Како да добиете средства за проекти со отворен код

Практичен водич за финансиска поддршка со отворен извор, првично беше дизајниран од Надија Егбал, со цел да ги научиме програмерите, консултантите и претприемачите да Како да добиете средства за проекти со отворен код. Целта е да се надополнат сите информации што се Надја тој подигна и даде неколку дополнителни алатки за одличната работа што ја подготви за нас.

„Работам со отворен извор, како можам да најдам финансирање?

Подолу се наведени сите начини на кои Надја и знам за луѓето да можат да добиваат средства за својата работа со отворен извор, списокот е повеќе или помалку нареден од мал до голем. Секоја категорија на финансирање е поврзана со разни студии на случаи.

Добијте финансирање за отворен извор

Како да добиете средства за проекти со отворен код

Категориите не се исклучуваат меѓусебно. На пример, еден проект може да има Фондација и исто така користете Crowdfunding да се соберат пари. Некој друг можеше да стори консултации и исто така имаат копче за донација, како и со сите потребни комбинации. Целта на овој водич е да обезбеди исцрпен список на сите начини на кои може да добиете плата за работа со отворен изворМора да изберете и да тестирате кој најдобро одговара за вас, секој проект и околностите се различни, односно она што работи за нас веројатно нема да работи за вашиот проект.

Индекс

Копче за донација

Можеме да поставиме страница за донации на нашата веб-страница. Stripe и PayPal се две добри услуги што можете да ги користите за да прифатите донации.

Копче за донација на PayPal

Копче за донација на PayPal

Добрите

 • Неколку услови
 • Вклучена е лесна инсталација и мала работа за одржување „Само инсталирајте ја и добијте донации“

Contras

 • Обично, не собирате многу пари, освен ако не вложувавте многу труд да ги охрабрите луѓето да донираат.
 • Во некои земји и за некои прописи за услуги за донации, треба да имате правно лице за да примате донации (SFC y OpenCollective се фискални спонзори што можете да ги користите за таа цел).
 • Потешко е да се управуваат луѓе или меѓународни донатори.
 • Понекогаш не е јасно кој ги „заслужува“ парите во проектот или како се дистрибуираат.

Студија на случаи

Награди

Понекогаш проектите или компаниите објавуваат награди во замена за работа на нивниот софтвер со отворен извор (На пример: „Поправете ја оваа грешка и соберете 100 американски долари“). Постојат неколку веб-страници кои помагаат во олеснување на поставувањето и собирањето награди.  Награда од отворен извор

Добрите

 • Отворено за учество во заедницата
 • Парите се врзани за извршување на одредена работа (повеќе како плаќање за услугата отколку донација)
 • Главно е насочено кон извршување безбедносни работи на софтвер со отворен извор

Contras

 • Може да создаде перверзни стимуланси во проект (низок квалитет, зголемување на одвлекување внимание)
 • Обично наградите не се многу високи (~ <500 $)
 • Не обезбедува периодични приходи

Студија на случаи

Crowdfunding (само еднократно)

Ако имаме специфична идеја што сакаме да ја примениме во пракса, кампања на Crowdfunding Еднократното плаќање може да ни помогне да собереме средства што ни се потребни. И поединците и деловните субјекти може да бидат подготвени да донираат во вашата кампања. Crowdfunding

Добрите

 • Неколку услови
 • Постојат платформи кои ви овозможуваат легално ракување со овие донации лесно и брзо.

Contras

 • Мора да се заврши многу маркетинг работа за кампањата да биде успешна.
 • Обично тоа треба да биде врзано за конкретни резултати, поволности
 • Особено не се собрани многу пари (K 50K за едно време)
 • На компаниите не им е секогаш пријатно да донираат во овие видови кампањи.

Студија на случаи

Crowdfunding (периодично)

Ако сакате да финансирате проект што е во тек, можете да поставите повторувачка кампања за финансирање толпа, со месечна или годишна финансиска обврска што се обновува на неодредено време (или додека не се откаже од донаторот). Оние кои редовно го користат вашиот проект (вклучително и поединци и компании) може да бидат подготвени да ја финансираат вашата работа.

Добрите

 • Неколку услови
 • Со собирањето пари секој може лесно да управува преку на пример:Patreon y OpenCollective

Contras

 • Тешко е да се натераат донаторите да се посветат на повторување на плаќањето (често бара претходно постоечка марка / репутација)
 • Тешко е да се објаснат резултатите и придобивките што се поврзани со периодични донации
 • Обично не многу пари (1 4-XNUMX илјади американски долари месечно)
 • Бизнисите обично не се чувствуваат пријатно да донираат во овие типови кампањи

Студија на случаи

Книги и стока

Ако сте експерт за одредена тема за која другите луѓе можат да сметаат дека е корисно да ја научат, една од најдобрите опции што може да ги имате за финансирање на вашите проекти е со пишување и продажба на книга или серија книги. Можете да најдете издавач (како О'Рајли) или само-објавен. Покрај продажбата на книги, некои проекти продаваат производи (на пример, маици, дуксери) за поддршка на нивната работа. Ричард Сталман Книги

Добрите

 • Резултатите се поврзани со вас, а не со проектот, така што ја задржувате креативната слобода
 • Може да послужи како алатка за маркетинг на самиот проект
 • Може да биде периодичен извор на приход, од моментот кога ќе го започнете вашиот проект додека не го завршите

Contras

 • Продажбата на книги честопати не создава доволно приходи
 • Може да го одвлече вниманието од основниот развој на проектот
 • Креирање книга или маркетинг стока може да има почетни трошоци

Можете исто така да прочитате дебата за која имавме во изминатите денови Бесплатна документација наспроти авторските права и интелектуалната сопственост! Бидејќи не е сè слободен софтвер.

Студија на случаи

Рекламирање и спонзорства

Ако проектот има голема публика, можете да продадете спонзорства на огласувачи кои сакаат да ги достигнат. Веројатно ќе имате многу специфична публика (на пр., Ако имате проект Пајтон, може да претпоставите дека вашата публика е веројатно луѓе кои се технички запознаени со Пајтон), со цел да го искористите тоа во ваша корист. OpenX_Logo

Добрите

 • Деловен модел усогласен со нешто за што луѓето се подготвени да платат

Contras

 • Потребна ви е публиката да биде доволно голема за да го оправда спонзорството
 • Треба да управувате со довербата и транспарентноста со корисничката база (на пр. Без следење)
 • Работата за наоѓање и управување со клиенти може да биде многу макотрпна

Студија на случај

Ангажиран од компанија да работи на проектот

 

Понекогаш компаниите вработуваат луѓе да прават развој со отворен код. Пронајдете компанија што го користи проектот на кој сакате да работите. Често се работи за договор со поделби (на пр. 50% работат за компанијата и 50% работат за отворен извор). Алтернативно, ако имате идеја за нов проект, можете да најдете компанија што е заинтересирана да го користи она што го произведувате. Во овие случаи, да имате докажано искуство ќе биде многу корисно. тоа програмер

Добрите

 • Се потпира на оние со ресурси (т.е. бизниси)
 • Може да биде добро усогласена со потребите на компанијата
 • Стабилен приход

Contras

 • Обично се состои од „добивање среќа“: постои јасен, повторлив пат до наоѓање на оваа диспозиција
 • Проектот веќе мора да биде познат и користен
 • Можете да станете личност која не придонесува во крајната линија на компанијата, што ве прави потрошен
 • Прашања на управување и лидерство, компанијата може да има непотребно влијание врз проектот
 • Тоа може да влијае на динамиката и рамнотежата на проектот

Студии на случај

Започнете проект, додека сте вработен

Многу проекти со отворен извор започнаа како проекти од страна на вработените. Проектот може да заврши со надминување на компанијата, но започнувањето како пропратен проект може да биде одличен начин за инкубирање на идејата. програмирање

Ако го следите овој пат, проверете дали ја разбирате политиката на вашата компанија за работа со отворен извор. Некои компании ги охрабруваат вработените да придонесат со отворен код за време на работното време. Некои може да ја третираат својата работа со отворен извор како проект на претпријатие. Не претпоставувајте ништо; прашајте некого во вашата компанија пред да започнете.

Добрите

 • Слобода да пробате нови идеи без да се грижите за платата
 • Може да биде добро усогласена со потребите на компанијата
 • Погоден за нови идеи, експериментални

Contras

 • Треба да го сторите тоа како спореден проект или да добиете одобрување за да работите на тоа за време на платата
 • Ризик од непотребно влијание на компанијата
 • Може да доведе до комплицирано управување по линијата

Студија на случаи

Субвенции

Грантовите се големи донации за кои не е потребна исплата. Големите компании често добиваат други поволности со субвенционирање на нивната работа, како што се познавање на нивните вештини, демонстрирање на влијанието на нивните активности, извештај за нивната работа или главно даночни поволности. субвенционирање на софтвер

Донациите можат да доаѓаат од многу места, вклучувајќи софтверски компании, фондации, филантропски фондации и влада. Техничките и правните аспекти на грантот значително се разликуваат во зависност од тоа кој го дава. На пример, компанија може да ви даде „концесија“, но законски да се однесува кон неа како консултантна фактура. Филантропска фондација може да донира само во непрофитни организации, па затоа ќе мора да биде непрофитна или обично треба да пронајдете непрофитна организација за да ја спонзорирате. Ако не сте запознаени со грантовите, најдобриот начин да разберете како се однесуваат грантовите е да разговарате со некој што претходно го добил.

Добрите

 • Помалку врски
 • Грантот за пари може да помогне во фокусирање на проектот за непрекинат временски период
 • Дава можност за иновации и експериментирање со проектот

Contras

 • Не многу фондации на донатори поврзани со софтвер
 • Субвенциите се конечни. Тие допрва треба да пронајдат одржливост над животот на грантот

Студии на случај

Консултантски услуги

Консалтингот може да биде флексибилен начин за финансирање на проекти со отворен извор. Имате поголема слобода да го структурирате вашето време како што сакате (на пример, да се консултирате 30 часа неделно и да поминувате 10 часа неделно на проект со отворен извор). Консултантите генерално можат да наплатат повеќе за своето време отколку вработените затоа што работата е помалку стабилна, тие не добиваат бенефиции итн. Ако сакате да планирате редовно да извршувате ваков вид на работа, веројатно ќе треба да создадете некаков правен идентитет за да направите резервна копија (ДОО или еквивалент надвор од САД). софтверски консултации

Ако вашиот проект е многу популарен, можете да понудите и консултации и услуги за целиот проект. На пример, клиентот може да плати за да го имплементира проектот за нив, да изгради нешто обичај или да ги обучи како да го користат.

Добрите

 • Деловен модел усогласен со нешто за што луѓето се подготвени да платат

Contras

 • Консалтингот бара многу подготовка, генерално, тој не се разгледува многу добро бидејќи бара човечки капитал.
 • За деловните потреби може да биде потребно повеќе време од посакуваното, па затоа пишувањето код или други задачи поврзани со самиот проект може да бидат загрозени
 • Може да биде во спротивност со правење софтвер што е лесен за употреба
 • Проектот треба да биде доволно популарен, така што луѓето се подготвени да плаќаат за сродни услуги

Студија на случаи

SaaS

SaaS значи софтвер како услуга. Во овој модел, самата база на кодови е со отворен код, но можно е да се понудат дополнителни платени услуги што им го олеснуваат на луѓето да го користат вашиот проект. Тоа е еден од најпопуларните начини да се направи проект со отворен извор профитабилен, како и да се овозможи вашиот развој постојано да се ажурира. саас

Добрите

 • Можете да изградите заедница околу отворениот проект и да заработите пари на сметка на специјалните услуги и функционалности што се обезбедуваат
 • Овозможува проектот со отворен извор да се фокусира на корисниците и потребите.
 • Може да размери според бројот на корисници

Contras

 • Често значи дека сместувањето мора да биде поевтино од вработување развивач извршете го проектот.
 • Имајќи „Две нивоа на поддршка“ можеби нема да бидат задоволни сите корисници на отворен извор.

Студија на случаи

Двојна лиценца

Понекогаш проектите нудат идентична база на кодови со две различни лиценци: една што е комерцијална и друга што не е (пример за GPL). Вториот е бесплатен за секој да го користи, но компаниите плаќаат за деловна лиценца за да избегнат какви било правни проблеми. двојна лиценца

Добрите

 • Деловен модел усогласен со нешто за што луѓето се подготвени да платат
 • Можете да се искачите добро ако сте успешни

Contras

 • Може да биде во спротивност со производството на софтвер за отворен пристап
 • Проектот треба да биде доволно голем за да има потреба клиентот да плати за деловната лиценца

Студија на случаи

Отворено јадро

Во однос на моделот на отворено јадро, дефинира дека некои аспекти на проектот се бесплатни, но другите карактеристики се во сопственост на проектот и се достапни само за платените корисници. Обично ова работи кога има побарувачка од бизнисот за проектот. Облак со зборови "Freemium"

Добрите

 • Деловен модел усогласен со нешто за што луѓето се подготвени да платат
 • Можете да се искачите добро ако сте успешни

Contras

 • Треба да имате нешто за што можете да наплаќате (што значи да направите одредени уникатни карактеристики).
 • Може да биде во спротивност со производството на софтвер за отворен пристап
 • Имајќи „Две нивоа на поддршка“ можеби нема да бидат задоволни сите корисници на отворен извор.

Студија на случаи

Фондации и конзорциуми

Фондација е правно лице кое може да прифаќа и / или да исплаќа донации. Бидејќи неговата цел не е да оствари профит, тоа може да биде одлична опција за сигнализација на неутралност на еден проект. Бесплатно_Софтвер_Основање_

Добрите

 • Неутралност. Фондацијата го штити кодот и и помага на заедницата што администрира
 • Влијание дистрибуирано низ повеќе донатори
 • Може да го легитимира проектот, компаниите се чувствуваат поудобно да донираат во фондации отколку на физички лица

Contras

 • Вреди само за големи проекти
 • Тешко е да се создаде според законите и прописите на секоја земја.
 • Бара напор во заедницата и извршување на разни вештини

Студија на случаи

Капитал

Ризичен капитал е форма на финансирање на компании со висок раст. За разлика од банкарски заем или други форми на финансирање на долг, капиталите за вложување земаат капитал (еден процент сопственост во вашата деловна активност) во замена за финансирање. Лошата страна е што за разлика од земањето заем, вие не мора да ги плаќате вашите доверители, туку вашиот бизнис. Ако вашиот проект е успешен, вашите инвеститори ќе добијат добра сума од остварениот профит. софтвер за ризичен капитал

Вложувачкиот капитал е „висок ризик и висока продуктивност“, фирмите со ризичен капитал се потолерантни на ризик отколку, на пример, банка, но тие исто така сакаат голема награда доколку се успешни. Ако не сте запознаени со процесот на ризичен капитал, најдобро место за почеток е преку разговори со други развивачи или претприемачи кои го направиле својот проект успешен благодарение на фирмата за ризичен капитал.

Добрите

 • Институционалната поддршка може да биде корисна за развој на вашиот бизнис
 • Големи количини на располагање на капитал

Contras

 • Вложувачкиот капитал доаѓа со очекувања за висок рентабилност (т.е. да се врати вашата инвестиција брзо и со големи приноси). Историјата сугерира дека ова е структурно тешко да се постигне за компаниите со отворен код.
 • Ризичен капитал може да ги промени мотивациите и да го одвлече вниманието од приоритетите

Студија на случаи

Се разбира, главната цел на слободниот софтвер и заедницата со отворен извор е да го споделат своето знаење и да создадат алатки кои овозможуваат пристап до технологијата на слободен и транспарентен начин, но за никого не е тајна дека создавањето софтвер е процес Време е троши, а во некои случаи дури и оперативни трошоци, па затоа финансирањето е проблем што ги загрижува повеќето развивачи и компании за слободен софтвер.

Ние би сакале да знаеме каков механизам користеле за да добиваат финансии во своите проекти и кои се вашите впечатоци и препораки.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

2 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Јанет Рејес dijo

  Ви благодарам многу, добивањето пари за проекти со отворен код е многу тешко да се развие и уште потешко да се соберат пари за вашите програмери

 2.   Томас Килус dijo

  Ми се допаѓа овој вид на иницијативи за финансирање толпа, и двете страни имаат корист кој го предлага и кој го поддржува. Во последните неколку дена видов бројни проекти од ваков тип, почнувајќи од поддршка на креатор на содржина до градење theид што ги одделува САД од МЕКС. Можностите се бесконечни, мене лично ми се допаѓа оваа платформа наречена https://www.mintme.com во кое токму тоа е можно