Programming: Psikologi Komputer

Kami sadayana raket patalina sareng pamrograman, janten salaku pangguna, salaku pangurus, salaku programer nyalira, tapi pamustunganana éta mangrupikeun hal anu bakal langkung kakait sareng kahirupan urang mangtaun-taun.

Dina tulisan ieu (awal séri leutik anu kuring rencanakeun nyieun), Abdi hoyong bagikeun sareng anjeun sababaraha konsep ngeunaan naon anu kuring kantos mendakan ngeunaan program sababaraha taun ka pengker. Kuring henteu ngaku teuing téknis, kuring bakal ngajelaskeun naha engké. Tapi anu kuring maksadkeun nyaéta ngajantenkeun aranjeunna ningali dunya ku panon kuring, sareng upami aranjeunna resep kumaha rupana, maka antepkeun aranjeunna ngagali kana éta sakedik

Kuring bakal nyerang titik paling saderhana sadaya sateuacan sateuacan rinci.

Naha kuring henteu badé ngadamel pos téknis?

Nya, pikeun anu parantos maca tulisan kuring ngeunaan paréntah linux pangalusna, anjeun bakal terang sakedik perkawis sebab fokus ieu. Téknologi teras-terasan robih, sareng upami kuring nyerat ayeuna, upami tulisan éta ditampi, maka kuring bakal teras ngapdet inpormasi. Dina basa anu biasa ayeuna, hiji-hijina anu pasti nyaéta parobihan. Ku ieu hartosna (sareng programer tiasa ngabuktikeun kuring leres) kerangka anu teras-terasan ngembang sareng ngarobih tina inti na, ieu kusabab kasalahan timbul, sabagian tiasa dianggap saderhana bug, sedengkeun anu sanésna tiasa janten kerentanan. Ieu alesan naha nyerat tulisan ngeunaan basa khusus, dinten ayeuna, bakal ngajamin kuring meureun sababaraha bulan kagunaan, dina kasus anu paling hadé hiji atanapi dua taun, tapi éta sanés ideu

Éléktrik penting

Anjeun anu parantos ngalaksanakeun sakedik panalitian ngeunaan basa pamrograman parangkat lunak handap bakal terang yén éta sadayana ti saprak listrik. Baheula, pemrograman dilakukeun dina tingkat hardware, ieu ngandung harti yén éta jam lami, kalkulator, sareng seueur alat sanés, tiasa minuhan nasibna ku program ku hardware.

masalahna

Ngarobih pemrograman hardware mahal, sareng rumit 🙂 (sahenteuna éta anu ceuk aranjeunna ka kuring 🙂 ). Ieu sababna prosesor muncul, anu saleresna abstrak yén lapisan perangkat keras pikeun masihan kami sababaraha paréntah pikeun tiasa ngalakukeun sagala hal anu dimungkinkeun ku ngalangkungan perangkat keras, ngan ayeuna dina lapisan perangkat keras. software.

Prosesor

Prosesor ayeuna gaduh sababaraha fungsi anu kawates, disebat parentah dina seueur buku. Hal ieu ngamungkinkeun anjeun ngalaksanakeun fungsi anu paling dasar anu tiasa dilakukeun hardware, sareng ngigelkeun inpormasi ngalangkungan mémori komputer.

Ngadaptarkeun

Ngadaptar mangrupikeun ruang dimana prosesor nyimpen inpormasi pikeun tiasa ngalaksanakeun padamelan dina kernel, gumantung kana arsitéktur aranjeunna tiasa ngagaduhan ukuran sareng urutan anu béda, tapi ku cara anu saderhana, fungsina pikeun nyimpen data anu nyaritakeun prosesor salah sahiji jenis pagawéan ieu: mindahkeun data, aritmatika sareng logika, sareng kontrol tina ngalir. Sadayana tiasa dijumlahkeun dina jinis-jinis fungsionalitas ieu.

Binario

Prosesorna dianggo dina tingkat binér, ieu ngandung harti yén aranjeunna ngan ukur ngartos 0sy 1enya 🙂. Fakta panasaran didieu 😀émut ijin GNU / Linux? sumur,naha anjeun kantos heran kumaha prosesor nyatana nampi idin éta? Sederhana 🙂 binér. Dina tingkat anu panghandapna, prosésor bakal ngartos kana ijin salaku suksesi 0s sareng 1s, sareng éta anu janten alesan naha oktal anu kami bentukkeun ngagaduhan nilai-nilai pikeun dieksekusi, 2 pikeun maca sareng 4 pikeun nyerat. Pikeun anu tiasa maca binér, aranjeunna bakal ngartos yén:

111100101111

Aranjeunna nempatkeun dibaca, nyerat sareng ngaeksekusi idin pikeun grup batur bari nempatkeun kinerja sareng maca pikeun kelompok kumpulan sareng maca hungkul kanggo anu gaduh file. Pikeun anu paling panasaran, tilu 1s terakhir diaktipkeun setguid, setuid jeung sticky bit. Upami anjeun henteu terang naon binér ieu, kuring tiasa ngajelaskeun dina tulisan anu sanés, upami anjeun henteu terang ieu ngeunaan setuid, setgid sareng bit caket, kuring bakal ngantepkeun ka anjeun 😉 tapi kuring ogé tiasa ngajelaskeun di tempat séjén upami diperlukeun.

Nalika panasaran nelepon ...

Nya, upami anjeun parantos nuturkeun kuring ka dieu, maka panasaran anjeun kedah mimiti naros seueur hal, anu pangpayunna kuring badé ngajawab (sareng panginten hiji-hijina postingan ieu anu ngamungkinkeun kuring kusabab kuring parantos nyerat seueur) nyaéta: Upami teleponna sami, naha programna béda-béda teuing?

Psikologi

Programming mangrupikeun seni diajar maca pikiran 🙂 Abdi badé ngamimitian bagian ieu ku cutatan anu kuring kantos baca, Edsger Dijkstra nyarios:

Upami debugging mangrupikeun prosés debugging, maka program kedah janten prosés ngenalkeunana

Sareng kuring henteu mendakan cara anu langkung saé pikeun ngajelaskeun sadayana 🙂 naha program nyaéta seni ngenalkeun kasalahan? langkung ti hiji bakal heran dina waktos ayeuna. Jawabanana saderhana, sabab pikiran urang manusa, sareng manusa ngalakukeun kasalahan 🙂 éta aya di alam urang, sareng éta bakal salami manusa aya di planét ieu.

Komputer henteu lepat

Kami anu ngalakukeun kasalahan, tim bakal salawasna ngawatesan diri pikeun nyababkeun naon anu urang béjakeun ka aranjeunna, aranjeunna henteu nganggap nanaon, aranjeunna henteu nafsirkeun nanaon, aranjeunna henteu nolak kana nanaon, aranjeunna ngan ukur maca sareng ngalaksanakeun. Janten dina buku C anu sanés kuring kantos maca anu sapertos kieu:

C nyaéta basa anu kurang sopan, anjeun tiasa ngalakukeun seueur hal éta, tapi éta moal pernah ngahalangan anjeun tina némbak suku anjeun upami anjeun hoyong ngalakukeun éta, atanapi kitu anjeun nyarios.

Ieu mangrupakeun bebeneran anu rada panasaran 🙂 Kusabab nalika damel di tingkat anu handap sapertos kitu, mungkin seueur operasi anu dilaksanakeun tiasa ngarusak, hal anu henteu kajantenan ku basa tingkat anu langkung luhur, kusabab lapisan pencegahan kasalahan aranjeunna langkung sepuh.

Sadayana mangrupikeun psikologi

Unggal basa, kerangka, programmer, ngahargaan sareng nuturkeun sababaraha jenis filsafat, sareng upami henteu, éta henteu ngagaduhan masa depan anu ngajangjikeun pisan. Jalma anu ngerjakeun UNIX sareng turunan sigana bakalan terang kana kalimat anu lami:

Ngalakukeun hiji hal, sareng ngalaksanakeunana pisan.

Filsafat ieu anu dituturkeun ku sababaraha proyék sapertos kernel, fungsi anu leutik anu ngan ukur ngalakukeun hiji hal, tapi ngalakukeun anu pangsaéna.

Upami urang angkat kana basa anu sanés, masing-masing ngagaduhan fungsi sareng tujuan, sababaraha anu langkung permisif sareng anu sanés langkung terbatas, tapi sadayana nuturkeun cara mikirna nyalira.

Diajar maca pikiran

Aya paribasa anu cukup umum di kalangan programer, yén aya ratusan cara pikeun méréskeun masalah anu sami. Ieu leres, tapi aya hal anu langkung jero ngeunaan aspek ieu. Maca kode sumber ngamungkinkeun anjeun maca pikiran - henteu ngan ukur pikiran naon waé, tapi pikiran programer (atanapi programer) anu nyeratna. Mangrupikeun salah sahiji buku harian anu virtual sareng anu jero 🙂 ngamungkinkeun anjeun terang jero jero pamekar, sareng dina hal proyek-proyek ageung, éta ngamungkinkeun anjeun ningali kumaha pamikiran logis sareng kritis na parantos ngalangkungan waktos. Hal anu luar biasa sareng éta pisan nyugemakeun pikiran anu bungsu, sabab anjeun tiasa terang jalan anu pangsaéna jalma anu kedah mendakanana 🙂

Janten konsisten

Seueur programer sareng spesialis nyebatkeun yén urang kedah kaluar tina urang zone kanyamanan, sareng sanaos leres, éta ogé kedah ngajaga prosés sareng format anu tangtu. Ieu saderhana pikeun dijelaskeun, pikiran urang balikan sareng hormat strukturna, upami anjeun nyerat kode ku cara anu sami unggal dinten, dina waktos anu singget anjeun bakal lirén mikiran formulir sareng anjeun bakal tiasa konsentrasi dina éta. kasang tukang. Ieu ngamungkinkeun anjeun ningali logika tina program tinimbang sintaksis basa. Sareng ieu anu janten sababna kuring ngémutan yén diajar conceptos bakal salawasna langkung penting tibatan diajar bentuk-bentukna. Ieu pendapat pribadi, tapi kuring ngarepkeun saatos maca sadayana ieu anjeun tiasa ngartos naha kuring nganggap cara éta ogé dicarioskeun ku jalma anu kedah program di C, Java, Javascript, Python, Ruby, PHP, sareng anu sanésna 🙂 terang konsep matak ngamudahkeun pikeun nulis kode.

Dina kasimpulan

Nya, ieu mangrupikeun léngkah munggaran dina séri anu kuring ngarepkeun bakal ngabantosan anjeun pikeun mikir sacara béda ngeunaan seni pamrograman, bahkan ngajak anjeun ngagali konsép anu ngamungkinkeun anjeun ngaéksekusi kode anu anjeun atos nyerat panginten ratusan kali, tapi aranjeunna henteu acan liren mikirkeun naon anu saleresna dilakukeun. Sareng pikeun anu teu acan ngamimitian program, tapi hoyong, tiasa ngutamakeun sakedik perkawis naon anu saleresna penting dipikanyaho reet Salam


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

5 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Javier G. Delgado cenahna

    Tulisan anu ati-ati pisan yén pemrograman dibahas (dina hal ieu) panginten dina basa énggal anu programna langkung jero, dukungan kuring ka handap.

    1.    ChrisADR cenahna

      Halo Javier, hatur nuhun pisan Abdi resep nyeratna tibatan nyalin ti batur, éta ngajantenkeun kuring siga ciptaan kuring.
      Wasalam

  2.   rakit cenahna

    Parantos ngantosan bab salajengna, kuring lirén dina program anu lami pisan, sareng kuring pikir kuring tiasa mendakan dina bab salajengna sababna ngeunaan kaputusan kuring, sabab bab ieu kuring ngaleupaskeun topi kuring.

  3.   ChrisADR cenahna

    Halo Balua 🙂
    Nya, kuring badé némbalan pikeun anu salajengna. Éta rada hésé pikeun ngatur sagala rupa anu benang tiasa dituturkeun tina tulisan naon waé, tapi kuring bakal nyobian anu ieu (sareng sababaraha anu sanés anu naros ka kuring) gancang-gancang teuing. Hatur nuhun kana koméntar anjeun. Surak

  4.   Anders cenahna

    Permata tina hiji tulisan! Kuring miharep anu salajengna ...

bool (leres)