ArchLinux pseudo-instalimi jashtë linje hap pas hapi

Ky artikull më është dërguar nga miku ynë Hugo Florentino përmes postës elektronike, ku ai na tregon për përvojën e tij duke u përpjekur të instaloni ArchLinux pa pasur ndonjë depo në dorë, thjesht duke përdorur diskun e instalimit

Pseudo-instalim

Disa ditë më parë shkarkova ArchLinux ISO për të bërë një instalim në shtëpi. Duke përdorur më parë shpërndarje të tjera që ju lejojnë të instaloni të paktën një bazë të dhënash minimale nga CD, unë doja të bëja diçka të ngjashme, por çuditërisht procesi i instalimit Arch nuk është projektuar për një kompjuter që nuk ka qasje në Internet (efektet anësore të zhvilluesve që jetojnë në botën e parë).

Në rastin tim, unë tashmë kisha Windows 7 (me ndarjen e tij të nisjes dhe sistemit) dhe Fedora (me shkëmbimin e saj dhe ndarjen e saj të veçantë / boot) në diskun tim. Ideja ishte atëherë të arrihej të instalohej Arch aty ku më parë ishte Fedora, pa shkatërruar Windows gjatë procesit.

Pseudo-instalimi jashtë linje i ArchLinux

Epo, unë fillova nga Arch CD, duke zgjedhur x86_64, dhe pa shumë zhurmë më la në një tastierë. Mendova, "Uau, këta njerëz janë seriozë për të mos qenë një distro rishtar ... në rregull, le të luajmë së bashku dhe të shohim se çfarë do të ndodhë."

Unë rendita direktorinë ku do të shikoja nëse kishte ndonjë dokumentacion dhe zbulova se kishte vërtet një tekst me një udhëzues themelor të instalimit. Shkrova atë që ishte e rëndësishme në një copë letër (nuk kam një printer në shtëpi) dhe fillova punën.

Gjëja e parë që bëra ishte të ndryshoja paraqitjen e tastierës në Spanjisht nga Spanja, e cila ishte më e lehtë nga sa prisja (madje ka një theksim të quajtur me kuriozitet):

loadkeys es

Gjëja tjetër ishte montimi i një disku të jashtëm për të ruajtur një kopje të MBR në rast problemesh dhe për të ruajtur informacionin e rëndësishëm që kisha në Fedora time:

mkdir -p / mnt / tmp1 && mount / dev / sdb1 / mnt / tmp1 dd nëse = / dev / sda e = / mnt / tmp1 / mbr.bin bs = 512 numërimi = 1

Për fat të mirë LiveCD Arch mbështet NTFS dhe është i integruar Komandanti i mesnatës (MC), kështu që në asnjë kohë nuk mbarova së kursyeri pjesën tjetër të informacionit.

Pastaj e montova diskun, hoqa direktoriumin e përkohshëm dhe e hoqa fizikisht diskun e jashtëm për të zvogëluar rrezikun e "katastrofave" të mundshme.

umount /mnt/tmp1 && rmdir /mnt/tmp1

Kështu që unë formatova ndarjet e mia, montova ndarjen root dhe boot dhe aktivizova swap:

mkfs -t ext4 / dev / sda3 mkfs -t ext4 / dev / sda6 montim / dev / sda6 / mnt mkdir -p / mnt / montim boot / dev / sda3 / mnt / swapon boot / dev / sda5

Hapi tjetër ishte pengesa ime e parë:

pacstrap /mnt base

Arch natyrshëm u përpoq të kërkonte bazat e të dhënave të depove në një nga pasqyrat, dhe të mos ishte në gjendje të gjente gjithçka rrip rripi Ishte krijimi i një strukture direktorie në / mnt, shumë e organizuar, por padyshim e zbrazët.

Me anë të telefonit, pyeta disa miq që përdorin Arch nëse nuk kishte asnjë mënyrë për të instaluar pa qasje në internet të paktën të njëjtat paketa që janë në LiveCD, pa pasur as një depo të kopjuar në disk, dhe ata më thanë që të paktën ata nuk dinin si ta bënin.

Më dukej interesante 'sfida' e teknologjisë, kështu që mendova, "Nëse Arch është në gjendje të identifikohet në modalitetin LiveCD, ai duhet të jetë në gjendje të instalohet në një hard drive të paktën në të njëjtën mënyrë", kështu që u përpoqa të kopjoja manualisht skedarët dhe duke ndjekur pjesën tjetër të tutorialit (me ndryshimin e vogël të çuditshëm) për të parë se çfarë ka ndodhur:

rsync -avl / {bin, etj, shtëpi, lib, lib64, opt, root, sbin, srv, usr, var} / mnt arch-chroot / mnt genfstab -p / >> / etc / fstab echo hpc> / etj / emri i hostit ln -sf / usr / share / zoneinfo / Kuba / etj / locale-locale-gen

Hapi tjetër ishte pengesa ime e radhës:

mkinitcpio -p linux

Kjo komandë prodhoi disa gabime, pasi lexoi manualin e komandës dhe përmbajtjen e skedarëve /etc/mkinitcpio.conf y /etc/mkinitcpio.d/linux.preset, E kuptova që komanda nuk mund ta gjente skedarin vmlinuz-linux, kështu që unë shtypa Ctrl + D për të dalë nga mjedisi chroot dhe kërkova çdo skedar që dukej si ai:

find / -type f -iname "*vmlinuz*"

Ndodh që LiveCD e Arch të montojë skedarët boot nën direktori / drejtuar /, kështu që vendosa t'i kopjoja tek unë / boot / t'i kem të dobishëm brenda ambientit tim chroot:

cp /run/archiso/bootmnt/arch/boot/ceptsmemtest,intel_ucode.img} / mnt / boot / cp / run / archiso / bootmnt / arch / boot / x86_64 / * / mnt / boot / arch-chroot / mnt

Ndërsa një gabim tjetër që gjeta duke eksperimentuar me mkinitcpio ishte se etiketa e ndarjes rrënjë nuk mund të gjendej, unë shkruaj UUID-in e saj (të cilin e identifikova duke përdorur komandën blkid) për ta përdorur me komandën, e cila më në fund dukej kështu:

mkinitcpio -p linux -k /boot/vmlinuz root=UUID=d85938aa-83b8-431c-becb-9b5735264912

Këtë herë ndërtimi përfundoi me sukses, vetëm me disa paralajmërime të moduleve që nuk mund të gjendeshin, por në rastin tim nuk ishin të nevojshme. Për çdo rast, unë ri-gjenerova fstab, por kësaj here duke specifikuar UUID:

genfstab -U -p / > /etc/fstab

Mendova: oh, më në fund përparo. Dhe vazhdova të ndryshoj fjalëkalimin dhe të instaloj një bootloader.

instaloni passwd grub - Target = i386-pc - kontrolloni / dev / sda grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

Më në fund dhe për të qenë metodik, unë shtypa përsëri Ctrl + D për të dalë nga mjedisi i chrootic, çmontova gjithçka dhe rifillova për të parë se çfarë ndodhi:

umount / mnt / boot umount / mnt reboot

Kompjuteri u rindez duke treguar menunë Grub me Arch (Windows nuk u shfaq askund), kështu që unë e zgjodha atë dhe gjithçka dukej se po ngarkohej mirë derisa ... sistemi tregoi se kishte pasur gabime që unë duhet t'i kontrolloja me komandën e mëposhtme:

journalctl -xb

Duke analizuar gabimet, pashë që shumica mund të injorohej, por e fundit ishte e pazakontë, duke më thënë që plymouth nuk mund të gjendej.

Unë menjëherë mendova, 'Plymouth ??? Pse dreqin e ka nevojë për diçka të tillë për një mjedis boot të tastierës? Kjo nuk duket shumë e puthur për të thënë. Unë sigurisht nuk e kam vënë, dhe as nuk kam nevojë për të ".

Por, për të qenë praktik, mendova: "Epo, por të paktën duhet referuar në ndonjë skedar, le të shohim ...":

find /etc -type f -print0 | xargs -0 grep -i "plymouth"

Çuditërisht, asnjë skedar me vargun e tekstit "plymouth" nuk u shfaq në drejtorinë e konfigurimit. Mendova atëherë: «Oh, pra ... ti e detyron veten me mua? atëherë le të shohim se si ju asimiloni një 'top' "(siç themi në Kubë), dhe" Unë ndërtova "Plymouth nga e para:

vi / usr / bin / plymouth chmod 755 / usr / bin / plymouth

Për ata që pyesin se çfarë vendos në atë skedar, këtu është përmbajtja në tërësinë e saj të lavdishme:

#! / bin / sh dalje

Unë u rindez përsëri duke pritur ndonjë gabim dhe ... çuditërisht, systemd ishte i lumtur që e gjeti atë "komponent thelbësor", sepse përfundoi procesin e fillimit dhe pa vonesa të mëtejshme më la në tastierë. Meqenëse nuk u besoja syve, vendosa të "çinstaloj" plymouth dhe të rindizem, për të parë se çfarë ndodhi:

rm -fr / usr / bin / reboot plymouth

Çuditërisht, këtë herë sistemi filloi në heshtje pa më bezdisur më tej me mungesën e Plymouth. (Pa koment)

Shtimi i Windows në GRUB

Më pas ishte për të shtuar hyrjen e Windows në GRUB. Ndërsa rrugët tradicionale nuk funksionuan (kombinimi i grub-mkconfig me os-prober nuk dukej se po funksiononte mirë), vendosa të krijoj manualisht hyrjen, për të cilën më duhej të zbuloja vargun e bootloader-it të Windows-it dhe UUID-in e ndarjes së boot-it:

mkdir -p / mnt / winboot && mount / dev / sda1 / mnt / winboot grub-hetim - target = hints_string / mnt / winboot / bootmgr grub-hetim - target = fs_uuid / mnt / winboot / bootmgr

Kjo përkatësisht më ktheu këto dy vargje:

--hint-bios=hd0,msdos1 --hint-efi=hd0,msdos1 --hint-baremetal=ahci0,msdos1
DC788F27788EFF8E

Në këtë mënyrë unë verifikova që UUID i kthyer ishte i njëjtë me atë të marrë për atë ndarje gjatë ekzekutimit të komandës blkid. Atëherë ishte e nevojshme të gjenerohet një hyrje e grubit me porosi me të dhënat e përmendura:

vi /etc/grub.d/40_custom

Në përmbajtjen e saj:

#! / bin / sh exec tail -n +3 $ 0 # Kjo skedar ofron një mënyrë të thjeshtë për të shtuar shënimet e personalizuara të menusë. Thjesht shtypni shënimet # e menusë që dëshironi të shtoni pas këtij komenti. Kini kujdes të mos ndryshoni # vijën 'bishti ekzekutues' sipër. menuentry "Microsoft Windows 7 SP1" - windows class --class os {insmod part_msdos insmod ntfs insmod search_fs_uuid insmod ntldr search --fs-uuid --set = root --hint-bios = hd0, msdos1 --hint-efi = hd0, msdos1 --hint-baremetal = ahci0, msdos1 DC788F27788EFF8E ntldr / bootmgr}

Pas përfundimit të këtij hapi, vendosa të vendos Windows si sistemin operativ të paracaktuar, në mënyrë që gruaja ime të mos panikojë dhe mbesa ime të luajë Barbies e saj kur ajo të vijë. Për këtë unë thjesht editova skedarin / Etc / default / grub dhe unë vendosa hyrjen për të nisur si parazgjedhje dhe kohën për vetëm 3 sekonda.

GRUB_DEFAULT = 2 GRUB_TIMEOUT = 3

Mbeti vetëm për të rigjeneruar përsëri konfigurimin GRUB dhe rinisni:

reboot grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

Për fat të mirë, gjithçka shkoi ashtu siç pritej. Zgjodha hyrjen në Windows dhe filloi me kënaqësi.

Kështu siç mund ta shihni, të paktën një pseudo-instalim offline i ArchLinux mund të bëhet hap pas hapi pa qenë në internet vetëm me CD, megjithëse padyshim, ajo që do të instalohet në hard disk është në thelb një LiveCD, por të paktën mund të boot një sistem, kopjoni skedarë dhe ekzekutoni disa aplikacione.

Për fat të mirë Sandy (KZKG ^ Gaara) u ndal dhe kopjoi repon Arch (për të cilën jam shumë mirënjohës), kështu që planifikoj të përfundoj së shpejti duke bërë një instalim të vërtetë jashtë linje, por kjo do të ishte një histori tjetër. Ajo që mund t'ju siguroj është se për një kohë të gjatë më ka marrë malli pak për këtë lloj eksperimentimi argëtues. Në fakt, nëse do të kisha kohë, lidhja në shtëpi dhe disa kushte materiale të siguruara, unë ndoshta do të përpiqesha të bëja një shpërndarje me porosi të bazuar në AFP, i cili do të ishte një projekt shumë më argëtues. 😉


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

19 komente, lini tuajën

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   peterçeko dijo

  Shpresoj të provoni FreeBSD Elav.
  Sa i përket udhëzuesit tuaj, shumë shumë shumë i mirë dhe i plotë ...

  1.    Ramp dijo

   Sa e ndryshueshme jeni. Unë ju siguroj, do të mërziteni me FreeBSD për disa muaj.

   1.    lf dijo

    Informacion interesant, megjithatë unë akoma nuk shoh udhëzues për të instaluar hark në sistemet me UEFI, a kanë shigjetarët kompjutera të rinj?

    1.    elav dijo

     Instalimi me UEFI në ArchLinux thjeshtohet duke instaluar Antergos, ju duhet vetëm të krijoni një ndarje në Fat32 me më pak se 500 MB dhe automatikisht (kur boot USB me UEFI), Antergos do të shënojë ndarjen si / boot.

   2.    peterçeko dijo

    Kjo është arsyeja pse unë ndryshoj ... Për të mos ndryshuar më, unë shkoj nga Linux në BSD: D.

  2.    peterçeko dijo

   Ndryshimi i bërë dhe udhëzuesi i shkruar: D.

  1.    është Ozkan dijo

   Vazhdoni të përdorni Arch, kur të shkoj në Havana do ta marr.

 2.   Alex dijo

  Unë kam një iso Linux Linux në usb-in tim, nuk guxova ta përdor për shkak të mungesës së kohës.
  Do të bëj një përmbledhje të mirë të artikullit dhe pastaj ta përdor!

 3.   Zemër lufte dijo

  Artikull i shkëlqyeshëm, nga mënyra se si më kujton odisenë që kalova për të instaluar Arch përmes WIFI me një BCM4312.

 4.   kalevito dijo

  Elav, më falni pyetjen, por unë jam i ri në linux, kam përdorur vetëm ubuntu dhe arch linux tërheq vëmendjen time. Miqtë e mi thonë që nuk do të jem në gjendje ta instaloj sepse është për ekspertë, por duke parë udhëzimin tuaj jashtë linje, mendoj se duke ndjekur hap pas hapi mund ta bëj, është një sfidë për mua ta instaloj. Vetëm unë dua ta bëj me internet, atje pyetja ime: keni apo kur do të bëni një tutorial me kaq shumë detaje (si ky) për ta instaluar?

  1.    daeko dijo

   Udhëzuesi është botuar në këtë faqe. https://blog.desdelinux.net/guia-de-instalacion-de-arch-linux-2014/

   😀 Pra duke përdorur udhëzuesin dhe duke i kushtuar vëmendje asaj që është bërë do të kemi një instalim pa komplikime, fat!

  2.    elav dijo

   Ju prapë mund të instaloni Antergos, i cili është Archlinux por me një instalim "të stilit Ubuntu" ..

 5.   apanike dijo

  Në Arch ekziston një tjetër medium instalimi alternativ për imazhet zyrtare të quajtura Archboot që, ndryshe nga imazhet zyrtare, përmban depozitat [thelbësore] (dhe diçka tjetër), të dobishme për instalime jashtë linje (është gjithashtu një arkitekturë hibride, përdoret për i686 dhe për x86_64).

  Gjëja e keqe është se ajo zë 1 GB tani (dikur zinte shumë më pak vite më parë) që do të duhej të shkarkohej më parë ... dhe pa një lidhje të qëndrueshme për të bërë që shkarkimi fillestar është i komplikuar.

  Këtu është një lidhje në rast se ju duket e dobishme: https://wiki.archlinux.org/index.php/archboot

  1.    elav dijo

   Interesante, nuk e njihja

  2.    Hugo dijo

   Epo, kuriozisht pak kohë më parë provova archboot dhe kur shkoj në pjesën e pacstrap më tregon se nuk mund ta gjejë paketën ntfs-3g

   Ai gjithashtu ka veçori të tjera, të tilla si që nuk përfshin faqe mc ose manual, dhe i duhet shumë ram për t'u instaluar. Nuk duket si një zgjidhje e lëmuar mirë.

 6.   Çeliku Max dijo

  E vërteta është se ekziston një mënyrë shumë e thjeshtë për të instaluar harkun jashtë linje dhe të cilën më është dashur të bëj provën dhe gabimin klasik për ta instaluar në PC-në time të shtëpisë (ku nuk kam internet).

  Për këtë padyshim që ju duhet një PC tjetër me një hark dhe lidhje interneti. Thjesht bëni një bazë pacman -Syu dhe pastaj një bazë pacman -Sw (plus gjithçka që dëshironi të instaloni padyshim). Kopjoni të gjitha skedarët nga pacman cache në një usb stick dhe gjithashtu skedarët e bazës së të dhënave (/var/lib/pacman/sync/{core.db, extra.db, community.db}.

  Pastaj vazhdo të bësh instalimin normal të harkut, por para se të arrish në pikën e bërjes së bazës së pacstrap - d / mnt (ose çfarëdo, them gjithçka nga kujtesa>. <) Duhet të redaktoni saktësisht pacstrap (me vi ose çfarëdo që preferoni) ose sillni diskun e instalimit) dhe pothuajse në fund ekziston një rresht që i referohet "pacman -Syy", ne thjesht e fshijmë atë. Pas kësaj ne kopjojmë skedarët e bazës së të dhënave pacman në vendin e tyre përkatës (të gjitha skedarët .db në / var / lib / pacman / sync), dhe skedarët cache në drejtorinë cache.

  Deri tani ne vazhdojmë me bazën e pacstrap -loquenomeaccord / mnt dhe gjithçka tjetër.

  E gjithë kjo që them nga kujtesa, kështu që mund të ketë disa detaje që unë kam shkuar, të tilla si skedarët e cache nuk i mbaj mend saktësisht se ku shkojnë, por duhet të jenë në / var / cache / pacman / pkg ose nëse nuk mund të specifikohet ne pacstrap me duket.

 7.   lionel dijo

  Ju mund të bëni një udhëzues cfdisk me boot të dyfishtë ose të trefishtë bes, përveç asaj që më duhet për të instaluar arch

  1.    Hugo dijo

   Në të vërtetë nuk ka shumë për të thënë në lidhje me cfdisk pasi nuk është aspak kompleks, dhe në fakt udhëzuesi i instalimit i referuar më sipër në thelb tregon mënyrën e përdorimit të tij. Por nëse keni sisteme të tjerë të instaluar, mund të përdorni diçka më miqësore, mbase Gparted. Për Windows ekziston një mjet falas (megjithëse fatkeqësisht jo falas) i quajtur Easeus Partition Master që mund ta përdorni, duket se funksionon shumë mirë.

   Për pjesën tjetër jam i kënaqur që artikulli ju duk interesant, nuk e pashë meritën e madhe të përvojës sime, por Elav më inkurajoi të përgatis diçka për të.