Udhëzuesi me 20 hapa për të instaluar Gentoo

Më në fund! Ajo që të gjithë prisnim. Të shumëpriturit Udhëzues për instalimin e Gentoo Linux, bërë nga unë, duke marrë referenca nga Manuali i Gentoo. Para se të filloj të numëroj hapat dhe të shoh nëse mund ta mbaj premtimin tim për ta mbajtur atë të thjeshtë, unë dua të bëj disa sqarime.

Ky udhëzues është sa më i thjeshtë që të jetë e mundur

Nuk dua t'ju mësoj se si të instaloni drejtuesin më të fundit të NVIDIA, ose sistemin e skedarëve më të fundit eksperimental nga ndonjë kompani. Unë do të përpiqem të mbaj gjithçka në minimum, pse? e thjeshtë, kështu që unë ju lë diçka për të hetuar dhe mësuar

Hapat e instalimit

Do të përmbledh në një mënyrë shumë të thjeshtë blloqet që do të punoj gjatë këtij udhëzuesi. Kam në plan të instaloj Gentoo në një usb për të marrë kapakët e ekranit, por ju mund ta kopjoni atë në hard diskun tuaj dhe të ndiqni procesin me mua. Hapat janë si më poshtë:

 1. Mjedisi i instalimit.
 2. Përgatitni disqe.
 3. Faza3
 4. Bëj.konf
 5. chroot
 6. thelb
 7. argat
 8. Shijoni

Siç mund ta shihni, unë ndryshoj pak nga manuali, por kjo është sepse preferoj të vendos gjithçka së bashku në të njëjtën paketë për të qenë në gjendje të bëj një punë më të pastër, por nëse duhet të ndaleni për të shqyrtuar opsionet e tjera, mos hezitoni për të shkuar te Manuali, do të ketë të gjithë informacionin që ata mund të kenë nevojë.

Për këtë instalim unë do të përdor SystemD dhe GNOME (do të shpjegoj ndryshimet e nevojshme për KDE brenda seksionit GNOME), por për aventurierët OpenRC, ata do të duhet të bëjnë detyrat e shtëpisë ... Unë zgjedh SystemD kështu që është miratuar nga shumë sisteme të tjera dhe të tilla Mund të bëhen më të njohur për ju kur konfiguroni disa gjëra ndërsa fitoni përvojë me Gentoo. Pa zhurmë të mëtejshme, le të fillojmë:

Mjedisi i instalimit:

Unë lë këtu lidhje Nga postimi im i mëparshëm mbi këtë temë, unë rekomandoj që të përdorni një distro që tashmë ka një mjedis grafik, pasi është më lehtë të rishikoni Manualin në këtë mënyrë, dhe gjithmonë mund të përsërisni gjithçka nga kudo me lehtësi më të madhe. Do ta bëj nga Gentoo im i zakonshëm me të cilin shkruaj këto postime.

Përgatitni disqet:

Ky hap është gjithmonë shumë personal dhe në të vërtetë është gjithmonë një kohë për të reflektuar dhe ndaluar për të parë se si doni të përfundojë ndarja juaj. Siç kemi thënë që do ta mbajmë të thjeshtë, ne nuk do të përdorim LVM ose RAID, por ext4 të thjeshtë dhe të pastër në ndarjet tona. Unë jam duke shkuar për të formatuar usb e cila është pajisja / Dev / SDBPadyshim që ju duhet të plotësoni nevojat tuaja.

Siç mund ta shihni unë jam duke përdorur fdisk sepse kam ndërmend të përdor MBR për sistemin tim, një detyrë tjetër për të zgjidhur për ata që duan të përdorin UEFI

Unë do të krijoj një ndërrim simbolik dhe një ndarje simbolike shtëpi vetëm në mënyrë që ata të mund të ndjekin hapin më të lehtë. / boot Unë do ta lë atë në direktorinë rrënjë sepse siç e përmendëm, ne do ta mbajmë të thjeshtë. (Po shkojmë 1 komandë)

Unë do të përfundoj me një strukturë të ngjashme me këtë:

do të përfundojmë me w për të shkruar diskun. Në varësi të ndarjeve që keni bërë dhe llojeve të sistemit të skedarëve që keni vendosur, do të duhet t'i krijojmë ato mkfs Diçka si kjo:

(Kjo do ta konsideroj si një komandë të vetme sepse është e përsëritur ... (Ne tashmë po bëjmë 2 hapa).

Tani ne do të montojmë sistemin tonë të ri brenda sistemit që është tashmë i ndezur. Për këtë ne përdorim mjetin malin. (Kam krijuar direktorinë / mnt / gentoo, por kjo mund të hiqet) (Tani jemi 3 hapa.)

Me këtë tashmë e kemi sistemin të gatshëm për hapin tjetër.

Faza 3:

Stage3 është një tabletë që shkarkohet nga faqja zyrtare e Gentoo, ju mund ta shkarkoni në shfletuesin tuaj ose nga tastiera, për arsye praktike unë do të përdor një që kam shkarkuar tashmë dhe do ta vendos në pozicionin ku kam montuar sistemi (/ mnt / gentoo) (Ne jemi duke shkuar 4 hapa)

Thjesht dua të theksoj këtu se jam shkarkimit një fazë3 me sistem të përfshirë tashmë. Kjo më kursen shumë kohë të rikompilimit pasi që disa programe tashmë vijnë të paracaktuara me systemd dhe një profil me systemd. Unë gjithashtu hoqa opsionin v nga tar në mënyrë që të mos shfaqet lista gitant e të dhënave të nxjerra, por nëse doni ta shihni, mund t'i shtoni.

Tani jemi në këtë pjesë të Manualit

Nëse dëshironi të shihni se si duket gjithçka pas zbërthimit, thjesht duhet të përdorni ls në direktori dhe do të keni diçka si kjo:

make.conf:

Tashmë jemi më shumë se në gjysmë të rrugës, tani duhet vetëm të vendosim zemrat tona. Për këtë ju mund të lexoni udhëzuesin Gentoo, unë do të bëj vetëm disa rregullime, do t'ju tregoj para dhe pas, në mënyrë që të shihni se sa kam ndryshuar.

Para:

Pas:

Siç mund ta shihni, nuk ka shumë që shtoni, gjëja më e vështirë për të gjetur është CPU_FLAGS_x86 që mund të vendoset pas instalimit të plotë dhe kur transportim tashmë është duke punuar. Në çdo rast, është mirë të hidhni një vështrim në Manualin dhe të rishikoni lidhjet që duket se kanë më shumë informacion. lista e pasqyrave E lë këtu për çdo rast. Thjesht zgjidhni atë që ju përshtatet më së miri. Përsëri, ndërsa po e mbajmë të thjeshtë, do të përpiqemi të mos i ndryshojmë shumë gjërat.

Një tjetër ndryshim i vogël që duhet të bëjmë sa më shpejt që të fillojë instalimi është të kopjojmë adresën e depozitës sonë, ne e arrijmë këtë me komandën e mëposhtme (Ne po shkojmë ... 5 hapa, 6 duke llogaritur atë që vijon)

Ajo që bën është të kopjojë konfigurimin e nevojshëm në mënyrë që portage të mund të shkarkojë pemën e programit, e cila është koleksioni i ndërtesave elektronike që ju lejojnë të instaloni çdo paketë në Gentoo.

Me këtë ne tashmë kemi minimumin e nevojshëm për të qenë në gjendje të fillojmë të përdorim Gentoo në tastierë

chroot

Tani për tani ne e gjejmë veten në këtë Seksioni i manualitLe të kopjojmë DNS-në tonë aktuale dhe të krijojmë një lidhje midis kernelit që ekzekutohet dhe mjedisit tonë Gentoo në ndarje. Ne do ta bëjmë këtë me komandat e mëposhtme

Duhet të theksohet se disa shpërndarje duhet të montojnë disa sisteme shtesë, por të paktën kohët që kam provuar këtë kanë qenë të mjaftueshme. Nëse ata kanë vështirësi, Manuali mund të bëjë gjithçka;). (Do të shkojmë si ... 12 rreshta komande, por ky do të ishte hapi 7)

Tani do të hyjmë në Gentoo tonë të ri ... Nga këtu ne po përdorim sistemin e ri operativ nga tastiera

Komanda e fundit është opcionale, ajo thjesht na tregon në terminal se jemi brenda kroot  ndryshimi i emrit për një dallim më të mirë 🙂 (Ne do të shkojmë 8!)

Gjëja e parë që do të bëjmë në Gentoo tonë të ri është azhurnimi i depozitës, ne mund ta bëjmë këtë me komandën dalin-webrsync. Normalshtë normale që të shfaqen disa alarme, thjesht krijohen skedarë ose direktori që nuk ekzistonin më parë.

Tani do të konfigurojmë disa detaje para se të azhurnojmë sistemin (do ta shpjegoj pse e bëj kështu në një moment). Së pari profili ynë, nëse e keni parë tashmë postimin tim në lidhje me make.conf, mund të keni vërejtur pak shtesë që kam lënë në profile, tani është koha të fillojmë të ndërtojmë desktopin tonë të preferuar, së pari do të kontrollojmë cilin profil kemi aktiv me zgjidh:

Siç mund ta shohim, ne kemi një profil me amd64 dhe systemd si parazgjedhje (kjo është për shkak të opsionit që kemi zgjedhur faza3 në faqen zyrtare të shkarkimit). Për të zgjedhur një profil mund të përdorim numrin ose emrin, unë do të vendos gnome me systemd por nëse doni kde duhet të zgjidhni plazmën. (Nëse dëshironi një tjetër, mund ta lini me profilin e sistemuar. (Ky është hapi 10 😉)

Ylli (*) tregon profilin e zgjedhur.

Tani do të shkarkojmë disa programe që do të na ndihmojnë të përfundojmë me sukses instalimin tonë. I shkruaj të gjithë në të njëjtën komandë për të ruajtur numrat pasi që jam afër 20 😛 por mos u shqetësoni, unë do t'i shpjegoj të gjithë:

Epo, kjo është lista e programeve që po instaloj (lista në ekran është më e madhe për shkak të varësisë së saj):

 • gentoo-burimet: Kodi ynë burimor është vendosur të instalojë kernelin në hapin tjetër.
 • firmware linux: Shumë shoferë të nevojshëm për kompjuterë të ndryshëm (shoferi im wifi është në këtë listë për shembull)
 • genkernel-next: Vegël e krijuar posaçërisht për të lehtësuar procesin e përpilimit të kernelit dhe krijimin e fillimit (kompleksitetet që i shpëtojnë këtij postimi, por që janë të nevojshme për të ekzekutuar systemd)
 • gentoolkit: Një grup mjetesh Gentoo që lejojnë menaxhim më të mirë të sistemit.
 • grub: Menaxher boot, shumë i rëndësishëm për të qenë në gjendje të fillojmë të përdorim sistemin tonë.
 • vim: Më pëlqen më shumë se nano (që është ai që vjen si parazgjedhje 😛).

Në varësi të lidhjes në internet dhe kapacitetit të procesorit, kjo mund të zgjasë shumë. Merrni këtë kohë si referencë për hapat e ardhshëm. (Tani jemi 11: O, ka mbetur pak little)

Tani ne do të bëjmë disa konfigurime të vogla brenda sistemit:

Shpejt duke komentuar këto rreshta në mënyrë që:

 • Ne krijojmë zonën tonë kohore. Zakonisht vjen në formën zoneinfo / / . Nëse keni nevojë të shihni qytetin dhe rajonin tuaj mund të jepni një ls në direktori.
 • Gjeneroni ambientet tona. Gentoo vjen me parazgjedhje me shumë pak gjuhë, gjithmonë rekomandohet të përdorni UTF-8 dhe ajo që bëjmë është të shtojmë atë nga vendi ynë në listë dhe të gjenerojmë të gjitha ato në listë. Në rastin tim unë kam vënë vetëm një në mënyrë që ju të shihni se si është bërë.
 • Vendosni emrin e hostit tonë, çdo emër është i mjaftueshëm në këtë pikë

Për ata që kërkojnë më shumë… tani jemi në hapin 12 🙂 ka shumë pak për të bërë.

Tani do të gjenerojmë skedarin fstab, për ata që nuk e dinë përdorimin e tij, atëherë të lexojnë në internet ... por për t'ju dhënë një ide të përgjithshme, është një skedar që lexohet në momentin e fillimit të sistemit që lejon montimin e të gjitha ndarjeve në pikat strategjike të sistemi Tani për tani ne do ta lëmë atë me vlerat e ndarjeve tona.

Siç mund ta shohim unë po vë disqet në të cilat kam vendosur Gentoo. Ju ndoshta do të përdorni emra të tjerë (nda) dhe numrin e opsioneve dhe llojeve që ata dëshirojnë. (Hapi 13)

Tani do të vendosim fjalëkalimin e përdoruesit tonë rrënjë.

Nëse duam, kjo është një kohë e mirë për të krijuar përdoruesin tonë ose mund ta bëjmë më vonë, por mos harroni të montoni direktorinë tuaj shtëpi me ndarjen përkatëse. (Këto hapa mund të llogariten si numri 14)

Këtë herë po vë një çelës provë, por mos harroni të siguroni emrin tuaj të përdoruesit mjaft mirë rrënjë dhe të tjerët gjithashtu. 😉

Tani që kemi mbaruar me të gjithë hapat e mëparshëm, momenti i së vërtetës ...

thelb

Kerneli ynë do të jetë një moment reflektimi dhe leximi, unë rekomandoj shumë që të hedhim një vështrim në dokumentacionin Gentoo mbi këtë temë, veçanërisht unë do të bëj disa pamje nga ekrani i disa pjesëve të rëndësishme, le të vazhdojmë përpara:

Me këtë ne mund të fillojmë procesin e konfigurimit, i cili për systemd kërkon disa detaje të veçanta që unë do të tregoj më poshtë.

Mos harroni se rruga shfaqet në krye (vija e dytë blu). Necessaryshtë e nevojshme që të dy sistemet init të jenë të detyrueshme në mënyrë që të duket si [*].

Disa module të nevojshme për të qenë në gjendje të punojnë me Wifi. Sepse në ditët e sotme të gjithë përdorim wifi cfg80211, mac80211.

Siç mund ta shihni, karta ime e rrjetit Wi-Fi është Intel 🙂 gjithçka tjetër thjesht nuk funksionon për mua, të paktën jo në laptopin tim aktual. Secili do të duhet të përdorë atë që i përshtatet më shumë. Mos harroni se lspci dhe lsusb janë miqtë tuaj

Pasi të ketë mbaruar konfigurimi, ne e ruajmë skedarin me emrin e paracaktuar dhe dalim nga menuja. Tani ai do të fillojë të përpilojë kernelin tonë, modulet e tij dhe një initramf do të gjenerohet për t'u nisur me systemd më vonë.

Pasi të keni mbaruar, dhe nëse për ndonjë arsye shfaqet një paralajmërim në fund të përpilimit, mos harroni se mund ta përsërisni procesin përsëri. Konfigurimi është ruajtur, kështu që ndoshta do të duhet të gjesh vetëm opsionet që shfaqen me RASTIN E LART duke përdorur «/»Dhe ndryshoni vlerat në ato të rekomanduara. (Ky është hapi ynë 15)

Sapo të instalohet kerneli ynë i ri, është koha t'i themi grub-it që të bëhet gati për të ekzekutuar sistemin. Siç mund ta shihni në imazhin e mëparshëm ka një paragraf të vogël të KUJDES, po na informon se sistemi ynë ka një sistem skedarësh përveç ext2. Këtë, dhe një detaj më shumë, ne do ta konfigurojmë në grub-in tonë përpara se ta instalojmë. Në Dosje / Etc / default / grub ne bëjmë modifikimet e mëposhtme:

Me këtë ne po i themi grub-it që të përgatitet për t'u përdorur kur fillon sistemi. ext4 në rrënjën tonë ( ) dhe le të fillojë sistemi me systemd në vend të OpenRC. Tani mund të instalojmë grub në disk 🙂 (hapat 16 dhe 17 deri më tani 😉)

Tani do të azhurnojmë sistemin plotësisht. Ky opsion mund të marrë disa kohë në varësi të profilit të zgjedhur dhe numrit të paketave që duhet të ribotohen. Pelqej faza3  gjenerohen kohë pas kohe, është e mundur që disa paketa duhet të azhurnohen në krahasim me pjesën tjetër të ekipit (i cili duhet të jetë sa më i azhurnuar) Në mënyrë që të kuptoni komandat që kam përdorur ju do të duhet të lexoj del njeriu 😉 A mendonit se do të lë gjithçka të përtypur plotësisht për të kopjuar dhe ngjitur? 🙂

Gati, ne jemi pothuajse në qëllimin ... tani na duhet vetëm mjedisi ynë i desktopit, në këtë rast ju mund të përdorni gnome me mua, ose të zgjidhni plazmën, ose atë që ju përshtatet më mirë Ky proces do të jetë mjaft i gjatë, kështu që unë ju rekomandojmë që ta lini makinerinë të funksionojë gjatë natës, kështu që kur të zgjoheni të filloni të përdorni sistemin tuaj 😉 (Hapi… 18 i mëparshmi dhe tani 19)

Tani vjen procesi që unë nuk do të jem në gjendje të kontrolloj 100% dhe në të cilin ka më shumë gjasa që të shfaqen gabime. Për shkak se grupi i paketës është mjaft i madh, mund të ketë konflikte me flamuj të PERDORIMIT, kështu që unë do t'ju tregoj se si t'i zgjidhni ato ...

Me këtë komandë dal -av ne po kërkojmë portage për të llogaritur të gjitha varësitë, dhe ndoshta do të përfundojmë me diçka si kjo në fund të fundit.

Shtyjmë jo. Për të marrë një ide të asaj që sapo ka ndodhur. Ne kemi një faza3 e cila erdhi e përpiluar me flamuj të ndryshëm të PERDORIMIT, mbani mend? Tani që kemi ndryshuar profilin, ne gjithashtu kemi ndryshuar flamujt USE që erdhën si parazgjedhje. dhe tani portage po na tregon se ka flamuj USE që duhet të ketë për të përpiluar listën e programeve që kemi kërkuar (në rastin tim gnome).

Për të zgjidhur këto probleme ne do të krijojmë një skedar me emrin e programit (për ta gjetur më vonë më lehtë) brenda dosjes /etc/portage/package.përdorim. (Nëse dosja nuk ekziston, ata mund ta krijojnë atë me emrin e saktë)

Ndërsa në listën time kam dy, unë do ta bëj si më poshtë:

Me këtë ne kemi gjithçka gati për të provuar përsëri 🙂 por para kësaj, unë vetëm dua të sqaroj se unë vendos emrin e përgjithshëm të programit në fillim, pas flamujve të përdorimit të zakonshëm, ato mund të jenë 1 ose më shumë, (-) nga pjesa e përparme thotë se çfarë çaktivizon dhe çdo rresht që fillon me # shpërfillet nga transportimi. E thjeshtë apo jo? Kjo është magjia e personalizimit të Gentoo. Por unë do ta lë punën me portage për një post tjetër sepse ky është tashmë mjaft i gjatë 🙂 (Hapi 20, zgjidhja e problemeve 🙂)

Le të provojmë përsëri komandën e instalimit:

Siç është e qartë, ne nuk e kemi përfunduar mirë hapin 20 😛 por tani po përballemi me 2 gabime të reja që duken si një mundësi e shkëlqyeshme për të vazhduar të shpjegojmë një portier të vogël

Keyword ato janë etiketat që ka një program që tregojnë se cila arkitekturë dhe nën çfarë niveli mbështetet. Në këtë rast "amd64 është dega "jo e qëndrueshme" e amd64. OpenSSL është një program që gjithmonë vjen me një azhurnim ose një tjetër (është shumë e rëndësishme ta mbani atë të azhurnuar dhe pa probleme) kështu që është më mirë të përdorni versionin "jo të qëndrueshëm". Si parazgjedhje, profilet e laptopëve mbështesin «amd64 "ose" x86« Për ta ndryshuar këtë, duhet të shtoni ndryshoren ACCEPT_KEYWORDS = »~ amd64 ″ /» ~ x86 brenda make.conf (siç thashë do ta mbaj postimin të thjeshtë, nuk e prek më shumë se kaq).

Tani për ne, si në hapin e mëparshëm, është e nevojshme të krijoni dosjen pako.prano_fjalë kyç en / etj / bartje dhe shtoni të njëjtin format, por me ndryshoren KRYESORE që do të përdorim.

Ata janë të gjithë ekspertë në transportim 😉 tani ne do të zgjidhim problemin e fundit që kemi parë ... ndryshimet e maskë. Nëse jeni paksa vëzhgues, mund të shihni atë që unë ju tregoj në imazh dhe të vini re se është mjaft e thjeshtë.

Duhet të theksohet se në këtë skedar, është e nevojshme të shkruhet shprehimisht versionin që do të përdorim. Në sa më sipër është opsionale ose mund të filloni me «> = type / package-version »Për t'i thënë portage-t që të zbatojë ndryshimet nga ai version në. Le të riprovojmë urdhrin tonë të insalacionit

Unë kurrë nuk kam kaq shumë gabime kur instaloj, por është shumë mirë të jesh në gjendje të mbulosh të gjitha llojet e ngjarjeve që mund të ndodhin, hahaha ... le të shohim se çfarë më është shfaqur:

Këtu portage po më tregon se kam shumë versione të të njëjtit program dhe ato janë në konflikt, mos harroni gentookit? Ne e instaluam atë së bashku me pjesën tjetër të programeve tona kohët e fundit. Ne do të përdorim një nga komandat tuaja   eshowkw për të parë pak më mirë atë që kemi tani.

Siç mund ta shohim, ne tashmë kemi të instaluar një version të openssl, SLOT 0, dhe duam të instalojmë atë me [M] që është SLOT 0 / 1.1 ... / tregon se është ose njëra ose tjetra, por jo të dy bashkë.

Ndërsa do të azhurnojmë të gjitha programet, le të heqim më parë SLOT 0 që të mund të azhurnohet me lehtësi.

Siç mund ta shohim, do të ketë disa biblioteka në sistem sepse ne vetëm kemi fshirë ekzekutuesin, për të eleminuar bibliotekat duhet të përdorim edhe një komandë tjetër, por tani do ta lëmë ashtu siç është

Le ta provojmë përsëri gnomën tonë

Të gjitha gati! Dhe pa dashje ne gjithashtu mbulojmë një grup problemesh të mundshme që mund të hasni kur instaloni when

Tani do ta lëmë të instalohet gjatë gjithë natës, është ashtu siç mund ta shihni, gati 1 GB shkarkime

argat

Instalimi i Grub është mjaft i thjeshtë instalo grub / dev /

Vlen të përmendet vetëm se ata duhet të jenë të qartë se është pajisja e plotë dhe jo nje ndarje. Vendosja e tij në një ndarje mund të bëjë që asgjë të mos funksionojë më vonë. Si diku tjetër, mund ta shkarkoni os-prober të jetë në gjendje të kërkojë sisteme operative në disqe të tjera. Komanda që unë tregoj ka disa defekte, kështu që unë po e ekzekutoj atë në një USB dhe duhet të jetë në një hard disk, por nuk duhet të merrni ndonjë gabim.

Tani, ju kujtohet hapi i konfigurimit të grub-it nga kohët e fundit? Epo tani ai vjen të na ndihmojë. Ne duhet të krijojmë konfigurimin e grub-it tonë në mënyrë që ai të çizmohet me systemd dhe të përdor ext4 si ndarje për root.

Bërë 🙂 tani ne kemi grub të konfiguruar dhe të gatshëm për të filluar herën tjetër kur të ndezim pajisjet. (Ne përfunduam hapin 21)

E fundit është thjesht detaj i pastër ... ne do të aktivizojmë shërbimin tonë që të jemi në gjendje të hyjmë në modalitetin vizual herën tjetër. Gjithashtu shërbimi NetworkManager të ketë internetin tonë

Shijoni

Epo, ne kemi arritur në fund dhe mendoj se kam kaluar vetëm një hap, nëse nuk keni pajisje të komplikuara të shoferit, nëse e keni ndjekur këtë dorë për dore me Manualin, nëse keni qenë në gjendje të zgjidhni problemet tuaja së bashku mënyra… URIME! Ju jeni një nga ata të privilegjuarit që keni provuar instalimin e Gentoo në mënyrën më të mirë its

Tani, ajo që kam shkruar është shumë, dhe me siguri do të fillojnë të shfaqen detaje që do të më duhet të vendos në edicionet e ardhshme të tutorialit, por shpresoj se do t'ju ndihmojë të filloni këtë proces instalimi ... Me mua do të jetë deri herën tjetër dhe me një postim tjetër që ju ndihmon të shijoni më shumë rreth Gentoo dhe personalizimit të tij. Padyshim që do të filloj të shkruaj edhe tema të tjera për të cilat jam i apasionuar Git dhe Kernel janë projekte në të cilat unë bashkëpunoj (ka edhe të tjerë) ose dëshiroj ta bëj, dhe nëse ju pëlqen mund t'ju tregoj pak rreth procesi

Regards,


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   Abel Sendon. dijo

  Unë së fundmi kam instaluar Gentoo në një VM, dhe gjithashtu kam bërë një udhëzues "të shpejtë" në një fletore, por ai ka 26 hapa, tani po testoj stabilitetin e tij dhe më shumë se gjithçka nëse kam të gjithë programin që aktualisht përdor në Debian të disponueshëm, nëse gjithçka funksionon, unë do të kap fletoren dhe do ta instaloj në PC fizik.

  PS: Ka një reputacion për të qenë i vështirë, por shihet se ajo që thonë ata nuk e instaluan Debian 2 dhe pa lidhje interneti (kjo ishte e vështirë)

  1.    ChrisADR dijo

   Abeli ​​i Madh 🙂 ky është një zakon shumë i mirë
   Keni të drejtë, është një famë e krijuar keq, jo shumë kohë më parë ky proces ishte më i natyrshmi për përdoruesit e Linux, por me kohën dhe automatizimin thelbi i kuriozitetit ka humbur. Gentoo nuk përpiqet të fshehë thelbin e Linux, përkundrazi ... ai ju zhyt në të në mënyrë që të mund të mësoni shumë gjëra që i shpëtojnë vizionit diku tjetër. Brohoritje

 2.   Christopher dijo

  Tutorial shumë i mirë, në fundjavë e provoj pasi sapo kam çinstaluar ubuntu pasi që pas një kohe me të dhe nuk më bind, ose kaloj te Debian. Ende nuk e di pse nuk jam i bindur nga Gnome, isha mësuar kaq shumë me Unitetin për shkak të hapësirës në ekran.

  1.    ChrisADR dijo

   Epo jam i sigurt që do të jetë një eksperiencë argëtuese ... Fat të mirë dhe shpresoj se ju pëlqen Gentoo 😀 Të fala

 3.   fernan dijo

  Hi
  A nuk duhet të instaloni serverin xorg dhe ta konfiguroni atë diçka para gnome?
  përshëndetje.

  1.    ChrisADR dijo

   Përshëndetje Fernan 🙂 Në të vërtetë nuk ka nevojë nëse jeni duke kërkuar për një mjedis desktop si gnome ose plazma, sepse nëse e keni konfiguruar VIDEO_CARD tuaj në make.conf mirë, portage kujdeset të instalojë gjithçka që ju nevojitet për të shkuar në GNOME ose PLASMA pa probleme . Në hapin e fundit, nëse doni të ndryshoni ambientin e desktopit, mund të zgjidhni një tjetër, ose të konfiguroni X nga e para prej aty siç bëhet në çdo shpërndarje tjetër

 4.   fernan dijo

  Hi
  Ndodh gjithashtu me tavolinat e mëdha të punës që pothuajse askush nuk përdor desktopin e plotë, në gnome ka shumë gjëra që kam hequr nga distro, manjaro, kam hequr shumicën e gnomës shtesë, kështu që kam lexuar në gentoo shumë duhet të instalojnë gnome-light dhe pastaj shtoni gjëra, më mirë sesa heqja e tyre dhe më shumë në një shpërndarje që përpilohet pothuajse gjithçka.
  Unë imagjinoj që në gentoo ndryshimi në shpejtësi do të vlerësohet më shumë në kompjuterët e fuqishëm, në një kompjuter me 2 bërthama do të funksionojë pothuajse njësoj si një debian i shpejtë sepse nuk janë kompjuterë të fuqishëm, në kompjuterë me një procesor më të mirë do të ndodhë që pasi shpërndarjet binare përpilojnë për kompjuterë shumë më pak të fuqishëm nëse do të ketë një ndryshim.
  Përshëndetje.

  1.    ChrisADR dijo

   Epo është e vërtetë 🙂 GNOME në vetvete është mjaft e rëndë, por nëse keni ndjekur disa nga këto artikuj, është e nevojshme vetëm të përmendni se gnome vetë ka koleksionin e vet të flamujve USE që ju lejon të shmangni përpilimin e disa gjërave. Baza e gnome, për shembull, e kam pa lojëra, shënime dhe shumë gjëra që nuk i përdor 🙂 dhe ka edhe gnome-ekstra që gjithashtu ka listën e vet të paketave shtesë 🙂 (mendoj se gjëja e dritës së gnome është pak e vjetër tashmë, sepse nuk mund të gjej ndonjë referencë për këtë ...) Sigurisht, GNOME nuk është 100% i disponueshëm me OpenRC kështu që ka varësi nga SystemD ... dhe siç thashë do ta mbaja thjesht, duke instaluar një mjedis i plotë desktop është më i lehtë se konfigurimet që kërkojnë më pak të rëndën. Unë do ta lë atë për një post tjetër nëse doni, dhe nëse kam pak kohë për të provuar pse nuk i përdor ato

   Epo, nuk mund t'i konfirmoj të dhënat, nuk kam pasur mundësinë të përpiloj në një kompjuter aq të vjetër sa ta them këtë. Por kur e përpiloj atë në VM (me një bërthamë të vetme në dispozicion) koha nuk është shumë, padyshim që është më shumë sesa me -j9 por nuk duhet të vdesësh nga mërzia nëse e lë atë duke punuar brenda natës
   të fala

 5.   John blues të vegjël dijo

  Sa i qëndrueshëm është gentoo me çështjen e azhurnimeve dhe varësive. Unë kam një laptop disi të vjetër me dy bërthama. Do të ishte një ide e mirë për të instaluar gentoo në të për të punuar me programet e prodhimit audio.

  1.    ChrisADR dijo

   Përshëndetje John

   Epo, Gentoo është aq i qëndrueshëm sa të duash. Unë njoh njerëz që kanë drejtuar sistemin pa azhurnuar për vite me radhë, dhe funksionon tamam si dita e parë. Ka edhe të tjerë që azhurnohen çdo 2 orë, dhe po ecin mirë. Kur bëhet fjalë për shfaqje, mund të kërkoni për shfaqjet tuaja të preferuara në https://packages.gentoo.org/ nuk ka nevojë për të instaluar. Me këtë mbase mund të merrni një ide më të mirë.

   të fala

 6.   fernan dijo

  Hi
  Gnome-light është në transportim, unë sapo e kontrollova atë në një makinë virtuale që kam sabajon, e cila përveç entrofisë ka transportim.
  Në funtoo ka gnome me openRC, kjo distro nuk ka systemd, por mendoj se në versionet e vjetra, ka edhe mbivendosje gnome me openRC, mbivendosja dentrell mendoj se quhet dhe e kam parë në wiki gentoo.
  Përshëndetje.

  1.    ChrisADR dijo

   Përshëndetje Fernan, unë kam rishikuar informacionin tuaj. Sa i përket gnome-light, ebuild është një meta-paketë, dhe siç thoni ju, prej atje mund të instaloni një version shumë më të vogël të GNOME, vlen të përmendet se kjo është për versionin me systemd. Versioni i përputhshëm OpenRC bazohet në GNOME 2 dhe nuk është aq i azhurnuar sa GNOME 3 dhe është gjithashtu i disponueshëm në porta pa nevojën e mbivendosjeve. Faleminderit për ndarjen e këtyre detajeve që mund të më kalohen gjatë postimeve et Përshëndetje

 7.   Basilio hernandez dijo

  Epo, thjesht nuk mund ta instaloja grub derisa të shkoja atje, do të jetë sepse fillova një live me uefi ???
  shëno mua nuk mund të gjej direktorinë efi nimodo për të filluar nga 00000 por nga nesër

  1.    ChrisADR dijo

   Pershendetje Basilio,

   Nuk mendoj se është e nevojshme të filloni gjithçka nga e para, për sa kohë që boot / boot juaj ka një skedar të dhjamosur të skedarëve, ju mund ta filloni në atë pikë.

   https://wiki.gentoo.org/wiki/GRUB2/es

   Unë ju lë wiki për UEFI, mjaft të dokumentuar dhe në spanjisht

   të fala

 8.   fernan dijo

  Hi
  Le të shohim nëse e zgjidhni këtë kuriozitet.Cila paketë ose përdorim e bën zmadhuesin e ekranit në gnome të ndjekë kursorin në libreoffice kryesisht Writer?
  Unë e shpjegoj çështjen:
  Për shkak të problemit tim vizual, unë përdor gnome me një zmadhues të ekranit, në manjaro që nga versioni 5.1 i libreoffice u shfaq një përmirësim i aksesit pasi që deri atëherë zmadhuesi zgjeroi gjithçka, por nëse shkruaje në shkrim nuk kishte ndjekje të kursorit, pasi që shtypja e kursorit lëviz përmes asaj që shihni aty ku po shkruani pa pasur nevojë të lëvizni miun. Unë kam provuar për shembull gnome debian 5.1 në seancë të drejtpërdrejtë në kompjuterin tim dhe në shkrues zgjeruesi ndjek kursorin, prandaj nuk është çështje e konfigurimit të dosjes personale por e paketave që e ndihmojnë këtë, në kanellën debian ekziston një ekran zgjerues por ai nuk ndjek kursorin në libreoffice kështu që është një gjë gnome, megjithatë provova gnome sabayon, që rrjedh nga gentoo por binare, por nuk ka asnjë ndjekje të kursorit kështu që unë e kuptoj se diçka mungon kështu që nuk e ka këtë funksion .
  Përshëndetje.

  1.    ChrisADR dijo

   Përshëndetje Fernan,
   Të them të drejtën nuk përdor libreoffice, por është një pyetje e mirë, mendoj se duhet të shkosh te
   Qasja Universale> zmadhimi> dhe në pozicionin e zmadhuesit zgjidhni Ndiqni kursorin me miun.

   Unë e kam provuar atë në Evolution tim, dhe me të vërtetë ndërsa shkruaj lëviz ekranin së bashku me tekstin, kjo nuk ndodh nëse opsioni "Pjesa e ekranit" mbahet aktiv.

   Shpresoj se të ndihmon dhe më trego si shkoi

   të fala

 9.   KingMob dijo

  Përshëndetje, pas 5 përpjekjeve të mia, duke instaluar gentoo, kuptova më shumë rreth ndarjeve dhe gjërave; Unë kisha një hard disk falas atje dhe shkoj në punë gentoo është e mrekullueshme dhe e konfiguruar mirë përpilimi nuk është aq i përjetshëm, gjëja është që ju duhet ta montoni atë në copa mos përdorni genkernel sepse në një nivel estetik nuk më pëlqen se zorrët kështu që unë kam përpiluar një bërthamë gjenerike dhe rikompiloj disa herë, tani jam i bllokuar në montimin e kujtimeve të jashtme në një mënyrë automatike dhe nuk kam nevojë ta bëj atë manualisht duke bërë "mount / dev / sd * / mnt" dhe mirë çfarë për mungesë gjithmonë të pajtueshmërisë së skedarëve dhe gjërave të tjera, për mua kjo do të ishte distro për të mësuar njerëzit të përdorin vetëm atë me diçka më të thjeshtë sesa të kalojnë shumë kohë duke përpiluar nga burimet

 10.   Tito dijo

  Pershendetje te gjitheve.
  Edhe pse ky post ka kohën e tij, ai shërben si referencë. Tani kam qenë përdorues i Linux. As nuk mbaj mend, 15, 20 vjet? Unë fillova me Slackware, kalova në SuSE, Debian dhe Arch për 5 ose 6 vjet tani. (E them këtë në mënyrë që të jeni të qartë se unë "mbrohem" me Linux)
  Gjithmonë më ka tërhequr Gentoo, por midis faktit që nuk kam kohë dhe që po bëhem më “dembel” me moshën, nuk e kisha menduar seriozisht ta instaloja. Unë rregullisht përdor një thinkpad T420 me Arch dhe tani sapo bleva një laptop të dytë, një T440p tek i cili po ose po, unë do të instaloj Gentoo.
  Pas kësaj prezantimi "të shkurtër", pyetja ime është, ku të marr informacion në lidhje me përdorimin dhe skedarët e flamujve për laptopin tim?
  Ajo që unë gjej është informacioni i përgjithësuar, një bazë e mirë, por nuk e di nëse është i saktë për laptopin tim dhe për përdorimin që i jap.
  Unë punoj me i3wm, pa Gnome, pa Kde, pa ndonjë DE tjetër.
  Instalimi nuk është i komplikuar për mua, ajo që është më e vështirë për të gjetur është informacioni se si të "akordojmë" sistemin dhe kernelin.
  Faleminderit për leximin dhe nëse jam i suksesshëm në instalimin e Gentoo në T440p, do të bëj një udhëzues të hollësishëm.
  Përshëndetje.