Како да играте игри со Виндоус на Linux

За да ги извршуваме вашите игри со Виндоус, ќе ни треба помош од неколку алатки: ВИНО, Dx вино, Винетрикс и ЛутрисВо ова упатство ќе видиме како да инсталирате и конфигурирате секој од нив.

Вовед во вино

Како што сите знаат, Linux не поддржува датотеки .EXE. Па, како по ѓаволите можат да работат програмите на Виндоус? Па, некои генијалци направија програма наречена ВИНО, што значи дека Виното не е емулатор, што е еден од начините да се изврши Виндоус програма под Linux.
Но, ако не е емулатор, како се прави тоа?

Причината зошто Виното не е емулатор е што емулаторите имаат тенденција да ја дуплираат целата околина во која живее програмата, вклучително и симулирање на дадена микропроцесорска архитектура. Виното, од друга страна, го спроведува она што може да се нарече слој за компатибилност, кој обезбедува алтернативи за библиотеките на Виндоус.

Тоа е добро? Да и не. Да речеме неколку вистини ...

Подобра употреба на RAM меморија

Виндоус (во која било од неговите верзии) има значителен број на програми вчитани во RAM меморијата, кои обично не се вчитуваат во Linux (читај: антивирус, антималвер, итн.). ВИНО, не го прави тоа. Следствено, троши помалку ресурси од Виндоус.

Директен Х

Direct X е најкористениот API во игри со Виндоус и е ексклузивен за овој оперативен систем. Linux, од своја страна, користи OpenGL.

Па, како Linux извршува игри за кои е потребен DirectX ако користи само OpenGL? Тука влегува волшебството на Виното: тоа го прави OpenGL да го имитира DirectX.

Резултатот? Очигледно, кога имитирате, ги губите перформансите.

Дали игрите работат подобро на Виндоус? Јас би ти кажал дека зависи од играта. Сепак, одговорот е ДА, токму поради емулацијата на Direct X. Може да се каже дека игрите базирани на Direct X 7 работат исто на Виндоус како и Linux, но со DX9 натаму работите се менуваат многу: приближно 20% помалку перформанси.

Игри за Windows

За Виното е исклучително тешко да ги извршува игрите што доаѓаат со овој систем. Затоа, од денес, тој не работи, на пример, игри како Street Fighter IV, Resident Evil 5 или Gear of Wars.

Различен Виндоус за секоја игра

Една предност што ја има ВИНО е тоа што ако сакате можете да направите стара игра да работи на Виндоус 95, и нова на Виндоус 7.

И не само што опциите завршуваат тука, туку исто така дозволуваат инсталирање на други програми, како што се рамката, директксот и сè што можете да помислите.

И тоа е местото каде ВИНОТО ги искористува своите функции најмногу бидејќи, на пример, постојат игри кои работат добро со Виндоус, со инсталирани x програми, итн

Ова исто така значи дека ако користите општа поставка за ВИНО, постојат игри што ќе имаат подобри перформанси, а други ќе имаат полоши резултати. Затоа, за водење игри е погодно да се стартува ВИНО со помош на програма наречена PlayOnLinux, што му кажува на ВИНО да го извршува Виндоус совршено конфигуриран за таа игра. Како?

Виндоус видео драјверите се подобри од оние со Линукс

Сите тестови покажуваат дека кога работи, на пример, Отворена арена, и во Windows XP и Linux, во Windows фрла повеќе рамки. Со други зборови, во Виндоус екранот се освежува побрзо отколку во Линукс, што значи дека подобро ја искористува видео картичката.

Ова не се случува затоа што играта не е природна или поради ВИНО или друг емулатор. Тестовите се извршени со извршување на соодветните мајчин извршни за секој оперативен систем. Така? Одговорот е дека, елиминирајќи ги сите други фактори, останува само да се каже дека драјверите за видео картички за Windows се подобри (од техничка гледна точка) отколку Linux.

Водич за вино

Препорачувам да ја инсталирате бета верзијата на Вино, бидејќи во многу случаи има подобрувања што не се во стабилните верзии, и повеќе во најновата верзија 1.3.28 што работи спектакуларно и со многу подобрувања. Откако ќе завршите, треба да имате инсталирано Вино и Винетрикс. Вие исто така имате можност да инсталирате Лутрис, PlayOnLinux y лозје тоа може да биде доста корисно, но тоа ќе го оставиме за подоцна.

Директен Х

Првото нешто што треба да направиме е да инсталираме DirectX.

Dx Wine е најдобриот начин за инсталирање на DirectX.

Преземете Dx Wine (прекрасната програма направена од kuboode) што лесно го инсталира DirectX 9c во Wine. Одлично е и дури ви дава можност да имате Dxdiag.

Имате опција да инсталирате DX10 и DX11, сето тоа зависи од тоа дали видео картичките што ги имате ги поддржуваат или не.

DxDiag, идеален за да знаете дали целиот хардвер е препознаен во Вино.

Visual Basic, .Net, итн.

Потоа, со Winetricks можете да ги инсталирате следниве програми кои, иако не се задолжителни, можеби се потребни за извршување на игра.

VisualBasic:
- vcrun 2005 (Visual C ++ 2005)
- vcrun 2008 (Visual C ++ 2008)
- vcrun 2010 (Visual C ++ 2010)

Рамка:
- dotnet20 (Framework NET 2.0)
- dotnet30 (Framework NET 3.0)
- dotnet35 (Framework NET 3.5)
- dotnet40 (Framework NET 4). Овој не се појавува во Винетрикс. Може да се инсталира рачно.

Има уште многу работи што треба да се инсталираат. Погледнете ги опциите што Винетрикс ги дава. Она што ви треба зависи од вашата машина и апликациите што сакате да ги користите. Сепак, може да се каже дека горенаведеното е минимално и незаменливо.

Винетрикс

Конфигурирајте ги опциите за вино

Отворете Winetricks и изберете „Изберете го стандардниот вински префикс“ и „Промени ги поставките“. За мене најдобрата конфигурација е оваа:

- ddr = opengl
- dsoundhw = емулација
- glsl = оневозможено
- повеќенамерно = оневозможено
- mwo = овозможено
- мајчин_мдак
- npm = пакување
- орм = црна буфера
- psm = овозможено
- RTLM = автоматско
- звук = алса
- строго зацртување = оневозможено
- vd = исклучено

Од овие опции, има 2 што ги подобруваат перформансите

- OffscreenRenderingMode, при поставување на опцијата FM (Framebuffer), фрла неколку рамки, замрзнува и го прави истото одново и одново. Значи, секоја игра е неиграна. Затоа се препорачува повратен мебел.

- Директен звук: Забрзување на хардверот, променете Комплетна за емулација. Ова во голема мера ги зголемува перформансите и компатибилноста во текот на "целосна".

Исто така, за да добиете перформанси, можете да ги оневозможите GLSL и MultiSampling, но губите графички квалитет.

Ако Виното, дури и по сето ова, не ја открие видео картичката, направете го ова:

Откако ќе ги промените опциите, го отворив директориумот .wine во вашата корисничка папка, а потоа отворив датотека наречена "user.reg" (клучевите во регистарот креирани од корисникот се зачувани таму).

Таму побарајте [SoftwareWineDirect3D] и на крајот додадете:

"VideoDescription" = "Внесете го моделот на видео картичка со наводници" "VideoDriver" = "nv4_disp.dll" "VideoMemorySize" = "Внесете ја меморијата на видео картичката"

Во мојот случај, изгледа вака:

[SoftwareWineDirect3D] 1318967087 "DirectDrawRenderer" = "opengl" "Multisampling" = "оневозможено" "NonPower2Mode" = "repack" "OffscreenRenderingMode" = "backbuffer" "PixelShaderMode" = "овозможено" "RenderTargetLockMode" = " "оневозможено" "UseGLSL" = "оневозможено" "VideoDescription" = "GeForce 7025 / nForce 630a / PCI / SSE2 / 3DNOW!" "VideoDriver" = "nv4_disp.dll" "VideoMemorySize" = "512"

Подготвени! ВИНОТО е подготвено за војна!

Ние веќе користиме WIne, Dx Wine и Winetricks. Сега сето ова ќе го подобриме со програма наречена Лутрис.

Вовед во Лутрис

Лутрис со некои од моите најголеми пороци ...

Лутрис е програма што ги групира сите игри на единствена платформа, нешто слично на Steam.

Неговата карактеристика е да поддржува СЕКОГАШ СЕ, но погледнете го списокот на работи што се банкарски:

- мајчин игри со Linux.
- Виндоус мајчин игри.
- MAME игри.
- Пријател 500, 600, 1200.
- Атари 2600, 800, 800XL, 130XE, 5200, ST, STE, TT, рис.
- Bandai WonderSwan, боја на WonderSwan.
- Онлајн игри со прелистувачи како Quake Live, Minecraft и сите блиц.
- Коммодор VIC-20, C64, C128, CBM-II, PLUS / 4.
- ЛукасАрт СКАМ (Остров на мајмуни, замок на манијаци, итн.)
- Магнавокс Одисеја, Видеопак +.
- Mattel Intellivision.
- Microsoft MSX, MS-DOS.
- NEC PC-Engine Turbographx 16, Supergraphx, PC-FX.
- Nintendo NES, SNES, Game Boy, Game Boy Advance, Gamecube и Wii.
- Sega Master Sytem, ​​Game Gear, Genesis, Dreamcast.
- SNK Neo Geo, Neo Geo Pocket.
- Sony Playstation.
- З-машина.

Но, најдоброто од сите е што за секоја игра ви дава многу опции, затоа е ПОВЕЕ ОД ПРЕПОРАЧАНО да го користите, бидејќи има многу опции за вино, кои во зависност од играта можете да ги промените, без да влијаат ниту на Виното ниту на други игри. Тоа е како PlayOnLinux, но Лутрис ми се чини подобар, бидејќи не само што ви овозможува пристап до игрите на Виндоус, туку и до огромен број емулатори.

За да завршите, кажете дека нема суштински подобрувања во Лубунту и Ксубунту. Можеби мислите дека користењето помалку RAM меморија ќе влијае на перформансите на WINE, но не. Веројатно ова се случува затоа што со виното се постапува претежно со процесорот и видео картичката.

Fuente: пачиу


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

25 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Неколку dijo

  Вино
  Is
  Не е
  Емулатор

  Виното не е емулатор.

 2.   Сенка_Воин dijo

  Тоа е сега, пред точно да значеше „WINdows Emulator“ („ВИНО“)

 3.   Кец лист dijo

  Погледнете каде барав вакво нешто сега кога започнав да тестирам инсталирање игри со Windows на Linux. Бев во можност беспрекорно да инсталирам и да играм четири работи Quake 3, Half-Life 1 и Age of Mythology. Но, сакам да пробам со GTA 3 (кој го инсталира, но не го открива ЦД-то при играње) и Jеди Најт 2 што ми дава грешка.

  Ви благодариме за овој пост.

 4.   Габи dijo

  Сакам да инсталирам PC3 игра на Виндоус 7, но нема да започне затоа што не е компатибилна, затоа мислев дека ако може да се конвертира или трансформира така што Линукс може да го поддржува, многу добро ќе ме благослови. Прашувам затоа што сум 10-годишно момче

  1.    Андрес dijo

   За каква игра станува збор?

 5.   АДИРАЕЛ dijo

  Ми се допаѓа операцијата 7 преку Интернет и кабалот преку Интернет. Имам проблеми да ги извршувам и во прозорец операцијата 7 Морам да ја извршувам во Win XP, бидејќи иако ставам повеќе RAM меморија на мојот компјутер, таа не работи целосна во win7 и Cabal затоа што е повеќе Актуелно и има повеќе графички ефекти не работи целосно на win xp, но ако работи целосно на win7 ГИ МРАЗАМ ОВИЕ ЕБЕНИ НА ПРОЗОРИ! Секогаш има некомпатибилност во нешто, покрај тоа што ги јадам сите мои ресурси за да можам да играм нешто интересно, морам да го преземам целиот систем со ИГРА БОСТЕР и со TUNAP UTILES, па дури и тогаш не трае целосно, би сакал да видам дали ОПЕРТИЈА 7 може да се работи на Linux сега таа операција7 не менува записи или нешто слично, но има детал дека не е доволно да ја копирате и залепите папката на играта на друг компјутер, исто така мора да копирате папка што ја ставате на дискот c и се вика LIN која на прв поглед ве Го гледате тоа и не ја земате важноста pss подоцна, сфаќате дека тоа е папката што извршната трага ја бара кога ќе започне и која има правци што треба да ги следат и информациите за верзијата ШТО САКАМ ДА СЕ СПАСАМ Е АКО СО ВАШАТА ПРОГРАМА, МО CАМ ДА ИЗБЕРУВАМ БЕЗ никаков проблем .ЕКСЕКАТА НА ИГРАТА И ТОА ИСТЕ МЕ ЈА ОТКРИВА ПОСТАПКАТА НА РУТИТЕ БЕЗ КАКВА ШТЕТА

 6.   Микел Мајол и Тур dijo

  за тоа, списокот за компатибилност на winehq и playonlinux ве известува за игрите кои се 100% во ред, и оние кои сè уште не одат воопшто добро.
  http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=application&iId=9399

  http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=application&iId=5275

 7.   Гер dijo

  Пол,

  Одличен пост !!

  Се надевам дека како одминува времето, компаниите ќе започнат да издаваат висококвалитетни игри за GNU / Linux, ќе биде прашање на сознание дека корисниците на Linux веќе претставуваат значителен дел од вкупните корисници.

  Честитки!

 8.   guillermoz0009 dijo

  Со тоа што АОМ работи со титани на експанзија, сметам дека е здраво за готово, тоа е единствената игра што ми се допаѓа кај Гуиндос XD, знаете заради предизвиците со пријателите и семејството.

 9.   Луис dijo

  Не можам да преземам лутрис ..

  МО CЕ ДА МИ ДАВЕТЕ ЛИНКОТ ДА ГИ ПРЕЗЕМИТЕ ЦЕЛО ВИНО, Винетикс и Лутрис

 10.   Хуан Мануел dijo

  што е веб-страница

 11.   dan dijo

  Едно нешто што имам пентиум III од 0.8ghz и 650mb рам, како можам да го сторам тоа кога трчам варкафт 3 во вино троши помалку е дека по некое време ќе почне да оди бавно и бидејќи немам прозорци ...

 12.   Пол dijo

  Не разбирам, понекогаш во одредени форуми премногу критикуваат прозорци, велејќи дека тоа се чисти пари (што понекогаш е точно), но на крајот сакаат да преземат директк. Верувам дека и прозорците и linux имаат недостатоци, и се ПРОИЗВОДИ. Linux е многу корисен за програмирање, сервери, интернет и индустрија. Додека Виндос е покорисен за домот, односно за игри, документи, интернет итн.

  На пример, за wifi и интернет-инфраструктури, Linux е многу подобар. Но, да се игра тоа не е.

  Честитки!

 13.   Gabriel dijo

  како да го инсталирате виното dx

 14.   кук dijo

  еден ден ќе имаме добра алтернатива во linux

 15.   Еди Холидеј dijo

  Добар придонес, ќе видам дали можам да го користам на мојот Manjaro Linux

 16.   габукс22 dijo

  Со лутрис и компанија е луксуз да се игра на Linux ... благодарение на UsemosLinux и cia. уште еднаш што нè култивира во светот на ГНУ / Линукс… благодарам вкупно ..

  1.    ајде да користиме linux dijo

   Нема на што! Прегратка!

 17.   Jaime dijo

  Здраво, имам проблем и тоа е што се обидов да го симнам виното DX, но оттогаш http://sourceforge.net/projects/dxwine/ Веќе не е достапен, не знам дали има некој друг начин за преземање.

 18.   Хуан Хозе dijo

  може ли сите игри со прозорци да се користат со тие програми?

 19.   дејмер dijo

  здраво добро имам ubuntu 15.10 Не можев да преземам игра затоа што не отвора некој може да ми објасни што да правам

 20.   QKingsta dijo

  Издувам! Останувам во Виндоус, полесно е да преземам, инсталирам и играм отколку што е потребно да преземам како 3 или 4 програми и потоа да ги конфигурирам за да можат да играат игра. Linux е дизајниран за луѓе кои се програмери или кои создаваат мрежи и сервери, но не е дизајниран за оние од нас кои сакаат видео игри.

  1.    Диего dijo

   Ова упатство е за играње на Linux со игри напишани за Windows. Игрите напишани за Linux работат во Linux исто како и игрите напишани за Windows во Windows: Вие ги инсталирате и тоа е тоа.

   Сега запрашајте се како можете да играте на Виндоус со игра напишана за Линукс, и ако ви е полесно отколку обратно, тогаш можете да кажете дека Линукс смрди.

   Поздрав.

   1.    Хозе Луис dijo

    Тоа е најдобриот одговор што сум го видел со години

 21.   Рафаел Портиillо Т. dijo

  Ви благодариме за туторот ...!