Чуда од ГНУ / Линукс: Достапно ново респинирање! Одговори или дистрибуции?

Чуда од ГНУ / Линукс: Достапно ново респинирање! Одговори или дистрибуции?

Чуда од ГНУ / Линукс: Достапно ново респинирање! Одговори или дистрибуции?

Во овој прв пост од месец мај, ќе зборуваме за «Чуда од ГНУ / Линукс », Еден Одговорете (во живо и инсталирана и прилагодена слика) заснована на GNU / Linux Distro повик «MX Linux », што е создадено за различни цели или цели.

И искористувајќи го фактот дека тој беше официјално објавен вчера, а нова верзија 2.3 (3DE4) под кодно име Ultimate, соодветно е да се истражат и да се коментира малку повеќе за кажаното Одговорете.

MX Слика: Како да креирате личен и инсталиран одговор на MX Linux?

MX Слика: Како да креирате личен и инсталиран одговор на MX Linux?

Што е одговор?

Пред да влеземе целосно да разговараме за него Одговори на „Чуда ГНУ / Линукс“, важно е повторно да се разјасни дека станува збор за a Одговорете. За ова, ја препорачуваме следната претходна публикација:

"Разбирајте ја Respin, бутабилна (во живо) и инсталирана ISO слика што може да се користи како точка за враќање, медиум за складирање и / или дистрибуција на дистрибуција на GNU / Linux, меѓу другите употреби. И, тоа е изградено од ISO или инсталација на постоечки GNU / Linux Distro. Во случајот на MX Linux, постои MX Snapshot, кој е идеална алатка за оваа намена и е модерна и ефикасна замена за други стари алатки, како на пр. «Remastersys y Systemback», но тоа работи само на MX Linux." MX Слика: Како да креирате личен и инсталиран одговор на MX Linux?

MX Слика: Како да креирате личен и инсталиран одговор на MX Linux?
Поврзана статија:
MX Слика: Како да креирате личен и инсталиран одговор на MX Linux?

За MX Linux

И за оние кои не знаат или користат «MX Linux » препорачуваме да ги истражите следните претходни објави на такви Дистрибуција на GNU / Linux, за да го знаат и да го видат неговиот интересен потенцијал, кој не е ограничен на создавање на Одговори:

"MX Linux е уna Distro GNU / Linux соработуваше помеѓу заедниците antiX и MX Linux. И, тоа е дел од семејство на оперативни системи кои се дизајнирани да комбинираат елегантни и ефикасни работни површини со висока стабилност и робусни перформанси. Неговите графички алатки обезбедуваат лесен начин за извршување на широк спектар на задачи, додека Live USB и алатките за слика наследство од antiX додаваат импресивна преносливост и одлични можности за рестартирање. Покрај тоа, има обемна поддршка достапна преку видеа, документација и многу пријателски форум.".

MX-19.3: MX Linux, DistroWatch број 1 е ажуриран
Поврзана статија:
MX-19.3: MX Linux, DistroWatch број 1 е ажуриран
MX Linux: Продолжува да го води рангирањето на DistroWatch со повеќе изненадувања
Поврзана статија:
MX Linux: Продолжува да го води рангирањето на DistroWatch со повеќе изненадувања
MX Linux: Најнови вести за месец февруари 2020 година
Поврзана статија:
MX Linux: Најнови вести за месец февруари 2020 година

Чуда ГНУ / Линукс: Личен (неофицијален) преглед на MX Linux

Чуда ГНУ / Линукс: Личен (неофицијален) преглед на MX Linux

Што е MilagrOS?

El Одговори на „Чуда ГНУ / Линукс“ исто како што вели неговиот официјална веб-страница наречен „Проект за тик-так“ е следниот:

"MilagrOS GNU / Linux, е неофицијално издание (Respin) на MX-Linux Distro. Кој доаѓа со екстремно прилагодување и оптимизација, што го прави идеален за 64-битни компјутери, и со ниски ресурси или стари, како и современи и врвни, и исто така за корисници без или ограничен Интернет потенцијал и познавање на GNU / Linux. Откако ќе се добие (преземе) и инсталира, може да се користи ефикасно и ефикасно без потреба од Интернет, бидејќи сè што ви треба и повеќе е претходно инсталирано". Чуда ГНУ / Линукс (Нов MinerOS)

Што има ново во најновата верзија на MilagrOS GNU / Linux?

Заеднички карактеристики и цели

Општо, речено, Респин ги има следниве карактеристики и заеднички цели, за сите свои верзии:

 • Широк спектар на пакувања (фирмвер, библиотеки и апликации) за општи цели и за специфични цели, како што се хардверски драјвери (мрежи LAN и WiFi, печатари и мултифункционални) и апликации за канцелариско и техничко користење, мултимедија и гејмер и дигитално рударство
 • Добри поставки и оптимизации, за неговата мала потрошувачка на процесор и RAM меморија при стартување, како и за брзото вклучување и исклучување.
 • Атрактивни прилагодувања на вашите различни работни околини (DE) и менаџери на прозорци (WM), веќе вклучени, инсталирани и конфигурирани.
 • Пријави за погодност, според вкусот на корисникот и побарувањата на користениот компјутер, преку која било од неговите различни работни околини (DE) и администратори на Windows (WM).
 • Заштедете време во вообичаените процеси, како што се: долги инсталации, конфигурации и прилагодувања на оперативниот систем, како и драгоцено време во инсталацијата и конфигурациските процеси на апликацијата.
 • Избегнете ја неопходната почетна употреба на Интернет, да имате комплетен и функционален GNU / Linux Distro.
 • Олеснете ја униформноста на употребата на LinuxСо други зборови, да може да се има ист GNU / Linux Distro со иста конфигурација на различни компјутери, како и да може да се носи насекаде во рамките на USB-диск, и како Distro за секојдневна употреба и како Rescue and Repair Distro .

Новини

Последниот верзија 2.3 (3DE4) Ultimate, официјално објавен на 01 / 05 / 2021, и ги има следниве вести во однос на претходните верзија 2.2 (3DE3) Омега:

 • Вклучени се помалку пакети, како на пр: adobe-flashplugin, anydesk, atmel-firmware, блендер, калибар, clamav, блокада на кодови, раздор, егзодус, flatpak (само вашите апликации и инсталираните елементи не апликацијата), кутии со gnome, librecad, lxc, krita, kdenlive, papirus- икони-теми, нула, громови, uuid-dev и uuid-runtime, virt-manager, вино, меѓу многу други апликации и библиотеки.
 • Вклучени нови пакети, како на пр: atomicwallet, byobu, dvdstyler, dvdisaster, gamemode, google-chrome, gpodder, intel-gpu-tools, libcurl4-openssl-dev, libgl1-mesa-glx, libqt5websockets5, linux-firmware, multidoge, python-sett, python-newt , пијал, екран, запис за обичен екран, паметен известувач, дрво, сорта, извор на сервер од xorg, зеенмап.
 • Вклучен е и менаџерот за нови прозорци: Сега вклучува IceWM, плус FluxBox, OpenBox и I3WM. И од околината за работна површина: XFCE, Plasma и LXQT.
 • Еднократно уредување на помал ISO: Верзија 2.3 (3DE4) Ultimate сега доаѓа во единствен 3.2 GB ISO (+/- 3.4 GB нето), за разлика од претходната верзија 2.2 (3DE3), која се појави во 2 изданија, ISO Целосна повик +/- 4.4 GB Омега и ISO Лајт повик +/- 2.2 GB алфа.

Преземање, инсталација, употреба и слики од екранот

Според нејзината официјална веб-страница, веќе спомената, нејзините врски за преземање се како што следува:

 • Преземете ги MilagrOS 2.3 и 2.2 -> GDrive - Мега
 • Преземете ги MilagrOS 2.0 и 2.1 -> Мега

Можете исто така да се обидете «MilagrOS GNU / Linux» на веб-страницата DistroTest со кликнување на следниот линк: Обидете се со MilagrOS GNU / Linux 2.X Online на DistroTest.

Неговата инсталација и општа употреба е потполно иста како и секоја «MX Linux », така што ќе биде доволно да се види кој било прирачник или инсталација и да се користи видео запис GNU / Linux Distro. Вистинската разлика е во тоа «MX Linux » доаѓа само со XFCE, или Плазма или ФлуксБокс, додека во „Чуда ГНУ / Линукс“ можете да користите кој било од неговите различни ДЕ и СМ.

Затоа, откако ќе се инсталира, „Чуда ГНУ / Линукс“ може да се започне со која било од нејзините различни ДЕ и СМ, како што е прикажано подолу:

А.- XFCE работна околина

Чуда GNU / Linux 2.3 (3DE4) Ultimate со XFCE

Б.- Околина за работна површина во плазма

Чуда GNU / Linux 2.3 (3DE4) Ultimate со плазма

C.- LXQT работна околина

Чуда GNU / Linux 2.3 (3DE4) Ultimate со LXQT

Д.- Менаџер на IceWM Windows

Чуда GNU / Linux 2.3 (3DE4) Ultimate со IceWM

Е.- Менаџер на Windows FluxBox

Чуда GNU / Linux 2.3 (3DE4) Ultimate со FluxBox

Ф.- Менаџер на Windows со OpenBox

Чуда GNU / Linux 2.3 (3DE4) Ultimate со OpenBox

G.- Менаџер на IceWM Windows

Чуда GNU / Linux 2.3 (3DE4) Ultimate со I3WM

Одговори или дистрибуции?

Како што можете да видите, a Одговорете направено со MX Linux или Antix тоа може да биде одлична алтернатива за оние кои започнете во светот на Linux или имаат мало владеење со процесот на инсталација, конфигурација и оптимизација на GNU / Linux Distro, како, MX Linux или Antix чиста или други Distros како Debian GNU / Linux, бидејќи, и покрај тоа што се многу добри, тие обично бараат Интернет да изврши задоволителна комплетна инсталација заедно со долго време на инсталација, конфигурација, оптимизација и прилагодување.

Un Одговорете има предност да може да се создаде во потреба за корисник, група на заедница или организација, минимизирање на употребата на Интернет за успешна инсталација на еден или повеќе типови компјутери и минимизирање на трошоците за часови / труд и фаворизирање на униформност во сите инсталации.

Додека, А. GNU / Linux Distro чиста како Дебиан, Убунту, Нане а другите обично се совршен или идеален за просечни или напредни корисници во светот на Linux, бидејќи тие носат само она што е минимално потребно во мал ISO, така што наведениот корисник гради од солидна основа и со Интернет сè што е потребно, и за компјутер и за сервер, доколку е потребно.

И, како и „Чуда ГНУ / Линукс“ е изграден за модерна 64 битна опрема од малку или многу ресурси, можете да направите одговор MX Linux или Antix став стари 32-битни компјутери на малку или намалени ресурси, како што се, Одрекува наречен «Локален ОС» y Cereus.

Конечно, ако ви се допаднаа сите овие причини, ве покануваме да ја истражите оваа друга претходна поврзана публикација:

Distros: Мал, лесен, едноставен и еднонаменски или обратно?
Поврзана статија:
Distros: Мал, лесен, едноставен и еднонаменски или обратно?

Општа слика за заклучоци на статии

Заклучок

Се надеваме на ова "корисен мал пост" на «MilagrOS» GNU / Linux, интересен и модерен Respin (во живо и инсталиран и прилагодена слика) заснован на «MX Linux », што исто така доаѓа со a екстремно прилагодување и оптимизација, што го прави идеален за „64 битни“ компјутери од која било конфигурација; е од голем интерес и корисност, за целата «Comunidad de Software Libre y Código Abierto» и од голем придонес кон дифузијата на прекрасниот, гигантски и растечки еко-систем на апликации на «GNU/Linux».

Засега, ако ви се допадна ова publicación, Не запирај споделете го со други, на вашите омилени веб-страници, канали, групи или заедници на социјални мрежи или системи за пораки, по можност бесплатни, отворени и / или побезбедни како ТелеграмаСигналМастодон или друг од Федерален, по можност.

И запомнете да ја посетите нашата почетна страница на «Од Линукс» за да истражите повеќе новости, како и да се придружите на нашиот официјален канал на Телеграма од DesdeLinuxДодека, за повеќе информации, можете да ја посетите која било Интернет библиотека како ОпенЛибра y једит, за пристап и читање на дигитални книги (PDF) на оваа тема или други.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

12 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Антидистро dijo

  Да се ​​каже дека ова може да биде подобро од дебијан, тоа е да се биде фанатик и да се знае многу малку за Linux. Mxlinux е дистрибуција која не е лоша, ја имав инсталирано неколку месеци и завршив со деинсталирање, затоа што е дистрибуција што има уште многу за полирање, има континуирани дефекти што на крајот ги допираат вашите топки, на пример usb и преку ноќ не ги детектираше и повеќе работи што секогаш оделе добро и без да сте направиле нешто на дистрибуцијата одеднаш пропаднале. Во друг компјутер сум со тестирање на дебијан веќе 3 години и за 3 години допрва треба да дојде денот кога немам ниту еден проблем, а тоа е тестирање на дебијан, за кое се претпоставува дека се тестира, а буа не е стабилен и таков, ништо понатаму Од реалноста, чисто незнаење, имав повеќе проблеми со стабилно дебиано отколку со тестирање на дебијан и познавам луѓе кои поминаа огромни 20 години со тестирање на дебијан и ниту еден проблем, дебијан е многу дебијан. Во моментов xubuntu е подобар од mxlinux и Linux mint, mxlinux го заменив со xubuntu и тоа е најдоброто нешто што го направив и ова што го презентирате овде не е ништо повеќе од темпирана бомба преоптоварена со илјада илјади работи, а mxlinux потрошите половина твојот живот деинсталира многу бескорисни работи, затоа што ако згора на тоа го здебелиш повеќе, исклучи го и одиме, глупост, ова е повеќе анти дистрибуција.

  1.    Инсталирајте пост на Linux dijo

   Поздрав, Антидистро. Ви благодариме за вашиот коментар Како одговор на она што го искажавте, јас малку ја прилагодив оваа фраза, бидејќи сигурно Respin може да биде одлична алтернатива за оние кои започнуваат во светот на Linux или имаат малку запознавање со процесот на инсталација, конфигурација и оптимизација на GNU Distro / Linux , како што е експерт или корисник што не е од Виндоус, додека чист GNU / Linux Distro како што се Debian, Ubuntu, Mint и други обично се совршени или идеални за просечни или напредни корисници во светот на Linux, бидејќи тие го носат само она што е минимално потребно во мал ISO за да може корисникот да гради од солидна основа и со Интернет сè што е потребно, и за компјутер и за сервер, доколку е потребно.

 2.   Слика на зачувување на Диего Валехо dijo

  Ако работи само на такво специфично дистрибуција, малку интерес има респиратор.

  1.    Инсталирајте пост на Linux dijo

   Поздрав, Диего. Ви благодариме за вашиот коментар И, секако, да се надеваме дека алатката MX Snapshot ќе стане универзална за другите GNU / Linux Distros. Сепак, постојат неколку достапни методи (алатки), иако не толку ефикасни или лесни за употреба, како што е Linux Respin (https://linuxrespin.org/) и RemasterSys. Последново, го користев претходно, на Ubuntu 18.04 и направив многу добро инсталиран респиратор. И, се разбира, секогаш за оние кои се понапредни, е да се спроведе LFS (Linux From Scratch) до од нула, направете ваш сопствен Distro по ваш вкус. Се надеваме, ако не успееме во тоа, секој GNU / Linux Distro ќе објави своја алатка за правење Одговори.

 3.   октавио dijo

  Хамм, ќе останам со мојот Mint 20 linux кој работи многу добро, секако ако е за оние кои започнуваат добро со Linux, има уште едно дистрибуција што за оние кои започнуваат со Linux ќе го сакаат поради тоа колку добро работи и доаѓа со сè што е претходно инсталирано, тоа е Зорин. со почит

  1.    Инсталирајте пост на Linux dijo

   Поздрав, Октавио. Ви благодариме за вашиот коментар Секако, употребата на респиин направен од кој било GNU / Linux Distro и прилагоден на личност, група, заедница или организација има многу придобивки, особено за оние кои започнуваат во овој свет на слободен софтвер, со отворен извор и GNU / Linux. А, за Зорин, мислам дека е фантастично и убаво дистрибуција, особено за почетниците и почетниците.

 4.   Арангоити dijo

  Ми се допаѓа Milagros GNU / Linux, но има проблем како матичната плоча MX-LINUX, Flatpak. Ако се обидете да инсталирате кој било пакет преку Flatpak, еден трае цела вечност и два, тој моментално го урива компјутерот без дури да може да го отворите Thunar за неколку моменти.

  1.    Инсталирајте пост на Linux dijo

   Поздрав, Аранкоти. Ви благодариме за вашиот коментар Јас не го тестирав flatpak на други Distros, бидејќи користев MX Linux и MilagrOS веќе 3 години. Но, без да знам колку време во просек трае инсталацијата на пакетот flatpak, јас чувствувам дека на MX Linux / MilagrOS му треба значително време.

   1.    Арангоити dijo

    Па, летаат, не знам многу добро каде е проблемот, но веќе видов на форуми дека истото се случува со MX-LINUX и MilagrOS и не сум видел решенија и штета, бидејќи FLATPAK е секој ден се повеќе распространети и ви овозможува да инсталирате најнови верзии на многу апликации

    1.    Инсталирајте пост на Linux dijo

     Секако. И да, Flatpak ветува многу во споредба со Snap. И AppImage е во борба да се позиционира.

 5.   Кируло dijo

  добро,
  Јас го инсталирав овој Respin на прилично снаодлив лаптоп AMD E1-2500 со 4 GB рам. Вистината е дека тоа оди навистина добро, тимот е многу агилен. На овој компјутер претходно инсталирав Mx-Linux со KDE (ја користам истата работна површина во MilagrOS) и брзината на компјутерот беше очајна.
  Мојата намера со текот на времето е да го инсталирам Debian со KDE на тој компјутер, но не знам дали ќе ја добијам таа подвижност што ја има сега со MilagrOS. Не знам дали можете да направите мал водич или упатство за оние «Добри конфигурации и оптимизации, за неговата мала потрошувачка на процесор и RAM меморија при стартување, како и за брзото вклучување и исклучување» што сте го направиле во овој одговор, бидејќи тие навистина се забележуваат, или барем на мојот компјутер се забележуваат.
  Ви благодарам многу за вашата работа

  1.    Инсталирајте пост на Linux dijo

   Поздрав, Кируло! Ви благодариме за вашиот коментар Меѓу многуте оптимизации направени во MilagrOS, ние ги користиме Preload и Prelink, покрај Деборфан и Локалепург. Но, во основа, многу апликации, библиотеки и додатоци се инсталирани и се обезбедува само што е потребно да се вчита во меморијата при стартување, односно оневозможување на услугите. За да го направите ова, ние го оневозможуваме она што не е потребно при стартување, користејќи ја опцијата "Сесија и почеток" на XFCE и апликацијата Stacer. Исто така, MilagrOS ја користи верзијата AHS на MX Linux, но со старото јадро за поголема компатибилност со компјутерите со ниски ресурси. Препорачувам да го истражите овој претходен пост за да ја видите работата за оптимизација: https://blog.desdelinux.net/como-optimizar-gnu-linux/