

  http://sirjuno.gioscix.com

  и на FANPAGE http://www.facebook.com/sirjuno

 3.   Начо Рдз dijo

  Сосема точно, влегов во светот на Linux како одговор на мојот нетбук со ниски ресурси и сега имам дистрибуција на Linux дури и на мојот лаптоп од пред 15 години, машина која претходно беше застарена и сега можам да ја користам повторно.

 4.   Јуниори Калдерон dijo

  Точка за кого? Па за мојот GNU / LINUX.
  Земете винолин на најниска xD

 5.   Томас Хермосила dijo

  Ништо нема да работи за вас, од очигледна причина што тие игри и програми се направени за прозорци

 6.   Едуардо Кампос dijo

  Да погодам
  Проблеми со видео картичката ATI Radeon

  1.    винсук dijo

   Одам со феном II 955 и radeon 7770 1gb, има упатства на youtube кои работат доста добро. За секој случај, дознајте како прво да ги деинсталирате за да не мора да инсталирате сè

 7.   Никтеа dijo

  Или безжичните картички, тие секогаш не успеваат.

 8.   Луис dijo

  Еве го одговорот, не ми треба линукс за тоа што го работам.

 9.   Никтеа dijo

  Вие само се прилагодивте на прозорците, тоа е исто како да се заклучувате во вашиот затвор и да барате да ве изнесат кога ќе се држите таму. Добро ги научивте визуелните основи, бидејќи постојат јазици што можат да направат нешто многу слично и уште подобро зависи само од тоа колку сте специјализирани за тоа, колку да знаете што правите и за што, јас го користам питонот за да развијам игри и тоа е прекрасно. Уредување, за монтажа на видео имате море од можности и повеќе ако знаете добро да програмирате, но она што го правите е да се држите до сони вегас затоа што немате професионална подготовка што ве прави независни од програма (Тоа ми се случи со Adobe и бидејќи го научив кодот што ги испратив во пеколот) и ти самиот го демонстрираш својот недостаток на способност држејќи се до некоја програма. Се враќам и повторувам, вие сте службеникот кој во исто време е вообразен и вие не сте ништо повеќе од свој џелат.

  Томас ти го кажа истото, но на по polубезен начин, сепак, не сфати и заврши да бидеш вообразен, но сите имаме вакви моменти, се надевам дека ќе размислиме.

  П.С: Игрите со голтка е единствениот мешун што останува на прозорците, но веќе истекува xD.

 10.   Солидрокс Пачеко dijo

  бавно, но безбедно, уште една важна причина за мене што влегува во видео картичките се видео игрите: /… Јас зависам од прозорците во тој аспект, виното добро си ја извршува својата работа, но на прозорците е главната работа, вреди да се споменат и кампањите кои ја дискредитираат употребата на Linux, прозорците покриваат многу терен поради големата промоција. Сепак, ниту тие можат да го запрат растот на слободен софтвер

 11.   набудувач dijo

  Па, ништо не е познато во моментот. Пробав неколку linux distros и никој од нив не се прилагодува како додаток на фактот дека е многу тешко да се инсталира тажна програма ниту дебијан ниту ubuntu bi fart bi ништо не е многу далеку од прозорците кога ние сите се обични корисници или програми. Многу е тешко да ги инсталирате за да барате складишта на овој срна кога се ажурира во поактуелна верзија на лунукс, без оглед на тоа што системот забавува ужасно. sorryал ми е што сакам линукс, но на обичните луѓе им е многу тешко тие секако нема да стигнат до петиците на прозорците, иако морам да барам испукани програми, тогаш ниту сигнатичарот ниту инсталаторот на убунту не дозволуваат да инсталирате нешто звучеше како плеоназам, но тоа е мое скромно мислење, патем, компјутерот што сакав да го направам користете да ставите linux е павилјон КС со 512mb рам, па дури и оние што велат малите сè уште работеа кога прелистуваа, тие голтаат ресурси како Windows XP тие не го красат Linux толку многу чао

  1.    јули замора dijo

   Не играј со 15 минути што учиш да ги инсталираш и тоа со лоооооооо

 12.   JStitch dijo

  ubuntero не е исто што и linuxero ...

  1.    Јован dijo

   Па, скоро сите дистрибутери се инсталирани Истите само некои кои не се тешки за инсталирање, но бараат малку повеќе работа како Arch Linux или Slackware за да наведете неколку, но сите други се инсталирани исто толку лесно како и прозорците

 13.   Даниел Педроза dijo

  Според она што го прочитав и видам, некои двигатели на Linux се или бесплатни или комерцијални доколку ги надминаа двигателите на Windows, но не во сите случаи, но тие се подобруваат малку по малку

 14.   joоако dijo

  Да !!!! игри за Linux !!!!! Ве молам, дозволете тоа да биде вистина, моите пријатели повеќе не можеа да ми кажат ништо против Linux.

 15.   Даниел dijo

  има некои прозорски програми што Linux не може да ги надмине, на пр. Направив веб-страница со програма наречена webplus x6 и не најдов вакво нешто во linux, пробав со композер, не е исто многу е ограничено, а од другите да не спомнувам, ова ме принудува да користам прозорци за некои работи и linus за другите

 16.   Гаиус балтар dijo

  Студио Аптана. Треба да прочитате повеќе

  1.    Нодиер dijo

   Уште повеќе, можете дури и да креирате страница со тоа што ќе ја напишете линија по линија на код, html, php ect ...

 17.   гостин dijo

  За да пробате Linux, го преземавте Dyne: Bolic? Сериозно, мора да размислите повеќе. Постојат илјадници дистрибуции за да започнете со Linux, треба да прочитате повеќе пред да ги ослободите овие глупости.

 18.   Јован dijo

  Сето тоа е многу убаво .... но за некој што започнува со Linux Linux. Linux е многу комплициран, преземете изо на Dyne: bolic и сè уште не можам да го користам на тврдиот диск, не ги разбирам командите ... кога Linux ставете копчиња, наместо командни линии, тоа ќе стане попопуларно од прозорците ...

  1.    гавран291286 dijo

   Хуан за тоа има многу дистрибуции и еден од нив за она што штотуку започнува во Linux се нарекува „Linux MInt“, треба да го користите за да видите дека Linux не е тежок како што велат.

 19.   Габриеликс dijo

  Што се однесува до фрагментација, Linux моментално поддржува дефрагментација на датотечните системи XFS и Ext4, наскоро и на Btrfs.

 20.   Ајде да користиме Linux dijo

  Добра поента…

 21.   јојо dijo

  Всушност, оние работи што ги објавувате се валидни за Windows xp ... Во седум веќе не е фрагментиран. Повеќе е Linux, ако е фрагментиран. Јас навистина те почитувам, но ми се чини статија што се обидува да се убеди себе си и другите. Но, ако навистина беше точно, дали треба да напишете статија за да бидете убедени?

 22.   Ајде да користиме Linux dijo

  Извинете, дали зборувате за XP? најкористениот Виндоус до пред само неколку месеци?

  Воопшто не. Тоа не е статија за да ме убеди. Јас едноставно го изложувам она што секој корисник на Линукс го забележува за кратко време, што може да се потврди во коментарите на корисниците.

  Не е сериозно да се каже дека Win7 не се распарчува. Навистина. Дури ги користи истите NTFS како и претходните верзии на Win.

  На здравје! Павле.

 23.   Микел Мајол и Тур dijo

  Не е побарано изговор за експлицитно обвинување. Не верувам дека кога ќе заштедите како .doc ќе бидете надвор од квадрат, и ако е така, чудна работа, каква чудност користевте.

  Но, ако испратите CV до компанија во ОАЗИС вградена во PDF, ве уверувам дека ќе бидат воодушевени.

  Форматот .doc печати различно во зависност од печатачот што го користите, а форматот PDF не.

  И ве уверувам дека компаниите поддржуваат и користат PDF

  Познавањето на Linux се повеќе се цени, и веќе со години, docx е стандард за MS.

  Користете што сакате, но да бидете корисник на Libre Office подразбира дека ќе знаете да користите MS Office, што обично не се случува обратно, и секоја компанија ќе најде поевтино во ИТ работник кој знае како да користи слободен софтвер - дури и во комерцијален оперативен систем - од оној што не го прави тоа.

 24.   тамуз dijo

  многу добра статија и многу добро објаснета, кога хардверот е конечно бесплатен, целата дистрибуција може да работи без проблеми

 25.   Ајде да користиме Linux dijo

  Така е ... благодарам тамуз!

 26.   Микел Мајол и Тур dijo

  Според Фороникс, возачите на ATI и Intel за MS WOS и Linux - Ubuntu има неповолна положба во однос на Arch или Sabayon бидејќи нема поставено јадро на 1000 HZ, туку на 100 Hz - тие беа слични, само Nvidia имаше значителна разлика во перформансите, што очигледно е скратено со придонесите на Valve кои исто така служеа за подобрување, патем, на двигателите за MS WOS.

  Ceteris paribus, односно сите нешта се еднакви, видео драјверите за Linux се подобри отколку во MS WOS, бидејќи сега со помалку развој тие се скоро исти.

  Но, највозбудливата работа е што има промена и на патот од Xorg до Wayland што дури ќе им донесе поголема предност.

 27.   Ајде да користиме Linux dijo

  Вејленд ќе биде револуција ... да се надеваме дека наскоро ќе видиме оперативни верзии ...

 28.   Едуардо Рајас dijo

  Па, сакам да коментирам една работа. GNU / Linux е 90% (и ако не е тоа, сигурно ќе биде таму) C и C ++, што значи ова? Па, работи на пониско ниво на машината од Виндоус, не знам за што станува збор готово, но знам дека е вистинска технолошка салата.

  На ниво на табла, процесор и RAM меморија, Windows никогаш нема да може да го надмине GNU / Linux, тоа е невозможно, но Мајкрософт има своја корист за многу важен адут, производителите на графички картички, кои ги оптимизираат своите драјвери за Windows, што му дава јасна предност на работната површина, каде што оваа компонента е одлучувачка како процесорот или RAM меморијата.

 29.   Едуардо Рајас dijo

  Она што компаниите треба да го сторат е да прифатат PDF, а не доц.

 30.   Мигел Муњоз Де Ла Хоз dijo

  Одлична статија! Во моментов користам Ubuntu 12.04 и со години користам Linux и некои прозорци затоа што кога станува збор за поддршка и поправка на нив, но во многу наврати користев ЦД-а на Linux за да ги поправам прозорците што се иронични, но тоа е начинот на кој е лол ... Кога имаат проблеми со возачот и поврзаноста на Интернет меѓу другите.

  Во Linux постојано учите, на пример инсталација на апликација многу учите, тоа го правите преку конзолата, користите соодветни команди и сè што ова повлекува, за разлика од инсталирање на нешто во прозорци, следно, следно, следно ... не учи од до многу во тој метод.

 31.   Опсег на опрема dijo

  Оваа статија е интересна и сè што ќе кажете ќе биде многу точно и што сакате, но секој го користи системот што најмногу им одговара. Купив ултрабук што го поврзав со 2 надворешни монитори, преку Toshiba Dynadock U3 и одлично ми одговара со неговите драјвери што излегоа на ЦД-то во пристаништето. Инсталирав Ubuntu на партиција, пребарував на Google, Youtube, форуми и форуми и датум е што не можев да најдам решение. Јас едноставно не можам да го користам работниот простор со Linux, бидејќи нема двигатели за мојата станица за приклучување и затоа не можам да го поврзам мојот Ultrabook со моето работно опкружување. Јас не сум програмер, затоа нема да развивам бесплатни драјвери, а добивањето на нив беше вистинска главоболка still сè уште не можам да го натерам Ubuntu да работи со моите 2 надворешни монитори и мојата докинг станица. Од друга страна, барав работа, почнав да бидам верен следбеник на Слободен софтвер пред неколку години, според мене, користев Libre Office за да направам неколку документи, направив CV, видов слободно работно место и о, изненадување, тие го добија само моето CV со формат .doc (што е стандарден скоро секаде) го зачував во тој формат, и тие го отфрлија затоа што сето тоа беше надвор од квадрат, друга главоболка да ја прилагодувам така што изгледаше убаво и можеа да разговараат со мене за интервју. Како заклучок, да, Linux е прекрасен, Linux е одличен, слободниот софтвер е кул. но разберете дека ова е во деловни средини, во продуктивни средини на сервери. Линукс и слободниот софтвер се неуспех за личните работни површини, тој не ми одговараше лично и затоа продолжувам да користам Виндоус и Мек… што ми одговара најмногу. Продолжувам да го читам блогот затоа што сакам да учам, и ако некој ми помогне да го сменам негативното мислење за лошите искуства што ги имав со Linux, отворен сум за читање и слушање. Како и да е, благодарам што ме прочита и што одвоивте време. Со почит ОКО: ОВА Е САМО МОЕТО МИСЛЕЕ, НЕМАМ НАМАЛНО ДА СЕ КОНТРОЛИРАМ ИЛИ НИКОГАШ да не вознемирам.

 32.   лауделинукс dijo

  Точно, некои велат дека најголемиот проблем за системот е помеѓу столот и тастатурата.

 33.   лауделинукс dijo

  Патем, многу добра статија, треба да ја прочитаат многу почетници кои од време на време сè уште ги стартуваат Гииндосите. Ова може да им даде поттик за самодоверба. -Издравје

 34.   Калед келевра dijo

  +10000000 Внимавајте на оваа фраза, бидејќи тоа е клучот за сè. "Елементот што најмногу влијае на употребата на оперативниот систем е корисникот."

  Јас познавам корисници кои им го даваат она што вие им го давате, тие нема да знаат како да ги искористат или оптимизираат перформансите на кој било оперативен систем; било да е тоа Виндоус, Линукс или MacOS.
  И тоа го кажува оној кој користи Виндоус и Линукс повеќе од 12 години и видел скоро сè.
  Јас лично користам Linux (за програмирање, навигација, пишување лесен текст и слично) и Виндоус (за играње игри и извршување на повеќе „тешки“ задачи што не можам на Linux) и не се срамам од тоа ; Уште повеќе, благодарение на тоа успеав да стекнам толку многу знаење на самоук начин.

 35.   Фабијан Алексис dijo

  но го заборавате елементот што најмногу влијае на употребата на оперативен систем, корисникот

 36.   Jair dijo

  Проблемот е што оваа „војна“ што јас не ја гледам на тој начин, ако не за вирусни написи како оваа, трае околу 30 години, добро, во тоа време мислам дека Линукс има доволно простор за да има подобра позиција во статистиката на S.Os и дека не се појавува во „Други“ наместо цело време да ги споредувам двете решенија - дека Линукс не ми изгледа лошо и јас го користам - барај начини да го ставиш Линукс во повеќе деловен контекст и со ова ќе имаш подобри добредојден од производителите ако затоа велат дека Линукс не е популарен, што не го гледам до тој степен.

 37.   Ајде да користиме Linux dijo

  Точно. Размислував за ажурирање на секои 6 месеци како што сугерира @Twin Twin91, но тогаш размислував исто како и @Carcaman. Ова се случува само на некои дистрибуции. Во тркалачките изданија, бр. Ниту во други „постабилни“ верзии како што се Debian или Ubuntu LTS итн.

 38.   Луис dijo

  Ајде да видиме, ми требаат неколку работи, јас не сум експерт во областа, не програмирам многу и ако прашам тука е затоа што навистина имам добра намера:

  Во моментов купив: Farcry 3, Torchlight 2, Dead Space 3. Имам видео картичка nvidia GTX 660ti и звучна картичка Asus Xonar DG. Во моментов програмирам неколку едноставни проекти во Visual Basic 2008 и го користам Sony Vegas 12 за да прикажам неколку видеа што ги поставувам на youtube.

  Што ми треба? Дистрибуција на Linux каде што можете:

  - Инсталирајте ги деловите што ги купувате и кои работат како што треба.
  - Играј го она што штотуку го купив и што можам подоцна.
  - Програмирајте добро во визуелна основа.
  - Користете сони вегас за уредувањето на видеото за кое ми плаќаат.

  Ве молам, не ги критикувајте моите активности бидејќи за ова навистина прашувам тука дали ми помагаат веднаш да се сменам во Linux. (Ги испробав Ubuntu, basicaryOS, Canaima и Mandriva)

 39.   Диего Алехандро Леон Марин dijo

  Многу добра статија, корисничкото искуство е важно, засега, имам проблеми и мирни во моето искуство со Ubuntu 12.10 и ова ме принудува да се вратам на 12.04 во кој никогаш не сум ги имал, но тоа е слободата на избор и интеракција со верзиите на ОС што го дозволува тоа. Исто така, сакам да пробам Debian или Linux Mint.

 40.   Халк dijo

  Да се ​​има антивирус направен од трети страни или од самиот Microsoft не ги менува работите многу. Антивирусот мора постојано да ги проверува работите, сепак е шок за системот.
  Форматирањето на секои 6 месеци зависи од дистрибуцијата, ако користите на пример Arch или Chakra што се ажурирани цело време, ретко ќе мора да ги форматирате. На пример, имам инсталација на Чакра околу година и пол и сè уште работи исто како и на почетокот.

 41.   Leo73 dijo

  Одличен напис. Само да ти честитам.

  Со почит

 42.   Пабло Андрес Охоа Ботаче dijo

  Ништо освен вистината. Го кажавте многу јасно, без претпоставки во врска со Виндоус, но посочувајќи ги неговите најнеисправни аспекти (што никој разумен не може да ги негира). Лично, иако е позаморно да се прегледува секој аспект на оперативниот систем, перформансите што се постигнуваат (и зошто да не, целото знаење) со Linux е позначајна. Уште повеќе, мислам дека може да биде најскапоценото нематеријално добро на корисникот на Линукс: искуството.

 43.   Ману Ринкон dijo

  Во врска со драјверите за видео, не гледам дека се полоши од драјверите за Виндоус, барем јас ја користам „nvidia-current“. Играм игри (дури и некои дизајнирани за Виндоус преку Play On Linux), гледам ТВ (Авермедија) и интернет видеа без никаков проблем.

 44.   Фернандо Мумбах dijo

  Претежно се согласувам со статијата и мислам дека давањето на оваа информација е многу важно:

  - Имајќи предвид дека компаниите обложуваат на Linux (ahem, Steam), тоа ќе предизвика силен притисок врз компании како nvidia и ќе ги натера да ги подобрат двигателите. Откако ќе заврши, мислам дека дури би можел да кажам дека новите верзии на OpenGL ќе дојдат многу подобро оптимизирани од DirectX.

 45.   Ману Ринкон dijo

  Арч, Сабајон (и наскоро Убунту) се тркалаат изданија, тие не треба да се инсталираат повеќе од еднаш. Постојат и LTS во Убунту, кои имаат надградби за 5 години. Како и да е, ако Виндоус ви е подобар, тогаш користете Виндоус, тука сите се слободни.

 46.   Орелце dijo

  Само би сакал да го споделам ова:

  http://www.kriptopolis.org/rutkowska-utiliza-xp-sin-antivirus

  Во останатите, јас го сакам Линукс, без сомнение.

 47.   Ериксон dijo

  Добра статија

 48.   Близнак dijo

  Мислам дека престана да коментираш нешто.

  Во Windows 8 имате стандардно инсталиран антивирус и заштитен allид, па сега не е потребно да имате надворешна програма.

  Во моментов, сè уште се отварам побрзо од Ubuntu, иако би сакал да го видам тука неколку месеци ако издржи момчето со тој хибриден стартер.

  Што се однесува до апликациите и драјверите на трети лица, оваа најнова верзија на прозорците ги детектираше сите без проблеми и инсталираше драјвер (не најновиот), во овој аспект веќе изгледа како ubuntu.

  Сите програмери сакаат срање на почетокот на прозорците, што не се случува во Linux, но би сакал да видам што ќе се случи доколку Linux станува популарен. На пример, поврзано со возачите од порано, овој пат не го инсталирав катализаторот (во мојот случај имам графикон со амд) и затоа помалку работи на почетокот.

  И на крај, користам ubuntu и страдам од верзијатис. Јас го ажурирам системот на секои 6 месеци и тоа ми изгледа безбедно затоа што никогаш не го правам прозорци затоа што ми дава лоуоун стап.

 49.   xexu dijo

  Зошто користите Линукс ако изгледате за loveубено во Виндоус? Линукс не е популарен делумно поради слабата доверба што ја имаат некои од неговите корисници и лошиот публицитет што очигледно го прават од тоа.

 50.   Осман Енрикез dijo

  Морам да кажам дека користев прозорци скоро цел живот. Користам Ubuntu околу 2 години и ми беше одлично. Да, очигледно ги заборавив сите видови на вируси, антивируси и бавноста на Виндоус. Имам Dell Studio 1555, 4Gb RAM и во прозорците беше многу бавно !!!
  Да, имав некои проблеми со Убунту, но тие беа 2 меѓу 14 илјади проблеми што ги имав со Виндоус!
  поздрав

 51.   тритом dijo

  Здраво, по ѓаволите со прозорецот и ги користев сите прозорци од 95 до win7 и секогаш завршувам на ист начин, влегувањето во програмски датотеки за да го олесни мојот систем е слама што е она што треба да бидеш, а не системот. Тој не го зграпчува, тој знае дека гледате побавно и полно со ѓубре, но не повеќе и мислам дека нема да го знам 8-миот три дена што го окупирам федора и забележав многу разлики, точно е дека не се едноставни како прозорец, но Интернет-помошта во Linux не претставува проблем при инсталирање. (Користете го терминалот за инсталирање) не претставува проблем бидејќи во различни форуми му помага на новиот корисник на Linux. Јас користам Intel core i3-2100 cpu 3.10ghzx4, 4 GB RAM и 500 GB хард диск, ако со прозорец леташе, сега повеќе и за игрите го користам виртуелното сандаче. Да го играм е единственото нешто што служи како прозорец * виртуелниот сандак * тоа е решението. За сите оние обични корисници кои сакаат подобар оперативен систем и се исто така гејмери ​​и ова е решението користете Linux.
  Јас го користев виртулбоксот од прозорецот 7 и ми заглави сега го правам обратно имам fedora и користам win7 од виртуелната кутија и воопшто не влијае на перформансите на системот, ова е една од игрите http://world.needforspeed.com И работи супер добро од виртуелното сандаче со само половина од ресурсите што ми беа наменети за тоа и не влијае значително на мојот систем.

 52.   Родолфо dijo

  Јас користам Linux, кој било од овие три вкусови има голема поддршка: Fedora, Ubuntu и openSUSE, ги пробав, го користев секој подолго време, секогаш се враќам во Fedora, но сепак имам машина со Ubuntu (ако тоа го олеснува животот), јас сум overубител на бесплатни SW, се обидувам да користам бесплатен SW што ми треба, понекогаш го нема, јас сум реален за десктоп Линукс сè уште нема сè што ви треба, ЗАВИСИ МНОГУ на она што го прави, има работи што ги прави, а не ти треба повеќе, може целосно да мигрираш на Linux, но не сите, прочитав некој што рече дека е тешко, ништо како прозорци, делумно тој е во право, но јас му велам на мојот пријател, ако сакате да користите Linux или друг бесплатен оперативен систем (BSD) што можете да направите, ќе научите други работи и кој знае можеби ќе работите со бесплатна sw (на пример мрежи, сервери и сл.) не правете не изговори, не сум ни експерт, епро сакам да научам и да знам нова технологија и ќе ги поправам, ако има решение, можеби малку тешко, но тука е и деталот, ernet е помош што ќе ви помогне многу, ако сакате да научите Linux или друг бесплатен оперативен систем, не изговарајте изговори и ако не сакате, користете го она што најмногу ви се допаѓа. СЛОБОДНИ сте да изберете. Заборавив, каде што ако Linux и BSD се милји пред прозорците, тоа е на сервери, го прави она што може да го направи Windows Server, не може сè, но пример е на веб-серверите, на работната површина сè уште е малку зелен, но не многу веќе може да се мигрира.

 53.   Хавиер dijo

  многу добро и многу јасно

 54.   дпералта dijo

  Секој е слободен да го избере системот што го сака, Линукс воопшто не е комплициран, тоа е aубов, според мое лично мислење.

 55.   Рафаел dijo

  Јас сумирам сè во: Unix-like, види дека Unix-like системите јадат системи како MS Windows.

  Патем, верувале или не, мајчините игри со Linux се многу подобри за мене. Неверојатно е.

  Иако морам да имам MS Windows за играње, за жал. (игри како смртна комбат, pes 2014, wrc 4, итн.)

 56.   вавилон dijo

  Колку добра статија. Јас ќе ти го препорачам читањето.

  1.    КЗКГ ^ Гаара dijo

   Ви благодарам

 57.   Но dijo

  Многу добро! Добри информации, благодарам за споделувањето!

 58.   Ники dijo

  Не се обидувам да го дискриминирам Линукс, што е повеќе, го претпочитам енормно, но во повисоките верзии на Виндоус како 8 или 10, разликата во брзината е доста во споредба со Линукс, особено Убунту, што според мој вкус е најбавно дистрибуција знам.
  Иако Linux е многу безбеден, во исто време е многу бавен, тоа што нема антивирус не значи дека е помоќен и побрз од Windows, Linux има многу безбедносни поставки што го забавуваат системот, Linux е добар за слаби уреди, но Виндоус е брз на помоќни компјутери.

  1.    Слика на зачувување на Хозе Луис Руиз dijo

   Во врска со коментарот на Ники, не се согласувам со следново:
   На мојот компјутер HP Pavilion со следниве карактеристики: AMD A8 со Radeon (tm) HD Graphics × 4 и 4 GB RAM меморија, имав инсталирано Windows 8.1. и подоцна го инсталирав Ubuntu 14.04, и нема разлика во брзината во работењето. Но, постои разлика во вклучувањето и исклучувањето на Виндоус, што трае многу подолго.
   Патем, ми беше невозможно да ги инсталирам двата оперативни системи заедно, бидејќи Виндоус 8, не знам дали го знаете, носи нов систем за конфигурација на БИОС, наречен УЕФИ, и кој спречува и блокира инсталација на друг паралелен оперативен систем. Само тој факт, кој ја загрозува слободата на корисникот, заслужува да го елиминира и отфрли тој оперативен систем - Windows 8-. И тоа е она што го направив. Морав да го избришам за да инсталирам Ubuntu 14.04, што работи одлично.
   Честитка.

 59.   Слика на зачувување на Хозе Луис Руиз dijo

  Многу добра статија. Се согласувам со сè.
  Според сопственото искуство: Јас сум корисник на Линукс (Убунту, Нане) и го потврдив она што е кажано во статијата. Имам инсталирано и linux (ubuntu и lubuntu) на други компјутери на пријатели и познаници, и тие работеа совршено.
  Слаба точка во Linux, честопати, е конфигурацијата на Wi-Fi и печатарите, што понекогаш е доста проблематично, но, како што беше речено, тоа не е заради Linux, туку заради сопствените двигатели.

 60.   пиратски dijo

  Не знам за тебе, но го правам тоа што е лубунту, debian, fedora, linux mint се побавни од windows во секој аспект од почеток до отворање или инсталирање апликација. Не знам дали се неодамнешни верзии што имаат многу графички интерфејс затоа што со xcfe тој е најпристојниот што ми одговара но никој од нив не се чувствува побрзо од прозорците е мое лично мислење

  Ако сакате брз систем, препорачувам windows 7 lite или xp lite без надзор со пентиум ii и 35 mb рам, а xp е побрз од повеќето linux distros и е компатибилен со сè, од windows

  и не мора да барате повеќе од 20 дистрибуции за да видите кој е најдобар

  П.С: Никогаш не сум користел антивирус на прозорците и никогаш не сум имал вирус

  Знам дека многумина нема да се согласат со моето мислење, но тоа е она што го чувствував

  Честитки!

 61.   ракотворби dijo

  Имам прашање во врска со Linux, од која причина се вели дека е попријателско од Windows? Зошто се вели дека секој корисник може да користи Linux?
  За мојот Linux е добар систем без оглед на неговиот вкус, но скандал е да се обиде да инсталира каква било апликација.
  Дозволите на корисниците се влечење, само искусно лице може да користи Linux без оглед на неговата дистрибуција.
  Не мислам дека корисникот што го окупира Microsoft ќе може да манипулира со некој вкус на Linux без макотрпен вовед бидејќи системите на Microsoft се супер интуитивни.
  Зошто да не создадете поудобна и поинтуитивна дистрибуција за корисниците?
  Би било ценето ако некој може да одговори на овие прашања.

 62.   Слика на зачувување на Хозе Луис Руиз dijo

  handryust, ти велиш дека во Линукс „скандал е да се обиде да инсталира каква било апликација“.
  Воопшто не, сосема спротивен пријател: многу е полесно и побрзо: одите во софтверскиот центар и со само два клика, за неколку минути програмата е веќе инсталирана.
  И не мора да пребарувате и пребарувате на Интернет за да пронајдете и инсталирате програми во Виндоус.
  „Системите на„ Мајкрософт “се супер интуитивни“ да, да? Па, познавам многу луѓе кои го мразат MS Office 2003 или Windows 8, на кој патем му треба повеќе и повеќе овен и повеќе од сè.

  1.    ракотворби dijo

   Ви благодариме за одговорот на Хозе Луис Руиз.
   Да, за перформансите и точно, но дали мислите дека обичниот корисник е заинтересиран за тоа?
   корисникот е заинтересиран за леснотијата на користење, или не?
   Исто така запомнете дека канцелариските верзии со повеќе интуитивни менија се веќе променети, исто како и LibreOffice. Од таа причина, корисниците се повеќе посакувани libreOffice, openOffice, google docs и сл.
   Нема да бидат дека тие се повеќе личат на Microsoft Office.
   Запомнете исто така дека хардверот се промени во овие години и машините доаѓаат со повеќе ресурси отколку порано.
   Ви благодариме за одговорот на пријателот Хозе.

   1.    Чело dijo

    Пријателе, ќе ти кажам нешто од гледна точка толку основно што сите превидуваат.
    Во мојот случај, јас сум сирак од Виндоус XP, оној што веќе нема ажурирања на „Мајкрософт“, каква е природата на секој претприемач, за промовирање на своите нови производи.
    Со оглед на ова, и гледајќи дека мојот netbook е бавен како мазга, немам опција да ја надоградам, па дури и да не мислам да купам друга; Требаше само да размислувам за префрлување во Ubuntu …… и работите се сменија таму !!!
    Прво… .. Најдов можност да го „нашминкам“ мојот Ubuntu Mate 15.10 како Windows XP, што ми овозможува да не трошам време на обука или прилагодување на нов вид распоред на мени, итн.
    Второ ... .. откако пробав со Виндоус 7 на мојот нетбук и видов дека опремата не може да ја поднесе, очајував и депресивно се соочував со економскиот проблем со кој морав да се соочам поради набавката што треба да ја направам за нова опрема; но да барам мислења од корисниците што го каталогираа Ubuntu Mate 15.10 како многу добар ОС за стари лаптопи, го пробав и денес ми е најдобар сојузник.
    Трето ... ... Јас понизно верувам дека сличноста на „презентацијата“ на Linux-програмите со оние на Windows се должи на олеснување на адаптацијата на луѓе како мене ... ... обични и диви корисници кои треба само да работат софтвер

    Знам дека многумина од читателите мораат да прават чуда со сите опции што ги нудат Linux, Ubuntu, итн. .. но обичните и основни луѓе како мене, кои имаат ограничени ресурси за да напредуваат технолошки, се главните корисници на оваа благородна иницијатива, која ни овозможува да напредуваме кога можеме (не кога Microsoft сака) и според нашите потреби.

    Честитки!

   2.    инуказа dijo

    Ако обичниот корисник е заинтересиран за тоа, бидејќи тој е повеќе заинтересиран неговиот тим да работи ефикасно, отколку постојано да виси додека извршува задача.

    И леснотијата на користење е нешто сосема релативно, многу луѓе само гледаат околина за работна површина, разбираат како се користи, на други им е тешко. но со континуирана употреба учите да користите. и многу години има дистрибуции ориентирани кон крајниот корисник заради леснотијата на користење

    На пример -> SuSE Professional, Mandrake, Mandrive, Mageia, PCLinuxOS

 63.   инуказа dijo

  Добра одлична статија.

  Па, за root партицијата, го користам датотечниот систем "btrfs" што може самостојно да се дефрагментира
  Иако за лични податоци, претпочитам датотечен систем „xfs“.

  Со Виндоус XP, ако ја правите вистинската работа, можете да го оставите течно, на пример, кога користев Виндоус XP. Никогаш не инсталирајте антивирус или антималвер, а уште помалку „Norton Jalavirus“ xD бидејќи тоа влијае само на перформансите.

  Претпочитав да користам блокирање на одредени IP во датотеката „домаќини“ за да избегнам многу малициозен софтвер и реклами. Покрај тоа, јас создадов дневник-датотека специјално за да ги зголемам перформансите колку што можев и да бидам исклучително селективен со инсталираниот софтвер, по можност користејќи слободен софтвер. освен зависностите од библиотеките и дополнителните рутини што треба да ги вклучува самиот Windows, но не. . .

  Со возачите на nvidia на GNU / Linux никогаш не сум имал проблеми, со ATI да и доста, но сега би сакал да пробам ATI Radeon HD 4670. Со видео игрите што ги имам, од 2004 година практично користам GNU / Linux за играње исклучиво: Д. Колку најмногу ми се допаѓа Abandonware.

  Ја имав истата изведба со мојот сегашен компјутер:
  Процесор: AMD Athlon +6000 X2, 3,00 GHz
  RAM: 3,00 GB, DDR2, 800 Mhz
  Видео: Nvidia GeForce 6200 TurboCache (TM), 128 MB, 64 Bit

  Работи што ги користев и функционираат совршено:

  Пареа за Linux {Следните наслови работат исто за мене на Linux и Windows дури и преку Wine:

  12 трудови на Херкулес
  8 BitMMO
  Авантуристички капиталист (користејќи го параметарот „-force-opengl“)
  Алхемиски мистерии: легенди во Прага
  Амнезија: Темното потекло
  Аноксемија
  Тактики на оружје
  БитБластер III
  Скршен меч 1 - сенка на темпларите
  кола
  Crash Drive 2 (користејќи го параметарот „-force-opengl“)
  Проколнати
  Депонија: Хаос во Депонија
  Депонија: Бегство од Депонија
  Сонувајќи сара
  EDGE
  ФаеВерси алхемија
  Лутам мечето
  Излет 2
  Франкенштајн: мајстор на смртта
  Фредерик: Воскресение на музиката
  Оди мисија: Вселенски патувања
  Полу-живот + МОДИ (спротивставена сила, сина смена, контра-удар, природен избор, рикоше, класична смртна смрт, ден-Д, итн.)
  Ironелезна муцка
  Легенда на броевите
  Мегабајт Панч
  Millie
  Пенумбра: Увертира / Црна чума / Реквием
  Портал
  Премиум базен
  Квинтет
  RUSH
  Ризом
  Спасители
  Серена
  Брод господар
  Теди Флопи уво - кајакарење
  Теди Флопи уво - авантура во Монтеин
  TeeWorlds
  Опатија на криминал
  Последната ноќ Мери
  Токи тори
  Факел светло II
  Вакфу
  Кој е Мајк
  World of Goo
  World Of Guns: Демонтирање
  Вирмсун
  Мора да ја добиете играта

  Тие работат преку Вино од мајчин клиент Steam Linux:
  Бионички такси
  Enclave
  Горки 17
  Септера јадро

  Тие користат Dosbox + Abandonware:
  Класик на воините во сенка
  Колонизација на Сид Миер
  }

  Пареа за Windows користејќи PlayOnLinux
  {
  8BitBoy
  Авејонд 3-2: Гејтс на ноќта
  Браухала
  Замокот Crashers
  Осудено: криминално потекло
  СТ специјални единици: Оган за ефект
  CubeTractor
  Пусти грмотевици
  Ограничување
  Земја 2150: Изгубени души / Проект за Месечината
  Непријателски ум
  пиштол метал
  Hitman 2: Silent Assassin
  Непријателски води: Расте Антеус
  Џет-сет Радио
  Најт Шифт
  неизвесност
  Пиксел мозаик: Јапонија
  Пиксел мозаик: крајна
  Пиксел мозаик 2
  Растенија против зомби
  Поларитетот
  Рагнарок на Интернет
  Realms Of The Haunting (DOSBox за Windows + Abandonware)
  Челик и пареа: Епизода 1
  Terra Incognita One Прво поглавје: Потекло
  }

  Користење на мотори / повторни имплементации:
  DarkPlaces -> Quake 1 + MODS (морнарски пломби, X-Men, итн.)
  иwm3 -> Пропаст 3

  GZDoom-GPL -> Doom 1, Doom 2 + MODS (Doom PSX, Doom64, Brutal Doom, Brutal Wolfenstein 3D)

  ioQuake 3 -> Земјотрес 3 (понуда за напојување, урбан терор, итн.)
  iortcw -> Враќање во замокот Волфејнштајн
  NXEngine -> CaveStory
  Отвори Raider / Tomb -> Tomb Raider
  OpenAges -> Ages Of Empires 2
  OpenFodder -> топовско месо
  OpenMW -> Движењето за старешините 3: Утре + Проширување
  OpenRA -> Команда и освојување: Црвен сигнал
  Стратагус -> Warcraft 1 / Warcraft 2
  Земјотрес Јагами -> Земјотрес 2 (Акционен потрес, МакБаскет, итн.)
  итн. . .

  Други игри:
  Друг Metroid 2 Remake / AM2R
  Коцка за напад
  Димензија ВВВВВВ
  Дореи до Сеикацу / Fe Чувства во наставата
  Наследството на територијата на непријателот
  Херои на вечта
  Пингус
  Покемо
  Pokemon Revolution Online (користејќи го параметарот „-force-opengl“)
  Regnum Online (пред да биде шампиони на Regnum)
  Тајни христијани на Марио
  Спирални витези
  СуперТукс
  Супер Тукс картинг
  Настава на чувства
  Темниот мод
  Факел
  Ксонотични
  ЗезенијаОн-лајн
  итн. . .

  Други наслови преку верзии на вино на PlayOnLinux +
  Возрасти на империите 1 + Проширување / 2 + Проширување
  Американката Алиса на МекГи
  Надвор од доброто и злото
  Голема авантура во градот (сите)
  Call of Duty 1/2
  Командоси 1/2/3
  Дијабло 2 + Проширување
  Зандана DeathTrap
  Чувар на занданите 2
  Final Fantasy 7 + OpenGL лепенка
  Final Fantasy 8
  Халоце
  Legacy Of Kain: Soul Reaver 1/2
  Magic & Mayhem / Дуелот на волшебникот
  Мегамари
  Замокот Могецко
  Мото ГП2
  Моето кралство за принцезата III
  Датотеки за мистериозни случаи (сите)
  Потреба за брзина: 3,4,5,6, подземни 1/2, најбарани, јаглерод
  NeverWinterNights + Expansions
  Рејман
  Resident Evil 4
  Доминирам
  Шампионат на рели во Сега
  Снајперист Елита
  Starcraft + Проширување
  Супер МарисаСвет
  Старецот Скролувајте 3 + Проширувања
  Шепотениот свет
  Tohouvania 1/2
  Warcraft 3 + Проширување
  Ју-Ги-О! Power Of Chaos (Југи The Desnity, Одмазда Каиба, eyои Страста)
  итн. . .

  И тоа не сметајќи ги емулаторите и виртуелните машини како:
  RetroArch
  Меднафен Бришам
  snes9x
  Десмуме
  Заменик
  Stella
  Scummvm
  ОстатокVM

  Затоа, не верувајте дека нема начини да се играат видео игри во GNU / Linux, бидејќи ако има 😀 го правам тоа искористувајќи ги неговите перформанси 😀 и дека за разлика од прозорците немам паѓања цело време, ниту пак сини и / или црни екрани одеднаш.

 64.   зорба345 dijo

  Па, тоа ќе биде моја вина, но за мене искуството со Линукс е БЕСНЕЧНО побавно од Виндоус. Не знам, тоа ќе биде моја вина. Користев Ubuntu и партнери, Suse, RH, Fedora, Debian, Mint, Mandriva, првиот Slackware, итн ... но ништо, не можам, секогаш се враќам на Windows, brrrr ....