Gentoo Linux: Historia e një Udhëtimi

Gentoo Linux është ...

Oh! Unë mendoj se është e nevojshme të fillojmë me pak informacion para se t'ju tregoj diçka në lidhje me këtë shpërndarje që ka qenë pika fillestare në jetën time në Linux.

Pak nga "Unë":

Së pari do të filloj duke ju treguar pak për mua (nëse nuk ju shqetëson sigurisht, por nëse po, ju mund të kaloni disa paragrafë poshtë, unë nuk do të ofendohem ...).

Emri im është Christopher, unë jam 24 vjeç dhe kam përdorur shpërndarje të ndryshme Linux për pak më shumë se 2 vjet. Ka qenë një udhëtim plot gëzime (megjithëse edhe konfuzione duhet të pranoj ...) dhe gjatë gjithë udhëtimit kam qenë në gjendje të mësoj shumë gjëra.

Unë studioj (do të përfundoj diplomën) zhvillimin e softuerit në Lima, Peru. Gjatë gjithë karrierës sime kam parë lloje të ndryshme të gjuhëve dhe kornizave, dhe një ose një tjetër e kam përdorur atë për projekte personale.

Jam i apasionuar pas sigurisë së kompjuterit, kjo është një fushë në të cilën shpresoj të zhvillohem profesionalisht, veçanërisht në hulumtimin e cenueshmërisë.

Me këtë hyrje të vogël mendoj se ka më shumë se tani, nëse mund të hyjmë në historinë tonë.

Pak nga "ti":

DesdeLinux Është një nga pikat kryesore të takimit për përdoruesit spanjisht-folës të shpërndarjeve të ndryshme. Dhe ka të ngjarë që kushdo që lexon këto paragrafë të ketë përdorur, përdor ose dëshiron të përdorë tashmë një shpërndarje Linux. Më konservatorët do të jenë në gjendje të përdorin një sistem të dyfishtë me ndonjë version tjetër të një sistemi tjetër operativ, dhe më aventurierët me siguri do të kalojnë nga shpërndarja në shpërndarje me kalimin e muajve. Kudo që të jeni tani, më lejoni të ndaj pak nga historia ime me Linux, një botë plot me aventura, sfida dhe suksese.

Si shumë, veçanërisht këtu në Amerikën Latine, kur isha më i ri, nuk kisha ide për ekzistencën e Linux. Gjithmonë isha ndjerë i pakënaqur me copëzimet e vazhdueshme të diskut, duke humbur shpejtësinë me çdo instalim, duke dashur të paguaja për çdo mirëmbajtje, me pak fjalë, një mijë e një situata që mbase i kemi kaluar të gjithë në një moment.

Kapitulli i parë, Ubuntu:

E gjithë kjo ndryshoi kur u njoha me Ubuntu pak para se të filloja të studioja Zhvillimin e Programeve. Unë ende mbaj mend herën e parë që filloi Live USB i Ubuntu, me atë ngjyrë tipike portokalli, shiritin anësor, rendin e ri dhe atë mënyrë "të çuditshme" të kërkimit të aplikacioneve të mia duke shtypur tastin. Windows.

Ubuntu 17.10

ubuntu Linux

Takimi i parë:

Duhet ta pranoj që ishte dashuri me shikim të parë, një botë e re e mundësive, gjëra për të mësuar dhe pa dyshim përvoja e re e të jetuarit lirshëm me ekipin tuaj. Por si e gjithë dashuria e papritur, ajo nuk zgjati shumë ... Unë duhet të pranoj se në fillim nuk kisha ide se çfarë përfshinte depot e azhurnimit apo edhe mënyrën e azhurnimit të një pakete. Instalimi i softverit tim të preferuar ishte gjithmonë një përvojë që, megjithëse pengohej, më la me një ndjenjë kënaqësie absolute kur shihja dritaren me programin që më kishte marrë kohë (ndonjëherë pak, nganjëherë shumë) për të konfiguruar ekzekutimin në ekranin kryesor.

Thyerja e zemrës:

Në një kohë të shkurtër fillova të vërej se në mungesë të përvojës sime, kisha filluar të instaloja qindra depo, skedarë, programe, etj, etj. Kështu që një ditë i thashë vetes: "Sot do të pastrojmë kompjuterin" (jo se ishte i ngadaltë apo diçka e tillë, thjesht më dukej se do të ishte më mirë ta kisha me disa gjëra që nuk i kam më të përdorura). Pas disa orësh pastrimi fillova të vërej se kishte shumë më tepër gjëra sesa ato që kisha instaluar në radhë të parë, programe dhe paketa që nuk isha i vetëdijshëm për funksionin e tyre dhe veçanërisht arsyen pse ato ishin në sistemin tim.

Kuriozitet:

Ndërsa mbaroja zbulimin e lajmeve, kureshtja ime gjithnjë aktive më shtyu të vazhdoja të kërkoja më shumë gjëra për të zbuluar. Në këtë mënyrë fillova të lexoj për të gjitha llojet e shpërndarjeve Linux atje. Në një kohë të shkurtër, emra si Fedora, SUSE, CentOs kishin kaluar nëpër sytë e mi ... dhe lista vazhdoi dhe vazhdoi derisa gjeta një që më tërhoqi vëmendjen ... Arch Linux ...

Arch Linux është një shpërndarje që më shpërtheu mendjen ... Lëshimi i Rrokullisjes… Ishte një nga gjërat e para që më tërhoqi vëmendjen. E dyta ishte filozofia KISS. Shumë shpejt fillova të ëndërroj për të, të jem në gjendje të krijoj sistemin tim nga minimumi, të di saktësisht se çfarë kisha dhe të kisha pikërisht atë që dëshiroja, pa programe shtesë, pa cilësime shtesë. Më duhet ta pranoj që në atë kohë ndihesha disi i paaftë, në fakt kisha qenë vetëm në Linux për disa muaj, por mendova se nuk mund të ecja me instalimin e konsolës. Frika më pushtoi dhe vendosa të kërkoj diçka pak më të thjeshtë.

Dreamsndrrat e mia u realizuan kur gjeta Manjaro

Kapitulli i dytë, Manjaro:

Për të gjithë të njohur për këtë temë, Manjaro është një nga shpërndarjet që përqendrohet në afrimin e përdoruesve më të rinj të botës Linux në mjedisin Rolling Release të Arch Linux. Mjedisi i tij dhe aplikacionet e tij kanë një përzgjedhje të gjerë programesh që e bëjnë jetën më të lehtë për çdo përdorues dhe i lejojnë ata të familjarizohen pac-man, Menaxheri i paketave të Arch.

Logoja e Manjaro

Manjaro Linux

Kisha përdorur Ubuntu për më shumë se katër muaj dhe vendosa të shkoja me Manjaro. Thashë me vete: "Nëse mund ta trajtoni këtë, do të jeni më afër të qenit në gjendje të instaloni Arch në laptop". Ishte një përvojë pasuruese, unë isha në gjendje të mësoja se si trajtoheshin lloje të ndryshme të bërthamës (dhe zbulova se çfarë ishte bërthama) këtu. Isha në gjendje të instaloja shumë paketa të reja dhe mësova shumë për konfigurimet dhe minimumin e nevojshëm për të nisur një sistem. Në të njëjtën kohë, fillova të praktikoja procesin e instalimit të Harkut në makinat virtuale. Pa u ndjerë plotësisht i përgatitur për të bërë hapin e parë, vendosa të provoja instalimin e Harkut në një makinë që mund ta huazoja në shkollën e mesme. Ndiqni udhëzuesin e instalimit dhe udhëzuesin e rastit në internet të letrës. Dhe sa hap e mbyll sytë, e kisha bërë, instalimin e plotë në laptopin tim.

Kapitulli i tretë, Ark:

Logoja e Arch Linux

Arch Linux

Instalimi im i parë kishte shumë pengesa, unë akoma nuk isha në dijeni të shumë gjërave në lidhje me botën e Linux, por të paktën tashmë ndihesha pak më me përvojë në këtë temë. Ai kishte arritur të instalonte një sistem që të tjerët e konsideruan i vështirë dhe unë kisha pasur sukses në përpjekjen time të dytë (e para ishte në makinerinë që huazova nga shkolla e mesme). Shpejt pasi vendosa të instaloj përsëri sistemin tim, më dukej se kishte akoma shumë gjëra që unë mund t'i konfiguroja më mirë, ose t'i instaloja më mirë. Me kalimin e kohës kuptova se sa paketa më duheshin vërtet për të ekzekutuar laptopin tim, dhe u bëra gjithnjë e më mirë me terminalin, komandat dhe vendndodhjet e skedarëve.

Gjithçka po shkonte shkëlqyeshëm derisa një ditë, ndërsa shihja në internet, hasa në një imazh që më zgjoi kureshtjen ...

Çfarë ishte kjo A kishte ndonjë gjë më të përparuar se Arch Linux? Xhenet? Linux Nga Zeroja? ... Kureshtja ime po thërriste përsëri. Më i vendosur se kurrë për të qenë në gjendje të fillojmë këtë sfidë të re.

Një kapitull i ri, Gentoo:

Logoja e Gentoo

Gentoo Linux

Gjëja e parë që hasni kur flisni për Gentoo është dokumentim, shumë dokumentacion. Gentoo Wiki Shtë një vend i mrekullueshëm ku mund të gjeni të gjitha llojet e informacionit në lidhje me mijëra programe dhe cilësime. Por më themelorja nga të gjitha ishte një përmbledhje e mbushur me arkitekturë dhe procese të quajtura Manuali i Gentoo.

Në Manual mund të gjeni hap pas hapi gjithçka që ju nevojitet për të qenë në gjendje të instaloni Gentoo nga e para. Shumë i detajuar dhe i shpjeguar në një mënyrë të kuptueshme, ky manual ju çon përmes procesit të instalimit dhe instalimit të Gentoo Linux. Duhet ta pranoj që u përpoqa ta shtyja instalimin për aq kohë sa munda, duke menduar se nuk do ta arrija ta përfundoja, por një fundjavë, me gjithë entuziazëm dhe pak frikë, fillova në instalimin që do të ndryshoj mënyrën sesi shoh Linux.

Procesi më mori pak më pak se dy ditë (një ditë para leximit dhe një ditë midis përpilimit dhe instalimit). Unë them përpilim sepse në Gentoo ju mund të përpiloni të gjitha programet tuaja në vend që të shkarkoni një kopje binare, por në të vërtetë është pak a shumë si Pacman, me vend apo edhe yum. Një nga proceset më të gjata ishte bërthama, pjesa e konfigurimit, leximi i opsioneve, zgjedhja e asaj që ishte e nevojshme. Një botë tjetër e re e mundësive dhe formave të personalizimit që i shpëtoi të gjitha shpërndarjeve të tjera që kisha parë deri në atë moment.

Me procesin e bërë, nuk mund ta mohoj që ishte një tronditje krejtësisht e re për të parë mjedisin tim të desktopit GNOME të ndezur për herë të parë, për të lëvizur miun tim dhe për të parë gjithçka që kisha arritur me punën time. E gjithë kjo ndodhi në janar dhe që atëherë nuk mund të mohoj se çdo ditë mësoj më shumë rreth kësaj shpërndarjeje tronditëse dhe kam vendosur të qëndroj këtu deri në ditën kur ndaloj së përdoruri një kompjuter.

Fillimi i vërtetë:

Kjo është hera e tretë që instaloj laptopin tim me Gentoo nga e para, me secilin instalim ndiej më shumë aftësinë për të konfiguruar më mirë kompjuterin tim, për të përfituar sa më shumë nga pajisja ime dhe për të shijuar ngazëllimin kur di që pajisjet janë plotësisht të miat dhe se unë jam ai që e bën atë të funksionojë.

Unë gjithashtu kam provuar të instaloj Linux From Scratch (ishte padyshim një gjë e domosdoshme për mua). Unë isha në gjendje ta përfundoja atë dhe të ndizja terminalin tim, duke ditur që e kisha përpiluar secilin program nga e para, dhe e kisha mbledhur nga e para brenda laptopit tim, një përvojë tjetër e mrekullueshme që duhet ta pranoj.

Linux nga e para

Por pikërisht në këtë pikë unë kam gjetur dhe përforcuar arsyet e mia për të qëndruar në Gentoo dhe për të vazhduar të shijoj shpërndarjen time.

Një vështrim i shpejtë në Gentoo:

Në fund të kësaj aventure unë kam zgjedhur Gentoo për arsyet e mëposhtme:

Pasja e një komuniteti e bën mirëmbajtjen më të lehtë:

Kjo do të jetë gjithmonë e vërtetë, Linux nga e para është e mrekullueshme, por nuk është e mundur ta mbash atë lehtë, aq më pak kur përfshihen dobësi të sigurisë, ose kur dëshiron të kesh softuerin më të fundit në kompjuterin tënd.

Një komunitet dhe dokumentacion i klasit botëror:

Dokumentacioni i Gentoo është i shkëlqyeshëm, gjithçka është në dispozicion diku, vetëm një çështje leximi. Në rast se nuk mund ta gjeni, gjithmonë mund të gjeni dikë në IRC për këshilla. Shumë janë shumë miqësorë, dhe megjithëse jo shumë bisedues, shumica janë gjithmonë në gjendje të ndihmojnë të gjithë.

Kontrolli dhe performanca totale:

Kur përdorni Gentoo, ju ndërtoni gjithçka, dhe gjithçka është GJITHA. Por ndryshimi kryesor me Linux nga e para është se pas instalimit të tij, mirëmbajtja është mjaft e thjeshtë. mbartje, Menaxheri i paketave të Gentoo, është jashtëzakonisht i gjithanshëm dhe ju lejon të konfiguroni në çdo detaj (dhe në një mënyrë të thjeshtë) atributet e programeve që instaloni. Ky konfigurim në të njëjtën kohë ju lejon të shtypni maksimumin nga hardueri i kompjuterit tuaj. Nëse laptopi juaj është modern dhe nuk përdor Gentoo, ai po humbet shumë nga potenciali i tij.

Për të përfunduar:

Nëse e keni arritur deri më tani, shpresoj të keni qenë në gjendje të entuziazmoheni pak për mundësitë e mrekullueshme që Linux u ofron përdoruesve të saj. Fuqia e njohjes së makinës tuaj në çdo aspekt, nëse jeni një zhvillues softuerësh si unë, është një nga përvojat më të kënaqshme që mund të përjetoni. Nëse kureshtja juaj ju shtyn të provoni gjëra të reja, unë vetëm mund t'ju rekomandoj BEJE!  Pa pritur për një kohë të gjatë, pa vendosur butona, dhe nëse nuk e merrni herën e parë, vazhdoni të përpiqeni. Në asnjë kohë, do të kuptoni se sa keni mësuar dhe zbuluar gjatë këtij procesi.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   J Garcia dijo

  Zgjedhje shumë e mirë, por nuk e kuptoj pse thoni se është hera e tretë që instaloni Gentoo, nëse sistemi praktikisht mund të kalojë nga një disk në tjetrin, gjë që në rastin tim ishte ajo që bëra kur eliminova plotësisht Windows dhe kalova të gjitha HDD në ext4 ...

  Gentoo është një zgjedhje e shkëlqyeshme, pothuajse çdo problem është zgjidhur tashmë në faqen zyrtare të internetit dhe pjesa tjetër praktikisht kërkon ndihmë në kernel.

  Trajtimi i paketave nga Portage është i shkëlqyeshëm… ju shmangni shumë ndërprerje të varësisë sepse vendosni se cilat versione do të përdorni në minutën e fundit.

  1.    krisadri dijo

   Përshëndetje J. Garcia, është e thjeshtë, instalimi i parë që lashë shumë opsione si parazgjedhje, preferova ta luaja të sigurt. Deri në sekondën, unë tashmë kisha pak më shumë kontroll mbi portage dhe mund të vendosja flamuj të veçantë USE në vend të atyre globalë për secilin program që më duhej. Për herë të tretë kam filluar të punoj me kernelin tim, duke lëshuar drejtues që kompjuteri im nuk do t'i përdorë kurrë dhe duke përmirësuar performancën sa më shumë që të jetë e mundur.

   Preferova të filloja nga e para sepse me kalimin e kohës konfigurimet filluan të largoheshin nga linja e përgjithshme dhe preferova të mësoja se si të konfiguroja gjithçka që nga fillimi.

   Ju faleminderit shumë për komentin tuaj

 2.   joshua beta dijo

  Unë kam përdorur Debian për 4 vjet (dhe kam përdorur Puppy për një kohë), dhe është Linux që kam përdorur që kur zbulova Linux. Gentoo tingëllon interesant, por mund të duhet shumë më shumë përvojë që një ditë ta instaloni siç duhet. xD

  1.    krisadri dijo

   hahaha me pak kohë dhe nëse artikulli është pritur mirë unë premtoj të bëj udhëzues të vegjël nga më të zakonshmet gjatë instalimit ... me pak praktikë të gjitha zbresin në rreth 15 rreshta kodi pak a shumë.

   Regards,

 3.   anonim dijo

  Përshëndetje, unë kam lexuar këtë artikull, dhe kjo pyetje lind gjithmonë kur instaloni një shpërndarje linux, një ditë pyeta një koleg, i cili më rekomandoi, dhe ai më tha që të instaloja slackware, një shpërndarje linux shumë të fortë, me shanse shumë të ulëta të paketave duke qenë i korruptuar, kjo është ajo që ai më tha dhe la të kuptohet se çdo shpërndarje që përdor sisteme operative të parapërgatitura. herët a vonë ato bien. E vërteta është që unë e dëgjova atë, dhe nuk ishte e lehtë për mua të merresha me këtë sistem operativ, unë duhej të përpiloja absolutisht gjithçka, por ishte e vërtetë nuk më dha kurrë asnjë lloj gabimi dhe paketat gjithmonë funksiononin, sistemi kurrë fike. deri më sot funksionon akoma. Lidhur me gentoo, unë kurrë nuk e kam përdorur atë, a duket si xhama?

  1.    krisadri dijo

   Gentoo ka rrënjë në FreeBSD, të paktën sistemin e tij të menaxhimit të paketave, portage. Ashtu si Linux nga e para, Slackware është një shpërndarje e vështirë për tu mirëmbajtur. Nëse duhet të ekzekutoni vetëm një server në internet si Apache, ose ndoshta një Proxy, ata do të ishin një mundësi e mirë për t'u marrë në konsideratë, sepse duke pasur më pak programe, vektorët e sulmit zvogëlohen shumë.

   Por për kompjuterat personal kjo nuk është aq e thjeshtë, të gjithë duan të azhurnohen programet e tyre dhe veçanërisht, që procesi i azhurnimit të mos jetë shumë i lodhshëm. Gentoo që ka një sistem Rolling Release, lejon që të gjithë softuerin të azhurnohet me anë të një «emerge -avUD @world» të thjeshtë. Portage do të zgjidhë të gjitha varësitë dhe vetëm në rrethana shumë të rralla do të kërkohet ndonjë punë tjetër manuale.

   Një avantazh tjetër është mbështetja e sigurisë që ne ofrojmë, (si shumë komunitete të tjera) ku mund të kontrolloni nëse sistemi juaj ka ndonjë paketë me dobësi të njohura përmes "glsa-check" ...

   Unë nuk e di se si funksionon komuniteti Slackware, por komuniteti Gentoo është mjaft aktiv për sa i përket zhvillimit, gjithmonë duke përmirësuar mjetet dhe proceset, padyshim një shpërndarje për tu marrë në konsideratë.

   Regards,

   1.    RobVal dijo

    Në fakt, Portage duket si portat FreeBSD, por përndryshe Slackware është gjëja më e afërt me një BSD që mund të gjendet në shpërndarjet Linux, përveç natyrisht ato të tipit Debian / BSD, Gentoo / BSD, etj. Dhe Slackware është paksa e vështirë për tu ruajtur në fillim, por sapo të mësoni se si funksionon, është shumë e thjeshtë.

 4.   jare dijo

  Faleminderit për ndarjen e këtij udhëtimi; ka qenë motivuese.
  Nuk do të dëmtonte nëse në një rast tjetër do ta tregonit gjithashtu në një mënyrë praktike, duke treguar hapat që duhen ndjekur, vendet e takimit ose me një video instalimi.
  Një pyetje: a kërkohet të dini anglisht?

  1.    krisadri dijo

   Manuali i instalimit është përkthyer në më shumë se 6 gjuhë

   Këtu lidhja:
   https://wiki.gentoo.org/wiki/Handbook:Main_Page/es

   Sapo të kem pak kohë, do të filloj të shkruaj një udhëzues të vogël praktik, pasi ky është postimi im i parë, preferova të tregoj pak për përvojën time dhe të shoh nëse kisha njerëz të interesuar, edhe nëse është vetëm për një Unë jam më se i gatshëm të filloj të shkruaj udhëzuesin themelor të instalimit, megjithëse nuk do të jetë shumë ndryshe nga sa gjeni një herë në manual

   Së shpejti do të ngarkoj pak më shumë për të.

   Regards,

   1.    Renzo dijo

    shkëlqyeshëm që SO më bën kurioz

 5.   Statik dijo

  Unë mendoj se disa muaj më parë isha si ti dhe u përpoqa të instaloja distro nga e para, megjithatë koha gjithnjë e më e shkurtër, profesionet që të bëjnë të duash të përfitosh nga më shumë kohë familjare, vajza ime më ka bërë të harroj atë mënyrë jetese , Në vitet e mia duke ditur pak për botën e Gnu / Linux arrita në Archlinux duke kuptuar thellësisht se për çfarë bëhej fjalë, mësova për Rolling Release, KISS dhe më la dëshira për të migruar në Gentoo, shpresoj me pak më shumë kohë për ta arritur atë kam një brez të 0-të ASUS që herën e fundit kur vendosa ta vendos Debian kishte probleme me kartën Video dhe rrjetin pa tel, kjo e fundit asgjë e vështirë por karta Video ishte një shqetësim për t'u lidhur me një ekran tjetër dhe / ose projektori, SmarTV, megjithatë do të doja ta provoja, unë jam një zhvillues Python, mësues i fëmijëve, sipërmarrës dhe një baba krenar i një familjeje. Shpresoj t'i jap vetes disa ditë për të ndërmarrë një ndërmarrje me Gentoo.

  1.    krisadri dijo

   Unë mendoj se është e mrekullueshme ajo që thua Statick 🙂 është gjithmonë mirë të kesh përparësi të qarta.

   Nga ajo që unë mund të shoh, makina juaj do të ishte e shkëlqyeshme për procesorët e fuqishëm Gentoo që pëlqejnë shkathtësinë e transportimit, i7 im fluturon me Gentoo dhe sa herë që instaloj i shoh të gjitha CPU-të në 100%, kjo është diçka që nuk e kam parë kurrë në një distro tjetër. (100% është sepse i them që të përdorë tërë fuqinë e saj të fshehur kur përpilon programet, por zakonisht mund të përdor gjëra të tjera si Virtualbox ose Chrome gjatë azhurnimit)

   Sa për Python, Portage është ndoshta për ju gjithashtu 😛 pasi është shkruar tërësisht në Python, dhe shumë prej programeve të zhvilluara nga komuniteti janë gjithashtu në python.

   Me siguri do të jetë një përvojë argëtuese kur mund të hidheni te Gentoo 😉 dhe nëse mund t'ju ndihmoj mos hezitoni të pyesni

   Regards,

 6.   pazar dijo

  Për mua Gentoo Linux është themeli i distros. Pas 2 përpjekjesh të cilat përfunduan me dështim, unë isha në gjendje ta instaloja në laptopin tim (një i5 i brezit të 3-të). Pavarësisht paralajmërimit të ndërlikimeve për shkak të papajtueshmërisë me systemd dhe Gnome, unë e menaxhova atë. Por mendoj se paralajmërimet nuk ishin të kota, pasi performanca ishte më e ulët se ajo që isha mësuar në Arch Linux.
  Unë aktualisht përdor Arch Linux me Gnome, nuk i humbas shpresat për të përdorur Gentoo Linux me Gnome. Duhet të kuptoj disa detaje në lidhje me paketat e maskuara dhe mbase detaje që as nuk po i konsideroj.
  Do të përpiqem të instaloj Gentoo kur të kem një PC më të fuqishëm sepse mendoj se është pikërisht një nga virtytet e kësaj shpërndarjeje; përfitoni sa më shumë nga hardueri juaj, dhe sa më modern aq më mirë
  pasi që përpilimi i paketave është më i shpejtë.
  Unë do të doja që ju të bënit një udhëzues se si të instaloni Gentoo me Gnome.
  Më pëlqeu kjo histori dhe më inkurajon të instaloj Gentoo. Shihemi se shpejti…

  1.    krisadri dijo

   Epo, aktualisht kam Gentoo tim me systemd dhe GNOME ... më është dashur pak për ta konfiguruar, por me pak lexim ishte shumë e thjeshtë 😉 së shpejti do të filloj me atë artikull

 7.   Rruga Javier Gutierrez dijo

  e mira dhe e reja është të shijoni urime për kontributin tuaj falënderime

  1.    krisadri dijo

   Gjëja e mirë për ta ndarë atë it dhe në këtë rast, ideja është të ndajë përshëndetjet e GNU / Linux dhe të gjitha përfitimet e tij dhe është një kënaqësi të ndaj pak nga aventurat e mia në Linux

 8.   hardhucë dijo

  Christopher, sa të mira janë historitë e udhëtimit tuaj, mendoj se shumë prej nesh kanë kaluar një regjistër të ngjashëm në një mënyrë apo në një tjetër. Unë nuk jam një përdorues i Gentoo, dhe në veçanti kam përdorur distro vetëm disa herë në kompjuterët e një anëtari tjetër të komunitetit, por pa dyshim artikulli juaj dhe përvoja juaj më frymëzojnë për t'i dhënë përparësi fillimit të një kompjuteri me Gentoo u instalua.

  Faleminderit shumë për kontributin që po jepni për komunitetin desdelinux, dhe shpresoj t'ju lexoj shumë shpesh këtu, si dhe ata përdorues që dëshirojnë të ndajnë përvojat dhe njohuritë e tyre.

  1.    krisadri dijo

   Faleminderit shumë, hardhucë ​​🙂 është kënaqësi të jem në gjendje të ndaj pak përvojën time me të tjerët dhe kështu t'i inkurajoj ata të provojnë një shpërndarje që unë dua 🙂 si dhe të ndërtoj një grup të vogël spanjishtfolës në Gentoo, sepse atje janë njerëz nga shumë pjesë të botës, por pak latinë dhe hispanikë 🙂 Përshëndetje, dhe së shpejti do të kem një artikull tjetër për të ndarë

 9.   Katekyo dijo

  Gjithmonë kam dashur të instaloj Gentoo por për një gjë apo një tjetër nuk mund ta bëja kurrë por pasi kam lexuar blogun tënd mendoj se është koha që unë të kaloj te Gentoo / Funtoo, ruaje atë së pari për të praktikuar në një haha ​​VM.
  E keni parë Funtoo, nuk e di a duhet të shkoj tek ajo apo ta hedh te Gentoo

  1.    krisadri dijo

   Sigurisht që pashë Funtoo 😉 në fund të fundit, krijuesi i Gentoo themeloi edhe Funtoo 🙂 të them të drejtën nuk e kam instaluar kurrë, kam një tendencë të shkoj drejt rrënjës dhe njësoj si Manjaro dhe Arch, preferova Arch për të qenë rrënjë , por kam dëgjuar referenca shumë të mira edhe nga Funtoo ards Të fala

 10.   Michael Stevens dijo

  Në pak kohë, shoku yoyo do të bëjë një postim që i kalon turmës sepse është mirë

  1.    krisadri dijo

   haha nuk e kuptoj shume mire, supozoj se do te jete per shkak te korrektorit, ose mbase sepse jam nga Spanja (ketu ne Peru nuk perdorim "cool") por do te ishte mire te kishim me shume njerez ne komuniteti Gentoo ... veçanërisht nëse ata flasin Spanjisht.

 11.   IRF87 dijo

  Mendova se artikulli ishte i shkëlqyeshëm, më pëlqen bota LINUX, sepse ndihem i lirë, është një filozofi e "Bëje vetë", "Bëje ashtu si të pëlqen më shumë", "Bëje në komunitet", ajo liri për të bërë gjëra nga rruga jonë është shumë e bukur. Diçka që më pëlqen gjithashtu është se ka distro që shkojnë nga më e thjeshta tek më komplekse, për të gjitha llojet e shijeve

  1.    ChrisADR dijo

   Faleminderit shumë ... keni të drejtë, bukuria e gjithë kësaj është se të gjithë gjejnë atë që u pëlqen më shumë dhe ndihen vërtet të lirë kur e përdorin atë. Pershendetje

 12.   Alberto cardona dijo

  Dreq Me ke bere te ndjehem e mjere hahaha
  Unë kam ikur nga Gentoo për më shumë se një vit, unë jam një përdorues i Bunsen Labs, kam kaluar nëpër dhjetra distro, kam përfunduar tashmë dy disqe të ngurta nga instalimi kaq shumë. E vërteta është se artikulli juaj më emocionoi shumë dhe më bëri të zgjoj atë flakë për ta provuar përsëri, herën e fundit kur e bëra qëndrova në konfigurimin e rrjetit, pasi gjithmonë kam pasur probleme me kartën time të rrjetit: /
  Kam në plan ta jap përsëri këtë fundjavë
  Me të vërtetë faleminderit që e postove këtë, ishte shumë frymëzuese, erdhi në një kohë të mrekullueshme!
  të fala

  1.    ChrisADR dijo

   Faleminderit shumë për fjalët tuaja 🙂 dhe nëse karta juaj jep kaq shumë telashe, përpiquni ta instaloni nga sistemi juaj, gjithçka tashmë është konfiguruar 😉 që do të ndihmojë shumë 🙂 Përshëndetje

 13.   Nelson fonseca dijo

  Në të vërtetë nuk e mendoja në fillim, por në fund të fundit ishte një artikull shumë i mirë dhe interesant. Më pëlqen edhe Gentoo, por e vërteta është që nuk e kam prekur për disa vjet. E kisha të instaluar për një kohë derisa takova Arch në një kohë kur kjo distro drejtohej nga Judd Vinet, kishte logon A në blu të lehta dhe gjysmë të lakuar "Judd Vinet filloi Arch Linux në Mars 2002", i mbaj mend ato kohëra dhe Unë isha në gjendje të isha pjesë e progresit tuaj në Hark sot. Ndoshta një ditë do të kem përsëri Gentoo dhe mendoj se artikulli juaj më ka motivuar ta bëj atë së shpejti. E vërteta është se një gjë që më shqetësoi në lidhje me Gentoo ishte se paketat e tyre nuk ishin para-përpiluar si Arch dhe thjesht duke bërë një azhurnim të kernelit mund t'ju duhej një kohë e gjatë për ta bërë atë, orë dhe orë kur dukej vetëm sikur të ishte. përpiloi kernelin dhe paketat e tjera të azhurnimit, duke marrë parasysh që në atë kohë nuk kishim lidhje me brez të gjerë që kemi sot dhe i gjithë interneti ishte super i ngadaltë. Unë nuk jam një zhvillues softuerësh, por ndonjëherë më është dashur të jem një zhvillues uebi, gjithashtu më pëlqejnë shumë temat e sigurisë kompjuterike, sistemeve operative dhe virtualizimit. Që kur njoha botën Linux, unë kam zgjedhur të përdor dhe mësoj vetëm rreth softuerit të lirë dhe alternativave të OpenSource. Ju faleminderit shumë për kontributin tuaj dhe do të doja të mbaja kontakte. Përshëndetje nga Bogotá Columbia.

  1.    ChrisADR dijo

   Përshëndetje Nelson 🙂 është e vërtetë, sot është shumë më e realizueshme të përdorësh Gentoo, veçanërisht në pajisje më moderne, mundësia e shfrytëzimit më të madh të pajisjeve është mjaft joshëse 🙂 dhe natyrisht, pjesëmarrja në projektet FOSS është diçka që më pëlqen shumë , dhe jam i sigurt që do të jem në gjendje të infektoj më shumë se një për të bashkëpunuar në këto, edhe nëse ato janë gjëra të vogla 😉 alwaysshtë gjithmonë një kënaqësi për të ndarë dhe me siguri ata do të më shohin këtu ose mirë, ku interneti na lidh 🙂 Përshëndetje

 14.   Kishoti i Lirë dijo

  Çfarë zilie! 😉
  Megjithëse e njoh prej vitesh, kam përdorur GNU / Linux ekskluzivisht për pak më shumë se një vit (Debian, vetëm me repot kryesore) dhe e kam dashur udhëtimin që më tregoni për shkak të sa më ka kujtuar rrugën që i kam caktuar vetes, si kjo do ta ndjek këtë seri me shumë interes dhe si mund të instaloj një laptop, pse jo Gentoo?
  Jam shumë kurioz të shoh origjinën dhe mjedisin e imazhit të shpërndarjeve, a do ta kishit lidhjen në dorë?
  Shumë falemnderit

  1.    ChrisADR dijo

   Qartë! Gentoo mund të jetë opsioni juaj i ardhshëm 😉 fatkeqësisht nuk mund të gjej një burim origjinal për imazhin, duket se është një nga ato misteret e internetit që është përhapur aq shpejt sa nuk ka asnjë pikë të vetme fillestare ... Por nëse e gjej ndonjëherë , Unë e di se ku ta vendos URL-në ings Përshëndetje

 15.   Carlos A.M. dijo

  Urime Chris, shkëlqyeshëm komentet e tua, unë përdor linux për 3 vjet dhe nuk e lë për asgjë, kam Archlinux, deepin dhe KaOS, ahce rreth një vit që u përpoqa të instaloj Gentoo, duke ndjekur këtë udhëzues https://rootsudo.wordpress.com/2014/09/14/manual-casi-facil-para-instalar-gentoo-paso-a-paso/ për fat të keq unë kam humbur dhe e la atë vetëm, shpresojmë se ju mund të ngarkoni një tutorial për të instaluar Gentoo, Përshëndetje dhe përpara

  1.    ChrisADR dijo

   Tutoriali do të dalë së shpejti 🙂 sigurisht që është gjithmonë e dobishme të keni Doracakun në dorë që të jeni në gjendje të konsultoheni për çdo problem që mund të lindë gjatë procesit ... Unë rekomandoj ta bëni atë nga një distro që është konfiguruar tashmë plotësisht, kështu që shumë prej konfigurimet fillestare janë më të lehta. Unë instaloj Gentoo nga ndarja ime Arch sa herë që kam nevojë 🙂 Përshëndetje dhe fat të mirë për instalimin e ardhshëm

 16.   qpro dijo

  Artikulli është interesant, nuk e di se cila është më e vështirë nëse instaloni Gentoo ose instaloni FreeBSD, me atë systemd që po merr të gjithë sistemin, në linux / gnu ka disa sisteme pa systemd, dhe njëri prej tyre është gentoo, Pothuajse nuk më pëlqen asgjë përpiluese.

  1.    ChrisADR dijo

   Epo, unë kurrë nuk kam dalë nga CLI në FreeBSD kështu që nuk kam provuar mjediset e tij të desktopit, por të them të vërtetën procesi më duket më i lehtë ... të paktën ekziston një instalues ​​që ju tregon se çfarë të bëni në çdo hap në FreeBSD 🙂 Epo, e di që ka të bëjë me zgjedhjen në Gentoo, ju mund të zgjidhni midis gjithçkaje, dhe kjo përfshin sistemet init
   të fala

 17.   Alfred M dijo

  Gentoo ka tërhequr vëmendjen time për një kohë të gjatë. Unë kam qenë një përdorues linux për më shumë se 15 vjet, dhe për momentin jam në hark. Përshëndetje dhe urime për këtë udhëtim, një udhëtim i mrekullueshëm drejt kuriozitetit dhe njohurive.

 18.   Jeanpier subero dijo

  Vëlla, mirënjohës për ty jashtëzakonisht. Artikujt e tij frymëzojnë për të mirën dhe më të mirën.