Краток преглед на Гном 3.16

** GNOME ** е една од најдобрите средини за работна површина на GNU / Linux, и затоа е една од најпопуларните. Иако не ми е меѓу омилените, не престанувам да признавам дека има многу добри работи, но и лоши работи и тоа е горе-долу овој напис.

Идејата не е да се буниме кон Гном. Ние мора да тргнеме од идејата дека сè што ќе кажам подолу е само мое лично мислење и дека моите вкусови не се исти со оние на останатите. Willе ги видиме и добрите и лошите работи, обидувајќи се да бидеме што е можно попристрасни.

Повторно појаснувам дека секогаш има некој без трага: ОВА Е МОЕТО ЛИЧНО МИСЛЕЕ

Тестирав ** Гном Шел ** малку повеќе во последните неколку дена и можам да ги препознаам неговите добри и лоши работи, сепак, сè уште не ги исполнува моите очекувања и за тоа ќе зборувам во оваа статија исто така.

Како што знаеме, ** ГНОМ 3.16 ** излезе вчера исполнувајќи ги срцата на fansубителите на оваа работна околина со надеж и копнеж. И, која е причината за целата врева? Па, според мислењето на многумина, кои сега добро ги прават работите, барем повеќето од нив.

### Лошите работи во врска со ГНОМ 3.16.

Појаснувам, многу од работите што ќе ги споменам во врска со негативните работи може да се решат или променат преку наставки, сепак, ќе се осврнам на GNOME Shell како што е замислен од неговите развивачи, стандардно и без додатоци.

#### Интерфејсот на Windows

Јас не сум дизајнер на интерфејс, но не мора да бидете експерт за да сфатите дека момците од GNOME се обидоа да се доближат на изгледот и чувството на OS X. Кој им е виновен? Не јас, затоа што иако ова ќе биде првата негативна точка, од друга страна, тоа е нешто што го сакам.

Ова што го кажувам може да биде контрадикторно, па затоа ќе се обидам да се објаснам подобро. Изгледот на апликациите и општо за работната површина ми се допаѓа, бидејќи е прецизно многу близу до стилот на OS X.

слики

GNOME Вие не сте биле единствените што се обидувале да * имитирате * или * копирате * * Apple * ОС. Со истата филозофија за копирање ја имаме Единственоста, единствено што недостасува е да се стави Пристаништето лево одоздола, нешто што го дели дизајнот на GNOME Shell, и во двата случаи по дифолт, тие не можат да се преместуваат од местото.

Но, во ред, ако целта е да им донесете на корисниците на GNU / Linux нешто со ** повеќе стил **, тие успеаја, сепак, копирањето понекогаш има свои недостатоци. Како што сите знаеме, Гном сега * ги обединува лентата за наслов и копчињата за прозорци со менито со алатки *, во вистински стил на X X, во нешто што тие го нарекуваат CSD. Добро, и каква неповолност носи ова?

Визуелно само неколку, но технички ако апликацијата умре, прозорецот умира и затоа ја губиме контролата над неа. Не можеме да го затвориме, минимизираме, или нешто слично. И, ова претставува проблем да биде негативна точка? Може да биде, би рекол, бидејќи одговорот на ова ќе зависи од тоа што правиме во моментот кога виси прозорецот .. * (Бидете претпазливи со оние што гледаат пријатно ехх) * ..

#### Новиот системски фиока

Нешто што не им се допаѓа на многу корисници е тоа што GNOME не дозволува да ги поставува апликациите во горниот десен агол на екранот, односно во областа на панелот каде што би требало да оди системската лента, но тие пристигнаа во оваа верзија 3.16 со решение: мал панел одлево лево * што се појавува скокајќи * само кога има апликации што ја користат системската лента и што можеме да го скриеме или покажеме.

Послужавник за Гном

Досега идејата не е лоша, зошто да го наполните горниот панел со икони? Сепак, има неколку работи што не ми се допаѓаат или што ги сметам за неуспех:

 1. Се наоѓа лево долу, кога сме адаптирани дека системската лента е од десната страна, не е важно дали е горе или долу, туку од десната страна. Ова може да биде непријатно за некои (вклучително и јас).
 2. Ако го скриеме и апликацијата што е минимизирана не е компатибилна со * новиот систем за известување * нема да дознаеме ништо. За некои можеби е добро, за мене е многу лошо, бидејќи апликациите што ги носам до * послужавник * се токму оние што треба да бидат таму за да ме известат и да бидат на видливо место.

#### Сè уште немаме лента со задачи.

Ако сакаме да го смениме прозорецот или едноставно да видиме дека сме отворени, што треба да сториме? Стандардно, GNOME не ги вклучува копчињата Максимизирај / Минимизирај во прозорците, бидејќи неговите развивачи може да претпостават дека сакаме да ги имаме сите прозорци отворени, еден под друг или на посебни работни површини.

Сепак, за да ги видиме отворените апликации, имаме 3 опции колку што знам:

+ Одете со курсорот на глувчето горе лево за да ја прикажете * контролната табла *.
+ Направете го истото, но со притискање на копчето Супер Л. (оној со знамето на Виндоус).
+ Или префрлете се помеѓу апликациите користејќи Alt + Табот.

Ако најдете некоја од овие три практични или удобни опции е во ред, но тоа не ми изгледа воопшто достапно или употребливо.

#### Тивки известувања

Едно од најголемите достигнувања на оваа верзија 3.16 се известувањата што сега одат на врвот заедно со часовникот. Theseе зборувам за овие подоцна, сега ќе се осврнам на известувањата за одредени активности што работеа во ГНОМ 3.14, а сега тие не.

Пример за нив е кога поврзуваме надворешен уред, на пример USB меморија. Што се случи, дали некој откри дека прислушнавме USB-порт? НЕ, ако не ја погледнеме малата тркалезна точка што се појавува покрај часовникот, нема да дознаеме.

Дури и во преференциите за известувања не ја гледам опцијата што ми овозможува да додадам отстранливи уреди како дел од известувањата (простете за технолошкиот вишок). И сега, ако некој е толку kindубезен, можете ли да ми кажете како да го расклопам отстранливиот уред еднаш монтиран без да мора да го отворам ** Наутилус **? Нема никаде опција за тоа.

#### Апликациите немаат опции

Ве молиме, кој и да излезе со стариот говор дека не треба да правите ништо друго освен да пребарувате, копирате филмови и да организирате документи, а едноставноста на GNOME ви дозволува да го сторите тоа, може да си заштеди проблем во пишувањето во вашиот коментар. И јас го кажувам од почит, дека историјата е повеќе од стара.

[цитат] Многумина го критикуваат KDE затоа што има премногу опции, и се прашувам што е подобро: да имаме опции што не ги користиме, но ги имаме за кога ни се потребни, или никогаш ги немаат или кога ни се потребни? [ / цитат]

Тоа е токму она што ми се случува со GNOME и неговите апликации. Nautilus Сиромавиот човек прави помалку секој ден, наскоро ќе има помалку опции отколку Тунар y PCManFM, ако веќе не ја достигнала таа точка. На пример, обидете се да преименувате неколку датотеки истовремено. Ниту, пак, ми дозволува да ја видам големината на датотеката без да морам да одам на својствата на датотеката или да ја изберам, само за да наведам неколку примери. Gedit Тоа е друго што е само, но еј, доста што има нагласување на боите за различни јазици.

Gedit

Новиот многу убав календар на Гном, во најчист стил на Маја календарот на Елементарос, но управувањето со нашите настани спротивно на она што изгледа (треба да биде многу едноставно), може да биде главоболка. Ве поканувам да направите тест, да создадете настан за денес и истиот настан обидете се да го положите за утре, едноставно со влечење. Тие не можат, треба да создадат нов, да го стават истото како и стариот и да го избришат стариот.

Календар на Гном

И можев да продолжам, но за да го завршиме овој дел, имаме центар за контрола на GNOME **, кој не само што е премногу едноставен во некои случаи, туку за да дојдеме до одредени опции, мора да кликнеме повеќе отколку во Windows.

#### Дали треба да зборуваме за опциите за прилагодување?

Без * Gnome Tweak Tools * што како надополнување не е вклучено стандардно, би имале прилично тешка работа со * DConf / Gconf-Editor * за промена, на пример, фонт на системот. Тоа е точка што секогаш ќе ја критикувам во новиот ГНОМ.

#### Други детали

Апликацијата или фрлачот на команди ( Alt + F2 ) нема автоматско завршување, затоа мора да го знаеме точното име на апликацијата што сакаме да ја активираме.

### Добрите работи во врска со ГНОМ 3.16

Но, не е сè лошо, мора да се каже. Повторувам дека една од најинтересните работи за GNOME Shell 3.16 е токму неговиот интерфејс и колку едноставно се покажа дека е едноставен. Општо, и нашироко кажано, тоа е прекрасна работна околина во рамките на она што одговара и вклучува некои работи што се помалку интересни.

#### кутии или кутии на Гном

Предност за Qemu-kvm што не заслужува ништо помалку од пофалби. Нешто одлично со оглед на тоа што никој досега не размислувал да спроведе толку едноставна алатка за виртуелизација. Во оваа верзија е поедноставно да се користи и позабавно.

Кутии за Гном

#### Интерактивни известувања

Известувања

Нешто што секогаш ми се допаѓаше во врска со GNOME Shell, моќ на пример да одговорам на приватна порака од jabber од самото известување.

Новите известувања не се лоши, но неможноста да ги избереме оние што сакаме да ги оставиме или затвориме ме прави многу непријатно, некои дури исчезнуваат без некој да сака, или остануваат заглавени и не можат да се елиминираат (особено со емпатијата, што следува бубачки), но ти е простено. Тие се многу кул и се наоѓаат на добро место, зафаќаат простор што претходно беше недоволно искористен.

#### Заклучен екран

Без оглед дали е копија од Windows или не, екранот за заклучување GDM е прекрасен, па дури и повеќе кога имаме известувања и можеме да ги видиме без пристап до работната површина, иако делумно ова може да претставува сериозен проблем за приватноста на корисниците.

ГДМ

#### Емитување на екранот при рака

Друга опција што отсекогаш ја сакав за GNOME Shell е да можам да ја снимам нашата работна површина со едноставна комбинација на копчиња: Alt + Ctrl + Префрлат + R.

#### Екстензии

Екстензии

Без нив, многу се сомневам дека некој може да преживее повеќе од една недела во GNOME Shell, добро, освен ако не се многу тешки. Единствената лоша страна е што во моментов многу од оние што работат во GNOME 3.14 се веќе оневозможени во GNOME 3.16. Но, без сомнение тие се добра работа што мора да ја споменеме.

### Заклучоци за ГНОМ 3.16

За оние кои сакаат едноставност и едноставност, тие несомнено ќе ја пронајдат идеалната околина за работна површина во GNOME. Апликациите како што е новиот клиент на IRC, мапи, календар, од нивната штедење тие знаат убави, чисти.

Метеорологија

Сакам многу апликации како што се временските услови, кои се многу добро направени. Сепак, на крајот на денот откривате дека имате доволно колку да можете да работите и не можете целосно да ја исцедите работната површина.

Има и други што не можев да ги тестирам како Музика, затоа што ми дадоа грешка кога се обидував да ги започнам со Пајтон или нешто слично, и Емпатија, никогаш не можев да отворам прозорец за разговор со пријател. Мислам дека има и некои недоследности во однос на дизајнот (што е јасно насочено кон таблетите), бидејќи додека наоѓаме огромни копчиња на прозорците, лентите за движење се многу тесни.

Но, генерално гледано, со секое издание, GNOME станува се повеќе фокусиран на своите цели и нуди поуспешен производ. Дека не ми се допаѓа, дека не го сметам за продуктивен, е само моја благодарност, знам дека многу корисници се чувствуваат пријатно. Може да има и други придобивки што сè уште не сум ги користел или не ги знам, ќе ги гледам од ден на ден, како и да е, слушам предлози и критериуми во коментарите.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

70 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   иванбарам dijo

  Мислењата изразени на овој блог се одговорни само на лицето кое ги издава и не мора да го претставуваат размислувањето на desdelimux.net

  MMXV

  Поздрав.

  1.    елав dijo

   Точно U_U

  2.    дарио dijo

   мое мислење е дека gnome е направен од графички дизајнери оставајќи го настрана компјутерот
   ????

 2.   лфелипе dijo

  Ми се чини правилно дека gnome нема лента со задачи, супер е вакано да го носиш врвот на глувчето и да ги гледаш моите прозорци во реално време.

  1.    елав dijo

   Можеме да го направиме тоа и на KDE, на пример, и сè уште ја имам лентата со задачи

   1.    лфелипе dijo

    Поентата ми е дека го сакам Гном, ги испробав сите вкусови на школка и никој не го одзема вкусот и воодушевувањето од ваков проект.

    салу2.

    Одлична страница.

  2.    Мартин dijo

   Јасно е дека не е наменета за оние од нас кои ракуваат со неколку текстуални документи истовремено. Мислам, однесувањето што GNOME природно го предлага не е многу практично за ракување со многу документи одеднаш.

  3.    Мигел dijo

   Се чувствувам како астронаут во неизвесност и го барам својот вселенски брод ако не ја видам лентата со задачи.

  4.    Плочка dijo

   Гном е симпатичен, отсекогаш ми се допаѓаше, но идејата да се прави нешто повеќе и повеќе минималистичко секој пат, понекогаш ми се чини апсурдно, се надевам дека нема да заврши како OperaCoast (се движи врз основа на гестови и тастатури)

 3.   роконлинукс dijo

  Или е тоа што OSX Yosemite го копираше ТОДОООООООО од Гном ??? !!! ^ _ ^

  1.    елав dijo

   Може и хехехе.

  2.    карлинукс dijo

   Вие сте апсолутно во право, прозорецот беше копија на osx до gnome, а не обратно, ако не погледнете на датумите на објавување

 4.   Чак Даниелс dijo

  Не се согласувам со некои мислења како редовен корисник на Gnome Shell, но тие се за почит. Според мое мислење, верувам дека филозофијата на оваа работна површина е да ги обезбеди основните и неопходните за да може да работи, и ако сакате да ја проширите, може да биде многу лесно со додатоците (кои можат да се инсталираат директно со кликнување од соодветната страница).
  Како забелешка, Calendar е нова апликација која е во фаза на тестирање, еден вид преглед и дефинитивно ќе биде објавена во верзијата 3.18 на Shell. Тие исто така додадоа уште еден за е-книги.
  Добар преглед и добра статија, продолжете така. 😉

  1.    елав dijo

   Ви благодариме за коментарот Чак Даниелс. Всушност, јас се согласувам со она што го предлагате, и секако, имате целосно право да имате свое мислење. Секој корисник е различен и потребите се разликуваат. Можеби веќе сум прилагоден на одредени работи што ГНОМ не ми ги нуди.

   Со почит

  2.    Мартин dijo

   Се согласувам, иако концептот на Работа ќе варира од еден до друг. Како адвокат, треба да имам документи истовремено отворени и лесно да се движам низ нив. Дури и системот Unity ме прави непријатно во овие случаи. Уште повеќе, ако треба да одам во Активности или да комбинирам клучеви; или ако треба да ги минимизирам прозорците. Се разбира, ова е концептот што го нуди Гном надвор од кутијата.

  3.    Тина Толедо dijo

   Работата за екстензиите е многу добра, но ... дали е решен проблемот со некомпатибилноста на библиотеките и API-те?

  4.    зомби жив dijo

   Да, но луѓето од школката Гном не интегрираат многу работи што се стандардни и има и други на кои не само што им недостасуваат опции, туку и не се многу интуитивни, работи што се основни како промена на позадината или изгледот. GNOME Tweak Tool е непотребна апликација бидејќи нејзините карактеристики мора да имаат центар за контрола на gnome. И другата работа е дека центарот за контрола на гномите е ограничен отколку што е потребно. И уште многу работи што корисникот не ги контролира. Школка за гном на Федора започнува од 600 мегабајти до 1гг рам на машината од 4 гига и не постои начин да се реши ова. Тоа е работна површина што е во бета фаза веќе неколку години, дури и не интегрирани можности за зачувување на екранот или gnome-сесија или многу повеќе опции што се како бета.

  5.    редок случај dijo

   Во право си; Програмерите на Gnome ви презентираат основно опкружување со можност за проширување со функции, што го прават попрактично. Иако тие не се фокусираат на нудење на графички широко опкружување на опции. Затоа што тогаш веќе не би бил минималистички. Но, тоа не ја одзема можноста да изгледате елегантно и модерно. Стандардно, тоа е пријатно за око и може да се подобри со разни теми GTK и Shell, кои не се малку.
   Можеби сопствениот фактор игра важна улога во изборот на околина за работна површина. Бидејќи имам компјутер, користам Linux и не користев Виндоус или Мек подолг период.

 5.   Chaparral dijo

  Отсекогаш се зборувало дека споредбите се омразени. И ова може да биде примерот. Kde е можеби попрактичен, но е потежок и Gnome-Shell, полесен и побрз. Со своите јаки и слаби страни, двете работни маси се валидни, според мое скромно мислење.
  Веќе кажавте дека на почетокот е вашето лично мислење.

  1.    елав dijo

   Не сакам да влегувам во споредби, но да кажам сега дека KDE е потежок од GNOME, или побавен, може да биде заблуда со големина на Сонцето. Иако се разбира, треба да видиме што вие нарекувате „тешки“ во овој случај .

   Никогаш не реков дека ГНОМ не е валиден, реков (со други зборови) дека не ме решава, дека не е исто. Гном е одлична околина за работна површина, но не е за мене.

   1.    Спејсџок dijo

    Јас веќе реков, KDE со Konqueror на 1.2 GB.
    Гном со половина од Firefox.

  2.    od_air dijo

   Како што еднаш рече Дијазепан: „Обајцата се целосно тешки и силно завршени“.

  3.    зомби жив dijo

   Во KDE со Fedora започнав максимум околу 800mb со homerun фрлач кој јадеше само околу 250mb и во иста дистрибуција, но со школка gnome или цимет, работната површина би ме започнала ако или ако околу 1200mb минимум околу 900mb без можност да ја спуштам ресурси на средини. Имам 4-јадрен процесор и 1gb Nvidia графика и 4 RAM меморија, мислам дека не заслужува лоша изведба со овие ресурси во gnomeshell или во цимет.

 6.   mmm dijo

  така што ќе се појават прозорците „Направете го истото, но притиснете го копчето Супер Л (оној со знамето на Виндоус)“. Тоа ми се чини одлично, бидејќи имам сè со копчето Win, и сè преку тастатурата и не треба да одам никаде со глувчето. По Key Win ги гледам своите прозорци во реално време, и исто така, ако сакам да отворам нешто, само малку внесам и тоа е тоа ... тоа многу ми се допаѓа.
  Се разбира, сакам да ги минимизирам и слично. (што ги менувам со алатките за конфигурација)

  „Не можете да ја стиснете работната површина до дното“ ... што би било да се исцеди дното на работната површина? Поздрав и благодарност!

 7.   дивјак dijo

  Гном е сè поубав, но подалеку од традиционалниот десктоп компјутер, наменет за екран на допир, има некои екстензии што помагаат, но се малку занемарени
  Претпочитам цимет иако и двата ми се лоши на компјутерот .-.

  затоа останувам со kde

  1.    иванбарам dijo

   Држете го стариот KDE, ништо друго не е важно ... хахахаха

   Циметот е полиран многу во последното време, тоа е многу функционална работна површина, дури и повеќе од самата Гном, иако пред неколку недели инсталирав нане на братучед и вистината е дека го најдов „тежок“ ... Конечно заврши со KDE, очигледно дека Тој беше многу благодарен што доаѓаше од Виндоус ... штета што после 5 дена работната површина беше непрепознатлива од толку многу раце што ги ставив во неа, да не ги спомнувам боите што тој ги избра да ги персонализира: facepalm: за вкусови, бои.

   Поздрав.

 8.   santiago dijo

  gnome или kde. правила на кутии од Openbox
  Јас секогаш преферирав некои wm, не затоа што мојот компјутер е виолетова или не е многу моќен, можам да извршувам kde без проблеми, но ми се допаѓа едноставноста, имам мени за отворање апликации, време, системска лента и лентата со задачи што сум комплетен , во секој случај, ако ми треба работна површина, се прибегнувам кон xfce

  1.    иванбарам dijo

   За мене најхипстерски и минималистички се компјутерите со одбрано картички ...

   Оние луѓе кои користат Gnome, KDE, WM, се толку големи мејнстрим ...

 9.   уфн dijo

  Само читањето на написот би ми ја оставила хипотетичката желба дека можеби ќе имам еден ден да пробам вакво чудовиште. Кога сакам да видам нешто естетски убаво наместо да започнам со Debian, јас ја стартувам мојата Виндоус Виста со Аеро и сите хиримболови и го пресоздавам погледот. И, ако сакам да направам сè друго, тогаш Debian со Mate Desktop. Промената за самата промена, без јасни цели, без никаква потреба, без решавање на никаков проблем и наместо тоа да носи разни главоболки, зошто ... Ако контролите беа на десната страна, за што може да се придонесе со нивно менување на другата страна? Зошто да се напушти она што работи? Земете пример за Windows 8 и неговиот метро или модерен интерфејс ... тој не е популарен, не е корисен за работа во канцеларија и тие мораа да брзаат назад кон почетното мени за цел живот. Потоа ќе продолжам со мојот Debian со Mate Desktop, ист по изглед, но дури и подобар од стариот Gnome. Сè оди таму каде што треба, сè работи, може да се работи. „Ако работи, не го поправај“

  1.    Дилан dijo

   Хахаха не, копчињата на прозорецот се десно како и секогаш. Претпоставувам дека елав ги смени лево поради некоја причина.

 10.   Jairo dijo

  Се согласувам скоро во сè со тебе. Неспорно е дека е многу убава работна површина и некои апликации изгледаат спектакуларно, како што се времето и мапите, но не е многу ефикасно за работа. Ништо ефикасно не треба да кажам. Зошто тие инсистираат на тоа да го натераат корисникот да го користи системот, бидејќи сметаат дека треба да работи? Секое друго ДЕ ни дава можност да го прилагодиме на нашите вкусови и потреби. Во мојот случај, мојот KDE е сосема поинаков од начинот на кој доаѓа од фабриката, бидејќи јас го прилагодувам на моите потреби.

 11.   pablo dijo

  „GNOME е една од најдобрите работни околини на GNU / Linux, и затоа е една од најпопуларните. Иако не е еден од моите омилени »лошо го започнавме објавувањето, Гном не е еден од најдобрите, едноставно еден од најпопуларните. Најдобрата работна маса е таа што секој ќе ја избере, што е попопуларна, не е синоним за подобро.

  1.    елав dijo

   Ако е подобар или попопуларен само дел од ценењето на секој од нив, не од таа причина објавата започнува лошо. Меѓутоа, ако е за мене една од најдобрите, всушност, за мене има само ДВЕ НАЈДОБРИ, KDE и GNOME, другите користат само апликации од овие двајца.

 12.   развивач.js dijo

  Ако не се лажам, украсите за странични клиенти на Gnome Shell пристигнаа една година пред CDE на OSX. Значи, OSX беше инспириран од Гном Шел, а не обратно. Откријте малку подобро ...

  1.    елав dijo

   Кве? Можеби терминот CDE беше прв во GNOME, но на OS X помина некое време, но некое време, таа лента за наслов со интеграција на лентата со алатки. Како и да е, ако имате извори со кои можете подобро да го аргументирате вашиот коментар, не ги испраќајте.

   1.    od_air dijo

    Не знам дали вреди:
    http://www.muylinux.com/2014/06/04/apple-copiando-linux
    Има врска до статија од 2011 година во која се гледа дека оваа промена е планирана уште од таа година.
    Исто така, барав и очигледно ја ценам оваа одлика во OS X Yosemite, претходната верзија на овој ОС е Маверикс и како што можев да видам таму тие сè уште не беа имплементирани. Како OS X излезе во 2014 година, или не? И Gnnome Shell 3.10 излезе во 2013 година, во таа верзија беше претставен CSD. Значи, ако не се лажам, најпрво го смисли Gnome, а подоцна го користеше OS X. Секако, барав само датуми за статии на блогови и слики за да го кажам ова, не сум целосно запознаен со историјата на овие двајца. Можеби грешам, ако е така, поправи ме.

    Патем, елав, тоа е CSD, а не CDE (украси од страна на клиентот според developer.js)

    1.    елав dijo

     Ајде да видиме, тие можеби го копираа дизајнот на Водици како што вели статијата на MuyLinux, можеби не, сепак, имањето на копчињата Затвори / Минимизирај / Максимизирај на ниво на лентата со алатки е нешто што ако не се лажам, постои веќе подолго време на OS X (иако не сите апликации). Како и да е, не е важно дали ГНОМ го воведе во 2011 година, тој го спроведе во 2014/2015 година .. затоа првиот што штрајкуваше, погоди двапати ..

     Јас веќе го коригирав CSD, секогаш грешам и ставам CDE, што го добив од тука, па оттука и конфузијата.

 13.   Адвокатот на ѓаволот dijo

  Мислам дека концептот зад ова биро е збунет. KDE ќе има многу опции, но зошто сакаме сите да бидат инсталирани и да зафаќаат простор на дискот, со сите нивни поврзани библиотеки, ако користиме само 20% од нив?

  Гном е многу минималистички, толку многу што можеме да пропуштиме многу комунални услуги. Но, токму за тоа се користат екстензиите, за да се прилагоди работната површина на употребата што сакаме да и ја дадеме.

  Ми се чини дека пристапот на GNOME има повеќе смисла, единственото нешто што се случува е дека е слабо извршено, бидејќи со секоја нова верзија старите екстензии веќе не работат.

  Ако овој проблем со компатибилноста беше решен, ќе можевте да инсталирате што е корисно за начинот на работа, што резултира со да имате полесна и навистина модуларна работна маса, прилагодена на употребата што ќе ја дадете, а не на количината на бескорисна слама што KDE има и дека мора да го проголташ со него, без разлика дали го користиш или не.

  1.    Јован dijo

   Да, но бидејќи тоа е слободен софтвер и секој дел го прави кој и кога сакаат, пристапот на KDE е подобар токму затоа што кога сè е на место со системот, кога ќе го отстранат, проверете дали тестирале сè или повеќето . Додека биле со Gnome, кога ќе го пуштат во бета фаза за да најдат грешки, бидејќи тестерите не користат многу екстензии и не го гледаат тоа експлицитно во менијата, тие остануваат дури и да не работат во новата верзија.

   1.    Адвокатот на ѓаволот dijo

    Здраво Johnон. Точно, системот што ги спроведува екстензиите е катастрофа, но тоа не значи дека оваа идеја за модуларност, за проширување на работната површина со екстензии е лоша.

    Ми се чини подобро од оној KDE, кој е заедно, без разлика дали го користите или не. Јас дадам еден пример ... Бало, многу луѓе не сакаат да го користат затоа што троши многу ресурси или затоа што мислат дека тоа ја загрозува нивната приватност.

    Зарем не би било подобро да се има можност за инсталирање или деинсталирање со еден клик, како наставка?

    Не мислам дека проблемот со екстензиите има врска со фактот дека тоа е бесплатен софтвер, мислам дека се должи на лошо планирање или не може да се присуствува на него како што треба.

    Пред да објави нова верзија, тоа е Гном кој треба да ги прилагоди старите екстензии така што тие ќе работат правилно, тие се на официјална страница за нешто, претпоставувам дека ако не го сторат тоа, се должи на недостаток на ресурси.

    Она што сакав да го истакнам во коментарот е дека KDE и Gnome се два многу различни концепти на работната површина, така што ми се чини дека споредбата не е на место.

    Тоа е како да го споредувате lxde со kde, тие се два антагонистички концепти кои бараат многу различни цели. Не ја гледам поентата да кажам, kde ја има оваа функционалност и gnome не, добро, да, не, па што? е дека тоа за вас е многу корисно, јас воопшто не го користам, затоа ...

    1.    елав dijo

     Baloo може да се оневозможи со притискање на копчето за избор 😉

  2.    фистро dijo

   Вистина е, KDE со целиот тој простор на дискот ... како што сега хард дисковите се стегнуваат толку многу!
   Надградбите за гном се хаос, бидејќи бидејќи зависи од оној што не се ажурира од една во друга верзија, мора да почекате или да ги засукате ракавите и да научите како да работи ...

   1.    Адвокатот на ѓаволот dijo

    Здраво Фистро, не станува збор за просторот што го имате на дискот, туку станува збор за тоа да го окупира со она што го користите или сакате да го користите. На пример, во тој простор окупиран од опциите kde што никогаш нема да ги користам, претпочитам да ја имам трилогијата wвездени везди, господарот на прстените, хобитот и матрицата на пример. Како што можете да видите, станува збор за преференции, ништо повеќе.

    За продолженијата, јас целосно се согласувам со вас.

 14.   Еугенио dijo

  Прво ви честитам за статијата, сè што е поврзано со Гном ме фасцинира. Во моментов имам инсталирано Ubuntu Gnome 14.04 со опкружување Gnome 3.10.4. Моето прашање е дали кога ќе ја ажурирам верзијата Gnome изгубам стабилност или препознавање на функциските копчиња на мојот лаптоп ...
  Ви благодарам многу!

 15.   лфелипе dijo

  Останувам со Гном доживотно.

  http://goo.gl/SF9cZ6

  На здравје…

  1.    елав dijo

   Добро за вас http://goo.gl/2DwEhQ

   1.    TUDz dijo

    колку е слатка плазматската тема на вашиот скриншот. Можеш ли да ми го кажеш името? Поздрав

    1.    елав dijo

     Тоа е AIR, но иконите за фиоки се од темата на плазмата наречена KDE5.

   2.    Снег dijo

    Прво: http://sia1.subirimagenes.net/img/2015/07/24/150724092649508569.png

    второто што корисник на Плазма (kde) зборува за GNOME е како да ставаш расист пред црнец ...,

    трето: Го сметам GNOME како Firefox за многу комплетен прелистувач во кој додавате екстензии за да ја подобрите неговата употреба и да го направите повеќе личен, точно како GNOME или можете да замислите Firefox што ги вклучува сите екстензии слични на она што е Plasma (kde)? , Одам по првата опција ..

    четврто: систем што понекогаш ве троши дури и 1гр овен и во својата најнова верзија полна со бубачки, мислам дека не треба да се нарекува најдобар ...

    1.    елав dijo

     Не знам за што станува збор за овој коментар, сепак ви одговарам:

     Прво: http://sia1.subirimagenes.net/img/2015/07/24/15072411000468730.png

     Второ: Со Гном или која било работна околина секогаш сум бил непристрасен. Јас знам како да ги препознаам доброто и лошото во секоја од нив.

     Трето: Аналогијата не важи во овој случај, бидејќи не е дека Firefox има инсталирано многу екстензии, тоа е дека Firefox може да се прилагоди до точката на поставување на лентата за URL на дното, копчињата за навигација надесно, јазичињата лево, за што екстензии нема да се користат, но би било нешто природно за апликацијата.

     Четврто: Претпоставувам дека мислите на KDE 5. Па, сега имам инсталирано GNOME Shell на мојот работен компјутер (со 8 GB RAM) и KDE 4 на мојот лаптоп (со 6 GB RAM), а перформансите на KDE се многу подобро, како потрошувачката со отворени исти апликации, кажете: Хром, Keepassx, Делфин / Наутилус, Синергија, Конзол / Гном терминал ..

     Логично е дека KDE 5 сè уште има свои грешки, тоа е комплетно нов развој, но дали ГНОМ ги нема?

     На кратко, Сноу, стерилна дебата за тоа што се обидувате да започнете.

     Поздрав и благодарам за коментарот.

 16.   od_air dijo

  Две работи:
  1 - Кога корисник на KDE вели дека не му се допаѓа Гном, тоа е како петел да се лути и да искара патка затоа што не пее наутро.
  2 - Се чувствувам чудно кога ги читам овие објави во кои тие велат дека Gnome не работи без наставки и гледам дека го користам без екстензии и скоро без теми. XD

  1.    дидаз dijo

   Целосно се согласувам

  2.    Спејсџок dijo

   Се согласувам и со тоа. Луѓето не се свесни за тоа како работат работната површина и да се каже дека средина како Гном не работи без екстензии, не е продуктивна, итн ..., е синоним за незнаење и незнаење, со сета почит. Има многу, многу од нас кои користат GNOME 3 без наставки. Го имам без екстензии, бидејќи како што ми доаѓа во Федора е да инсталирам и да работам, инсталирајќи апликација што ми треба, кодеци и точка. Не треба да конфигурирам практично ништо, ја менувам позадината и точката. Јас сум системски техничар и, се разбира, работам со документи, книги, виртуелизација и конзола, тоа е она што обично го користам, и не претпоставува траума, работам удобно со сите нив. Преселбата од Гном 2 во Гном 3 беше удар за многумина, вклучително и за мене. Се сеќавам дека се обидов да му дадам многу можности на почетокот, уште во 2011 година, но вистина е дека таа филозофија што ја донесе со себе не ме убеди. Затоа се враќав во KDE (што го користев дури од 2010 година), но имаше нешто што не ми се допаѓаше. Ги препознавам неговите придобивки, моќта на неговите апликации, но ми се чини (навистина, како што велат некои овде) дека проблемот со KDE е токму тоа што го разликува, неговата моќ за прилагодување и конфигурација. Тие го прават тоа донекаде слаб систем, секако помалку робустен од ГНОМ. Што се однесува до потрошувачката на меморија, едноставно со отворен Конкер, KDE троши веќе 1,2 GB. Во Gnome и Firefox половина. Потоа KDE го прилагодувате како што сакате некое време, но вистина е дека понекогаш се чини дека некое прилагодување го „заборава“ откако ќе ја рестартирате машината. И, се разбира, нема никаква врска против совршената интеграција на социјалните мрежи и / или сметките и работната површина, како онаа што ја има ГНОМ. Ова е одличен чекор на оваа последна работна површина, за која малку се зборува: совршена интеграција на работната површина и мрежите што ги има Гном, и што за неколку секунди го прави системот автоматски да управува и синхронизира документи, фотографии, меморија, е-пошта, омилени, контакти и календар и задачи. Неверојатно е. Конечно, кога се вратив во ГНОМ и ги проверив неговите придобивки, неговите пологични промени од оние што дојдоа на почетокот на нејзината филијала и нејзината парадигма како таква, останав со него. Човек сфаќа дека не ми требаше лента со задачи, документи, минимизирање или максимизирање, сè се интегрира совршено и за една минута, и сфатив колку конфигурации заштедувам со оваа околина. Веќе велам, тие се различни парадигми за десктоп, но мислам дека во однос на ресурсите, во моментов, Gnome е многу подобар, исто така верувам дека е поробустен и поинтегриран, и секако интеграцијата што ја нуди со пошта, календари, онлајн сметки, од тогаш е најдобрата што некогаш сум ја видел.

 17.   разбиени dijo

  Сметам дека е одлично што луѓето ја користат оваа или друга работна маса или како да не сакаат да користат ниту едно. Ако некој го користи тоа ќе биде затоа што им се допаѓа, не мислам дека луѓето се масовни до степен да користат нешто што го мразат ден за ден. Тоа рече, сега го сунѓерувам своето мислење и можете дури и да кажете, наместо да чувствувам мислење кога користам Гном: Гномот ме прави нервозен, Гном создава стрес. И сето тоа поради начинот на кој се справува со прозорците и панелот. Можеби тоа е проблем со личен нерв што го имам, но само гледањето на сликата од Гном ми дава испакнатини од гуска и грч ми тече низ 'рбетот и се спушта.

  1.    mmm dijo

   Да, тоа е дефинитивно ваш личен проблем. Среќно во анализата.

 18.   алексишр dijo

  непорочен! Претпочитам десктоп партнер

 19.   Игнасио dijo

  Вистина е дека тие многу го сменија начинот на употреба, и некој што штотуку го пробал се судира (и многу силно) со тоа. Но, откако еднаш ќе го користите, ќе ви се допадне.
  Прашањето за немање лента со задачи на пример. Во мојата куќа имам Gnome Shell и windos7 на работа, не можете да замислите неколку пати кога се најдов како го носам глувчето бргу до аголот за да сменам апликации или да отворам нешто и збунето гледав во екранот збунето кога не добив одговор. Звучи чудно, но кога ќе се навикнеш уште побрзо е да се наоѓаат работите на тој начин. Тоа е како да ја гледате лентата со задачи xD

  Во принцип, работите на кои укажувате се на вкус, но она за што ќе се согласам е темата Наутилус-Делфин. Наутилус нема што да прави таму, Делфин го дроби.

  1.    Спејсџок dijo

   Истото ми се случува и мене. Не сфаќате колку е брз и интуитивен Гном сè додека не треба да „справите“ со друг систем или околина. Исто така, работејќи со W7, многу пати се видов како го земам покажувачот на глувчето горе лево, надевајќи се дека ќе ги видам отворени моите работи, но не, морав да пребарувам и да се клатам со лентата со задачи.

 20.   Тајзир dijo

  Како се одвива потрошувачката на овен? последен пат кога користев gnome проголта 1 GB без да работи апликација.

  1.    Дилан dijo

   gnome-shell, генерално за мене, троши помеѓу 70MB и 180MB, со употреба повеќе од една недела. Ова е, се разбира, на компјутер со неколку GB RAM меморија. Го разгледав во други поограничени и неговата потрошувачка е уште поограничена (помеѓу 50 MB), за брз тест.

   Најмногу работа што троши RAM меморија на обичен компјутер е веб-прелистувачот. Сум видел како Chrome троши до 3 GB за употреба. Можеби постои апликација што започнува заедно со работната површина и зафаќа толку меморија.

 21.   Чак Даниелс dijo

  Читајќи неколку коментари, добивам впечаток дека некои луѓе не ја испробале Gnome Shell повеќе од половина час. Тоа е прилично ненадејна промена на парадигмата и првото нешто што би било да научите како да ја користите, дека подоцна претпочитате една или друга е друга приказна.

  Видов дека има луѓе што мислат дека ако е многу бавно или ако не работи со многу отворени документи. Ова едноставно не е точно, можеби тие не откриле како да го направат тоа во Gnome Shell, можам да ве уверам дека сè е на дофат на кратенка и најмногу еден или два клика (јас обично работам со 6 или 7 отворени терминали, 6 или повеќе PDF-документи, прелистувач, клиент за пошта и разни документи со текст). Јас лично користам динамични работни простори за организирање според типови на програми и интензивно го користам СУПЕР клучот (Виндоус на повеќето тастатури) за навигација помеѓу нив, за избор на прозорци или за отворање нови програми / датотеки.

  Главната разлика што ја гледам помеѓу KDE и Gnome Shell во однос на филозофијата на дизајнот е дека првиот ги има сите достапни алатки и можете да ги оневозможите или да не ги користите, а вториот ги имате основите за работа и можете да додадете нови алатки како што стануваат. неопходни.

 22.   Оскар dijo

  Па, јас сум дизајнер и не го сакам Гном ... за мене кралот на едноставноста е сè уште xfce.
  Постојат детали во дизајнот и поставувањето на копчињата што ме тераат да трчам од таму, можеби сум премногу навикнат на Xubuntu XD

  поздрав!

 23.   Фаустино Агилар dijo

  Карамба!

  Толку многу десктоп опкружувања и јас овде користејќи го Unon Can на Canonical

 24.   Хорхемс dijo

  Коментар што секогаш го читам насекаде е дека Gnome е ориентиран на таблети, а не на работна површина ... Всушност, не е 100% точен. Во Гном размислуваат за работната површина да ги искористат можностите на екран осетлив на допир (кои се сè попопуларни), иако разбирам дека ова сè уште не е 100% (недостасува миграцијата кон Вејленд). Но, тоа функционира совршено за лаптоп или работна површина со помош на тастатурата. Од сите работни површини што ги користев, Gnome е најстариот „пријателски расположен за тастатура“, со кој е полесно да се отвораат апликации (Super + име на апликација + внесете), да се префрлате помеѓу aps, да менувате работна површина, да одговарате брзо на пораки итн. Тоа е голема предност што малкумина ја коментираат

 25.   едгар ХДЗ dijo

  ГНОМ! Од раѓање

 26.   Роман dijo

  Здраво, нешто што секогаш го користев, веќе го нема во ГНОМ 3.16.
  Нешто едноставно како да може да "поврзете папка или датотека" од ДОСИТЕ !!!

  Јас секогаш имам свои партиции:
  /
  / home
  / податоци (каде ги оставам сите мои фотографии, видеа, итн.)

  Значи, јас секогаш создавам врска со папки на мојот дом до / податоци / документи (на пример).
  Па, таа основна опција ја нема!

  За да се реши овој недостаток, морав да влезам во мојот дом во Дебијан на мојот друг Linux (Debian) и да ги „копирам“ врските создадени порано, на тој начин на кој работи.

  Неверојатно!

  1.    Даниелр Хат dijo

   Опцијата за креирање врски останува, само треба да ја повлечете папката или датотеката со средното копче и да ги испуштите таму каде што сакате врската (а) (може да се направи со неколку датотеки и папки заедно)
   пс: кога нешто не може да се направи преку графички интерфејс, секогаш постои алтернатива да се направи тоа преку терминал, во овој случај со:
   ln -s / data / Documents $ HOME / Documents /
   на овој начин сè што е во вашата папка Документи ќе биде зачувано во партицијата за податоци.

 27.   јорс dijo

  За да го одмонтирате USB-уредот без да мораме да отвораме nautilus (датотеки), ние едноставно го поместуваме покажувачот на глувчето на дното на екранот (каде било подолу) за една секунда и ќе се прикаже лентата за известување, ние едноставно го избираме USB-уредот и притиснуваме копче и тоа е тоа

 28.   редок случај dijo

  Според мое мислење, тие го постигнуваат она за што се занимава нивната филозофија. И јас го сакам затоа што не е само модерен или тренди. Минималистичките интерфејси се убави, но значат и помалку оптоварување на процесорот.
  Можете да ги опишете своите доблести на Гном со два збора: минималистички и практични.
  Неговата практичност зависи и од наставките што сакате да ги додадете.
  Јас не барам повеќе од она што го нуди ова опкружување. Ако бев fanубител на графички ефекти или високо прилагодување, Gnome немаше да биде моето омилено опкружување.

 29.   Легијата dijo

  Многумина копираа идеи во школка за гном