Запознавање со VLC во длабочина

De VLC Веќе разговаравме многу во DesdeLinux, овој напис се обидува да собере многу совети што веќе ги објавивме овде и исто така, да ги направи познати другите 'дополнителни' опции што ни ги нуди VLC, не е тајна дека во денешно време VLC не е само медиа плеер, тоа е многу повеќе.

1. Претворете ги видеата во WebM и прикачете ги на YouTube

Во Виндоус има бесконечни алатки за конвертирање видеа од еден во друг формат, во Линукс имаме и неколку, но понекогаш ја имаме пред нас алатката што ни помага да правиме што сакаме, кога станува збор за конвертирање на видео, VLC може направи полесен живот. Веќе Пабло (Ајде да го користиме Линукс) ни објасни како да го направиме ова: Како да конвертирате видеа во формат WebM (и да ги поставите на YouTube)

2. Претворете ги видеата во други формати

Ова е нешто сосема очигледно, но добро е да не оставате ништо за речено, а подобро да го кажете тоа.

Ако сакате да конвертирате видео во друг формат, постапката е скоро идентична со онаа објаснета во претходниот пост на Пабло, сепак го оставам тука:

1. Отворете VLC и притиснете Ctrl+R , ќе се појави овој прозорец:

знаејќи_vlc_1

Таму ќе одиме на копчето Додадете… Преку кое можеме да го бараме видеото што сакаме да го претвориме во друг формат. Откако ќе го избереме, опциите за конвертирање ќе бидат активирани, ќе се појави вакво нешто:

знаејќи_vlc_2

Тоа е, таму во Профил можеме да определиме во кој формат сакаме да го претвориме, како и да ги смениме параметрите (квалитет и сл.) Ако сакаме преку иконата за преференции, форматите што ги носи стандардно не се малку:

знаејќи_vlc_3

Тогаш ќе биде потребно да се избере во папката што сакаме новата конвертирана датотека да ја користи копчето Истражуваат

3. Поправете го еквилајзерот VLC

Колачето веќе ни кажа за ова во една статија: 2 совети за VLC :

Не знам дали забележале дека дури и кога менувате некое претходно поставено еквилајзер при затворање и повторно отворање, промените не се зачувани. Што да направите е:

 1. Посета Алатки »Преференции» Сите »Аудио» Филтри »Еквалајзер
 2.  Каде вели Претходно поставено еквилајзер изберете го претходно поставениот што сакате да го користите, нема разлика помеѓу едното и другото. Го ставив оној со слушалките.
 3. En Добивка од бенд мора да се забележи добивката на секој од бендовите, вредна за технолошки вишок.
 4. En Глобален профит добро, што и да сакаат да стават таму.
 5. Зачувајте ги промените и рестартирајте ја апликацијата.

vlc-еквилајзер

4. Спречи ме да го модифицирам јачината на звукот PulseAudio

Друг мал проблем што многу ми пречи е јачината на звукот. Ако го зголемам од VLC, го зголемува и во PulseAudio, но ако го намалам, PulseAudio не го спушти повторно, самиот син на ... Оние што се случија, ќе ме разберат.

Решението е многу лесно.

 1. Посета Алатки »Предлогреференци »Аудио
 2. En Модул на салида изберете Ау заминувањедаде АЛСА.
 3. En Уред стави на Стандардно.
 4. Зачувајте и рестартирајте.

vlc-пулс-алса

5. Преземете преводи од VLC

Можеме да ја користиме наставката или приклучокот VLSub за автоматско преземање на преводите. VLSub автоматски се поврзува со OpenSubtitles.org и поддржува неколку јазици, вклучително и шпански.

За да го инсталирате:

1. Ние преземаме VLSub компресиран во zip

wget https://github.com/exebetche/vlsub/archive/master.zip

2. Го отпакуваме:

unzip master.zip

3. Ние ја копираме датотеката папката наречена vlsub-master во $ HOME / .local / share / vlc / lua / extensions / (во случај папката да не постои, ја создаваме)

mkdir -p $ HOME / .local / share / vlc / lua / extensions cp -R vlsub-master $ HOME / .local / share / vlc / lua / extensions /

4. Потоа останува да ги рестартираме VLC и voila, ќе се појави следнава опција:

знаејќи_vlc_4

Сметам дека оваа опција е особено корисна, бидејќи ме спасува од тоа да морам да пребарувам преводи на Google за новото поглавје од серијата што ја преземам од страници како што се серии yonkies или директно од MediaFire или слично.

6. Плејлисти на YouTube во VLC

Јлцмукс веќе ни кажа за ова токму во статијата: Плејлисти на YouTube во VLC.

Ние го преземаме додатокот VLC што прави магија

Преземи додаток за VLC

Ние ја креираме папката / usr / share / vlc / lua / playlist / 

Откако ќе ја преземеме датотеката LUA, ќе треба да ја преместиме или копираме на патеката: / usr / share / vlc / lua / playlist / ако сакаме додатокот да работи за сите корисници или ако го сакате само за еден корисник.  $ HOME / .local / share / vlc / lua / playlist /

sudo cp archivo.lua  /usr/share/vlc/lua/playlist/playlist.lua

Откако ќе ја копирате датотеката, само отворете го плеерот и одете на Средно → Отпуштање на мрежна мрежа (Комбинација на копчиња Ctrl + N) и внесете во соодветното поле адресата на плејлистата што сакаме да ја пуштиме. Најдоброто од сите е тоа можеме да ја зачуваме листата како плејлиста со VLC, ова за да не мора да ја копирате / лепите истата адреса одново и одново.

7. Контролирајте VLC од Андроид

Уште еден одличен совет што Пабло (Ајде да го користиме Линукс) веќе не остави во една статија:

1. Инсталирајте го Андроид Далечински управувач за VLC на вашиот Андроид уред.

2. На netbook, отворете VLC користејќи ја следнава команда:

vlc --extraintf = luahttp - целосен екран --qt-почеток-минимизиран

Ова овозможува VLC да се контролира преку мрежата (wifi).

Ја претворив таа линија во скрипта и ја додадов на списокот со апликации што работат при стартување.

Можно е да се постигне истиот резултат од графичкиот интерфејс VLC:

i. Отворете VLC и потоа Алатки> Преференции> Покажи ги поставките и проверете ја опцијата Сите.

II. Интерфејс> Главни интерфејси и изберете опции веб e Изведувач на Луа.

Белешка: НЕ изберете ја опцијата што вели Далечински управувач. Очигледно, оваа опција се чува заради поддршка на постари програми.

3. За VLC да прифати далечински управувач, мора да ја додадете IP-то на вашиот уред со Android на списокот на поддржани IP-адреси.

Отворете терминал и стартувајте:

sudo nano /usr/share/vlc/lua/http/.домаќини

Додадете IP на вашиот уред со Android и зачувајте ги промените.

Белешка: за да ја откриете IP-то на вашиот уред со Android, можете да отворите Terminal Emulator и да напишете netcfg.

5. Конечно, стартувајте ја апликацијата Android VLC Remote на вашиот уред со Android и проверете дали добро го детектира VLC-серверот (во мојот случај, нетбук)

Не само што ќе можете да играте, да паузирате, да ја кревате / намалувате јачината на звукот итн. Покрај тоа, ќе можете да ја изберете датотеката за репродукција и да ја промените плејлистата, сè од удобноста на вашиот софа.

8. Снимете ја вашата работна површина (емитување на екранот) со VLC

За да го постигнеме ова, повторно ќе се потпреме на опциите што се појавуваат кога ќе притиснеме Ctrl+R но јазичето Сними го уредот:

знаејќи_vlc_5

Таму избираме внатре Режим на снимање «Десктоп», останувајќи како што е прикажано на претходната слика.

Потоа кликнуваме на Конвертирај / зачувај и ќе не праша во која папка сакаме да го зачуваме видеото за снимање од нашата работна површина:

знаејќи_vlc_6

Таму ќе одиме на копчето Почеток и voila, ќе ја снимате работната површина.

9. Слушајте радио (Тунеин) преку Интернет со VLC

Пабло (повторно ЛОЛ!) Направено а објавувај за тоа.

1. Преземете го zip датотека од официјалната страница на приклучокот (не преземајте одделни датотеки).

2. Отпакувајте ја преземената датотека.

3. Копирајте tunein.lua во ~ / .local / share / vlc / lua / sd (креирајте непостоечки папки, доколку е потребно)

4. Копирајте radiotime.lua и streamtheworld.lua во list / .local / share / vlc / lua / плејлиста (креирајте непостоечки папки, доколку е потребно)

5. Во случај да сакате да пристапите до Tunein користејќи го вашето корисничко име (ова не е задолжителен чекор): променете го корисничкото име и лозинката во датотеката tunein.lua. Каде вели:

local __username__ = "diegofn"
local __password__ = "password"

… Заменете ги „диегофн“ и „лозинка“ користејќи ги деталите за вашата сметка.

6. Отворете VLC и одете на Оди во Преглед - список со песни. Проширете ја ставката «Интернет». Itemе се појави ставка наречена TuneIn Radio.

Tunein приклучок за VLC

7. Останува само да се движите низ папките во Тунеин. Важно е да се напомене дека може да потрае неколку секунди за да се преземат плејлистите, во зависност од брзината на Интернет-врската.

10. Слушајте музика од терминалот со VLC

Во овој случај тоа беше Елав кој објасни како да се постигне ова:

Отвораме терминал и ставаме:

cvlc --extraintf ncurses /home/usuario/Musica/Album/*.mp3

Како што можете да видите на сликата што ја започнува оваа објава, можеме да ги видиме сите песни што ги избравме во албум. За да ја прескокнеме песната, го користиме клучот N, да се вратиме, клучот P.

11. Крај!

Па, ова беше тоа.

Лично не се сомневам дека VLC е моментално најкомплетниот мултимедијален плеер за Linux, иако генерално користам SMPlayer (ми отвора 1 секунда побрзо од VLC, параноичен сум за брзината на апликациите).

Дали знаете други совети за VLC? Дали статијата ви била корисна?

Со почит


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

29 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   yoyo dijo

  Одличен [/ режим на г. Брнс]

  Некои работи што не ги знаев, тие ми дојдоа како бисери

  Одлично!

  1.    КЗКГ ^ Гаара dijo

   Благодарам брате

 2.   аиорија dijo

  Огромна статија ...

  1.    КЗКГ ^ Гаара dijo

   Ви благодарам многу за коментарот, објавата малку долга, но се надевам дека вредеше

 3.   алебили dijo

  Одлично
  Вистината не беше ни половина од она што го прави VLC
  Плејлистата на youtube мислам дека е одлична
  Ви благодариме за информацијата

 4.   Sergio dijo

  Многу корисно! 🙂

 5.   Карпер dijo

  Ви благодариме за информацијата, неколку функции што не ги знаев.
  Поздрав

 6.   Ноктуидо dijo

  Многу комплетен и суштински напис. Ви благодарам.

 7.   илуки dijo

  Одлични совети! Оној со преводи ќе се користи отсега.
  Ви благодариме што ги споделивте.
  Поздрав.

  1.    Вики dijo

   Смаплерот е многу подобар кога станува збор за преземање преводи. Ако го користите многу тоа ви одговара.

 8.   панчомора dijo

  Одлична статија, не ги знаев сите тие функции на vlc, ја користам само за репродукција .. но со ова повеќе го ценам vlc ..

  однос на

 9.   вавилон dijo

  Многу добра статија. VLC е една од оние апликации што се толку добри што станаа основни за гигантски или мак корисници. Овие совети се практични за секого.

 10.   труко22 dijo

  Одлично

 11.   патодкс dijo

  Одлична статија, покажува дека многу се справувате со VLC, без да ме вознемирувате, ја користам можноста да се консултирам затоа што видеата во mkv и rmvb се исечени, како со спотови и некоординирано аудио и видео.
  Како податоци, се обидов со SMplayer и сè беше во ред, како и со бесплатни возачи, а потоа и комерцијални. Благодарам и поздрав.

  1.    Вики dijo

   vlc има многу функции, но во смисла на видео репродукција mplayer2 и mpv се подобри (vlc има проблеми со mkv поради некоја причина)

   1.    патодкс dijo

    благодарам за информацијата, пребарувајќи на Интернет, очигледно не сум единствениот што има проблеми со MKV во VLC.
    честитки.

 12.   Коски dijo

  списокот на YouTube е нов, но ако знаевте дека можете да репродуцирате видеа без да користите приклучок, опцијата „отворена мрежна депонија“
  Со почит

 13.   sieg84 dijo

  човек дури и не размислува за сè што може да направи обичен медиа плеер.

 14.   ајде да користиме linux dijo

  Ракоплескајте, плескајте, плескајте… одлично! 🙂
  Прегратка! Павле.

 15.   Марсело мартинез dijo

  Многу добро!
  Не ги знаев овие корисни додатоци!

 16.   Родолфо dijo

  Добро, ми се чини дека треба да гледате видеа со тв-тјунер, се разбира, ако имате uan што може да се направи со pvr кога имате инсталирано, тоа го препознава и со него можете да ги гледате или снимате видеата .
  На здравје !.

 17.   Кинаски dijo

  Она што го пробав неодамна, не знам дали е корисно, но е curубопитно, можеби комбинирајќи го со контролата за Андроид http://totaki.com/poesiabinaria/2013/12/stream-de-lo-que-se-oye-por-nuestros-altavoces-con-vlc-y-pulseaudio/

 18.   Чиксулуб Кукулкан dijo

  Имам албуми од Енигма, Грегоријан, Тиесто, Армин ван Бурен ... кои се карактеризираат со тоа што немаат паузи помеѓу траката и траката. Прашањето е како можам да направам VLC да ја почитува таа одлика за мене? Се случува да се слушне скок кога одите од една на друга патека (и тоа е причината што не сум се префрлил на VLC целосно).

 19.   висесен dijo

  Вистината е дека сакам VLC. Тоа е првото нешто што го инсталирам кога тестирам дистрибуции на Linux ... Би сакал да поставам прашање дали некој има одговор, има ли опција да го исклучам компјутерот кога ќе заврши репродукцијата? Ако не, дали има Linux плеер што ја има оваа опција?

  Поздрав, честитки и среќен Божиќ на сите!

 20.   cc3pp dijo

  Многу добра статија, многу добро објаснета, немав идеја дека vlc дава толку многу игра. Дали може да има и функција за поддршка на DLNA?

  Честитки и благодарам многу.

 21.   елиотим3000 dijo

  VLC го користам како видео, аудио и радио плеер, како што е звук.

 22.   алунадо dijo

  во конзолата и преводите .. Шунка !!

 23.   садалсуд dijo

  Здраво, одлична за таа статија и да, исто така, некои работи што не ги знаев и оние што најмногу ми се допаднаа беа 1: преводите 😀 и контролата со ќелијата vlc што ја испробав и ми се чини дека е генијална ial

  Со почит

 24.   тон dijo

  Единственото нешто што му недостасува на VLC е онлајн продавница да се приближи малку до iTunes.