Çfarë e bën një shpërndarje GNU / Linux të ndryshëm nga të tjerët?

linux Bota GNU / Linux është shumë e gjerë dhe megjithatë shumë e njohur. Koncepti i mjedisit të desktopit, paketës dhe direktorisë rrënjë është i njohur për shumicën e përdoruesve; kuriozisht, këto elemente nuk janë ekskluzive midis një shpërndarjeje dhe një tjetre.

Kështu që sa herë që lexoj për një shpërndarje Linux që premton të jetë "ndryshe", pyes veten:çfarë e bën atë ndryshe nga ato të tjera ekzistuese? Nën atë parametrat Podemos dalloj me të vërtetë tek një Shpërndarja GNU / Linux mes mijëra që na ofron ky univers?

Paketat dhe menaxherët e tyre

Megjithëse i njëjti program mund të jetë i disponueshëm për mijëra shpërndarje, paketa me të cilën është instaluar në secilën prej tyre mund të jetë e ndryshme. Kur flasim për një paketë i referohemi formatit ose shtrirjes së skedarit, i cili përdoret nga sistemi operativ për të instaluar një program. Që shpërndarja të jetë në gjendje të përdorë këtë skedar, duhet të ketë gjithashtu një menaxher pako, i cili ka mjetet për të instaluar, modifikuar ose hequr programin në fjalë. Kjo është e rëndësishme, sepse edhe pse programet nuk ndryshojnë midis një shpërndarjeje dhe një tjetre (d.m.th., Mozilla Firefox do të mbetet Firefox në të gjitha shpërndarjet) ka shumë të ngjarë që nëse paketa e përdorur për instalimin ndryshon.

Disa formate të paketave janë:

 • deb: përdoret nga Debian dhe derivatet e tij.
 • RPM: (Red Hat Package Manager) me origjinë nga Red Hat dhe përdoret gjerësisht nga shumë të tjerë si Fedora, OpenSUSE, Mandriva, Mageia dhe të tjerët.
 • PISI: nga Pardus.
 • MO: nga Slax.
 • PUP dhe PET: Linux kone.
 • .txz: Slackware

Dhe disa nga menaxherët më të njohur të paketave:

 • APT (terminal) dhe Synaptic (grafik): përdoret nga Debian dhe derivatet e tij.
 • Zypper (terminal) dhe YaST (grafik): menaxheri i OpenSUSE.
 • YUM: Linux i Fedora dhe Yellow Dog.
 • Pacman: Arkiv Linux.
 • dpkg - krijuar fillimisht nga Debian.
 • Urpmi: Mandriva dhe Mageia.
 • up2date: Kapelë e Kuqe.
 • slapt-get, slackpkg dhe swaret - "Mjete" të ndryshme që Slackware përdor për të punuar me paketat tgz.

menaxher i paketës sinaptike

A është e rëndësishme që unë të ndryshoj një menaxher pako midis shpërndarjeve? Po. Fakti që një menaxher zgjidhet në dëm të të tjerëve nënkupton që kërkohet një menaxhim efikas i paketave që do të instalohen. Me pak fjalë, menaxheri i paketës përcakton një pjesë të madhe të "thelbit" të një shpërndarjeje, dhe është një pikë e shkëlqyeshme të merret parasysh për ta dalluar atë nga të tjerët. Unë nuk do të diskutoj se cili është më i mirë, megjithëse ka disa shembuj në internet të asaj që unë e quaj "aftësi - zypper - yum war" në të cilën tifozët e SUSE shpallin që Zypper është akoma më i miri.

Për të zgjeruar: http://distrowatch.com/dwres.php?resource=package-management

Përdorshmëria

Një temë tjetër që përsëritet shumë shpesh është niveli i përvojës që duhet të kemi për të përdorur një shpërndarje. Ndodh shumë herë kur rekomandojmë shpërndarje për të sapoardhurit, ose siç do të kemi ndodhur me shpërndarjen tonë të parë, që shpesh dëgjojmë "as mos ëndërroni ta provoni Gentoo jashtë kutisë" ose "Ubuntu është një mundësi e mirë për të filluar".

Vështirësia e përdorimit të një shpërndarje vlerësohet në termat e:

 • sasia e elementeve grafike që ofron.
 • sasia e punës që duhet të bëhet për tastierë (kur nuk ka alternativa grafike për atë detyrë).
 • vështirësia e instalimit.
 • vëllimi i konfigurimit që duhet të bëhet pas instalimit të shpërndarjes.
 • nëse gjatë instalimit është e nevojshme të konfiguroni ndarjen e diskut ose kjo mund të bëhet automatikisht.

Kjo është arsyeja pse është e zakonshme të gruposh shpërndarje të caktuara si niveli i ekspertit (Gentoo, Linux From Scratch, Slackware, Arch), të cilat nuk rekomandohen për përdoruesin "ndërmjetës-fillestar". Kohët e fundit ekziston një fenomen që bën që tendenca e shpërndarjeve Linux të kthehet për të siguruar një Sistem Operativ që është gjithnjë e më i këndshëm për çdo përdorues. Sidoqoftë, disa shpërndarje për fillestarët (Linux Mint, Ubuntu, Elementary OS, ndër të tjera) mbeten të jashtëzakonshme.

Hardware

Nuk është një nga gjërat e para që përmendet kur flitet për një shpërndarje, por gjithsesi është diçka e rëndësishme. Në një botë që përpiqet të shkëputet nga "sistemi që kërkon gjithnjë e më shumë burime" (Windows) dhe ende vazhdon me harduerin e ri, ekziston një vend i shpërndarjeve që lejon riciklimin e pajisjeve (Puppy Linux, Slitaz, Tiny Core Linux , AUSTRUMI, Slax, Lubuntu, Xubuntu, Alcolix, Damn Small Linux, Molinux, etj.). Ndërsa distro të tjera, të tilla si Linux Mint ose Arch mund të instalohen në kompjuterët e vjetër, ekziston një kufi në të cilin rrjedhshmëria e sistemit humbet, prandaj ekzistojnë shpërndarje të specializuara për atë lloj hardueri. Prandaj, është më logjike që disa prej këtyre shpërndarjeve ofrojnë mbështetje për versionet 32-bit dhe 16-bit; oferta më e përhapur mbështetje 32 dhe 64 bit.

Një shpërndarje si Puppy Linux atëherë spikat në atë që nuk është e nevojshme të jesh i azhurnuar me harduerin më të fuqishëm në tregun aktual, por është plotësisht funksional në kompjuterë me burime të thjeshta, për sa kohë që ne nuk instalojmë programe që kërkojnë burime të tepruara.

Lëshoni formatet

Simpleshtë e thjeshtë: një shpërndarje zakonisht vjen në një seri formatesh që përfundojnë duke përcaktuar thelbin e saj. Megjithëse CD / DVD i Drejtpërdrejtë është zakonisht i zakonshëm në distrost e njohura, ka shumë të tjerë që nuk e përdorin këtë format, duke u përmbajtur nga lëshimi i vetëm versioneve të instalueshëm.

Mundësia e të pasurit një CD, DVD, Live CD / DVD, mjedise të ndryshme desktop si default ose aftësia për të instaluar nga interneti, është diçka që ndikon në vendimin e shumë përdoruesve për të provuar një shpërndarje ose ta përdorin atë përgjithmonë. Ne gjithashtu shohim se ka para-lëshime që lejojnë komunitetin të testojë shpërndarjen përpara se të finalizohet.

Pika të tjera të rëndësishme përfshijnë gjithashtu ato versione për pajisje portative dhe të tjera që shpërndajnë "Spin-Off", ku shembulli më konkret është ai i Fedora, i cili ka një version për Lojëra, Laborator dhe Dizajn, megjithëse kjo, për mendimin tim, është një çështje e instalimit të paketave ekzistuese në depo të ndryshme. Përfundimisht, nuk harroj shpërndarjet e "lëshimit të rrotullimit", eksponentët më të qartë të të cilave janë Debian, Hark y OpenSUSE, duke ju lejuar të azhurnoni softuerin dhe versionet e sistemit pa pasur nevojë të kryeni një instalim të ri ose pa frikën e humbjes së të dhënave personale.

Objektivi i përgjithshëm

Çdo shpërndarje ka në mendje një objektiv me të cilin synon të arrijë përdoruesit e saj aktualë ose të mundshëm. Nga atje mund të dallojmë ato që janë specifike për laptopët (të tillë si JoliCloud, i cili gjithashtu është i orientuar për t'u përdorur në cloud) dhe ato për serverat (Ndërmarrja Red Hat Linux Oneshtë një nga më të fuqishmit dhe të mbështetur aktualisht).

Shpërndarjet e tjera synojnë kujdesin estetik të desktopit dhe ngjashmërinë me sistemet e tjera (duke lehtësuar kështu tranzicionin me këto), siç është rasti i Dardha OS (me një estetikë si Mac), ZorinOS (që GNOME përshtat për të ofruar një mjedis të ngjashëm me versione të ndryshme të Windows) dhe OS elementare (me një grup ikonash të integruara dhe një instalim funksional si parazgjedhje); Këto mund të pretendojnë të jenë të ndryshme nga mjediset klasike, por këto përsëri mund të instalohen në këto shpërndarje.

Shpërndarja Linux PearOS

Këto shpërndarje synonin një "audiencë specifike", të tilla si Linux shkencor, muzikë, otakux dhe të tjerët vetëm shtojnë aplikacione specifike, të cilat personalisht duken të pamjaftueshme për ta bërë atë të dallohet nga pjesa tjetër e grupit, pasi që një aplikacion mund të instalohet në çdo sistem nëse kodi burimor është i disponueshëm.

Për të theksuar gjithashtu, ka disa "çudira", siç shohim në Globo Linux, një shpërndarje modulare që organizon programet e instaluara në një mënyrë tjetër nga shpërndarjet e tjera, në mënyrë që skedarët e të njëjtit program të jenë së bashku. Drejtoritë klasike ekzistojnë, por ato janë të fshehura, kështu që në direktorinë rrënjësore në mënyrë të paracaktuar shohim drejtoritë e mëposhtme: Programet, Përdoruesit, Sistemi, Skedarët, Montimi, Depoja.

Një shembull tjetër i mirë është igelle, e ndërtuar nga e para për të mbështetur numrin më të madh të pajisjeve ekzistuese. Shpërndarja ka një mjedis desktop të quajtur Esther të shkruar në GTK + dhe me Webkit si motorin e dhënies.

Si mbyllje e këtij shënimi, unë do të doja të theksoja një element që për mendimin tim është gjithashtu diçka transhendente që diferencon shpërndarjet: komuniteti që rrethon çdo shpërndarje është jetik për funksionimin e këtij. Ekzistojnë disa shembuj ku vendimet e komunitetit ose mungesa e tyre përcaktojnë rrugën (për sukses ose dështim) të zhvillimit të një shpërndarjeje, dhe këtu është ku zhvilluesit duhet të kenë më shumë kujdes dhe vëmendje. Kishte gjithashtu raste kur një përdorues linte një distro për të mos pasur probleme ose dyshime kur komuniteti nuk dinte si të përgjigjej ose të siguronte ndihmë; kjo është arsyeja pse imazhi i komunitetit, edhe pse i pandarë për sistemin operativ si i tillë, vazhdon të luajë një rol qendror në nxjerrjen në pah të një shpërndarjeje mbi të tjerat.

Në fund, mos harroni të lexoni seksionin “Shpërndarjet”Të këtij blogu, i cili përmban informacion shumë të dobishëm për të sapoardhurit.

Faleminderit Juan Ortiz!

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   linuxito dijo

  Shumë e plotë! Sapo fillova të luaja pak me Mageia 2 dhe nuk gjeta menaxherin e paketës së konzollës, për një moment mendova se mund të përdorej vetëm drakerpm (gjë që më dukej shumë e çuditshme hehe). Do të shoh se si instalohen paketat me urpmi, faleminderit!

 2.   Le të përdorim Linux dijo

  Po është e saktë. Me rëndësi të madhe.
  Ju rekomandoj të lexoni seksionin e Shpërndarjeve të këtij blogu. Disa nga idetë e shprehura në këtë artikull janë zhvilluar pak më thellë atje.

  Unë ju lë lidhjen: http://usemoslinux.blogspot.com/p/distros.html

  Gëzuar! Paul.

  2012/11/16

 3.   Viktor Bautista i Roca dijo

  Mjedisi grafik nuk është një ndryshim që ka rëndësi?

 4.   drita e bariut dijo

  Më pëlqen se si specifikon distro bazuar në funksionalitetin ... Sidomos kur flisni për paketimin dhe menaxherët e paketave .... Edhe pse unë jam një përdorues i debian dhe kbuntu ... Unë jam i befasuar që zinxhiri është një mjet i mirë për të menaxhuar paketat ... Sigurisht, unë do të doja shumë të provoja opensuse në makinën time ... por unë e përdor atë vetëm në disa servera që administroj!

 5.   Xurxo dijo

  Për vite me radhë Slackware ka përdorur formatin .txz në vend të .tgz i cili, nga rruga, nuk është i njëjtë me tarbarët .tar.gz ose .tar.bz2 që përdoren, zakonisht për kodin burim ...

 6.   Miell dijo

  Shumë mirë

  Një detaj

  APT (terminal) dhe Synaptic (grafik): përdoret nga "" Debian "" dhe derivatet e tij.