Kumaha kompres sareng ngadékompresikeun file dina Linux

Pencét gambar komprési

Dina tulisan ieu kami badé ngajarkeun anjeun komprési sareng ngadékompresikeun file tina distribusi GNU / Linux favorit anjeun, sadayana nganggo paréntah tina konsol. Éta mangrupikeun tulisan anu ditujukeun ka pamula sareng di jerona urang moal ngahijikeun perawatan tarballs sapertos tutorial anu sanés, sabab éta ngan ukur nunjukkeun kumaha komprési sareng dekompresi dilakukeun tanpa dibungkus ku alat tar anu éndah.

Sanaos komprési sareng dekompresi relatif gampang, pangguna sering milarian Internét pikeun kumaha ngalakukeun tindakan ieu. Kuring anggap henteu sapertos sistem operasi sanés sapertos MacOS sareng Windows dimana alat-alat grafis anu spésifik pisan sareng intuitif dianggo, dina GNU / Linux biasana dipidangkeun. langkung format sareng sababaraha alat pikeun masing-masingna, sanaos ogé aya alat saderhana dina tingkatan grafik ...

Pikeun komprési sareng dekompresi kami badé nganggo dua rangkep mendasar, sabab éta sigana pormat anu paling ditungtut sareng anu paling sering urang tingali nalika urang damel. Sistem unix-like. Kuring ngarujuk kana gzip sareng bzip2.

Gawe sareng gzip

Para komprési ku gzip, format anu badé diatur nyaéta Lempel-Zi (LZ77), sareng sanés ZIP sapertos kitu, kusabab namina tiasa ngakibatkeun kabingungan. Ngaranna asalna tina GNU ZIP, sareng éta dijantenkeun gaganti format ZIP, tapi henteu sami. Abdi hoyong jelaskeun ... Nya, pikeun niiskeun file:

gzip documento.txt

Ieu ngahasilkeun file anu namina sami sareng anu aslina kalayan extension .gz, dina conto samemehna janten document.txt.gz. Sabalikna, pikeun ngarobih nami kaluaran ku anu khusus:

gzip -c documento.txt > nuevo_nombre.gz

Para ngabongkar Naon anu parantos dikomprés sami saderhana, sanaos urang tiasa nganggo dua paréntah anu béda kalayan pangaruh anu sami:

gzip -d documento.gz

gunzip documento.gz

Sareng kami bakal kéngingkeun file na unzipped tanpa extension .gz.

Gawe sareng bzip2

salaku ka bzip2, Sarua jeung program samemehna, tapi ku algoritma komprési anu béda anu disebut Burrows-Wheeler sareng Huffman coding. Penyuluhan anu urang gaduh dina hal ieu nyaéta .bz2. Dina komprési file, urang kedah nganggo:

bzip2 documento.txt

Ieu ngakibatkeun dokumen.txt.bz2 anu dikomprés. Urang ogé tiasa ngarobih ngaran kaluaran sareng pilihan -c:

bzip2 -c documento.txt > nombre.bz2

Pikeun dekompresi kuring bakal nganggo pilihan -d alat bunzip2 anu mangrupikeun landian:

bzip2 -d documento.bz2

gunbzip2 documento.bz2

Kanggo inpormasi lengkep anjeun tiasa nganggo lalaki dituturkeun ku paréntah ...


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

8 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Jaime Perea cenahna

    pantun,

    Hatur nuhun pisan kana postingan anjeun, éta sok aya manpaatna.

    Sugan éta bakal pikaresepeun ogé disebatkeun xz, sabab éta ogé dianggo sakedik. Éta réngking antara bzip2 (lambat, tapi sering dikomprés) sareng gzip (gancang, tapi kirang éfisién). Ieu dina kisaran ageung, sabab sapertos sadayana ... éta gumantung. Tar anu kalebet dina file Debian / Ubuntu .deb biasana dikomprés dina format xz.

    Cara ngagunakeunana sami sareng paréntah sos anu sanés.

  2.   Ernesto cenahna

    Halo, kuring badé nyungkeun hal éta dilakukeun tapi nganggo tar.gz kumargi éta anu paling seueur dianggo (numutkeun kuring numutkeun sadayana anu kuring unduh tina internét)

  3.   Jolt2bolt cenahna

    Naon anu aranjeunna nyarios ngeunaan langkung populér tapi format multiplatform sapertos .7z? Éta ogé kedah namina

  4.   omeza cenahna

    Hai Jose, naon anu lumangsung sareng file tar.gz nyaéta anjeun nganggo paréntah anu sanés nyaéta tar sareng dina hal ieu paréntah tar nyalira henteu ngompres (atanapi ngadekompres) tapi biasa dianggo ka kelompok (atanapi ungroup) sababaraha file dina hiji, ieu parantos ngahijikeun sareng paréntah gzip sareng bzip2 anu tiasa anjeun komprési sareng dékompres.

    1.    Gonzalo cenahna

      Anjeun leres pisan Ernesto, pikeun format gratis 7z anu badé masihan ruang di Windows, ngagentos pos sareng rar, sareng aranjeunna henteu nyebatkeunana?

  5.   a cenahna

    google.com

  6.   usr cenahna

    Dina abad ka-21 sareng masih nganggo paréntah pikeun neken file anu saderhana? Tulisan ieu sedih

  7.   Katrin cenahna

    Meureun éta ogé bakal pikaresepeun