MGSE desktopi i ri i propozuar nga Linux Mint

Te pakten Clem (krijuesi i Linux Mint) na ka treguar se cila do të jetë e ardhmja e desktopit për versionin tjetër të shpërndarjes së njohur.

Clem ha postuar në blog një artikull ku ai shpjegon se si e ardhmja e Linux Mint dhe si do të jetë desktopi që dëshironi t'u ofroni përdoruesve. Ata mund ta lexojnë atë në Spanjisht ketu, megjithëse i lë këtu për ta bërë më komode dhe në fund ju lë mendimin tim për këtë it

Unë do të doja të kërkoja falje për komunitetin, mediat dhe gazetarët që na kanë shkruar për të mësuar më shumë rreth lirimit tonë të ardhshëm. Ne kemi qenë jashtëzakonisht të fshehtë dhe 3 javë pas lëshimit të Ubuntu është ende e paqartë për shumicën e njerëzve saktësisht se si do të duket Linux Mint i ardhshëm. Arsyeja pse kemi qenë kaq të qetë është sepse nuk dua të premtoj diçka që nuk mund ta garantoj. Sot më në fund jemi gati të ju japim një pamje të thelluar të Linux Mint 12, me emrin e koduar "Lisa". Shpresoj se do ta shijoni dhe mezi pres komentet dhe sugjerimet tuaja.

Gnome 2 vs desktop të ri

Në Linux Mint 11 u mor vendimi për të mbajtur Gnome 2.32. Desktopi tradicional i Gnome, megjithëse nuk është zhvilluar në mënyrë aktive nga ekipi i zhvillimit të Gnome, është ende larg desktopit më të popullarizuar brenda komunitetit Linux. Ndërsa shpërndarjet e tjera kanë miratuar sisteme të reja desktop si Unity dhe Gnome 3, shumë përdorues ndjehen të injoruar dhe për këtë arsye kanë migruar në Linux Mint. Kishte një rritje prej 40% në një muaj të vetëm dhe ne tani po arrijmë shpejt numrin 1 të Ubuntu në tregun e desktopit Linux.

Sa më shumë që të dëshironim ta mbanim Gnome 2.32 pak më gjatë, duhet të shohim përpara dhe të përqafojmë teknologjitë e reja. Kjo nuk do të thotë që ne duhet të ndryshojmë mënyrën e përdorimit të tryezave, do të thotë që ne duhet të përpiqemi të bëjmë më të mirën për t'i bërë njerëzit të ndihen si në shtëpi, por mbi një themel të ri, një shtresë të re të teknologjisë, e cila mbështetet në mënyrë aktive dhe mund të mbahet në gjendje të mirë në të ardhmen.

Nga pikëpamja teknologjike, Gnome 3 është një desktop fantastik dhe po bëhet më mirë me secilin version të ri. Do të duhet kohë që Linux Mint të zhvillojë një desktop në Gnome 3 e ngjashme me atë që kemi pasur me Gnome 2por me kalimin e kohës ne do të jemi në gjendje të bëjmë shumë më tepër sesa ishte e mundur me desktopin tradicional.

Me këtë në mendje, e ardhmja e Linux Mint është Gnome 3, e tashmja e Linux Mint është një pyetje e thjeshtë: “Si mund t’i bëjmë njerëzit të pëlqejnë Gnome 3? Dhe çfarë ofrojmë ne si një alternativë për ata që ende nuk duan të ndryshojnë? «

Gnome 3 dhe MGSE

Gnome 3 është i ndritshëm, elegant dhe modern. Ky është një tryezë me stil, por vjen me disa çështje:

 • Mënyra se si hyni në kompjuterin tuaj ndryshohet
 • Applicationshtë në qendër të aplikacionit, jo në qendër të detyrave (kalimi midis aplikacioneve, jo dritareve)
 • Nuk bën shumë detyra ashtu (nuk mund të shihni dritare të hapura, ikona systray, etj.)

Ne kemi qenë duke përdorur menutë e aplikacioneve, listat e dritareve dhe karakteristikat e tjera tradicionale të desktopit që mund t'i mbaj mend. Dukej ndryshe në KDE, Xfce, apo edhe në Windows dhe Mac OS, por ishte e ngjashme. Gnome 3 po ndryshon të gjitha ato dhe po zhvillon një mënyrë më të mirë për ne për të bashkëvepruar me kompjuterin tonë. Nga këndvështrimi ynë këtu në Linux Mint, ne nuk jemi të sigurt që ata kanë të drejtë, dhe nuk jemi të sigurt se ata janë të gabuar apo jo. Ajo për të cilën jemi të sigurt është se njerëzve nuk u jepet mundësia të zhgënjehen dhe vizioni ynë për një sistem operativ është që kompjuteri të punojë për ju dhe të ndiheni rehat. Pra, duke pasur këtë në mendje, Gnome 3 në Linux Mint 12 duhet t'ju lejojë të bashkëveproni me kompjuterin tuaj në dy mënyra të ndryshme: mënyra tradicionale dhe mënyra e re, dhe ju mbetet juve të vendosni se në cilën mënyrë dëshironi të përdorni.

Për ta bërë këtë ne kemi zhvilluar "MGSE" (Linux Mint Gnome Shell Extensions), e cila është një shtresë desktop mbi Gnome 3, e cila bën të mundur përdorimin e Gnome 3 në një mënyrë tradicionale. Ju mund të çaktivizoni të gjithë përbërësit brenda MGSE për të marrë një Gnome të pastër 3, ose mund ta lini atë për të marrë një desktop të Gnome 3 që është i ngjashëm me atë që keni përdorur më parë. Sigurisht, ju gjithashtu mund të zgjidhni dhe të lejoni vetëm përbërësit që dëshironi të hartojnë desktopin tuaj.

Karakteristikat kryesore të MGSE janë si më poshtë:

 • Paneli fundor
 • Menuja e aplikacionit
 • Lista e dritareve
 • Një stacion pune i përqendruar në desktop (d.m.th. kaloni midis dritareve, jo aplikacioneve)
 • Ikona e sirtarit të sistemit të dukshme

MGSE gjithashtu përfshin shtesa shtesë, të tilla si një tregues media player, dhe përmirësime të ndryshme për Gnome 3.

Kështu duket (kliko në figurë për ta zmadhuar):

Siç mund ta shihni është një përzierje e së vjetrës me të renë. Shtë një desktop plotësisht i ri, por me përbërësit tradicionalë. Ne jemi shumë të ngazëllyer për teknologjinë e re, por është e rëndësishme që të gjithë të ndihen si në shtëpi. Kështu që një desktop Linux Mint duket dhe sillet si një desktop Linux Mint dhe kjo ndjehet njësoj si Gnome 3 dhe desktopët tradicionalë Linux Mint që erdhën para tij. Ju mund të ekzekutoni aplikacione nga lart majtas, të kaloni me lehtësi midis aplikacioneve dhe hapësirave të punës me listën e dritareve ose shkurtoreve të tastierës, të vëzhgoni njoftimet tuaja në krye dhe të përdorni veçoritë e Gnome 3 si "aktivitetet" në këndin e sipërm të majtë.

Modaliteti i rezervimit

Gnome 3 kërkon përshpejtimin e videos dhe kjo është diçka që kanë shumica e sistemeve. Në Linux Mint 12 ne gjithashtu u siguruam që të mund të ekzekutonit Gnome 3 brenda Virtualbox, kështu që nëse përshpejtimi 3D është i aktivizuar në makinën tuaj virtuale, duhet të jeni në gjendje të shijoni Gnome 3 dhe MGSE pa ndonjë shofer shtesë.

Nëse nuk jeni me fat, megjithatë, do të zbarkoni në "FallBack mode".

Mos gabo në lidhje me 'FallBack mode', pavarësisht pamjes së tij, nuk ka asnjë lidhje me Gnome 2! Isshtë një përbërës i Gnome 3 dhe është plotësisht i pajtueshëm me teknologji të tilla si aletet e panelit Bonobo. Ajo është quajtur në mënyrë të përshtatshme si "mënyra e rikthimit" dhe është vendosur të zbehet me kalimin e kohës pasi Gnome 3 do të fitojë gjithnjë e më shumë pajtueshmëri hardware.

MATE

MATE është një pirun i Gnome 2.32, duket dhe sillet saktësisht si Gnome 2.

Problemi me Gnome 2.32 është që bie ndesh me Gnome 3. Krijon shumë probleme brenda depove dhe nuk do të ishte e mundur që përdoruesit të ekzekutonin Gnome 2 dhe 3. MATE nga ana tjetër supozohet të jetë në përputhje me ajo. Ju mund të keni të dy MATE dhe Gnome 3 të instaluar në kompjuterin tuaj dhe të jeni në gjendje të kaloni nga një desktop në ekranin e hyrjes.

Në praktikë, MATE është një projekt krejtësisht i ri dhe bie ndesh me Gnome 3 në shumë zona. Tani po punojmë shumë në bashkëpunim me zhvilluesit e MATE për të identifikuar dhe rregulluar këto konflikte, në mënyrë që të kemi të instaluar si Gnome 3 ashtu edhe MATE në parazgjedhje në edicionin DVD të Linux Mint 12.

Një problem tjetër me MATE është se, për të qenë i pajtueshëm me Gnome (3), ai duhej të riemërtonte pjesën më të madhe të vetvetes, dhe si pasojë, aplikacionet dhe temat që u zhvilluan për Gnome 2 duhet të migrohen në MATE të jetë në përputhje me të.

Konfliktet e gnome dhe migrimet e aplikacioneve dhe temave rregullohen lehtë. Pra, nëse MATE bën LiveDVD-në tonë, ka shumë të ngjarë të dalë me disa skaje të ashpra, por me reagimet tuaja ne do të jemi në gjendje t'i zgjidhim çështjet më shpejt.

Motorë kërkimi

Në të ardhmen, nuk do të përdorni një motor kërkimi të personalizuar. Linux Mint është sistemi i katërt operativ më i popullarizuar desktop në botë, me miliona përdorues, dhe ai ndoshta do të tejkalojë Ubuntu këtë vit. Linux Mint gjeneron të ardhurat e tij kur përdoruesit shikojnë dhe klikojnë mbi reklamat brenda motorëve të kërkimit, dhe është mjaft domethënëse. Sa i përket të ardhurave, ato drejtohen plotësisht drejt motorëve të kërkimit dhe shfletuesve. Qëllimi ynë është t'u ofrojmë përdoruesve një përvojë të mirë kërkimi ndërsa marrin veten për fondet që marrim një pjesë të këtyre të ardhurave. Motorët e kërkimit që nuk ndajnë të ardhurat e krijuara nga përdoruesit hiqen nga Linux Mint dhe ju mund të bllokoni reklamat tuaja.

Në Linux Mint 12 dhe njoftimet e ardhshme ne shpresojmë t'u sigurojmë përdoruesve motorët e mëposhtëm të kërkimit komercial: Ask.com, Google, Amazon, eBay, Wikipedia dhe jo-komerciale.

Jo vetëm që do të varet nga më shumë donacione dhe sponsorizime, nga aktiviteti juaj në internet, të gjitha pyetjet e kërkimit që bëni dhe produkti që blini do të ndihmojë në financimin e projektit tonë.

ETA

Lirimi tradicional në fund të nëntorit, zakonisht rreth datës 20. Me atë që thashë, cilësia është më e rëndësishme sesa afati kohor dhe kështu derisa të jeni të kënaqur me atë që kemi, ne nuk do ta lëshojmë atë. Ne lëshojmë "kur të jemi gati" dhe atë që nuk mund ta them me siguri kur do të jetë. Sidoqoftë, mund t'ju them se sa të përgatitur jemi në këtë moment.

Desktopi ynë Gnome 3 është plotësisht i gatshëm dhe plotësisht funksional. 10 gabime u identifikuan, por të gjitha janë të vogla dhe mund të rregullohen, ose para ose pas RC.

Ne kemi përpiluar dhe instaluar MATE së bashku me Gnome 3 në një makinë provë me Ubuntu 11.10 dhe ata ishin të suksesshëm në menaxhimin e të dy desktopëve. Tani ne po paketojmë dhe ndërtojmë MATE, duke përparuar pak nga pak. Ne nuk jemi 100% të sigurt që MATE do të arrijë në kohë për pendimin e RC dhe shpresojmë të heqim çdo skaj të ashpër me të nëse ndodh.

Negociatat me motorët e kërkimit janë duke vazhduar kështu që RC-së mund t'i mungojnë disa motorë kërkimi që mund të shtohen më vonë në versionin e qëndrueshëm.

Më së voni duhet të kemi CR deri më 11 nëntor. Përsëri, ky është qëllimi ynë në lidhje me afatet, por nëse çështjet e cilësisë hyjnë në lojë, kjo datë bëhet e parëndësishme.

Komentet dhe reagimet

Ne kemi përdorur Gnome 2 që nga viti 2006 dhe konsiderohet nga shumë si desktopi më i mirë i disponueshëm i Gnome. Me Gnome 3, ne duam të bëjmë përsëri të njëjtën gjë dhe t'i lëmë njerëzit të vendosin për përvojën që duan të marrin, nëse duan një desktop të pastër Gnome 3, një MGSE nëse duan të qëndrojnë me MATE. Ne po flasim për tre marka të teknologjisë së re, në shumë aspekte ne po fillojmë nga e para. Me këtë postim tani keni një ide më të mirë të Linux Mint 12 do të jetë, kështu që tani më shumë se kurrë, ne do të dëshironim të dëgjonim se çfarë mendoni për të, për të marrë reagimet tuaja dhe reagimet tuaja.

Faleminderit për përdorimin e Linux Mint dhe mezi pres të lexoj komentet tuaja.

Mendimi im

Për momentin unë mund ta përcaktoj të gjitha këto vetëm me një fjalë të vetme: I qeshur. Edhe pse është vetëm një zgjatim për të Gnome 3, nga ajo që mund të shihni MGSE ofron një përvojë të ngjashme me atë që kemi me të Gnome 2.

Në veçanti prisja të shihja një pirun të Gnome 2 transportuar në Gtk3 ose diçka e tillë kur flasim për këtë temë, por ajo që pashë më pëlqeu shumë. Unë vetëm shpresoj se konsumi nuk është i tepruar.

Kur Gnome 3 të jetë i plotë në depo Testimi i Debian, Unë mund ta përdor këtë shtesë pa ndonjë problem ... Bravo për Ekipi i mentesUnë e quaj këtë shqetësuese për përdoruesit.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

35 komente, lini tuajën

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   elav <° Linux dijo

  Kam harruar t'ju them se menuja është e mrekullueshme .. KDE vuan !!! 😀

  1.    Oscar dijo

   E vërteta është se unë jam shumë i befasuar, nëse ajo që Clem po njofton vërtet bëhet e vërtetë, Linux Mint do të jetë një sukses i plotë.

   1.    elav <° Linux dijo

    E shoh duke ardhur: Migrimi masiv i përdoruesve nga Ubuntu dhe distros të tjerë në LinuxMint. 😀

    1.    elendilnarsil dijo

     Epo, unë do të isha një nga të parët. Thjesht po komentoja në një blog tjetër që më pëlqen ideja. nëse gjithçka shkon mirë, unë largohem nga Ubuntu dhe kaloj në Mint !!!

     1.    elav <° Linux dijo

      Mendoj se po vonon shumë për të ndryshuar hahaha

    2.    Guxim dijo

     Po mendoja me siguri për këtë

  2.    nerjamartin dijo

   Më pëlqen! Me pelqen shume! Duket bukur dhe elegante ... sigurisht që dizajnerët e mentes punojnë më shumë çdo ditë !!

 2.   Carlos-Xfce dijo

  Isshtë një lajm shumë i mirë. Shpresojmë se është funksionale kështu që mund ta provoni. Nga ana tjetër, unë shpresoj që njerëzit e Xfce të vazhdojnë të punojnë shumë në mënyrë që versioni përkatës i Linux Mint të përparojë gjithashtu. Faleminderit për artikullin.

  1.    elav <° Linux dijo

   Shpresoj. Shpresojmë që djemtë në Xfce të marrin fund. Të paktën tashmë e dimë që versioni 4.10 do të jetë i disponueshëm në janar të vitit të ardhshëm, tani duhet të shohim se kur do të lëvizin në Gtk3.

 3.   David Gómez (@emsLinux) dijo

  Më pëlqen mjaft ky propozim, Ubuntu mund të mësojë shumë nga këta dizajnerë ...

  Sa i përket një shtese, nuk jam aq i sigurt se sa i përshtatshëm është, pasi që GNOME Shell është akoma shumë e gjelbër kur bëhet fjalë për shtesat, dhe ata ende kanë shumë probleme.

  1.    elav <° Linux dijo

   Vërtetë, Ubuntu do të duhet të mësojë shumë nga Linux Mint. Isshtë e vërtetë që Gnom-Shell është pak e gjelbër edhe me zgjerimet, por nëse Clem tha se funksionon pa probleme, funksionon .. Sa keq që nuk mund të testohet akoma yet

 4.   Eduardo dijo

  Shpresoj që gnome 2 të mbetet i disponueshëm në stafin e Debian për një kohë të gjatë
  Unë tashmë kam provuar dhe testuar shpërndarjet. Tani për tani e shoh Xfce si një alternativë e vlefshme për gnome 2, por ende ka nevojë për përmirësim dhe nuk e di nëse ekipi i tij i zhvilluesve merr mbështetjen e nevojshme nga komuniteti.

  1.    elav <° Linux dijo

   Nuk mendoj se ato do të ndryshojnë diçka në Debian Stable përveç paketave të sigurisë. Kështu që do të keni Gnome2 atje për një kohë të gjatë

 5.   Eduardo dijo

  Pyetje pa kuptim.
  Pse shfaqet një logo e përgjithshme linux nën avatarin tim nëse përdor shtrydhjen 64b Debian?

  1.    Oscar dijo

   Këtu janë disa këshilla se si ta zgjidhni atë, jini të kujdesshëm, duhet ta përshtatni atë me shfletuesin që përdorni. https://blog.desdelinux.net/tips-como-cambiar-el-user-agent-de-firefox/

   1.    elendilnarsil dijo

    Une kam te njejtin problem. duke testuar!!!

    1.    elendilnarsil dijo

     hehe, funksionoi !!!! 🙂

  2.    elav <° Linux dijo

   Faji qëndron te Firefox, i cili nuk mund të tregojë se kush është sistemi që po e përdor atë dhe ju duhet vendoseni manualisht. Por zakonisht ndodh me Debian dhe disa distros. 😀

   1.    Guxim dijo

    Para se ta vidhni, mund të mendoni pak, që edhe në Winbuntu nuk funksionon

    1.    elav <° Linux dijo

     Shko pi për c *** ..

     😀

 6.   Luis Giardino dijo

  Një lajm i pabesueshëm, është më shumë sesa prisja, pasi isha i shqetësuar për atë që mund të ndodhte pasi nenexhiku është distroja ime e preferuar dhe ajo që unë u rekomandoj miqve të mi dhe më pëlqen, mirë për ta mirë për të gjithë ne ...

 7.   Eduari 2 dijo

  «Veçanërisht prisja të shihja një pirun të Gnome 2 të transportuar në Gtk3 ose diçka të tillë kur kemi biseduar për këtë çështje, por ajo që sapo kam parë më ka pëlqyer shumë. Unë vetëm shpresoj që konsumi të mos jetë i tepruar ".

  Do të më pëlqente shumë, por një pirun gnome 2 i transportuar në gtk3 do të zgjaste shumë më tepër sesa një zgjatim për guaskën, por më duket interesante se çfarë bëjnë njerëzit e MATE.

  1.    elav <° Linux dijo

   E drejtë, do të duhej shumë kohë, por herë pas here projekti MATE do të duhet të bëjë diçka për të. Nga ajo që po shqyrtoja, MATE mori paketat GNOME 2 dhe i riemërtoi, domethënë në thelb është akoma Gnome 2. Me kalimin e kohës ato paketa do të vjetërohen, nuk do të keni biblioteka të përputhshme dhe aplikacionet më të azhurnuara nuk do të mund të ekzekutohen në ata

   Ndoshta ata nuk kanë pse të transportojnë MATE në Gtk3, unë mendoj se një mënyrë më e zgjuar do të ishte marrja e Gnome-Fallback dhe pajisja me gjëra që nuk i ka tani.

 8.   coolito dijo

  … Dhe çfarë duhet. Edicioni Linux Mint?

  1.    elav <° Linux dijo

   Theshtë ai që korrespondon me Ubuntu 11.10

 9.   sangener dijo

  Nga përdoruesit e Ubuntu mund të testojmë shell Linux Mint MGSE
  Burimi: WEB UPD8
  http://goo.gl/0ES0S
  Nuk dëmton të provojmë alternativa të tjera për të parë se si po shkojnë dhe pastaj të krahasojmë se cila i përshtatet më së miri shijeve dhe nevojave tona. Për momentin vazhdoj me Unitetin dhe Menunë Globale. si opsioni i dytë Gnome Shell

 10.   moskosov dijo

  Tavolina e re është e pabesueshme, punë shumë e mirë nga ekipi i mentës, kur do ta shohim në LMDE ???

  1.    elav <° Linux dijo

   Së pari do të më duhej të hyja në Gnome Shell në LMDE

 11.   jose dijo

  Keni të drejtë…. Ata kanë zhvilluar një ide të mirë: një shtrirje. Kështu, puna ruhet dhe rezultatet e pritura arrihen. dhe nëse nuk ju pëlqen, çaktivizojeni atë dhe nuk keni pse të instaloni përsëri të gjithë mjedisin. E madhe dhe fantastike. Unë jam një përdorues tjetër i Linux Mint, i cili sot tashmë ka tejkaluar Ubuntu. Desha ta them kete.

 12.   jose dijo

  Dyshimi im i vetëm do të ishte nëse shtesa ishte modulare, domethënë… që ju të mund të aktivizoni pjesë të shtesës që ju pëlqen dhe pjesë të saj jo. Për shembull, aktivizoni zgjedhësin e dritares dhe vendoseni sipër për shembull. dhe çaktivizoni menunë e fillimit. ose vendosni njoftimet dhe zonën e njoftimeve ku guaska gnome, më poshtë. Unë mendoj se do të jetë çështje kohe.

  1.    elav <° Linux dijo

   Mendoj se duhet të jetë kështu. MGSE më duket se nuk është një zgjatim i vetëm, por një grup prej tyre që mund t'i çaktivizoni sipas dëshirës tuaj

 13.   jose dijo

  Epo po, ka tre shtesa. dhe ata punojnë shumë mirë. Unë mendoj se menuja është pak e tepërt me desktopin Gnome 3… kështu që unë e çaktivizoj atë. Por nëse zgjedhësi i hapësirave të punës dhe dritareve më duket shumë i dobishëm, ato funksionojnë si në Gnome 2, duke përshpejtuar punën time. Dhe ato nuk mbivendosen ose nuk pengojnë zonën e njoftimit, të ulët, e cila tani është pak më e lartë… .. E shkëlqyeshme. E gjithë kjo mungon tani shfaqet në "Debian Edition", sepse Mint ende bazohet në Ubuntu ... duke ngritur të mirën por edhe të keqen e kësaj ....

  1.    elav <° Linux dijo

   Unë mendoj se menuja është pak e tepërt me desktopin Gnome 3

   Jo në të vërtetë për mua, pasi është shumë e lodhshme që duhet të kërkoj një aplikacion nëse nuk e kemi shtuar në Dock. Unë mendoj se menuja është diçka shumë e suksesshme. Fakti që kjo shtesë është në LMDE varet vetëm nga Gnome 3 që sapo hyn në Testimin e Debian.

 14.   jose dijo

  ku thotë "i ulët" unë doja të thoja "poshtë" ... .. dhe ku thotë "eredado" "i trashëguar" ... .. Këtu keni nevojë për mundësinë e korrigjimit të asaj që është shkruar

 15.   Eugenio dijo

  Po, por defekti i madh i gnome 3 dhe kanellës, i cili është pothuajse i njëjtë, është se rrëzohet me drejtuesit e pronarit të NVIDIA, serveri X vdes dhe seanca mbyllet.
  Pra, nëse doni të përdorni drejtuesit pronësorë të NVIDIA, mos përdorni kanellë ose gnome 3 fare derisa të rregulloni atë problem.