Shtatë mënyra për të konfiguruar multiboot me Windows 8 dhe Linux

Bordi Gigabyte UEFI

Bordi Gigabyte UEFI

Disa ditë më parë një mik i mirë po luftonte me fletoren e tij të re (e cila siç pritej erdhi me të UEFI dhe Windows 8 të instaluar paraprakisht) duke u përpjekur të instalojnë Arch në 'boot dual' pa pasur sukses. Menjëherë pasi fshiva ndarjet e Windows dhe instalova vetëm Hark, Gjeta nje artikull në një nga faqet e preferencës sime, e cila shpjegon 7 mënyra të ndryshme për të konfiguruar multiboot në sistemet Windows 8.

Me sugjerim të këtij shoku, i cili e mori informacionin vonë, vendosa ta përkthej artikullin e plotë për ta bërë të disponueshëm për të gjithë, në mënyrë që ata që nuk mund ta lexojnë në gjuhën e tij origjinale të kenë qasje në këshillat e tij, megjithatë, si gjithmonë unë rekomandoj për të gjithë ata që kanë mundësi, shkoni direkt në burimin origjinal që do të jetë gjithmonë më i pasur se çdo përkthim.

Si informacion paraprak, artikulli në fjalë është i fundit nga një seri prej 3 në të njëjtën temë, botuar nga autori në të tijin blog në vend zdnet.com, të cilën unë rekomandoj ta lexoj me qëllim që ata që dëshirojnë të hyjnë në detaje për këtë çështje. Rreth autorit të së njëjtës, emri i tij është JA Watson dhe ai ka një rezyme mbresëlënëse që e përshkruan si më poshtë: “Unë fillova të punoj me ato që ne i quajmë 'kompjuterë analoge' në mirëmbajtjen e avionëve me Forcën Ajrore të Shteteve të Bashkuara në 1970. Pasi mbarova shërbimin ushtarak dhe u ktheva në universitet, unë u njoha me mikroprocesorë dhe programim i gjuhës së makinës në procesorët Intel 4040. Pas kësaj unë gjithashtu kam punuar, menaxhuar dhe programuar pajisje nga Digital Equipment Corporation PDP-8, PDP-11 (/ 45 dhe / 70) dhe minikompjuterëve VAX. Unë isha përfshirë me valën e parë të mikrokompjuterëve të bazuar në Unix në fillim të viteve 80. Që atëherë kam punuar në zhvillimin, funksionimin, instalimin dhe mbështetjen e softuerit.

Kjo tha, pa zhurmë të mëtejshme, këtu është përkthimi i artikullit në fjalë, mbi të cilin theksoj, të gjitha meritat i përkasin autorit origjinal dhe çdo gabim i mundshëm është i bërë nga unë.

Shtatë mënyra për të konfiguruar multiboot me Windows 8 dhe Linux

Një pjesë e mirë e komenteve në postimin tim më të fundit në lidhje me instalimin e Fedora në laptopin tim të ri ishte në kuptimin e "në vend që të na tregoni se çfarë nuk funksionon, ju lutemi na jepni pak informacion në lidhje me opsionet që kemi për të bërë punën" .

Adviceshtë një këshillë e mirë, dhe unë jam i lumtur ta ndjek atë. Nëse gjithçka që bëjmë është të ulemi dhe të ankohemi për boot i dyfishtë Linux në sisteme UEFIKa shumë të ngjarë që të dekurajojmë disa njerëz që ta provojnë, dhe e vërteta është se ka mundësi që funksionojnë pa një sasi të madhe përpjekjesh.

Së pari, megjithatë, unë do të përsëris diçka që kam thënë shumë herë më parë. Çdo zbatim i firmware UEFI është ndryshe - dhe jo vetëm pak më ndryshe, cilado që të jetë.

Disa punojnë shumë mirë me instalimet e Linux, ato dyfishohen pa probleme që nga fillimi. Të tjerët janë të vështirë, të paparashikueshëm dhe tërësisht tërbues në mospërputhjen e tyre dhe duket se u heqin dorë për të parandaluar nisjen e Linux-it. Pra, nëse doni të boot dyfishtë Linux dhe Windows, përpiquni të gjeni një përshkrim të shkruar nga dikush me të njëjtin sistem që po përdorni, ose të paktën një sistem nga i njëjti prodhues.

Ok, pra cilat janë shanset?

1 Instaloni ngarkuesin e nisjes Linux GRUB

Epo, e para dhe sigurisht më e thjeshtë nëse funksionon siç duhet është instalimi i bootloader-it GRUB Linux si objekt boot i paracaktuar, dhe kanë kontrollin e boot-it dual me Windows.

Për ta bërë këtë, natyrisht, duhet të keni një shpërndarje Linux të përputhshme me të UEFI - ato që kam provuar dhe mund të vërtetoj janë openSUSE, Fedora, Linux Mint y Ubuntu, por ka edhe të tjerë dhe ka edhe më shumë për të ardhur në të ardhmen e afërt.

Nëse keni një shpërndarje Linux që mbështet boot të sigurt UEFI, as nuk keni nevojë të ndryshoni cilësimet e konfigurimit UEFI, megjithëse shumë njerëz do të zgjedhin të çaktivizojnë Secure Boot gjithsesi.

Kur instaloni një shpërndarje Linux që mbështet UEFI, nëse gjithçka funksionon siç duhet dhe konfigurimi i firmuerit UEFI funksionon mirë dhe ju nuk merrni një "reboot" të keqe (diçka që kam parë të ndodhë shumë shpesh), kështu që rindezja pas instalimit të plotë do t'ju sjellë menunë e nisjes së GRUB, dhe do të jeni në gjendje të zgjidhni midis Linux (parazgjedhur) ose Windows 8 për t'u nisur nga ai.

Në atë moment ju jeni pothuajse të lirë në shtëpi - por mbani në mend se unë kam parë personalisht (dhe personalisht kam vetë) sisteme që në një moment më vonë, papritmas rivendosin cilësimet e boot Windows pa ndonjë arsye të veçantë. Nëse kjo ndodh, duhet të konsideroni të përdorni një nga metodat e tjera të përshkruara më poshtë, pasi përvoja ime ka qenë që kjo të mos ndodhë vetëm një herë.

2 Përdorni butonin e zgjedhjes së boot BIOS

Mundësia e dytë është që ju të zgjidhni një shpërndarje Linux në përputhje me UEFI, që instalimi është bërë shumë mirë, por kur të ristartoni unë ngrihem me Windows në vend të Linux. Kjo mund të jetë shumë shqetësuese, por në të vërtetë nuk është aq e vështirë për të punuar.

Gjëja e rëndësishme për të mbajtur mend është se instalimi i Linux-it është shtuar në listën e fillimit - thjesht duhet të jeni në gjendje të shkoni në atë listë për të nisur.

Mënyra më e lehtë për ta bërë këtë është të përdorni opsionin BIOS Zgjedhja e çizmës, i cili aktivizohet duke shtypur një buton të veçantë gjatë procesit të ndezjes ose rindezjes. Unë kam parë që 'çelësi special' ndryshon midis sistemeve Escape, F9 y F12 të përdorura në disa nga sistemet e mia, dhe jam i sigurt se ka edhe të tjerë.

Shtypja e tij do të ndërpresë procesin e nisjes së Windows dhe do të merrni një listë të sistemeve operative të mundshme - ndoshta Windows 8 dhe Linux. Unë personalisht nuk i kushtoj vëmendje këtij opsioni sepse nuk më pëlqen të futem në "nxitim" me procesin e nisjes për t'u siguruar që kam goditur tastin e zgjedhjes së boot në kohë, dhe nëse jam i shpërqendruar ose shumë i ngadaltë atëherë unë duhet të kalojnë deri në fillimin e Windows dhe thjesht të rindizen menjëherë për t'u kthyer në menunë e zgjedhjes së boot.

Por kjo duket se nuk ka rëndësi për shumë njerëz, dhe sigurisht që është një opsion që kërkon minimale dhe luftë me cilësimet mashtruese të BIOS-it. Një mënyrë se kjo mund të bëhet pak më e lehtë është të hyni në konfigurimin e BIOS dhe të zgjidhni një vonesë të fillimit, shumë sisteme ju lejojnë të vendosni një vonesë 5-30 sekondë para se Windows të çizmohet në të vërtetë, gjë që ju jep shumë më shumë kohë për të shtypur tastin magjik .

3 Aktivizo "Boot Legacy"

Mundësia e tretë "e thjeshtë" është të mundësohet 'Çizme e trashëgimisë'në cilësimet e BIOS dhe thjesht injoroni të gjithë çështjen UEFI.

Ky nuk është opsioni që unë personalisht preferoj, pjesërisht sepse jam kokëfortë dhe pjesërisht sepse, siç më shpjegoi Adam Williamson disa kohë më parë, ka disa avantazhe funksionale për tu nisur. UEFI. Por sigurisht që është një opsion i vlefshëm, dhe në mënyrë rigoroze për sa i përket instalimit dhe bootimit të Linux, mund të jetë në të vërtetë zgjidhja më e thjeshtë absolute.

Problemi i vetëm që kam parë me këtë opsion është se disa sisteme e bëjnë të vështirë mundësimin 'Çizme e trashëgimisë', ose sepse opsioni është i fshehur mirë në konfigurimin e BIOS, ose sepse duhet të vendosni një fjalëkalim BIOS para se t'ju lejojë ta ndryshoni. Kam dëgjuar se mund të ketë disa sisteme që nuk llogariten 'Çizme e trashëgimisë'aspak, por unë kurrë nuk kam parë një të tillë.

Në çdo rast, zgjedhja e kësaj rruge jo vetëm që i bën gjërat shumë më të lehta për konfigurimin dhe konfigurimin e dyfishtë të boot, por gjithashtu ju lejon të instaloni pothuajse çdo shpërndarje Linux që dëshironi, pavarësisht nga pajtueshmëria me UEFI.

Unë personalisht e kam përdorur këtë mundësi për të instaluar shpërndarje jo-Linux UEFISi solydxk, PCLinuxOS y Edicioni Linux Mint Debian në një konfigurim me shumë boot me disa shpërndarje të tjera në përputhje me UEFI. Kështu që unë mund të kthehem dhe të çaktivizoj Çizme e trashëgimisë, dhe thjesht përdorni GRUB në përputhje me UEFI për të nisur Linux të pambështetur.

Katër Provoni të përdorni bootloader-in e Windows

Mundësia e katërt duhet të jetë përdorimi i ngarkuesit të Windows-it për një boot të dyfishtë Linux. Unë them se duhet të jetë, sepse njerëzit vazhdojnë të postojnë komente që thonë 'thjesht përdor EasyBCD për ta konfiguruar ", apo edhe" përdorim bcdeditPor përpiquni sa më shumë që ta bëj atë të funksionojë.

Kam shkruar për këtë një vit apo më shumë më parë kur pata sistemin tim të parë UEFI, dhe unë në atë kohë supozova se problemi ishte vetëm ai EasyBCD nuk ishte përshtatur plotësisht për t'i bërë ballë fillimit UEFI, por tani e kam provuar përsëri, me versionin e fundit të EasyBCD që mund të marr nga faqja e internetit e NeoSmart dhe akoma nuk mund ta vendosë Linux-in të nisë fare.

Tani mund të jem shumë i dendur për ta zbuluar, por nëse dikush do të hyjë dhe do të vendosë një koment duke thënë "funksionon mirë", atëherë ju lutemi jini të përgatitur të jeni shumë specifik dhe jepni detaje të sakta të asaj që keni bërë për ta arritur atë punojnë Për shkak se kam provuar gjithçka që mund të mendoj, dhe pavarësisht se çfarë bëj, e vetmja gjë që marr kur përpiqem të boot çdo instalim Linux është një mesazh "Windows dështoi të boot".

Unë gjithashtu kam kërkuar në internet për më shumë informacion, dhe të vetmit shembuj konkretë që mund të gjej janë ata që kanë dështuar në të njëjtën mënyrë si unë. Mund të gjej shumë vende që thonë «EasyBCD punon ", dhe" përdorim EasyBCD për multiboot të Windows 8, 7, Vista, XP, MacOS dhe Linux ", por jo ONE që në të vërtetë thotë" ne e bëmë këtë me Windows 8 UEFI dhe Linux, funksionoi, dhe kjo është ajo që duhet të bësh.

Ajo që bëra ishte si më poshtë. Kam shkarkuar dhe instaluar EasyBCD 2.2 në dy sisteme Windows 8 UEFI të ndryshme (HP Compaq i fituar së fundmi dhe Acer Aspire One 725 im). Kur atëherë vrapova EasyBCD (sigurisht si administrator) u habita që u shfaq një listë e sistemeve operative për konfigurimin tuaj të nisjes. Unë e di që bootloader-i i Windows-it nuk e kishte parë apo ofruar të boot ndonjë gjë tjetër përveç Windows 8. M'u desh një minutë për të kuptuar se ajo që ishte renditur ishte gjithçka që ishte në listën e boot BIOS.

Kjo ishte pikërisht ajo që do të ofrohej nëse unë përdor opsionin e zgjedhjes së boot, siç përshkruhet më sipër, por nëse i le Windows të boot normalisht nuk do të kishte gjurmë nga këto të tjerët. Edhe nëse vendos një vonesë prej 30 sekondash në fillimin e Windows, duke përdorur bcdedit o EasyBCD, do të ndalet dhe do të rendisë vetëm Windows 8. Pra, pse EasyBCD A i renditi të gjithë të tjerët? Nuk e kuptova, por shpresoja se mund të ishte një shenjë e mirë, kjo EasyBCDTë paktën gjeta opsionet e tjera, dhe gjithçka që duhet të bëja tani ishte t'i shtoja në menunë normale të bootloader të Windows.

Unë u përpoqa ta bëja atë, së pari vetëm duke shënuar një nga shpërndarjet e Linux si objektin e paracaktuar të boot. EasyBCD Më lejon ta bëj atë pa asnjë ankesë, por kur e ristartova, pashë se u kthye menjëherë me Windows. Bah !.

Kështu që u përpoqa të përdor opsionin "Shto" në EasyBCD, dhe unë i dhashë të gjitha informacionet për një nga ndarjet e Linux. Këtë herë të paktën kur e ristartova tregoi opsionin Linux në listën e nisjes, por kur u përpoqa të boot më dha mesazhin "Windows Boot Failed". Unë i bërtita kompjuterit të mallkuar që as nuk po përpiqej të fillonte Windows, kështu që si mund të dështonte, por as kjo nuk më ndihmoi.

Atëherë kuptova se ajo që unë vërtet po vendosja EasyBCD ishte një përpjekje për të nisur diçka të quajtur /NST/neogrub.efi (ose diçka e tillë, unë nuk kam emrin e saktë në kokën time tani, dhe unë jam i sëmurë nga EasyBCD dhe Windows, kështu që unë nuk do ta shikoj përsëri).

Kështu që u përpoqa të vendos skedarë të shumtë boot me atë emër - në fillim provova imazhin grubx64.efi nga një prej shpërndarjeve të Linux, pastaj u përpoqa të kopjoja bllokun e nisjes (512 bajtët e parë) nga disku dhe / ose sistemi i skedarëve Linux , ashtu si duhet të bëhet në mënyrë që të boot dyfishtë me Windows XP dhe Linux, dhe pastaj unë u dëshpërova dhe thjesht vendosa një kernel Linux nën atë emër. Sigurisht, asnjë prej tyre nuk ka punuar.

Më në fund vendosa, bazuar në përvojën time dhe mungesën e historive të suksesit ose informacionit aktual të konfigurimit në internet, që EasyBCD është e padobishme në krijimin e boot boot të dyfishtë Windows / Linux UEFI aktivizuar. Mund të jetë e mundur të përdoret nëse është e aktivizuar Çizme e trashëgimisë, dhe pastaj vendoseni saktësisht në mënyrën se si është bërë në Windows XP, por nëse do ta bëni këtë, atëherë thjesht përdorni metodën tre më lart dhe i kurseni vetes një sërë mundimesh.

Pasi luftuan me EasyBCD Për një kohë të gjatë, dhe më në fund duke hequr dorë, vendosa ta provoj programin bcdedit, e cila është metoda standarde e Windows për këtë lloj konfigurimi. Unë jam mjaft i njohur me këtë program, pasi e kam përdorur atë për të konfiguruar dual-boot me Windows XP, kështu që nuk isha duke bredhur me ngut në errësirë.

Por përsëri, pa marrë parasysh se çfarë kam provuar, ajo nuk do të boot. Isha në gjendje të shtoja artikullin Linux në menunë e bootloader-it të Windows dhe mund të vendosja të gjitha llojet e gjërave të ndryshme si objekt boot, por asnjëri prej tyre nuk funksionoi. Së fundmi, thjesht për të provuar vetveten se nuk po bëja vetëm diçka krejtësisht të gabuar (ose budalla), vendosa objektin e nisjes për një nga përpjekjet e mia për Linux që të jetë Windows 8 dhe u ngrit menjëherë. Grrrr!

Konkluzioni im nga e gjithë kjo është se, një nga arsyet kryesore pse EasyBCD nuk ka dobi në krijimin e një boot të dyfishtë Linux, është në thelb e pamundur të përdorësh bootloader Windows 8 për të boot Linux me boot UEFI aktivizuar. Përsëri, mund të jetë e mundur me Legacy Boot të aktivizuar, por nuk më intereson aq sa duhet për ta zbuluar.

Nëse e dini që jam gabim për këtë dhe kam konfiguruar personalisht një sistem Windows 8 për të nisur Linux duke përdorur bootloader Windows, atëherë më tregoni në komente, dhe ju lutem ju lutem jini specifik dhe tregoni si e keni bërë, sepse do të doja ta dija.

5 Instaloni një bootloader tjetër

Opsioni i pestë multiboot UEFI është të instaloni një bootloader tjetër, si PEFRFUNDIMI nga Roderick W. Smith. Ky ka avantazhin e të qenit në gjendje të boot pothuajse çdo gjë - Windows, Linux, MacOS - dhe është shumë i fuqishëm dhe shumë fleksibël në kërkimin automatik të asaj që mund të jetë në disk, duke e paraqitur atë si një listë të zgjedhjes së boot.

Për fat të keq, e vetmja gjë që nuk zgjidh është problemi "konfigurimi jo-bashkëpunues / i paparashikueshëm i BIOS" i përshkruar më sipër. Nëse Windows ose procesi i nisjes, ose diçka tjetër po ngatërron me cilësimet e BIOS dhe nuk ju lejon të vendosni përgjithmonë GRUB si bootloader i paracaktuar, atëherë pothuajse me siguri do të parandalojë vendosjen e PEFRFUNDIMI.

6 Provoni një alternativë të përkohshme

Opsioni i gjashtë nuk është saktësisht një zgjidhje për problemin e konfigurimit jo-bashkëpunues / të paparashikueshëm të BIOS, është më tepër një zgjidhje e përkohshme e shëmtuar për të.

Rezulton se përveç listës normale "sekuenca e nisjes" në konfigurimin e nisjes UEFIEkziston edhe një opsion "boot next", i cili specifikon një konfigurim boot një herë.

Kjo është normalisht null, kështu që sistemi ndjek listën e sekuencave të nisjes, por nëse është vendosur, sistemi do të përpiqet të fillojë atë artikull së pari, dhe gjithashtu është e qartë se është vendosur në mënyrë që boot-i tjetër të kthehet në përdorimin e parazgjedhur lista e sekuencave të nisjes.

Cilësimet vijuese të nisjes mund të rregullohen desde Linux përdorim efibootmgr -n XXXX, ku XXXX është numri i artikullit të boot boot, për të gjetur numrin (et) e instalimit Linux, thjesht përdorni efibootmgr pa mundësi (ose efibootmgr -v nëse doni të shihni të gjitha detajet e qarta) - Numri do të jetë diçka si 0001 ose 0002 në shumicën e rasteve.

Ky opsion "boot tjetër" mund të shndërrohet në një punë gjysmë të përhershme duke shtuar komandën efibootmgr në skriptet e nisjes së Linux, kështu që çdo herë që boot boot Linux do të rivendoset në mënyrë që të boot Linux përsëri herën tjetër. Nuk thashë që ishte e lezetshme, apo elegante, apo edhe e bukur, por funksionon, sepse e kam provuar.

7 Mashtroni procesin e parazgjedhur të nisjes

Më në fund, opsioni i shtatë është të "mashtroni" procesin e parazgjedhur të nisjes duke vendosur imazhin Linux shim.efi (ose grubx64.efi nëse e çaktivizoni Boot Sigurt) ku normalisht ndodhet Windows Boot Manager.

Në sistemet që kam testuar, kjo është në ndarjen boot EFI (zakonisht / dev / sda2 në Linux, i montuar si / boot / efi), nën emrin /EFI/Microsoft/Boot/Bootmgfw.efi. Unë kam pasur një farë suksesi për ta bërë këtë, por ju paralajmëroj se disa sisteme (veçanërisht HP Compaq) janë kaq agresivë sa i përket kontrollit dhe rivendosjes së konfigurimit të nisjes UEFI Si parazgjedhje, ata ndonjëherë e kuptojnë që Bootmgfw.efi nuk është në të vërtetë programi "origjinal" i instaluar, dhe merr një kopje të origjinalit dhe e vendos përsëri në vendin e tij, duke zhbërë kështu mashtrimin dinak. Ju ndoshta mund ta imagjinoni sa irrituese dhe zhgënjyese është kur kjo ndodh ...

Pra, atje ju keni atë. Shtatë opsione të ndryshme për të konfiguruar multiboot me Windows 8 dhe Linux.

Supozoj se ka edhe të tjerë për të cilët nuk kam menduar, ose që nuk po i mbaj mend për momentin, por këto janë ato që mendoj se janë më të dukshme.

Unë i kam provuar të gjithë në një moment apo në një tjetër. Më e bukura dhe natyrisht më e thjeshtë është e para, ju vetëm duhet të instaloni dhe të boot GRUB, nëse funksionon në sistemin tuaj të veçantë. Unë gjithashtu e di që disa njerëz betohen se opsioni i dytë është i mjaftueshëm, vetëm duke shtypur Zgjidhni Boot, dhe se ata mendojnë se unë jam dembel dhe kokëfortë duke mos e përdorur atë.

Përtej atyre të dyve, ndoshta do të duhej më shumë përkushtim, mësim, dhe prova dhe gabime për t'i bërë të tjerët të punojnë (disa nuk i kam arritur ende të punoj). Por, në planin afatgjatë, nëse jeni të vendosur të boot dual Linux dhe Windows, duhet të jeni në gjendje ta bëni.

Epo, deri më tani përkthimi i artikullit origjinal, shpresoj të ndihmojë ata që kanë një problem të ngjashëm ...


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   hola dijo

  Më vjen keq që komentoj për diçka që nuk është tema qendrore, por çfarë teme përdorni? Më pëlqente dhe më shumë se gjithçka ngjyra portokalli e skajeve

  1.    Isaku dijo

   Lol .. Ky nuk është një OS, është UEFI i një bordi Gigabyte.

  2.    EVER dijo

   Saktë Theshtë ndërfaqja e një UEFI

  3.    Charlie Brown dijo

   Po ... siç thonë kolegët isaac dhe eVeR, është imazhi i ndërfaqes UEFI të një pllake amë Gigabyte

 2.   vidagnu dijo

  Artikull i shkëlqyeshëm, tashmë ruajeni si favorit për të ardhmen.
  Regards,

  1.    Charlie Brown dijo

   Faleminderit për ndalimin nga ...

 3.   joni127 dijo

  Përshëndetje, nga kurioziteti.

  Siç thotë autori origjinal që këshillon kundër çaktivizimit të uefi sepse keni përparësi funksionale, a di dikush se cilat janë ato?

  Përshëndetje.

  1.    Charlie Brown dijo

   Sipas mendimit tim (meqë ra fjala SHUM personale), UEFI është një zgjidhje për një problem që NUK ekzistonte; Unë jam një nga ata që konsiderojnë se është një tjetër imponim i Microsoft (një tjetër), për prodhuesit e pajisjeve në mënyrë që ata të lehtësojnë përdorimin e produkteve të tyre dhe të bëjnë të vështirë për konkurrencën dhe rastësisht, të bëjnë strukturën e instalimit të sistemit të tyre operativ ( siç mund ta shohë kushdo që merr një kompjuter me UEFI dhe Windows 8 të instaluar paraprakisht). Sidoqoftë, e përsëris, ky është mendimi im personal, prandaj ju rekomandoj të bëni një kërkim të shpejtë në San Google me termat avantazhe UEFI + dhe do të merrni lidhje me informacione të mjaftueshme që mund të formoni mendimin tuaj.

   Ah! dhe faleminderit shumë që u ndalët dhe komentuat ...

   1.    joni127 dijo

    ok Do të hedh një vështrim atëherë, por vetëm edhe një pyetje mbi këtë temë, çfarë do të thotë boot boot?

    Ju faleminderit.

   2.    mario dijo

    Nuk është i njëjti UEFI me zgjerimin safeboot, njëri është nga intel dhe tjetri nga MS. UEFI është diçka si IPv6, vjen për të zgjidhur shumë probleme që u krijuan gjatë dekadave. Duke përdorur GPT tejkalon kufizimet MBR si në madhësi ashtu edhe maksimumin e 4 ndarjeve për disk. Ajo gjithashtu punon në modalitetin "e pastër" 64 bit, ndryshe nga BIOS, i cili është akoma 16-bit. Personalisht, herët kur duhet të përdor multiboot kam përdorur EFI tërfili (gjithashtu fillon OSX), ai automatikisht zbulon sistemin operativ duke lexuar dosjet që ndodhen në ndarjen e parë VFAT. Dhe nëse sistemet nuk fillojnë, përdorni një USB ose CD të drejtpërdrejtë, për të hyrë në atë ndarje të parë dhe për të fshirë ose lëvizur dosjet.

    1.    Charlie Brown dijo

     Po, e kam të qartë që UEFI nuk është e njëjtë me Secure Boot, ajo që ndodh është se diçka që ishte tashmë e nevojshme ("azhurnimi" i BIOS) për të mbushur mangësitë e akumuluara nga kalimi i kohës dhe përparimi i teknologjive, është është shtrembëruar gjatë rrugës, kryesisht për shkak të ndikimit të Microsoft dhe shërimi ka përfunduar më keq se sëmundja.

     Nga ana tjetër, sugjerimi që ju jepni është qartë i vlefshëm, ajo që ndodh është që në shumicën e rasteve, nëse e aplikoni në një kompjuter portativ me Windows 8 të instaluar paraprakisht, ju humbni garancinë e pajisjeve vetëm për faktin e fshirjes ose lëvizjes dosjet e ndarjes të vendosura nga ai OS

     1.    joni127 dijo

      Kurioz për humbjen e garancisë. Nëse në një laptop të ri modifikoj madhësinë e ndarjes së dritareve dhe më pas krijoj të reja për të instaluar linux, a më bën kjo të humbasë edhe garancinë e laptopit?

   3.    Alexander dijo

    Çfarë ka me zell
    Së pari post i mirë dhe së dyti doja të shihja nëse mund të më ndihmoni.
    Ajo që ndodh është që unë kam një Compaq 18 All-in-On dhe vjen me Windows 8 jashtë kutisë dhe ajo që dua të bëj është një boot dyfishtë me Windows 7.
    Dhe unë bëra gjithçka në lidhje me ndarjen e diskut në mënyrë që të mund të instaloja dritare në atë ndarje.
    Gjithashtu tashmë futni BIOS dhe hiqni mënyrën e sigurt të nisjes dhe aktivizoni mënyrën UEFI.
    Tani problemi është se kur jam duke instaluar windows ... në pjesën e "install options Advanced" zgjedh ndarjen e diskut që krijoj dhe më thotë kjo "Windows nuk mund të instalohet në këtë disk. disku i zgjedhur ka stilin e ndarjes GPT »në fakt kjo më tregon me të gjitha ndarjet që kam.
    Unë kam hulumtuar zgjidhjen në internet, por unë gjej një zgjidhje vetëm për njerëzit që duan të instalojnë thjesht windows7 dhe jo boot dyfishtë pasi që me zgjidhjet e tjera unë do të duhet të fshij ndarjet e mia dhe madje edhe sistemin wimdows 8 për të qenë në gjendje ta instaloj atë dhe kjo është ajo që nuk dua unë.
    Do ta vlerësoja nëse mund të jepje një dorë

 4.   pandev92 dijo

  Shumica e pllakave amë desktop vijnë me aktivizimin e boot-it të trashëguar.

  1.    Charlie Brown dijo

   Po, por gjërat ndërlikohen nëse është një kompjuter portativ ...

 5.   Andi Z dijo

  Unë vij të them se të paktën në Nënë AsRock tim çizmja e sigurt UEFI është e paaftë, diçka që tërhoqi vëmendjen time

 6.   tonin dijo

  SI FWMIJ !!!
  Nëse dua të instaloj vetëm sistemin operativ që më pëlqen dhe tani, nuk duhet të jetë kështu!

  1.    Noktuido dijo

   Kjo ishte më parë, më së shumti ju duhej të konfiguroni BIOS për të nisur CD ose pendrive me imazhin ISO që përmbante shpërndarjen gati për t'u instaluar. Isshtë një mënyrë më shumë për të na treguar që kompjuterat Windows janë nga Microsoft (jo ai që gjoja i blen ato).

 7.   Jorge dijo

  Përshëndetje, ju lë një video se si ta bëni, edhe pse nuk është shpjeguar shumë mirë.
  Çështja është që ju të instaloni cd me ultraiso, shikoni atë. Deu

 8.   Onaki dijo

  E vërteta është, kontributi juaj është i shkëlqyeshëm, unë thjesht po "tërhiqesha" me një fletore të re, e cila ka atë konfigurim.
  Ju faleminderit shumë për kontributin,
  Mos dëshironi të meritoni sepse pa përkthimin tuaj nuk do të arrinte në duart tona.

 9.   tainin dijo

  Ndihmë për hapin 7.

  A mund dikush të më tregojë se cilat skedarë duhet të kopjoj ose riemërtoj për të bërë hapin "7 Mashtro procesin e parazgjedhur të nisjes"

  Unë jam përpjekur, por kam bërë diçka të gabuar, sepse ajo doli vetëm në pront grub> dhe unë nuk mund të hyjnë në Windows ose Linux, shyqyr që kisha një imazh HD.

  FALEMINDERIT MË SHUMË.

 10.   Sauli dijo

  përmbajtje e shkëlqyer si gjithmonë desde linux 🙂
  Unë jam një nga ata me fat që opsioni 1 funksionoi për të, unë instalova ubuntu 14.04 64bit në një Asus n56vb dhe e vërteta ishte se gjithçka funksionoi në mënyrë perfekte.
  komenti i parë që i bëj këtij blogu se e vërteta është se unë e kam ndjekur atë për një kohë të gjatë.
  Faleminderit!! Brohoritje

 11.   Isaku dijo

  Unë duhej ta shtypja këtë që të mund ta bëja në laptopin tim XD

 12.   Paul dijo

  Së pari, ju falënderoj shumë për këto rekomandime në spanjisht të përsosur.
  Së dyti, fletorja ime është një hp me win8.1 e parainstaluar, unë kam qenë në gjendje të instaloj Debian natën e kaluar dhe nuk e mbaj mend kohën, e di që ishte mirë, sepse unë ristartova dhe hyra në win8, kur rifillova arrita të hyr duke shtypur F9 dhe duke zgjedhur opsionin tim Debian, i cili hapi Grub tim dhe kështu gjithçka e mirë. Prandaj pyetja ime është në rekomandimin 1 në "Install Grub" Në cilën ndarje duhet të instaloj grub të jetë bootloader i paracaktuar? A duhet të jetë në ndarjen ku është booto loado $? .
  Shënim: Kam instaluar me UEFI të aktivizuar.
  Faleminderit shumë përsëri.

  1.    x11tete11x dijo

   Nëse dëshironi, mund të kërkoni edhe në forum, djemtë janë gjithmonë të gatshëm të ndihmojnë http://foro.desdelinux.net/

 13.   willy dijo

  Së pari faleminderit për këtë artikull interesant të gjithë informacionin.
  Megjithëse nuk kam përvojë në këtë temë, unë i kuptoj termat dhe mund të them se duke hulumtuar në shumë forume dhe bloge mund të arrij lehtësisht boot të dyfishtë, mënyra më e lehtë për ta bërë këtë është të futesh direkt në BIOS dhe në EUFI konfigurimet e çaktivizova dhe u nisa direkt në instalimin e ubuntu. Unë e di që ubuntu mbështet uefi por e kuptova që do të funksionojë, atëherë instalova osetë elementare dhe kështu mund të vazhdoj të instaloj OS është grub që është i instaluar është 1.99 Vlen të përmendet se Unë instalova ubuntu në të njëjtën ndarje të dritareve atë që më duket e çuditshme pasi kuptoj që funksionon në shtojcë.

 14.   Interian Noah dijo

  E vërteta është, unë mendoj se si shumë njerëz është një imponim i Microsoft pasi që nuk na sjell aspak dobi, është mjaft e mirë të jesh në gjendje të instalosh Linux dhe Windows 8 në të njëjtin kompjuter.

 15.   Juan Antonio dijo

  hola
  Kam nevojë për ndihmë në netbook shkollë, Ubuntu vjen i instaluar me Windows 8.1, por kur fillon ai shfaqet dhe fillon vetëm, ngarkon Ubuntu, teknikët tregojnë se Windows 8.1 është instaluar dhe ju e shihni atë në ndarjet e diskut të ngurtë.
  Pyetja ime mund të jetë në fillim të dy sistemeve dhe ju zgjidhni me cilin do të punoni.
  disa udhëzues për hapat që duhen ndjekur,
  faleminderit të gjithëve
  artikull madhështor
  regards

  1.    seravil dijo

   Nëse ende nuk e zgjidhni atë vështrim këtu
   https://blog.desdelinux.net/como-cambiar-la-opcion-de-entrada-por-defecto-de-grub2/

   në internet ka shumë shënime që flasin për cilësimet e grub-it, opsionin e paracaktuar, kohën, imazhin e sfondit ...
   regards

 16.   Alfred Marin dijo

  Përshëndetje i dashur, unë kam lexuar artikullin dhe e vërteta më duket mjaft interesante nuk di shumë për cilësimet, por kam një problem, në kompjuterin tim kam të instaluar Windows 7 dhe Fedora, tani problemi është që nuk mund të filloj në mënyrë e sigurt në dritare Do ta doja A mund të më shpjegoni në një mënyrë të thjeshtë se çfarë duhet të bëj që të mund ta kryej këtë funksion, përshëndetje dhe falënderime do të pres përgjigjen tuaj ...

  1.    seravil dijo

   Përshëndetje Alfredo, mund të jem gabim, por mënyra për të hyrë në modalitetin e sigurt është akoma brenda boot Windows, prandaj menjëherë pas zgjedhjes së hyrjes win7 në grub filloni të shtypni F8 dhe përsëritni çdo dy sekonda që dritarja e kohës të mos kalojë, kjo është bërë gjithmonë dhe gjithashtu një sistem operativ nuk ka pse të ndikojë në fillimin e një tjetri.

   përshëndetje.

 17.   seravil dijo

  Më në fund, ajo që bëra ishte instalimi i Debian-it tim të dashur dhe instalimi i këtij programi virtual virtual, virtualbox, ku instalova win7 për disa lojëra 😀 Në këtë mënyrë filloj gjithmonë në Linux dhe nëse dua të luaj hap makinën virtuale.

 18.   deizy dijo

  hola

  Po pyesja nëse mund të instalonit VETEM linux nga boot boot?

  PC-ja ime është një nga rastet që ju përmendni se nuk pranon nënshkrimin e UEFI-it të ndonjë OS përveç Windows

 19.   Frances dijo

  Artikull i mirë Faleminderit për përkthimin

 20.   adrian dijo

  Përshëndetje, a mund të më ndihmojë dikush që dua të boot nga usb dhe kur bëj menunë e nisjes ekrani zihet dhe një gion ndez dhe nuk fillon dhe mendoj se është sepse duhet të çaktivizoj uefi nga bios por fitoi nuk më lejoni ta çaktivizoj dhe nuk e di pse kam dritare 7 a mund të më ndihmojë dikush

  1.    seravil dijo

   Në bios (varet nga ajo që është), në timen të paktën unë shkoj në pjesën e konfigurimeve të boot, afër ka një artikull të quajtur "Legacy Mode", ju duhet të aktivizoni modalitetin e trashëgimisë, kështu që mënyra uefi do të të çaktivizohet, pasi konfiguroni rendin e nisjes së modalitetit të trashëguar për të lënë USB-në si opsionet e para, ruani ndryshimet dhe dilni. Biosi i kompjuterit tim më paralajmëron se ndryshimet e bëra në bios mund të ndikojnë në sigurinë e pajisjeve dhe pjerrësive të tjera, kështu që ju kërkon të shkruani një numër në tastierë që ju vendos aty në ekran, kur kjo të bëhet sistemi fillon në modalitetin e trashëguar (normal). Pershendetje

 21.   eeyygg@gmail.com dijo

  Unë e kam dashur postimin tuaj, për momentin nuk di si të instaloj Linux, në fakt do të kisha dashur të isha në gjendje të filloja një Linux Puppy, unë do të vazhdoj të hetoj për të parë nëse e marr, por nuk ka dyshim që artikulli yt më ka ndihmuar të kuptoj skllavërinë që paraqet dritare të vogla, mirë për të tjerët, ai nuk më kap përsëri
  një përshëndetje e përzemërt

 22.   Lojra dijo

  Sapo instalova Windows 270 në një makinë kolumbiane Samsung NP7 në modalitetin efi, kam zbuluar që uefi i fabrikës është aktiv, por pa një boot të sigurt, kam zbuluar gjithashtu se ai ka një mundësi në bief uefi, për ta fshirë! Të gjitha nënshkrimet dixhitale (certifikatat efi) që vijnë me pajisjet dhe ekziston gjithashtu një mundësi për të shtuar dhe zëvendësuar atë që ajo ka nga fabrika me Windows 8 me ndonjë nënshkrim dixhital të ndonjë sistemi operativ, prandaj unë nxjerr përfundimin se Samsung ende nuk pranon imponimin e boot të sigurt. ose nuk dëshiron të kufizojë përdoruesin për të instaluar deri në Windows XP …… sepse ky laptop sjell një mundësi për të aktivizuar safeboot me diçka të çuditshme të quajtur csm os

  Faleminderit për postimin Siç më kujtohet, unë u përpoqa të instaloj Windows 7 në modalitetin efi në një kompjuter portativ Acer dhe ai laptop nuk sjell mundësi bootboot secure. prandaj asgjë nuk mund të bëhej përveç se të rivendoset me sistemin e fabrikës… ..

 23.   gusht dijo

  Përshëndetje article artikull interesant… por le të shkojmë në pikë, pasi që unë shkova në faqen tuaj, sepse kam një problem me konfigurimin uefi në tablet tim kinez pipo w4 me win 8.1 pro

  Doja të instaloja ubuntu në një ndarje (ndarje që nuk e bëra në hapësirën e përfshirë në të cilën është vendosur sistemi i rikuperimit të dritareve) i cili ishte pa probleme, por për momentin kur rindizem, ekrani i zi i mallkuar shfaqet me versionin efi shell 2.31 në të cilën duhet të futni vetëm komanda ... Unë kam hyrë në dalje, (komanda e vetme që funksionon) dhe jam kthyer në bios ...

  Para instalimit të ubuntu, unë kisha hequr mënyrën e sigurt uefi, e kam vendosur në modalitetin e trashëguar, gjë që bëj nga tastiera si administrator ... e çuditshme është se tani mënyra e menaxherit të windows nuk duket si një mundësi boot në listën e konfigurimit të bios… vetëm uefi.

  nga bios i kam dhene nje mije konfigurime por asnje nuk funksionon per mua, madje as me tastet f te tastieres usb te lidhur me tablet ... nuk zbulon usb pendrive, memorje sd, asgje te jashtme mesa duket ... vetem tastiera ...

  Tani pyetjet e mia janë si më poshtë ... a mund të funksionojë një rikuperim w8.1 i cili nga një memorie usb shërben si një ngarkues boot? pavarësisht se me sa duket nuk ka zbuluar asgjë nga usb?

  A ka ndonjë metodë për të rikuperuar tabletin nga një kompjuter, me një program boot ose instalimi të jashtëm të drejtuesve ose bios? Unë kam parë në faqen zyrtare të tabletës që ka programe për instalimin e drejtuesit përmes PC, por me sa duket ato janë për tablet Android Android. a do të ketë një metodë të ngjashme për dritaret?

  A ekziston një komandë që nga efi shell, më çon në rinisjen e dritareve, ose rivendosjen e tabletës plotësisht, ose më fut në botën e dritareve?

  Apo thjesht duhet ta çoj te një teknik?

  faleminderit për përgjigjet tuaja paraprakisht ... përshëndetje nga Kili!

  1.    David dijo

   Përshëndetje, duket se kur bëni pendrive me RUFUS duhet të zgjidhni llojin e ndarjes që duhet të zgjidhni GPT për UEFI dhe në atë mënyrë bios e njeh atë ... Po testoj .. nëse funksionon, do t'ju tregoj SLDS nga Kili

 24.   Luis dijo

  Një opsion tjetër mund të jetë ... formatoni gjithçka dhe instaloni Windows7 dhe më pas Ubuntu?

  Thanks in advance.

 25.   John Acuna dijo

  Tani për tani do të provoj gjithçka, faleminderit shumë që u kujdesët për ju, dhe së shpejti do t'ju jap disa përgjigje .. kur t'i kem ato. ne jemi në të njëjtën prerogativë ..

 26.   Anthony dijo

  Mënyra e saktë për të bërë që Windows boot dual të funksionojë me EasyBCD shpjegohet në këtë faqe në internet:

  http://www.luisllamas.es/2013/11/dual-boot-windowslinux-configurar-particiones-ubuntu-o-linux-mint/

  Ka të bëjë me bërjen e një ndarjeje për Grub poshtë dritareve dhe që ajo të funksionojë, pasi të instalohet linux, duhet të përdorni EasyBCD 2.2
  Ky instalim linux do t'ju lejojë ta hiqni atë plotësisht pa ndikuar aspak në fillimin e Windows.
  të fala

  1.    luisllamas dijo

   Haber Antonio, në cilën pjesë të tutorialit që lidhni është konfigurimi EasyBSD? Sepse kam lexuar të gjithë tutorialin dhe nuk ka asgjë në lidhje me këtë.
   Kam mjaft dhimbje koke me një boot të dyfishtë Win8-Debian, për të filluar të vizitoj (mbase kjo ishte e vetmja gjë për të cilën qeshesh) dhe të lexoja faqe duke pritur për një lloj informacioni, dhe së fundmi duke gjetur një tjetër që nuk ka lidhje

 27.   lexoj dijo

  Artikullit i mungojnë informacionet në lidhje me procedurën që duhet të kryhet, ju vetëm i përmendni ato, është siç them unë, për të ngrënë, ju mund të zgjidhni midis picës ose makaronave, por nuk ju tregon se si të gatuani pizza ose si të përgatitni makarona me salca qe deshironi.

 28.   EmmaFX dijo

  Unë kam një Asrock H61M-VG3 dhe e kam këtë problem, pasi kuptoj pak dhe është përvoja ime e parë duke instaluar sisteme operative të dyfishta. Erdhi me Windows 8 dhe nuk mund të instaloja Windows XP në të, derisa e bëra duke modifikuar diçka në BIOS. Ka funksionuar mirë, por gjatë rinisjes nuk më ka treguar asnjë mundësi për të zgjedhur midis 8 dhe XP. Unë instalova EasyBCD "Unë e konfigurova atë" dhe asgjë tjetër nuk filloi. Thoshte se kishte një gabim. Se një skedar mungonte në system32. Unë provova T ALL GJITHA tumoret që mund të gjeja në internet dhe ende nuk jam në gjendje t'i qasem. E mallkoj ditën kur e blej këtë ditë martese *.

 29.   bast dijo

  Artikull shumë i mirë kam mësuar shumë dhe siç e kam menduar dhe kam ardhur në përfundim se është çështje arkitekture, unë kisha qenë paksa i pavëmendshëm ndaj OS deri para rreth një muaji dhe e gjeta këtë problem dhe një javë më parë Kam hasur në një hp që nuk lejon instalimin e shpërndarjeve linux, mos provo asgjë sepse nuk është kompjuteri im por mendoj se duhet të jetë në gjendje

 30.   Antipoda errësirë dijo

  Me easybcd mundeni. Testuar në një eMachines 355 me dritare 10 duke ndjekur këtë riemërtim turitor http://es.ccm.net/faq/10661-realizar-un-multiboot-con-easybcd

  përshëndetje.

 31.   Diego dijo

  Përshëndetje, unë dua të bëj një pyetje, unë kam një kompjuter të dyfishtë boot me Windows 7 dhe Ubuntu, por unë dua të ndryshoj Windows 7 në Windows XP. Kërkesa ime është që procedura duhet të jetë e formatimit dhe instalimit të XP në ndarjen Win7? … Kaq e thjeshtë apo ka diçka tjetër?
  Faleminderit !

 32.   Toshiro dijo

  Përshëndetje Unë dua të bëj një pyetje, unë kam Windows 10, por kam instaluar kali linux, por kam harruar të bëj boot boot, kur ajo fillon Windows 10 nuk fillon më nëse jo kali linux, unë tashmë provuar windows metodat e rimëkëmbjes, dikush mund të ndihmojë?

 33.   fitues payta dijo

  Kam një problem që kam win 7 dhe kam instaluar një linux centos 7 në një ndarje tjetër por aura aura ndërsa drejtohem boot në fillim për të hyrë në vejushat 7

 34.   diego44  dijo

  kur instaloj një OS të lehtë nga dritaret 10 A mund të humbas shumë nga karakteristikat e tij normale?

 35.   EA Mujica D dijo

  Pas gati 10 vjetësh dhe ne jemi akoma në të njëjtën gjë me uefi dhe Windows 11 nëse nuk ka uefi në makinë thotë se nuk mund të instalohet ose të flasë për një boot problematik të dyfishtë. Unë shoh që kompanitë vazhdojnë në rolin e tyre për të parandaluar instalimin e linux në kompjuterët e tyre. Atje përdoruesit duhet të bëjnë një listë të zezë të kompjuterëve që nuk lejojnë boot të dyfishtë. Kjo është për të hequr lirinë për të zgjedhur se çfarë të bëni me pajisjet tuaja dhe prodhuesit duhet të jenë të detyruar të vënë legjendën "Vetëm në përputhje me Windows jo me boot të dyfishtë" ndërsa punoni në ngarkuesit e nisjes për të normalizuar përsëri lirinë e Pronarit të pajisjeve atë blerje dhe nuk jepet.