Kumaha carana ngalaksanakeun GNU / Linux Maintenance nganggo Script?

Pangropéa sareng Pembaruan Skrip dina GNU / Linux

Pangropéa sareng Pembaruan Skrip dina GNU / Linux

Pikeun ngajaga operabilitas sareng ngaleutikan kasalahan sareng kagagalan, langkung saé ngajaga sistem Operasi GNU / Linux kami nganggo Skrip, Kusabab éta ngamungkinkeun urang ngalangkungan «Cron» pikeun program pikeun palaksanaan périodik na.

Kusabab kitu, dina ieu publikasi kami bakal nyobian ngalaan léngkah dasar anu paling (paréntah paréntah) pikeun dilebetkeun kana skrip pangropéa urang pikeun nyiptakeun / ngarobih, naha éta penting atanapi dianjurkeun pikeun ngajaga PC urang dina operasi anu saé.

perkenalan

Seueur masalah (kasusah téknis) anu timbul dina Sistem Operasi, naha Swasta atanapi Gratis aranjeunna tiasa dihindari atanapi dicegah upami pangropéa periodik anu ditangtoskeun (preventif / koréksi) dilaksanakeun.

Kami émut yén sistem operasi mangrupikeun sistem anu mantep sareng éta sababna aranjeunna condong nampilkeun kalemahan atanapi kasulitan téknis, kusabab kagunaan normal atanapi kaleuleuwihi ku pangguna, pembaruan sareng pamasangan anu sami atanapi aplikasi anu dipasang di jerona.

Ieu biasana dilereskeun atanapi dileungitkeun, sababaraha kali ku tanaga téknis kalayan aplikasi grafis atanapi dina kasus anu ekstrim ku pormat Sistem Operasi. Tapi sababaraha kali, pangropéa anu dijadwalkeun (otomatis) tiasa ngahemat urang seueur jam / tanaga kerja ti bagian tanaga téknis anu ngurus éta.

Sareng dina kasus Sistem Operasi GNU / Linux, ieu gampang pisan dilakukeun ngalangkungan Naskah diprogram dina Sistem «Cron» ngagunakeun Terminal.

Pangropéa Pencegahan Sistem Operasi GNU / Linux

Tugas naon anu kedah dijalankeun ku Script Pangropéa?

Skrip pangropéa anu saé kedah nyumponan sababaraha sarat atanapi parameter ieu pikeun ngajaga operabilitas Sistem Operasi GNU / Linux kami, anu:

  1. Ngajalankeun salaku root atanapi kalayan idin Superuser: Kusabab pemeliharaan Sistem Operasi naon waé kedah ngalibetkeun pancén kritis atanapi sénsitip anu tangtu anu ngan ukur pangguna anu ngagaduhan ijin Administrator anu kedah tiasa ngalaksanakeun.
  2. Perbarui daptar bungkus dina repositori masing-masing: Pikeun ngajaga Sistem sareng Pamaké nyalira tina kamungkinan pembaruan, kritis atanapi henteu, sayogi.
  3. Laksanakeun pembaruan aman kana bungkusan anu sayogi dina Repository: Tetep ngajaga Sistem sakumaha dirobihkeun kalayan résiko nol masalah paket.
  4. Ngarengsekeun masalah parsél anu ayeuna atanapi anu bakal datang: Éta panginten parantos aya atanapi parantos dikintunkeun dina update anu aman.
  5. Debug sistem operasi saloba mungkin: Ku ngaleungitkeun aplikasi, file instalasi, konfigurasi, basa atanapi log kasalahan, henteu dianggo atanapi diperyogikeun dina Sistem Operasi kanggo ngamangpaatkeun langkung saé ruang disk anu aya.
  6. Perbarui System Grub Boot kami: Upami aya perobihan anu teu kapendak di jerona, sapertos parobahan kernel, nami catetan boot, atanapi ngadeteksi Sistem Operasi anu énggal dina Disk.
  7. Perbarui Sistem Dimimitian Plymouth kami: Upami aya perobihan anu teu kadeteksi, sapertos parobihan téma atanapi gambar anu ditingalikeun nalika dimuat Sistem Operasi.
  8. Tingalikeun inpormasi penting ngeunaan Status Peralatan: Utamana ngeunaan Distribusi Spasi Disk sareng Sistem File. Sanaos tampilan parameter sapertos: Memori, CPU, Disk, Video, Kernels, Network Interfaces, sareng anu sanésna, tiasa diprogram.

Pesenan Paréntah pikeun Skrip Pangropéa

Paréntah paréntah naon anu kedah dijalankeun ku Script Pangropéa?

Ieu mangrupikeun sababaraha paréntah paréntah anu tiasa manpaat atanapi diperyogikeun pikeun nyiptakeun skrip pangropéa anu saé dina Sistem Operasi GNU / Linux anjeun:

#!/usr/bin/env bash

set -eou pipefail
IFS=$'\n\t'
setterm --reset

clear
setterm -background red

if [[ "$(id -u)" != "0" ]]; then
echo "ESTE SCRIPT DEBE SER EJECUTADO COMO ROOT"
sleep 3
clear
else
echo "ESTE SCRIPT SERA EJECUTADO COMO SUPERUSUARIO (ROOT)"
sleep 3
clear
fi

sudo apt update; sudo update-apt-xapian-index; sudo aptitude safe-upgrade; sudo apt install -f; sudo dpkg --configure -a; sudo apt --fix-broken install

sudo localepurge; sudo update-grub; sudo update-grub2; sudo aptitude clean; sudo aptitude autoclean; sudo apt-get autoremove; sudo apt autoremove; sudo apt purge; sudo apt remove

sudo rm -f /var/log/*.old /var/log/*.gz /var/log/apt/* /var/log/auth* /var/log/daemon* /var/log/debug* /var/log/dmesg* /var/log/dpkg* /var/log/kern* /var/log/messages* /var/log/syslog* /var/log/user* /var/log/Xorg* /var/crash/*

sudo update-initramfs -u

sudo df -h

sudo du -hs /* | sort -k 2

sudo dpkg-query -Wf='${Installed-Size} ${Package}\n' | sort -n

sudo echo "" > ~/.bash_history

Anjeun tiasa ngalengkepan skrip saderhana ieu ku paréntah paréntah pikaresep, atanapi adaptasi kana Distribusi GNU / Linux nyalira pikeun ngajaga Sistem Operasi masing-masing up to date.

Bisi anjeun hoyong terang sakedik deui ngeunaan naon anu kedah dilakukeun pikeun ngaoptimalkeun Sistem Operasi GNU / Linux anjeun kami nyarankeun tulisan blog anu sanés ieu: Pitunjuk Pasang Masang DEBIAN 8/9 - 2016 - Bagéan I atanapi postingan forum luar ieu anu sanés: Beberesih sareng Pangropéa di Linux tina Terminal

Kuring miharep anjeun resep pos ieu sareng éta mangpaat sapertos biasa!


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

8 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   juliosao cenahna

    Skripna tiasa manpaat, tapi catetan, dimana anjeun mupus log, tiasa langkung saé nganggo "logrotate", éta alat anu saé pisan pikeun ngatur log, sabab kadang mupus log, utamina upami éta énggal, sanés ide anu saé pisan :

    https://noticiasdehumor.com/tutorial-configurar-logrotate-en-un-servidor-linuxunix-despues-de-generar-las-estadisticas/

    Utilitas ieu sanggup mupus log anu lami, ngonpigurasi naha sateuacan éta kedah diganti nami, dikomprés, nunjukkeun sabaraha sering aranjeunna dihapus, jsb Ogé, sajauh anu kuring terang éta ampir dina sadaya distribusi, abdi parantos diuji kalayan centos, ubuntu sareng debian, sok nyugemakeun.

    Hiji salam.

  2.   Marc cenahna

    Patarosan pikeun kuring nyaéta ... Sakumaha bahaya paréntah ieu pikeun Linux Kubuntu 18.04? Naha aya résiko kaleungitan hal anu mangpaat atanapi salah ngonpigurasikeun hal? Patarosan ti batur anu bieu terang sebaran Linux sareng kuring kedah nungkulan reinstalls kanggo gaffes. Hatur nuhun.

  3.   Jose Albert cenahna

    Anjeun leres! Sanaos logrotate langkung seueur pikeun sérver! Sareng upami anjeun nganggo Skrip pikeun PC Pamaké, langkung gampang pikeun ngajaga garis éta pikeun mupus Log anu kadang kusabab kasedih méntal atanapi kurangna pangalaman téknis, Linux daun ngirim kasalahan di tukang anu ngajantenkeun sistem boot runtuh kusabab kakurangan tina ruang disk teu disangka-sangka!

    Kusabab kitu, pikeun rasa anu ngalaksanakeunana, tetep pikeun nambihan atanapi ngahapus garis numutkeun jinis pangguna sareng tim dimana éta dilaksanakeun.

  4.   Jose Albert cenahna

    Henteu aya anu bahaya! Sakali anjeun ngajalankeun éta sacara manual pertama kalina ningali yén sadayana henteu kunanaon, ngantepkeun aranjeunna diprogram meh moal ngarusak sistem anjeun!

  5.   Frank davila cenahna

    Éta dianggo pikeun Arch Linux?

    1.    Jose Albert cenahna

      Tangtosna, hiji-hijina hal éta nyaéta mungkin sintaksis paréntah parobihan kumargi kuring mikir yén di Distros henteu dumasar kana paréntah DEBIAN paréntah atanapi nami pakét anu sakedik bakal robih sapertos dieksekusi! Tapi Skrip universal pikeun sadaya Sistem Linux.

  6.   Reinaldo gonzalez cenahna

    Wilujeng énjing, salam kuring énggal, dina distro linux ieu ayeuna kuring gaduh linux mint 18 sarah, kalayan arsitektur i386, ningali tulisan ieu, kuring naroskeun kumaha kuring ngajalankeun Naskah éta, kalayan nami naon éta disimpen atanapi ditempatkeun pikeun ngajalankeun Naskah? pc mangrupikeun intel p4, 2gb ram, 320 hdd disk, kartu nvidia g7200, tapi kadang ngagantung,

    léngkah pikeun ngajalankeun skrip ieu?

    Punten upami aya patarosan anu lepat
    sadaya inpormasi bakal ngabantuan pisan nuhun….

    1.    Pasang Masang Linux cenahna

      Salam Reinaldo! Anjeun tiasa ngadamel landian dina .bashrc tina pangguna anjeun atanapi root sapertos kieu:

      alias yournamealias = 'bash /path/yournamealias.sh'

      terus di terminal anjeun ngan ukur nyerat: yournamealias

      Anjeun teras tiasa ngamuat kana cron pikeun ngajantenkeunana périodik, anu kuring henteu nyarankeun, atanapi ngajalankeunana sacara manual ngan ukur ngetik:

      bash /path/yournamealias.sh