Gentoo: Zemra e bishës

Uau, unë shoh një mirëseardhje të madhe për kontributet e mia të vogla dhe kjo më motivon shumë më shumë që të jem në gjendje të vazhdoj ndarjen me këtë komunitet të bukur. E di që kam premtuar një udhëzues me më pak se 20 hapa, por do të duhet të hani pak dëshirë akoma ... Unë thjesht nuk mund të filloj një mësim Gentoo pa u ndalur të flas për zemrën e tij dhe thelbin e gjithë fuqisë së tij mbartje, menaxheri juaj i paketës. Gjithashtu, si një përdorues besnik i Gentoo, mendoj se është më mirë kuptoj para përsëritje, dhe me këtë thjesht dua të them se para se të filloj një udhëzues të thjeshtë se si të kopjosh një skenar (përsëritje), është më mirë të dimë se çfarë bëjmë që më vonë shkruaj skenarin. Si thënia e mirënjohur:

"Jepni një njeriu një peshk dhe ju do t'i keni shuar urinë për një ditë, mësojeni të peshkojë dhe do ta ruani për gjithë jetën".

Pa zhurmë të mëtejshme, le të fillojmë:

Çfarë është bartja?

mbartje, është menaxheri i paketave Gentoo Linux. Ekuivalentët e tyre në shpërndarjet e tjera janë me vend (Debian dhe derivatet), yum (Red Hat, SUSE dhe derivatet) pac-man (Harku dhe derivatet)... Frymëzohet nga Ports nga FreeBSD, kjo sepse themeluesi i Gentoo përdori një sezon të FreeBSD dhe kështu frymëzimin dhe ngjashmërinë në shumë mënyra. Wasshtë shkruar në bash në fillim dhe dal (emri i programit që kujdeset për instalimet e rreshtave të komandës) gjatë gjithë historisë së tij ai ka pasur një bazë të gjerë bash dhe aktualisht Python për të kryer funksionet e tij.

Pse është e rëndësishme ta dimë këtë?

Epo, si çdo përdorues i Linux, menaxheri i paketës është mjeti juaj kryesor për ta mbajtur sistemin tuaj funksional dhe operativ, ju lejon të instaloni, azhurnoni, hiqni dhe shumë gjëra të tjera. mbartje ajo ndahet në komanda të ndryshme që specializohen për të bërë një gjë, dhe për ta bërë atë mirë (një mënyrë e njohur për të punuar në UNIX).

Zemra e Portage:

Ndryshe nga menaxherët e tjerë të paketave (të paktën ata që kam përmendur më parë), mbartje e bazon të gjithë fuqinë e saj në një skedar konfigurimi. Kjo skedar është brenda shtegut /etj/portage/make.conf . Për momentin është shumë e vështirë të shpjegosh sistemin e ndërlikuar që ekziston në Gentoo që lejon të japë të gjithë fuqinë e shpërndarjes në këtë skedar pa prishur asgjë tjetër, por le të vazhdojmë që unë do ta lë atë për një post tjetër

Një vështrim në zemër:

Vetanake. Christopher Diaz Riveros

Siç mund ta shihni, nuk është diçka nga kjo botë, në të vërtetë, unë kam skedarë të tjerë që janë shumë më specifik, por ajo që është këtu është më se e mjaftueshme për të qenë në gjendje të keni Gentoo tuaj operativ dhe funksional. Le të fillojmë të rishikojmë linjat që vijojnë:

CFLAGS / CXXFLAGS:

Hapi i parë në aventurën tonë në zemër të Gentoo janë Flamujt C. Këto flamuj ju lejojnë të përpiloni programe C (programi më themelor që i nevojitet një sistemi) me lloje të ndryshme avantazhesh. Siç mund ta shihni në konfigurimin tim, -march = broadweel më lejon të përdor brezin e procesorit tim kur përpiloj programet e mia. -O2 dhe-tub vijnë vijnë si parazgjedhje, dhe nëse ndalem për të shpjeguar secilin do të më duhet ndoshta një libër i tërë.

Sidoqoftë, këtu janë disa lloje të marsit të shpjeguara në wiki Gentoo.

https://wiki.gentoo.org/wiki/Safe_CFLAGS

ZGJIDHURI:

CHOST është përgjegjës për të treguar vendndodhjen dhe llojin e paracaktuar të përpiluesit, kjo variabël përdoret në ekipe që kanë lloje të ndryshme përpiluesish, siç janë tifozët Arduino. Për një konfigurim bazë nuk është e nevojshme të hyni në detaje.

Shënim i autorit: Faleminderit për kontributin tuaj njord, dhe për ndarjen e njohurive tuaja me pjesën tjetër të komunitetit

Kjo variabël e sistemit nuk tregon si të tillë vendndodhjen e përpiluesit, përkundrazi ai i tregon përpiluesit arkitekturën e procesorit, dhe opsionalisht platformën harduerike, sistemin operativ dhe bibliotekën C për të cilat do të përpilohen paketat dhe megjithëse kjo variabël është përcaktoni globalisht brenda make.conf (si çdo gjë tjetër që u shfaq atje) asgjë nuk parandalon përpilimin e paketave për arkitekturat e tjera.

PËRDORIMI:

Zemra e programeve, flamujt USE të make.conf janë universale. Me këtë dua të them ndonjë program që ka një P USRDORIM të XNë kohën e përpilimit, ai do të ketë X të aktivizuar. Ky opsion është mjaft i dobishëm për ata flamuj USE që do të përdorni në shumë (nëse jo në të gjitha) programet tuaja. Siç mund ta shihni, gnomes systemd ato bëjnë që sistemi im të përpilojë mbështetje për këto lloje programesh në çfarëdo softueri që e ka atë si mundësi.

KRIJIMET:

Ky është një nga avantazhet më të mira të procesorëve të shpejtë. MAKEOPTS siç nënkupton vetë emri, ato janë mundësi që i shtohen deklaratës bërë që ekzekutohet gjatë përpilimit të secilit program. në këtë rast -j9 më lejon të përpiloj 9 programe në të njëjtën kohë, 1 për secilën fije në bërthamën time i7. Një numër më konservator është -j5, por edhe këtu, koha e përpilimit është mjaft e shkurtuar për çdo instalim.

CPU_FLAGS_X86:

Oh oh ... tani ata duhet të mendojnë ... cilët janë ata numra? dhe ku ose si mund të di çfarë të vendos këtu? Përgjigja është thelbi i Gentoo 🙂 levave të komunitetit 😉 të cilët kanë krijuar tashmë një program që punon për ju. Për ta treguar këtë, thjesht duhet të instaloni programin e mëposhtëm dhe ta ekzekutoni:

Vetanake. Christopher Diaz Riveros

Siç mund ta shihni, kjo më tregon Flamujt që ka procesori im dhe unë mund t'i kopjoj në skedarin tim make.conf duke përdorur ridrejtime ose shkrime me nano, vim ose ndonjë redaktues tjetër teksti 🙂 (Do të shihni se sa e automatizuar është gjithçka në Gentoo)

PORTDIR:

Thjesht direktoria ku fillon rrënja e ndërtimeve. Këto janë skriptet Bash që lejojnë portage të instalojë programe, por ne do ta lëmë atë për një postim tjetër

NDARUR:

Ndërsa Gentoo instalon gjithçka nga burimi i tij, kjo direktori do të ruajë të gjithë kodin burimor që po shkarkojmë, nëse dëshironi që të mund të fshini herë pas here përmbajtjen e tij, por ka shumë përdorime të tjera interesante për këto programe, por edhe për një postim tjetër

VIDEO_KARTA:

Epo, siç nënkupton vetë emri, marka e kartës suaj video, kjo ju pengon të keni nevojë të instaloni drejtues kur instaloni gjëra të tilla si X ose Wayland.

GJUHA:

Një hapësirë ​​mjaft e rehatshme për të qenë në gjendje të shtoni të gjitha gjuhët që dëshironi të mbështesë sistemi juaj, në rastin tim unë dua të kem spanjisht peruan, por mund të shtohen edhe më shumë që të mund të ndryshoj nëse është e nevojshme.

INPUT_PAJISJET:

Formati ose drejtuesi me të cilin punojnë pajisjet periferike, pasi që unë përdor GNOME, libinput kujdeset për touchpad tim. Një tjetër opsion i njohur që po zëvendësohet është sinaptikët.

GJUHT:

GJ10N:

Ata që dinë për programimin do të dinë pse nuk ka asgjë në atë të mëparshmin, por, shikoni se si funksionon cili në shumë gjuhë programimi.

Këto variabla lejojnë njohjen e gjuhës së programeve të instaluara, në rastin tim anglisht dhe spanjisht janë mirë.

RUBY_TARGETS:

L Synimet tregoni disa funksionalitete të tjera mjaft të veçanta të Gentoo Linux. Possibleshtë e mundur që versionet e ndryshme të bashkëjetojnë brenda të njëjtit sistem. Kjo do të thotë që unë mund të kisha Ruby 21, 22, 23 dhe 24 në të njëjtën kohë dhe pa konflikte, njëlloj si Python, Apache, Tomcat, MariaDB, ndër shumë të tjerë. Ky funksion quhet SLOT në komunitetin tonë dhe është subjekt i një postimi të plotë, kështu që ne do ta lëmë atë për një mundësi tjetër

GENTOO_MIRROROR:

Vendet ku do të kopjoni koleksionin tuaj të ndërtimeve elektronike, shërben në një mënyrë të veçantë për të qenë në gjendje të keni pika hyrjeje kur sinkronizoni. Unë kam këto dy kopje rezervë, pasi që unë shkarkoj listën time ebuild direkt nga Github, dhe është e nevojshme vetëm të bëj git pull për të shkarkuar (padyshim, Gentoo e bën atë për mua gjithsesi kur shkruaj dalin –sink)

ME SHUME:

Këto nuk janë të gjitha opsionet bëj.konf, ka shumë më tepër, dhe ndoshta disa do të lejojnë avantazhe ose konfigurime më të mëdha, por me ato është më se e mjaftueshme për të pasur një sistem funksional

/ etj / transportim:

Unë ju paraqes pak nga ato që ekzistojnë brenda kësaj dosjeje, vetëm në mënyrë që të mund të merrni një ide se çfarë mbetet të dihet dhe çfarë do të shohim në këto ditë dhe postime

Vetanake. Christopher Diaz Riveros

Pak më shumë:

Meqenëse nuk mund të ndaloj së komentuari edhe pak, do të shkoj pak përpara dhe do t'ju tregoj një pjesë të veçantë të kësaj dosjeje, skedarin bëj.profile. Profilet Gentoo ju lejojnë të krijoni cilësime të specializuara për secilin lloj të përdoruesit, kështu që nuk është e nevojshme që ju të shkruani ose dini të gjitha P USRDORIMET, ose shumë gjëra të tjera, thjesht mund të zgjidhni një profil dhe të filloni nga ai. Kjo është lista aktuale e profileve që kemi në Gentoo sot.

Vetanake. Christopher Diaz Riveros

Siç mund ta shihni, profili im është zgjedhur me amd64, një desktop, me GNOME dhe duke përdorur systemd. Duke zgjedhur këtë profil, sigurohem që të gjithë flamujt e PERDORIMIT dhe cilësimet e tjera janë minimumi që kërkohet që sistemi im të funksionojë, dhe bazuar në këtë bëj rregullimet. (Me siguri njëri ose tjetri besonte se do të duhej të mendonte gjithçka nga e para ... kjo është gënjeshtër këtu 😉)

Siç mund ta shohim, ka shumë profile, dhe secili prej tyre ka përfitimet e veta.

Për të përfunduar:

Epo, një postim tjetër që më del nga duart për sytë tuaj ... Shpresoj që ju tashmë jeni mjaft të paduruar me dëshirën për të provuar Gentoo 😀 kështu që të mund të ndiej një emocion më të madh kur krijoni udhëzuesin e instalimit. Përshëndetje për të gjithë,


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   Eduardo Vieira dijo

  Seri postimesh shume te mira. Jam kurioz për Gentoo. Unë aktualisht përdor Arch me BtrFS dhe Snapshots si sistemin operativ kryesor. E vetmja gjë që më ndalon është se kompjuteri im aktual nuk është shumë i fuqishëm (core2duo) dhe do të duhet përgjithmonë për të përpiluar të gjitha paketat që kam. Kur të blej kompjuterin tim të ardhshëm, patjetër që do të bëj disa prova me Gentoo.

  Përshëndetje!

  1.    krisadri dijo

   Përshëndetje Eduardo 🙂 faleminderit shumë për komentet tuaja, ato më motivojnë shumë, tani po del kapitulli tjetër i serisë, dhe një hap më afër udhëzuesit të instalimit të Gentoo 🙂 Unë preferoj të përshkruaj disa gjëra para se të filloj atë postim që me siguri do të ndihmojë shumë për të instaluar sistemet e tyre. Gëzuar!

  2.    Pali dijo

   Unë po përpiloja gentoo jo shumë vite më parë në një p2 me 300mhz me 64 ram. nuk eshte shaka. në një javë keni gjithçka gati

 2.   Statik dijo

  E vërteta është se më motivon të instaloj Gentoo dhe

  1.    ChrisADR dijo

   Së shpejti, së shpejti

 3.   njord dijo

  Copë postimi! si ato të mëparshmet, përveç që në këtë do të guxoj t'ju lë një sqarim:

  CHOST -> Kjo ndryshore e sistemit nuk tregon si të tillë vendndodhjen e përpiluesit, përkundrazi i tregon përpiluesit arkitekturën e procesorit, dhe opsionalisht platformën harduerike, sistemin operativ dhe bibliotekën C për të cilat do të përpilohen paketat dhe megjithëse kjo variabël përcaktohet globalisht brenda make.conf (si gjithçka tjetër që u shfaq atje) asgjë nuk parandalon përpilimin e paketave për arkitekturat e tjera.

  Dhe megjithëse nuk më pyetni, një shtesë: Unë mendoj se në këtë pikë do të ishte shumë mirë ta bëja plotësisht të qartë se përparësia kryesore e përdorimit të Gentoo (dhe derivateve) mbi shpërndarjet e tjera, është mundësia e personalizimit të gjithçkaje, jo vetëm hardueri juaj, por edhe shijet dhe filozofitë tuaja, të tilla si mundësia e instalimit të një sistemi funksional 100% pa u varur nga bodokqet Poettering [SystemD, pulseaudio dhe NetworkManager] (shpresoj që këtu të mos shpërthejë një luftë botërore>. <) , duke i zëvendësuar ato me OpenRC (Sistemi i zhvilluar nga vetë komuniteti Gentoo, një perlë e vërtetë nëse më lejoni ta shpreh atë) (ose nëse doni diçka më transparente dhe të shpejtë gjithashtu mbështet runit), përkatësisht alsa dhe wpa_supplpicant; dhe së cilës i them Hallelujah !!! = P

  Përshëndetje!

  1.    ChrisADR dijo

   Uau, faleminderit shumë për kontributin 🙂 si në të gjitha vendet, gjithmonë duke mësuar gjëra të reja 😀 dhe po, nuk e specifikova në këtë, por duhet të kisha përmendur që si gjithçka në make.conf, ajo mund të specializohet shumë më tepër në skedarë të veçantë ose pjesë të tjera të sistemit.
   Faleminderit për sqarimin dhe jam i lumtur t'ju them se është 100% e vërtetë, perlë e Gentoo është aftësia për të zgjedhur sistemin tuaj, me gjithçka që ju pëlqen dhe asgjë tjetër.
   Tashmë ka disa postime që do të dalin, shpresojmë që redaktorët do t'i shqyrtojnë ato

   1.    ChrisADR dijo

    Pyes veten nëse redaktorët mund të më sigurojnë lejet e nevojshme për të shtuar informacionin tuaj në krye 🙂 nëse e shohin këtë, do të ishte shumë e dobishme të jepni informacione cilësore 😉 përshëndetje

   2.    hardhucë dijo

    Unë ju kam shkruar përmes bisedës në gmail në llogarinë tuaj, lexojeni !!

 4.   I braktisur64 dijo

  Me të vërtetë pres me padi për postimin tjetër, me të vërtetë mezi pres të provoj gentoo, shpresojmë se nuk do të marrë shumë kohë, përshëndetje dhe vazhdo atë.

  1.    ChrisADR dijo

   Jam shumë i lumtur që kurreshtja juaj po ju mrekullon 😀 kjo do të thotë se jemi në rrugën e duhur \ o / përshëndetje dhe faleminderit për ndarjen

 5.   pazar dijo

  Këto postime do të shërbejnë padyshim si një udhëzues, por edhe për t'ju inkurajuar që të instaloni Gentoo.
  Këto postime do t'i kem si referencë dhe udhëzues për të ardhmen. Sepse mendoj se do të isha më i kënaqur nëse do të instaloja Gentoo në një PC me një procesor më të ri. Dhe PC-ja ime aktuale është pak vonë. Ndërsa unë do të vazhdoj me Arch Linux.

  1.    ChrisADR dijo

   Claro Mart 🙂 kjo është ideja, jini rehat me kompjuterin tuaj. Unë gjithashtu kam një ndarje me Arch 🙂 dhe nëse Gentoo nuk do të ekzistonte unë ndoshta do të përdorja Arch çdo ditë, së bashku me Kali linux 🙂 Më shumë postime do të vijnë së shpejti dhe unë tashmë jam në gjysmën e udhëzuesit 😉

  2.    Goditje2bolt dijo

   Epo, për sistemin bazë përpilimi nuk është aq i gjatë dhe për tryezat e lehta (si xfce ose mate ose lxde) ose menaxherët minimalist të dritareve (si i3, openbox, fluxbox, i mrekullueshëm, etj.) Është relativisht i shkurtër. Tani mjediset e fuqishme dhe të plota të desktopit (si gnome, kde ose cinamon) do të kërkojnë kohë. Akoma, Çuditërisht, ajo që kërkon më shumë kohë për të përpiluar janë shfletuesit e internetit (si firefox ose kromi, por ka shfletues më pak të rëndë si qutebrowser ose palemoon që ndoshta mund të marrë më pak kohë) dhe automatizimi i zyrës. Kështu që gentoo ofron binare për ato programe në rast se keni nevojë për diçka funksionale për të zgjidhur ndërsa përpilimi bën të vetën.

   Nëse keni një kompjuter me dy bërthama, mendoj se do të jetë e mjaftueshme për të përpiluar sistemin në rreth 2 ose 3 orë (dhe dua të them disa orë nëse zgjidhni një desktop të fuqishëm si kde ose gnome) por për përpilimin e shfletuesit dhe automatizimin e zyrës rekomandoj ta bëni atë në natën, duke e lënë kompjuterin të bëjë gjërat e veta ose përdor binaret nëse dëshiron

 6.   maxlinux2000 dijo

  tani është radha për të shqetësuar gentoo

  apt-build botë

  punon në çdo shpërndarje "të bazuar në debian" të tilla si ubuntu, nenexhik. dhe përpilon të gjitha paketat e optimizuara për CPU-në tuaj.

  regards
  MAX

  1.    ChrisADR dijo

   Hahaha aspak shqetësuese, është të jesh në gjendje të zgjedhësh. Unë jam i kënaqur nëse ata e bëjnë atë në Debian, por unë nuk e njoh atë botë, unë vij të ndaj atë që më entuziazmon për shpërndarjen time ... dhe sa mirë që Debian i nderuar ka edhe dozën e tij të zgjedhjes 🙂 përshëndetje

  2.    Aurelio dijo

   Ai nuk e dinte. Duket vërtet interesante, por më trego se çfarë ndodh me azhurnimet? apt-build merret me të gjitha, me të gjitha varësitë e tyre përkatëse, si Gentoo, apo duhet të bëni manualisht apt-build për të gjithë? Dhe a ka mbështetje apt-build nga SHBA A është si Gentoo?

   Përshëndetje.

   1.    ChrisADR dijo

    Epo, pasi të instalohen, azhurnimet bëhen me një komandë të vetme që zgjidh të gjitha varësitë "shfaqen - kërkojnë - azhurnojnë - thellojnë - ri përdorin @ botë" ose versionin e saj të shkurtër "dalin -avuDN @ bota" në mënyrë që të azhurnojë të gjitha varësitë në të njëjtën kohë si kaloni në versionin më aktual të programeve

   2.    maxlinux2000 dijo

    Nuk e di nëse do të thotë debian apo gentoo, por për debian është klasikja:

    azhurnimi i apt-build

    përmirësimi i apt-build

    dhe me këtë ul listën e paketave për tu azhurnuar, pastaj shkarkon burimet, përpilon dhe instalon atë dhe gjithçka automatikisht.

    Por sigurisht, nuk ka shpërndarje më të mirë. Ata janë të gjithë të mirë. Do të ishte sikur të pyesni se cila është gjuha më e mirë.

  3.    Kishoti i Lirë dijo

   Mirë për atë! 😉

 7.   Aurelio dijo

  Artikulli është shumë i mirë, miku im, por unë ju rekomandoj që të shmangni shprehjet gringo që ju bëjnë të gërryeni dhëmbët, si ai "uau" i tmerrshëm që duket si xD i pastër i vetëdijshëm i botës së tretë. Le të përdorim gjuhën tonë të bukur, e cila është shumë e pasur dhe shumë më e përsosur dhe e artikuluar mirë sesa gjuha primitive e gringos xD. Kur dreqin kemi Hispanikët leh si një qen ("wow = wow")? xD
  Artikulli, shumë interesant. Unë kisha një kompjuter më pak të vjetër dhe të aftë që do të më bënte të dëshiroja të eksperimentoja në botën Gentoo. Por me tartanin tim të dobët, jo më shumë instalimi i sistemit bazë do të më duhej disa ditë xD.

  Përshëndetje.

  1.    ChrisADR dijo

   : / me të vërtetë duket pak jashtë vendit. Nëse jeni nga Spanja, atëherë mbase është më e kuptueshme për mua, por këtu në Amerikën Latine anglishtja është mjaft e zakonshme, dhe aq më tepër ... siç mund ta imagjinoni kur shihni hartën e zhvilluesit Gentoo (njerëzit me të cilët merrem me gjatë gjithë ditës) nuk ka askush në Amerikën e Jugut ose Spanjë ... aq shumë gjatë ditës po flas në anglisht dhe disa shprehje rrinë ...
   Epo, për sa i përket mënyrës sime të të shkruarit, unë do të vlerësoja mos vendosjen e kualifikuesve për këtë, dhe aq më tepër krahasimin e gjërave ... secila gjuhë ka avantazhet dhe disavantazhet e saj, dhe si Linux të gjithë janë të lirë të zgjedhin
   Sa i përket makinës, nuk do ta dini kurrë derisa të provoni try procesi i përpilimit është mjaft i shpejtë për shumicën e paketave, mbase ato më të rëndat si firefox ose thunderbird do të marrin shumë kohë, por Gentoo gjithashtu e zgjidh atë problem duke dhënë versione binare (stili normal ) kështu që koha e përpilimit u shkurtohet atyre programeve të rënda ards Të fala

 8.   fernan dijo

  Hi
  Më shumë si zemra e Larry.
  Përshëndetje.